Martin Chudý o toxicite potravín, bežných produktov a ich vplyve

MArtin Chudy.119

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

  •     Spoznajte Top nebezpečné potraviny, ktoré môžu výrazne poškodiť naše zdravie a vývoj detí
  •     Ako vedieť rozlíšiť skutočnú kvalitu a nedať sa oklamať obalom?
  •     Sú GMO potraviny bezpečné, alebo tu máme veľký problém?
  •     Prečo sú opaľovacie krémy, čistiace prostriedky a bežná kozmetika narušiteľmi našej        hormonálnej rovnováhy a zdravia
  •     Martinových 11 krokov k pevnému zdraviu, vysokému výkonu a dlhovekosti 

Viete si predstaviť , že by Vaša cesta k trvalému zdraviu a osobnému úspechu mohla byť oveľa jednoduchšia ako si myslíte? Martin Chudý áno a aj preto sme sa na seba rýchlo narazili. Keďže obaja bojujeme za pravdivú informovanosť tohto národa a snažíme sa šíriť poctivé informácie tak, aby sme ľuďom pomohli sformovať vlastný kritický názor a sebavedomie pre výber poctivého jedla, ktoré nielen akurátne nasýti, ale dokonca udrží celý náš systém v rovnováhe a poriadku.

Martin ako skutočný bojovník proti GMO na svojom blogu prináša naozaj hodnotné články, ktoré štruktúrovane a zrozumiteľne rozoberajú všetky vplyvy výživy a okolia na naše zdravie. Martin vďaka svojej kreativite a prevzatiu zodpovednosti za svoje zdravie pochopil na svojom tele dôležité zákonitosti, a tak sa ich prostredníctvom 11 krokov ku zdraviu snaží motivujúco komunikovať tomuto svetu.

Mňa ako „biohackera“ a dobrodruha hľadajúceho skutočné príčiny zníženej energie, oslabenej imunity a rôznych chorôb zaujal najmä Martinov prístup k otázke toxicity. Vieme už, že teória prekyslenia nie je úplne „kóšer“, ale že sa v podstate môžeme rozprávať skôr o toxicite, ktorá vzniká v našom organizme. Čo sú jej hlavné príčiny, ktoré potraviny sú pre nás nebezpečné a ako si pomôcť v súčasnom svete plnom chémie, nám pomôže objasniť „Mr. GMO Free“ Martin Chudý .

Martin, ďakujem za tvoju ochotu podeliť sa s nami o vzácne informácie problematiky toxických potravín i ďalších externých narušiteľov nášho zdravia.

Ja ďakujem za možnosť prezentovať svoje myšlienky na tvojom blogu,  ktorý určite čítajú veľmi uvedomelí ľudia, ktorí prevzali zodpovednosť za svoj život a zdravie. A to ma veľmi teší…

Najprv nám však prosím prezraď, prečo by sme mali podľa teba riešiť kvalitu potravín? 

Je to v podstate veľmi jednoduché. To, čím sa kŕmime a vkladáme do nášho tela, priamo ovplyvňuje náš zdravotný stav, myslenie, správanie a dokonca naše IQ. To sú vedecky preukázané fakty. Takže môžeme povedať, že jedlo, ktoré konzumujeme, ovplyvňuje celý náš život.

V minulosti ľudia konzumovali úplne odlišné potraviny, aké konzumujú dnes a pokiaľ sa aj jednalo o rovnaké/podobné typy potravín, tak v minulosti boli tieto potraviny úplne inak vyprodukované. To malo svoje následky v podobe minima chronických ochorení. Ešte v roku 1900 zomieralo na svete na srdcovo-cievne ochorenia menej ako 10% obyvateľov a na rakovinu menej ako 5%. Dnes je to okolo 50% na srdcovo-cievne ochorenia a 25% na rakovinu. Čo sa za ten čas najviac zmenilo?

Bolo toho samozrejme viac, ale najväčšiu zmenu vidím v druhu, výrobe a kvalite potravín, ktoré konzumujeme. Takže, ak chceme zastaviť nárast chronických ochorení a znížiť ich výskyt, musíme začať konzumovať výživnejšie a kvalitnejšie potraviny. To bude mať zároveň obrovský vplyv nielen na zdravie, ale celkovú kvalitu života obyvateľov tejto planéty.

 Mal si sám niekedy problém, ktorý si vďaka zmene životosprávy vyriešil?  

Áno mal a práve vďaka nemu som sa dostal k poradenstvu pre optimálne zdravie a výživu. Konkrétne som mal na športovca miernu nadváhu, ktorá bola čiastočne výsledkom môjho zraneného kolena. Mal som vtedy asi 17 rokov.

Chcel som sa vtedy dozvedieť niečo viac o zdravom stravovaní, tak som začal čítať nejaké knihy o výžive a v tom som ako na zavolanie spoznal Vlada Zlatoša, ktorý prišiel prednášať brankárom z FC Nitra o výžive. Onedlho mi Vlado vytvoril jedálny lístok na mieru, začo mu budem do smrti vďačný, pretože mi ho vytvoril zdarma, keďže som vtedy nemal veľa peňazí. 

Od tej doby som sa stále viac ponáral do študovania výživy a v priebehu niekoľkých rokov sa mi pomocou výživy a niekoľkých detoxikačných kúr podarilo zbaviť sa atopického ekzému a alergií, ktorými som od detstva trpel. Ak by som sa však vrátil k svojej minulej strave, niektoré tieto problémy by sa mi vrátili, to už mám viackrát otestované. Takže kým konzumujem skutočné jedlo, som vyliečený.

Tieto moje skúsenosti ma postupne viedli k tomu, že som sám začal radiť ľuďom o výžive, pretože som chcel pomáhať ľuďom a naučiť ich, že dokonca malé zmeny v stravovaní a životospráve môžu spôsobiť obrovskú zmenu v kvalite ich zdravia a života.

Viem, že sa skutočne vyznáš v problematike GMO potravín, vedel by si nám stručne identifikovať súčasné problémy? 

Nebezpecie skryte v obili?
Nebezpecie skryte v obili?

Hlavným problémom je, že geneticky modifikované plodiny sa rok čo rok pestujú vo zvýšenej miere a tieto upravené plodiny sa používajú najmä na výkrm hospodárskych zvierat, ale aj na výrobu potravín. V USA obsahuje takmer 80% potravín nejakú GMO zložku, ktorá dokonca nemusí byť vyznačená na obale výrobkov. USA a Kanada sú jediné krajiny, kde nemusia byť GMO zložky vyznačené na obale výrobkov.

Čo je na tom všetkom šokujúce, je fakt, že tieto plodiny nie sú nijako vedecky preverené a ich bezpečnosť nebola nikdy seriózne preukázaná. Naopak, mnohé štúdie (väčšinou nezávislé a nie tie, ktoré vykonávajú výrobcovia týchto plodín) preukázali ich potencionálnu škodlivosť pre zdravie a životné prostredie. Najväčší dôkaz v tomto smere predstavujú hospodárske zvieratá, ktoré trpia vážnymi zdravotnými problémami z konzumácie krmív s obsahom GMO. V podstate sme v tomto smere niečo ako pokusné morčatá, najmä ľudia v USA, Kanade či niektorých afrických krajinách.

Zaujímavosťou je, že samotní farmári a ľudia po celom svete sa búria proti GMO plodinám a potravinám a žiadajú dôkaz o ich bezpečnosti, ktorý stále neprichádza. Ľudia v USA a Kanade tiež žiadajú označovanie GMO zložiek na obaloch výrobkov, ale ich snaha je opakovane potlačená a odmietnutá.  Veľké biotechnologické korporácie zarábajú miliardy na výrobe týchto plodín, pričom tvrdia, že sú bezpečné a nijako sa neodlišujú od bežných potravín. Zároveň však nevedia poskytnú dôkaz o ich bezpečnosti a robia všetko pre to, aby sa GMO zložky neznačili na obaloch. To je veľmi podozrivé. 

Biotech priemysel zároveň tvrdí, že GMO plodiny pomôžu odstrániť celosvetový hlad a niektoré zdravotné problémy, napríklad tzv. Golden Rice s vyšším obsahom betakaroténu má pomôcť odstrániť slepotu v krajinách tretieho sveta. Ale keď sa pozrieme na výsledky, tak zistíme, že od začiatku pestovania GMO plodín celosvetový hlad narástol a tieto plodiny nejdú ku chudobným ľuďom, ale tým, ktorí za ne zaplatia. Tiež by ste museli zjesť kilá Golden Rice denne, aby ste prijali dostatok betakaroténu, pričom tento problém sa dá oveľa ľahšie a lacnejšie vyriešiť.

Jednoducho povedané, GMO plodiny nepotrebujeme, aby sme nakŕmili celý svet a ich riziko je veľmi vysoké, pričom stále nikto nevie, aký dopad môžu mať na planétu Zem a organizmy na nej žijúce.

Genetická modifikácia
Genetická modifikácia

Čo môže mrzieť nás Slovákov je, že patríme medzi 5 krajín Európy, ktoré pestujú GMO plodiny, konkrétne GM kukuricu MON 810 od spoločnosti  Monsanto. To vytvára veľké riziko pre našich poľnohospodárov, ktorých polia môžu byť kontaminované, aj keď zatiaľ by malo byť toto riziko malé.

Väčší problém je, že už dnes sú hospodárske zvieratá v slovenských (a zahraničných) chovoch kŕmené krmivami s obsahom GM sóje a kukurice. Mäso, mlieko, vajcia a iné produkty z týchto zvierat následne nájdeme v supermarketoch. A keďže viaceré štúdie preukázali možný prenos cudzích génov do krvi, orgánov či mlieka týchto zvierat, cudzie gény sa môžu dostať aj do našich tiel a nikto zatiaľ nevie, čo tam môžu spôsobiť, a to nielen hneď po konzumácií GMO potravín, ale aj o niekoľko rokov neskôr, pretože cudzie gény sa môžu dostať do genómu našich črevných baktérií.

GMO potraviny sú jedna strana mince, je naozaj pravdou, že aj v iných bežných potravinách nájdeme čím ďalej tým viac chémie a rôznych prídavkov?

Áno, je pravda, že ak by sa teraz prestali pestovať GMO plodiny, odstráni sa len jeden problém, aj keď veľký. Druhým problémom je proces výroby väčšiny „potravín“ predávaných v supermarketoch, ak ich vôbec môžeme nazvať potravinami, pretože pred pár rokmi, či desaťročiami ešte vôbec neexistovali a príroda ich nevytvorila. Sú to laboratórne vytvorené produkty, ktoré majú doslova oklamať náš mozog a priniesť nám chvíľkové potešenie.

Je veľmi zarážajúce, že sa môže používať tak veľa prídavných látok v potravinách, z ktorých mnohé sú vyrábané napríklad z ropy. Veľa prídavných látok je veľmi kontroverzných a vedecké štúdie preukázali ich nebezpečenstvo. Napriek tomu sa používajú pri výrobe potravín (aj keď niektoré sú v EU zakázané na rozdiel od USA a iných štátov), pretože v malom množstve by mali byť údajne neškodné. 

Ja sa však pýtam, ako je možné, že pri výrobe tak dôležitých výrobkov ako sú potraviny, sa môže používať niečo, čo je preukázané v určitých dávkach ako veľmi nebezpečné a v menších dávkach ako „nemalo by ublížiť“, pričom v žiadnych dávkach pri nich neexistuje nálepka „prospešné pre zdravie? Pretože aj voda, vitamíny, minerály a v podstate čokoľvek môže byť v určitom množstve toxické, ale v správnych dávkach sú tieto látky veľmi prospešné. To sa však nedá povedať o látkach ako aspartám, sukralóza (splenda), sacharín, umelé farbivá či chemické konzervanty.

Tiež je šokojúce, že taká stévia si musela prejsť doslova „peklom“, aby bola schválená pre použitie v potravinách a jej prijateľná denná dávka (ADI) do 4 mg/kg telesnej hmotnosti/deň je oveľa nižšia než ADI pre sacharín (do 5 mg/kg/deň), aspartám (do 40 mg/kg/deň), sukralózu (do 15 mg/kg/deň), cyklamát (do 11 mg/kg/deň) či acesulfám (do 15 mg/kg/deň). 

Vedel by si vybrať top 5-10 potravín, ktoré ako Slováci nevedomky konzumujeme a výrazne si tak škodíme?

Popravde by ich bolo viac než 5-10 a Slováci ich konzumujú väčšinou vedome, pretože sú oklamaní reklamou a marketingom niektorých spoločností. Tak v prvom rade Slováci nadmerne konzumujú cukor a bielu múku, či už priamo z kávy, čaju a jedál, kam ich vedome pridávajú, alebo v podobne sladkých nápojov, sladkostí, keksov, cereálnych výrobkov či pečiva, ktoré veľmi veľa Slovákov často konzumuje a kam sú hojne pridávané tieto 2 zložky alebo sa z nich priamo vyrábajú niektoré spomenuté výrobky.

Takže už teraz by som mohol vymenovať takmer všetky výrobky od spoločností ako Coca Cola Company, PepsiCo, Nestle, Kraft Foods či Mars, ktoré vlastnia značky ako Figaro, Milka, Opavia, Danone, Orion a iné značky nielen z radu potravín, ale aj kozmetiky, drogérie či krmív pre zvieratá. 

Určite by som nemal zabudnúť ani na spoločnosti Unilever, Palma Group a Procter&Gamble, ktoré „gamblujú“ s naším zdravím cez svoje výrobky. Myslím najmä margaríny (Flora, Rama, Perla, Veto, Olestra), stužené pokrmové tuky (Palmarín, Hera, Cera, Helia) či chipsy (Pringles). To posledné nám ponúka celá škála výrobcov a určite odporúčam sa im vyhnúť. Palma Group nás „obohatila“ najmä o rafinované rastlinné oleje (Raciol, Heliol, Mina), ktoré by som osobne stiahol ihneď z trhu spolu s margarínmi a stuženými tukmi. 

Spomenúť by som mal aj fast food, aj keď ten automaticky nie je zdraviu škodlivý a pri určitých úpravách by mohol byť dokonca prospešný pre zdravie. Najväčšie reťazce ako McDonalds, KFC či Burger King sú však zatiaľ na míle vzdialené týmto úpravám.

Tiež by som mal spomenúť údeniny a mäsové výrobky ako šunky, salámy, klobásy, párky či slaninu. Tu by som však chcel poznamenať, že ja tieto výrobky často konzumujem a mnohým ľuďom ich odporúčam, ale len tie, ktoré sú tradične vyprodukované (bez múky, cukru, sóje a éčok) a pochádzajú z tradične chovaných zvierat, ktoré nie sú pred porážkou obézne a choré. Takéto údeniny a mäsové výrobky ľahko nájdem na trhoch v Prahe, kde teraz žijem, ale inak ich len ťažko nájdete v našich supermarketoch. 

Ešte spomeniem aj konzervy, polotovary a rôzne rybacie výrobky (napr. treska) a šaláty (vlašský, parížsky atď.) zo supermarketov, ktoré sú plné éčok a toxínov. Veľakrát dokonca neobsahujú ani to, čo majú v názve.

Takže ak to zhrniem, najnebezpečnejšie potraviny z môjho pohľadu sú:

  • Cukor a biela múka
  • Sladké nápoje (aj tie bez cukru s umelými sladidlami)
  • Väčšina cukroviniek, sladkostí a keksov
  • Raňajkové cereálie a iné cereálne výrobky (musli tyčinky, pufované výrobky)
  • Väčšina dostupného pečiva na trhu
  • Margaríny
  • Stužené pokrmové tuky
  • Rafinované rastlinné oleje
  • Chipsy a iné slané snacky
  • Fast food
  • Väčšina dostupných údenín na trhu (salámy, šunky, klobásy, párky)
  • Konzervy, polotovary a niektoré hotové jedlá 

Existujú potraviny, v ktorých podľa zákona nemôžu byť použité žiadne prídavné látky?

Existujú, sú to: 

  • Cukor
  • Káva s výnimkou ochutenej instantnej kávy a kávových extraktov
  • Maslo
  • Med
  • Mlieko a neochutená smotana
  • Nearomatizovaný čaj
  • Neemulgované tuky a oleje
  • Neochutené zakysané mliečne výrobky so živou kultúrou
  • Neochutené podmaslie (cmar)
  • Nespracované potraviny
  • Prírodná minerálna voda a balená pramenitá voda
  • Sušené cestoviny okrem bezlepkových cestovín alebo cestovín určených pre hypoproteínové diéty

Ktoré 3 prídavné látky, alebo farbivá by si označil za tichých zabijakov?

Ak zoberiem do úvahy najmä tie prídavné látky, ktoré sa najviac používajú, tak sú to aspartám (E951), glutaman sodný (E621) a benzoan sodný (E211), ktorý je nebezpečný v spojení s vitamínom C. Bohužiaľ, často sa používa práve tam, kde sa nachádza vitamín C.

Okrem nich by som mohol vymenovať všetky zvyšné umelé sladidlá a umelé farbivá, takže zoznam by bol oveľa dlhší.

Čo mám teda sledovať na obale, tak aby som si bol 100% istý? Je značka bio zárukou kvality, či vhodnou pomôckou?

To je jednoduché, vyhnite sa samotným obalom. Kupujte skutočné potraviny z prírody ako mäso, vajcia, divoko žijúce ryby, orechy, semená, zeleninu a nejaké to ovocie. Doplňte to o kvalitné syry, mliečne výrobky, panenské olej a prípadne niektoré hľuzy, strukoviny a obilniny. Kupujte tieto potraviny od malých farmárov z vášho okolia, ktorí vám vedia zaručiť kvalitu.

Takéto potraviny ani nebudú mať obal, alebo ak áno, tak je to len formalita. Všetko z laboratória má určite obal a na ňom celý zoznam zložitých názvov a čísel. Každopádne, ak už je to nevyhnutné, odporúčam kupovať výrobky s menej ako 5 zložkami, kde by mal byť cukor na konci, ak je tam prítomný (napr. v horkej čokoláde).

BIO je určite záruka niečoho lepšieho, ale nie vždy aj vysokej kvality. BIO výrobky veľakrát nie sú výživnejšie a aj v tomto priemysle sa robia podvody. Preto odporúčam kupovať v prvom rade tradičné potraviny od lokálnych farmárov. BIO výrobok, ktorý je zosušený a prešiel cez pol sveta nie je veľká výhra.

Na druhej strane, ak aj tuším, že nejaký BIO výrobok nie je výživnejší než bežný produkt, aj tak si ho kúpim, a to z jednoduchého dôvodu. Pretože sa chcem vyhnúť pesticídom, hormónom, GMO a iným toxínom, ktoré sa často nachádzajú v bežných potravinách. To by mal byť podľa mňa hlavný dôvod, prečo ľudia kupujú BIO výrobky. 

Je pravda, že súčasné cereálne výrobky a múka obsahujú oveľa viac lepku ako v minulosti? (Je to aj kvôli mutáciám?)

Existuje veľa druhov obilnín a najmä pšenice, z ktorej každá má mierne iné zloženie makroživín a aj lepku. Nepovedal by som, že pšenica alebo múka obsahuje nejako výrazne viac lepku, ale čo je podstatné, súčasná vyšľachtená pšenica, ktorá sa najčastejšie pestuje, má za úlohu zvýšiť výnosy z pestovania, nie zvýšiť výživovú hodnotu pšenice.

Mnohé experimenty jednoznačne preukázali, že súčasná vyšľachtená pšenica je oveľa menej výživnejšia, než tradičné odrody, pričom obsah antinutrientov sa veľmi nezmenil. Nové odrody pšenice navyše obsahujú zvýšené množstvo lepkového peptidu glia-α9, ktorý sa takmer nenachádza v starých odrodách. Ľudia s celiakiou reagujú najviac práve na glia-α9, takže nové odrody pšenice majú väčšiu schopnosť spôsobovať celiakiu a sú oveľa toxickejšie než tradičné odrody. 

Túto problematiku rozoberám hlbšie v článku ako poľnohospodárstvo pretvarovalo naše gény.

Ktoré 3 kroky ku zdraviu by si odporučil sledovať ako priority, ktoré prinesú prvé želané výsledky?

To je ťažko povedať, pretože každý z krokov, ktoré opisujem vo svojich článkoch, má niečo do seba a navzájom sú všetky prepojené. Ak by som však mal vybrať 3 z nich, tak vyberiem „Jedzte skutočné jedlo“, „Pravidelne cvičte“ a „Optimalizujte hladinu inzulínu a leptínu“.

Z mojich štúdií viem, že hoci je výživa alfou omegou, tak tu máme aj ďalšie kvantum vplyvov zvyšujúcich toxicitu organizmu. Je pravdou, že opaľovacie krémy, môžu výrazne narušiť našu hormonálnu rovnováhu? 

Nanešťastie je to tak. Túto tému rozoberám vo svojom článku na tému opaľovacích krémov. Mnohé opaľovacie krémy, a to dokonca od tých najpredávanejších značiek, obsahujú množstvo „toxického bordelu“, ktorý v tele rozhádže hormóny, čo môže viesť k obezite, reprodukčným problémom a chronickým ochoreniam.

Chápem to dobre, že olivový alebo kokosový olej na premastenie pokožky a rozumné vystavovanie sa slnku pre získanie vitamínu D, by mohla byť vhodná cesta?

Je dôležité pochopiť, že slnečné žiarenie je v nadmernom množstve nebezpečné a v letnom období stačí pár minút, aby sme prijali jeho nadmerné množstvo. Preto je potrebné sa chrániť pred slnkom.

Avšak nie tak, ako nám to tvrdia mnohí „experti“. Slnečné žiarenie nám pomáha vytvárať v pokožke veľmi dôležitý vitamín D, ale len v čase obeda dokážeme prijať UVB lúče, ktoré stimulujú tvorbu vitamínu D v pokožke. Takže slnku by sme sa mali vystavovať na krátky čas práve v čase obeda, ale potom by sme sa už pred ním mali chrániť po zvyšok dňa.

Na to môže poslúžiť práve kokosový olej a čiastočne aj olivový olej, vďaka obsahu antioxidantov. Ideálny je však tieň, oblečenie, klobúk či šiltovka. Osobne nepoužívam opaľovacie krémy mimo dovolenky a mám veľmi dobrý status vitamínu D a kvalitnú a zdravú pokožku.

Našťastie existujú aj prírodné a netoxické opaľovacie krémy, ktoré sú vhodné počas dovoleniek. Keďže sa tam chce človek aj trochu opáliť a zabaviť v mori či na inom odkrytom mieste, je vhodné použiť kvalitný opaľovací krém počas dovolenky.

Mimo nej stačí kokosový olej a ako hovoríš, „rozumné vystavovanie sa slnku pre získanie vitamínu D“, aj keď je to samozrejme individuálne.

Prečo je podľa teba vitamín D taký dôležitý? Z mojich vedomostí je práve tento vitamín prioritou pre náš organizmus, vzhľadom na to, že sa správa ako pro-hormón a spúšťa celú kaskádu životne dôležitých procesov.

Úloha vitamínu D v tele je viacnásobná a stále nie je úplne pochopená. Dokonca stále sa vedie polemika, či je to vitamín alebo hormón. Zdá sa, že podľa definície je vitamín D vitamín. Problém nastáva, keď si ho ľudia aj vedci zamieňajú s kalcidiolom a kalcitriolom.

Kalcidiol vzniká v pečeni práve z vitamínu D a kalcidiol je prehormón (nie prohormón) kalcitriolu, ktorý zasa vzniká v obličkách (z kalcidiolu). Až kalcitriol (niečo ako aktívna hormonálna forma vitamínu D) je molekula, ktorá v tele riadi metabolizmus vápnika a fosforu, pomáha bunkám v celom tele lepšie komunikovať,  zvyšuje našu imunitu či pomáha znižovať riziko rakoviny. 

Bez dostatočného množstva vitamínu D trpí celé naše telo. Jeho nedostatok vedie k depresiám, zníženej imunite či oslabeným kostiam. Vitamín D je tiež potrebný pre správny vývoj mozgu, dýchaciu sústavu, srdce a cievy či svalovú funkciu. Je toho skutočne veľa, čo dokáže vitamín D v tele. Preto čitateľom odporúčam prečítať si moju sériu článkov o vitamíne D

Prezradíš nám prosím tvoj „tajný“ návod na zdravie, ktorý si spracoval do 11 krokov?

Tento návod nie je určite tajný a naopak, chcem ho šíriť čo najďalej. Viac menej je to veľmi jednoduché. Je potrebné vrátiť sa aspoň čiastočne k tomu, k čomu sme geneticky naprogramovaní.

Svoju sériu 11 krokov ku zdraviu som síce ešte nedokončil, ale jej väčšiu časť si môžu čitatelia prečítať na mojom blogu.

Zhrnuté sú v tomto článku a v skutočnosti ich je nakoniec 12. Konkrétne sú to:

  1. Jedzte
  2. Konzumujte správne jedlá podľa vašich osobitných požiadaviek
  3. Doprajte si dostatok čerstvej potravy
  4. Konzumujte dostatok správnych tukov
  5. Pite dostatok čistej vody
  6. Zahoďte stres
  7. Doprajte si dostatok slnka
  8. Pravidelne cvičte
  9. Eliminujte toxíny
  10. Optimalizujte hladinu inzulínu a leptínu
  11. Doprajte si dostatok kvalitného spánku
  12. Hladujte 

Pre ich pochopenie odporúčam tento článok.

Martin, ďakujem za veľmi hodnotné a jasné objasnenie otázok, ktoré majú pre mňa hodnotu zlata a verím, že ich ocenia aj čitatelia tohto blogu. Prezraď nám, na akých projektoch v súčasnosti pracuješ a čo môžeme v budúcnosti očakávať, podporiť? 

Aj ja ti chcem v prvom rade poďakovať za možnosť sa prezentovať. Čo sa týka projektov, v súčasnosti dokončujem jednu veľmi zaujímavú, až by som povedal prevratnú publikáciu v spolupráci s Vladom Zlatošom. Na ňu by mali nadväzovať ďalšie projekty, takže určite sa je na čo tešiť.

Po jej publikovaní chcem už konečne spustiť svoju webstránku www.martinchudy.sk a tiež dopísať e-book na tému GMO, ktorý som musel dočasne odložiť kvôli spomínanej publikácií. Následne chcem dopísať sériu 12 krokov ku zdraviu a dokončiť jeden veľký projekt, na ktorom som začal pracovať pred vyše 2 rokmi, ale mnohé povinnosti ho odsunuli nabok.

Po dokončení týchto projektov mám v hlave mnoho ďalších a mnohé iné sa určite vynoria, takže práce/zábavy bude dostatok a určite sa nebudem nudiť a moji/tvoji čitatelia si časom prídu na svoje.

 

 

 

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.