Mamičky, získajte istotu pre vaše tehotenstvo

Evka Blahova

Keď už niekto seriózne pristupuje k životospráve, tak sú to práve budúce mamičky. Bohužiaľ, často sú však zmätené rôznymi populárnymi odporúčaniami, ktoré sa objavujú v našich médiách. Niekedy sa fakt čudujem kde na to tí ľudia chodia, no na druhej strane rozumiem, že človek je v snahe zabezpečiť to najlepšie pre seba a teda aj svojho budúceho potomka je ochotný urobiť všetko.Čítajte  rozhovor s odborníčkou na prírodnú medicínu Evou Blaho z kliniky celostnej medicíny Medante o vhodnom prístupe pre ženy.

 

Holistický prístup a kvalita potravín
Holistický prístup a kvalita potravín

Často sa pokúšam odovzdať čo najlepšie odporúčenia práve ženám, no keďže som predsa len  muž :-), tak považujem za vhodné ak sa k problematike keď sa k problematike vyjadrí žena.

Evka Blaho je odborníčka a autorka webu zdravie bez liekov, kde prináša svetlo do výživy tehotných mamčiek. Evku som stretol aj náhodou pri jej prednáške po mojom kurze na Slovak Food Festivale. Priznám sa, že som zo začiatku som z jej predstavenia mal trošku obavu, či nepôjde o nejaké múdre vegetariánske reči, „a la sója“, klíčky a pšeno.

Trpezlivo som ju však začal počúvať, pýtať sa také moje kontrolné otázky a zrazu som ostal zaskočený, že mi po dlhom čase vedel niekto veľmi jasne a s nadhľadom argumentovať šíriť tak aj medzi ženy istý prístup rozumného Palea, a teda výživy založenej na nespracovaných poctivých potravinách, bez použitia aditív.

Prečo cesta naturálnej medicíny a ako to môže človeku zmeniť život?

Evka, ďakujem pekne, že si prijala pozvanie na rozhovor. Prosím ťa, prezraď nám, ako začala tvoja cesta k výživovému poradenstvu, čo ti dalo tvoje pôsobenie na prestížnej škole naturálnej medicíny v Austrálii…

Na začiatku bolo rozhodnutie ísť do sveta, do Austrálie, len tak sa trochu “oťukať”. Ale ja som si chcela priniesť odtiaľ niečo ako viac ako pekné fotky. Preto som hľadala také vzdelanie, ktoré by mi naozaj prinieslo úžitok. Keď som objavila školu ACNT s jej skvelým programom, hneď som vedela, že to je to, čomu sa chcem venovať. A už prvý deň v škole som bola nadšená a vďačná, že som uskutočnila toto svoje rozhodnutie, pretože mi to zmenilo život. V podstate som tam objavila úplne nový svet, čo sa týka nielen stravovania, ale aj liečenia. Teraz je už aj na Slovensku veľa ľudí, ktorý sa venujú rôznym smerom, pred 6-timi rokmi to však bolo úplne inak. 

Akým prístupom ťa viedli v Austrálii k pohľadu na zdravie človeka?

Moji skvelí učitelia nám radili, aby sme sa na človeka pozerali ako celok, nie iba jeden príznak, problém. Aby sme brali do úvahy všetky aspekty, aj to ako človek spáva, či cvičí a akú má prácu. Celé štúdium sa nieslo aj v rešpekte ku klasickej medicíne, pretože aj tá vie zachraňovať životy a vďaka rôznym testom sa dokáže ľahšie zistiť príčina a následne odstrániť. Dôležité je aby sme našli jadro toho problému.

Aké sú tvoje skúsenosti z konzultácii? Súhlasíš s tým, že ľudia sú už často zmätení z toho ako si vlastne vyskladať svoju životosprávu?

Áno, ľudia sú veľmi často zmätení, nevedia podľa koho sa riadiť. Skúšajú na vlastnú päsť. Prvé stretnutia preto väčšinou dávam všeobecné odporúčania a na ďalšom stretnutí sa to snažíme doladiť presne na klienta, zistiť čo mu vyhovuje a čo potrebuje. Povedala by som, že asi kvôli veľkej dostupnosti informácií na internete z rôznych, často aj neoverených zdrojov. Ľudia hľadajú odpovede a teraz sa už hocikto odváži písať rôzne rady. A možno aj preto, že očakávame, že existuje univerzálna pravda o všetkom, aj o potravinách.

Kto je tvojou inšpiráciou doma, či v zahraničí a ako by si charakterizovala svoj prístup k výžive?

Evkin losos v orechovej kôrke
Evkin losos v orechovej kôrke

Tu na Slovensku je to hlavne Silvia Horecká. Určite by som našla aj viacerých, ale snažím sa sledovať hlavne zahraničnú scénu. Odtiaľ prichádza najviac informácií, pretože tam prebieha aj výskum. Z toho dôvodu je za hranicami oveľa viac osobností, ktoré sú mi vzorom a každá sa venuje inej oblasti – Ben Lynch (neplodnosť), Joseph Mercola, John Douillard (ajurvéda), Chris Kresser (paleo) aj rôzne skupiny makrobiotikov, rawfoodistov a hlavne naturopatov v Austrálii. 

Môj prístup k výžive je vyskladaný z rôznych filozofii. Snažím sa zobrať si z každej teórie to najlepšie a následne to prispôsobiť klientovi. A chcem aj zistiť, ako to všetko na nás vplýva po biochemickej stránke.

Aké sú 3 kľúčové príčiny zdravotných problémov a oslabenej imunity, s ktorými sa stretávaš u slovenských mamičiek?

Hormonálna nerovnováha, nedostatočné trávenie a mikroflóra a s tým spojený nedostatok živín. A samozrejme nekvalitné potraviny.

Je pravdou, že najdôležitejšie obdobie, kedy budúca matka môže výrazne ovplyvniť vývoj a zdravie svojho dieťaťa sú 3 týždne pred narodením a mesiac po narodení?

Ja by som povedala, že najdôležitejšie sú 3 mesiace pred počatím. A netýka sa to iba žien, ale aj mužov, veď aj oni prispievajú svojou polovičkou. Pri plánovanom tehotenstve je ideálne, ak si obaja partneri rezervujú 3 mesiace na predprípravu a zmenu jedálničku. Keď žena zistí, že je už tehotná, ťažko sa jej menia stravovacie návyky. A po pôrode je toho na ženu tak veľa, že tiež nie vždy dokáže riešiť stravu. Takouto predprípravou sa dá zabezpečiť nielen dostatok zásob na toto náročné obdobie, ale aj predísť ťažkostiam ako únava a nevoľnosti. 3 mesiace aj z toho dôvodu, že tak dlho trvá vytvorenie nových, zdravších spermií a je to aj vhodná doba na upravenie menštruačného cyklu a hormónov. Ale nikdy nie je neskoro a začať sa dá hocikedy.

Aký je tvoj pohľad nízkotučný spôsob stravovania, modernej ženy? Je to tak správne, alebo skôr rizikové?

Podľa mňa je to dosť rizikové. Z tukov a cholesterolu si telo vyrába všetky hormóny. Nielen tie pohlavné ako estrogén, progesterón či testosterón. Ale aj tie, čo nám pomáhajú zvládať každodenný chod organizmu či stres. Ak teda nemám v tele správnu hladinu hormónov, niektoré funkcie sa nevykonávajú naplno. Okrem toho sú tuky priam nevyhnutné pre nervovú sústavu a mozog.

Čiže si sa stretla s tým,  že ženy majú tendenciu redukovať príjem proteínov a akýchkoľvek tukov?

Zatiaľ som nemala takú skúsenosť u klientiek, skôr si to všímam na verejnosti. Jednoznačne nie je dobré dávať prednosť nízkotučným výrobkom, alebo ísť do iných extrémov. Potrebujeme aj tuky, aj bielkoviny a samozrejme aj sacharidy, hlavne tie komplexné. Všetko v správnom pomere.

Aké 2 základné pravidlá, by si odporučila dodržať tehotným ženám pre optimálnu životosprávu?

Snažte sa konzumovať potraviny z dôveryhodných zdrojov a čo najviac v ich pôvodnom stave. Určite vyjde lacnejšie, ak si kúpite čerstvé paradajky namiesto paradajkovej omáčky. Toto by bol asi taký prvý krok, ak neviete kde začať. Bolo by dobré mať každý deň aspoň 5-7 druhov zeleniny a 3 druhy ovocia. Snažiť sa zjesť farebnú dúhu. A dám aj tretie 🙂 Nepodceňujte zdravé tuky a bielkoviny.

Ktoré 3 nutrienty (vitamíny, minerál či stopové prvky), sú podľa teba najkritickejšie a najčastejšie čelíme ich nedostatku?

Nad touto otázkou som nikdy nerozmýšľala, venujem sa každému človeku samostatne, ale ako nad tým rozmýšľam, tak ma napadajú horčík, vitamín D3 a omega 3. Pri tehotných ženách je to aj železo, vápnik a kyselina listová. Najmä vitamín D je veľmi dôležitým prvkom aj preto, že sa v tele správa ako pro hormón a spúšťa viac ako 5000 rôznych procesov, ktoré majú vplyv priamo aj na naše gény. 

Špenátová polievka s kokosovým mliekom
Špenátová polievka s kokosovým mliekom

Akých 5 najhodnotnejších potravín, by si odporúčala zakomponovať do výživy tehotným ženám, či kojacím mamičkám?

Počas tehotenstva je zvýšený dopyt živín na vývoj a tvorbu nových buniek, kostí, krvi, svalov, orgánov. Mamičky okrem toho potrebujú podporiť nervovú sústavu, aby neboli príliš vystresované. Aj tu sa mi ťažšie vyberajú favoriti, ale môže to byť – ovos, ryby, kvalitné tuky (maslo, kokosový olej, avokádo, olivový olej), vajcia, zelená listová zelenina a zelenina všeobecne.

Ďakujem a na záver sa ťa chcem osobne opýtať, aké sú podľa teba top 3 pravidlá “Power životosprávy” pre 100% radosť zo života, silnú imunitu a schopnosť zvládať stres.

Asi nepoviem nič nové a prevratné. Je to hlavne – Jesť hlavne kvalitné potraviny z poctivých zdrojov. Užívať si každý moment a nebrať si veci príliš osobne. Pravidelný pohyb a smiech. No a keď už, tak dostatok Vitamínu D a Horčíka vie skutočne ovplyvniť to ako sa človek cíti. 

Viac informácii o Evkiných aktivitách a projektoch nájdete na jej stránke zdravie bez liekov. Zároveň ju môžete kontaktovať aj prostredníctvom kliniky celostnej medicíny Medante, kde nájdete skutočne komplexné služby a perfektný prístup.

Releventné články

 

Jedna odpoveď

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.