Nasi Lemak – tradičná malajská špecialita

Nasi Lemak

Nasi Lemak je v Malajzii považované za národné jedlo, pričom ide o krásne jednoduchú ryžu servírovanú s poriadne štipľavou omáčkou Sambal. Lahodnosť ryže spočíva v tom, že sa uvarí v kokosovom mlieku a takto je už sama o sebe úplne dokonalá. 

V originálnom recepte sa ryža pripravuje s kokosovým mliekom a pandánovym listom, tradičnými prílohami býva nakrájaná uhorka, vajce uvarené natvrdo, sušené slané rybky  a riadne štipľavá omáčka Sambal. Neľakajte sa však surovín, ktoré nie sú bežne k dostatiu a pripravte si aj bez naháňačky za exotickými potravinami rýchlu malajskú večeru, ktorá poteší vaše zmysly. 

Čas prípravy: 5 min.                     Množstvo: 2 porcie

Čas varenia: 10 min.                      Celkový čas: 15 min.

Ingrediencie

  • jazmínová ryža, 1 hrnček
  • kokosové mlieko 1/2 hrnčeka
  • voda 1/2 hrnčeka
  • chilli omáčka Sambal (Oelek, alebo iná štipľavá omáčka, napr. Ajvar)
  • uhorka nakrájaná na plátky
  • vajcia 2ks
  • arašidy, hrsť
  • kokosový olej 1 PL
  • soľ

Postup

  1. V hrnci necháme zovrieť kokosové mlieko s vodou, vsypeme ryžu, štipku soli a na slabom plameni varíme zakryté 9-10 minút.
  2. Medzitým si uvaríme 2 vajcia natvrdo.
  3. Na panvici rozohrejeme kokosový olej a arašidy zľahka opečieme.
  4. Menšiu misku (podľa porcie ryže) vymastíme kokosovým olejom. Vložíme do nej ryžu, mierne utlačíme, čím získame okrúhly tvar a vyklopíme na tanier, servírujeme s prílohami podľa chuti.

Tip: Aby ste si Nasi Lemak vychutnali dokonale, investujte do kvalitnej jazmínovej alebo basmati ryže, sú jemnej chuti a ľahko stráviteľné.  Namiesto vajec natvrdo môžete podávať s volským okom alebo rýchlo pripravenou omeletkou. Nutričná hodnota zaručená!

Nasi Lemak 2

 

Vykúšali ste už…?

Viac exotických receptov, metód prípravy a detailný opis Top 10 ingrediencíi do vašej kuchyne nájdete na blogu, ako aj v unikátnej kuchárskej knihe Svetové recepty.

 

4 Odpovede

  1. Ahoj, v úvode píšeš, že tradičnými prílohami sú napr. aj malé slané rybky artičoky… Nemyslel si náhodou ančovičky?:) Alebo tam mala byť čiarka: …vajce uvarené natvrdo, malé slané rybky, artičoky…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.