Ako som sa vysekal z hrany vyhorenia a kde boli skryté hlavné príčiny  

syndrom_vyhoreni

V článku sa dozviete o 3 najčastejších dôvodoch našich zlyhaní, vyčerpanosti až vyhorenia a to ako som tento rok balancoval na hrane. Zamyslíme sa nad potrebou budovania odolnosti a kultiváciou našej  „HUMAN POWER“. Inak povedané, pozrieme sa na úzke prepojenie našej dennej energie a zdravia s realizáciou našich cieľov a rastom bohatstva a rozvojom osobnosti. Osobne som presvedčený, že v súčasnosti v spoločnosti čelíme najväčším výzvam v zmysle produktivity, bez obety zdravia. Pozrime sa teda na to, ako vystúpiť na náš pomyselný Everest v roku 2020 bez obety zdravia-života…

Ak by som neriešil komplexnú životosprávu (Biohacking energia tela a mozgu), bol by som v lete už vyhorel!

Áno viem, človek cez sociálne médiá a internet vyzerá stále vysmiaty a v pohode, ako by mu to šlo všetko len tak po masle… Avšak realita je často iná a podľa mňa je aj pre naše duševné a mentálne zdravie dôležité, aby sme sa prezentovali transparentne a pravdivo. 

Tak s vami chcem zdieľať realitu a výzvy môjho rozvoja, rastu a realizácie snov. Ako som si robil reflexiu roka 2019, tak som sa len utvrdil, že podnikanie s výchovou detí a neustálou chuťou tvoriť a poznávať je riadnou výzvou a že keď to chcem zvládnuť v zdraví a radosti, tak potrebujem viac pracovať na optimalizácii ako na maximalizácii. 

Čo to znamená? Jednoducho to, čo sa asi nazýva aj umenie života a teda, že si treba zvoliť adekvátnu dávku cieľov, projektov a ambícií a zároveň k nej s pokorou priradiť adekvátne zdroje. V podnikaní si to asi vieme predstaviť, ale to isté sa podľa mňa dá pekne aplikovať aj na ľudské telo a myseľ. 

Neviem či to vnímate a pozorujete, ale v súčasnosti sú štatistiky celkom alarmujúce a to nielen z pohľadu nadváhy, obezity a chorobnsti fyzickej, ale hlavne tej duševnej a mentálnej. Jednoducho čím ďalej tým viac ľudí naráža na stavy vyčerpanosti, vyhorenia, depresiií, preťaženosti a chronického stresu, že ani oko nevieme zažmúriť. 

Budme k sebe úprimní a skúsme si zrátať za rok 2019 produktívne dni vo vysokej energii, tvorivosti a sile oproti tým mizerným, kedy sa nachádzame len v istom štádiu prežitia. 

Nevyspatí, vycerpaní, znechutení, emočné podráždení, v strachu, úzkosti, negativite a bezradnosti…

Statistiky depresie dusan plichta
Zdroj: Depression Alliance

3 najčastejšie dôvody našich zlyhaní a nesplnených cieľov

Z mojej analýzy musím uznať, že pre výzvy v práci a rodine som zažil najťažší energetický rok života. Nie ani tak fyzicky ako emočne a mentálne. Ale keď sa zamyslím nad spánkom, tak vlastne aj fyzicky. 

Každopádne, opäť sa mi len potvrdilo, že príčiny mojich najhorších dní, neúspechov, nervozity, či nesplnených cieľov, alebo konania a reakcií, ktoré ma mrzia sú v týchto 3 oblastiach. 

  1. Moje telo. Energia, únava, bolesť svalov, problémy s trávením…

  2. Môj mozog a myseľ. Mentálna hmla, negatívne stavy, strach, vyčerpanosť, preťaženie až pocity vyhorenia a depresie

  3. Môj fokus, koncentrácia, vnútorná disciplína a schopnosť eliminovať vyrušenia a povedať nie pokušeniam. 

V podstate akokoľvek špekulujem, študujem inšpiratívne osobnosti, či nové poznatky vedy, vždy sa dostávam k tomu, že je to všetko o energii. Preto verím a som presvedčený, že kľúčové príčiny sú často skryté práve v týchto 3 bodoch. 

Zdroj: www.integratedbrainhealth.org

Pýtam sa sám seba, aký je vlastne rozdiel medzi tými úspešnými a tými, čo zlyhávajú a vždy si nájdu dobrú výhovorku? 

Asi to nebude žiadne tajomstvo keď poviem, že je to sila osobnosti. Finta je však v tom, že navonok to pôsobí jednoducho, ale v realite je to celkom komplexná záležitosť, ktorá v sebe zahŕňa zvyšovanie energie tela, mozgu a mysle a aj tréning koncentrácie a disciplíny. 

V spoločnosti za tento prístup uznávame a oceňujeme atlétov, ale v „bežnej“ práci sa radi označíme za „bežných“ ľudí.  Ako teda chceme dosahovať nadpriemerné sny, realizovať vlastné projekty a pomáhať okoliu či spoločnosti, keď ostávame sami v priemere. 

Svojim spôsobom sa podľa mňa niekedy dostávame k základnej fyzike. Ak chcete pomôcť, podporiť, inšpirovať, musíte mať nejaký surplus (prebytok). Surplus energie, empatie, financií, či informácií, vedomostí, alebo celkovo hodnoty. Ako sa aj inak hovorí, musíte mať svoju silu, vďaka ktorej vám druhí dôverujú a ste pre nich lídrom. 

A neviem ako vy, ale ja som zo svojich skúseností a experimentov presvedčený, že sila začína od zdravia! A teda od zdatného tela, cez výkonný mozog až po koncentrovanú myseľ. Ak chcete rásť a zvládať neustále väčšie životné výzvy, zastať rolu lídra a zmeniť, alebo realizovať to čo cítite vo vašom srdci, tak budete musieť byť naozaj silný! 

Minulý rok som na pár dní pocítil, čo to asi je „BURNOUT“ vyhorenie! 

Neveril by som čo môže spôsobiť kombinácia okolností a výziev v rodine a v práci, že človek nedá dovolenku, reštart, alebo, že má dlhodobo rozhádzaný spánok.

V podstate išlo v práci o dynamický rast Powerlogy z 3 na 12 ľudí, realizáciu nových produktov, otvorenie nových trhov, medzinárodné konferencie, prednášanie, Power Campy a Semináre, rozbeh Powerlogy Space&Coffee, spustenie podcastov, vedenie marketingového tímu, analýzy dát, výkonu a hľadanie investora, prezentácie a neustály business development, množstvo obchodných a vyjednávacích stretnutí, riešenie financií pre rast a cashflow, tvorba edukatívneho obsahu na sociálne médiá, blog, newsletter, štúdium nových poznatkov, leadership coaching….

V rodine sme riešili rozvoj vzťahu s manželkou, zároveň sme aj spoločníci v Powerlogy, nastavovali sme neustále role v tíme , výchova 3.5 ročnej Laury, krúžky, detské párty, cestovanie na východ k rodičom, príprava na prirodzený pôrod, narodenie syna Dávida, šestonedelie po náročnom pôrode, mini dovolenku v Chorvátsku, kiahne, nevyspatosť, prvé zuby, vzdelávanie sa v rešpektujúcej výchove, spoločné team meetingy a hiring ľudí, krstiny, návštevy a rodinné oslavy, ktoré vždy realizujeme sami a ďalšie všetky možné rodičovské a rodinné veci…

A osobne som ešte potreboval nájsť čas na štúdium, šport, prírodu, yógu, regeneráciu v ľade, meditáciu, čítanie a pár výbehov s kamošmi na vínko a debatu. 

A tak som v lete v teple a bez dovolenky naozaj pocítil pár dní, ako sa asi cíti vyčerpaný a vyhorený človek pod tlakom. A tak si trúfnem povedať, že ten pocit a stav skoro až depky dobre poznám! Na druhej strane, tým že sa venujem biohackingu, alebo inak povedané kultivácii vlastnej sily, tak z tejto depky, tmy, či blata viem veľmi rýchlo cez správne návyky von! A to napriek tomu, že spánok nemám úplne vo vlastných rukách a zmeniť pracovné povinnosti a role, len tak zo dňa na deň nemôžem.

Čo však môžem vždy?! Spraviť lepšiu voľbu a zobrať situáciu ako tréning sily tela, mysle a osobnosti

Ak je pre vás váš Everest (ciele, sny a plány) príliš veľké sústo, máte vždy 2 možnosti! Buď sa ho vzdáte a vyberiete si menší kopec, alebo zastanete, oddýchnete si, naberiete silu, lepšie sa vytrénujete a idete ďalej. 

A v podstate o tom je moja cesta podnikaním, životom a osobným rastom. Z pozorovania si totiž myslím, že väčšina ľudí nie je tak naplnená a úspešná nie preto, že by nemali schopnosti a talent vystúpiť na svoj Everest. Neuspešní a potom nešťastní, alebo nenaplnení sú preto, že sa nechajú ovplyvniť okolím, názormi a rôznymi ďalšími faktormi, ktoré im nedovolia rozvinúť vlastnú silu a energiu na to aby to zvládli. 

Tak to vidím na sebe každý mesiac, keď aj mne prídu myšlienky, či to podnikanie a niekedy „trápenie“ sa s realizáciou zmeny stravovania rodín na Slovensku má zmysel. Veď ja keby som bol Freelancer, tak si zarobím pár tisíc eur a nemusím sa každý pracovaný deň zaoberať edukáciou, vysvetľovaním, motiváciou, vyjednávaním, manažovaním ľudí, predávaním a neustálym riešením problémov…

Avšak na druhej strane, nikdy by som sa nenaučil toľko čo viem teraz a nebol by som osobnosťou akou som. Samozrejme so všetkou pokorou a vedomím, pretože stále ma čakajú ďalšie výzvy a pri živote na hrane sa dá kedykoľvek zakopnúť a spadnúť.  Okolnosti však úplne neovplyvním, no moja sila a HUMAN POWER mi ostáva a pomôže sa vyrovnať s prekážkami. 

Lebo práve „prekážka, či problém“, sú najčastejšie práve tou cestou!

A potom každý deň je voľbou a vždy sa dá v niečom zlepšiť, alebo byť vedomejší. Či už v tom, čo nakúpim a naložím na tanier. Alebo v tom, čomu dám pozornosť a priority. 

Kultivujme spolu našu silu v roku 2020 a garantujem vám rok najväčšieho rastu.

Na začiatku roka vás pozývam do spoločného roka so mnou a s konceptom Powerlogy, kde môžeme byť v pravidelnom kontakte cez tento Newsletter, Sociálne médiá, Youtube Podcast, či ďalšie pripravované projekty. Dôležité je hlavne začať, vybrať si svoj experiment posilnenia HUMAN POWER. Nový návyk a vyskúšať nový prístup a komplexne budovať svoju HUMAN POWER od jedla, cez pohyb až po otužovanie, či meditáciu. 

Každopádne však považujem za dôležité, aby ste k sebe pristúpili individuálne a vzdelávali sa hlavne v princípoch, metodike a tvorili si vlastný úsudok. Výživové smery a protokoly sú silný nástroj, ale tak ako nôž v rukách chirurga zachraňuje životy, tak nôž v rukách vraha spôsobuje opačný efekt. 

Práve preto ak vás môj prístup k životospráve, osobnému rozvoju a kultivácii ľudskej sily zaujal, tak pre najlepší progres vás srdečne pozývam k priamemu kontaktu a transformačným zážitkom prostredníctvom seminárov, campov, alebo koučingu. 

Aktuálne semináre, campy, či prednášky nájdete vždy na stránke Powerlogy aj s podrobným programom.

Najbližší 1- dňový seminár je už 8.Februára v Powerlogy Space&Coffee

Téma „Nový a komplexný prístup k životospráve a princípy kultivácie Human Power“. 

Začíname Powerlogy raňajkami a končíme zážitkovou večerou s BIO vínkom. Kompletný program pozrite tu. 

Na seminári sa naučíte:

  • ako si definovať jasnú víziu a presvedčenia o vašom zdraví a životnej energii
  • ak si nastaviť štandardy podľa ktorých si nakupovať potraviny a vyberať jedlo
  • ako čítať etikety a nenechať sa oklamať a zaviesť
  • ako zlepšiť metabolizmus pre pálenie tukov
  • ako pristúpiť k problémom s intoleranciami a trávením 
  • ako optimalizovať časovanie jedla pre efektívny a produktívny deň
  • ako zlepšiť výživu a tréning mozgu pre lepšiu koncentráciu, rozhodovanie a jasnosť
  • ako začať s otužovaním, meditáciou a dychovými cvičeniami pre podporu silnej imunity
  • ako začať efetívne trénovať schopnosť zvládať stres v kľude

Investícia z vašej strany: 99 Eur. 

Najbližší 3-dňový Camp v prírode na Lazoch v Javorníkoch pri Púchove je 3-5 Apríl 2020 

Téma do hĺbky a ešte viac cez zážitky: „Nový a komplexný prístup k životospráve a princípy kultivácie Human Power“. 

Investícia z vašej strany: 390 Eur. Kompletný program pozrite tu. 

Hodnota nástrojov, ktoré získate: 0-1 mil. Eur v závislosti od toho, čo aj naozaj aplikujete do praxe života pre vaše zdravie a produktivitu. 

Dôkaz? Ak chcem niečo zmeniť začnem od seba!

Osobne som do svojho vzdelania a osobného rastu investoval už skoro 100tisíc Eur. Vďaka tomu sa mi podarilo vybudovať z nuly a bez prvotnej investície firmu, ktorá má súčasnú valuáciu 2mil. Eur a popri tom som plne zdravý manžel, otec dvoch detí, autor blogu, podcastu a mnohých článkov o nových poznatkoch pre zlepšovanie životosprávy a kvality jedla. A to si myslím, že v Powerlogy ešte len začíname…

Na druhej strane mám však veľkú pokoru k podnikaniu či životu celkovo, pretože napríklad aj prílišný rast bohatstva môže človeka veľmi rýchlo zošrotovať. S peniazmi a vplyvom je podľa mňa  výrazne spojená zodpovednosť. A tak sa opať dostávame ku charakteru, osobnosti a vodcovstvu. K čomu opäť len prispievajú poznatky optimalizácie Human Power, ktoré zdieľam, vysvetľujem v kontexte a odovzdávam ľuďom ako nástroj pre tvorbu vlastného bohatstva a plnú sebarealizáciu pre postupné zlepšovanie života na Slovensku, či Európe. 

 

Obavy z nejakého extrému, sektárstva, vegánstva, či podobných vyhrotených záležitostí? 

Prečítajte si viac mojich článkov, naše princípy a hodnoty. Alebo si pozrite moje podcasty a videá, či vám ako osobnosť sedím hodnotami. Alebo sa jednoducho priamo pýtajte na referencie ľudí čo ma stretli, alebo zažili so mnou nejakú akciu. Je úplne v poriadku ak vám môj otvorený, transparentný a priamy prístup nesedí….

Do nového roka vám teda želám hlavne veľa sily, aby ste zvládli všetky výzvy a lekcie, ktoré pre vás život pripravil. 

P.S. Na záver ešte jedna tutovka životosprávy, ktorú odporučam vyskúšať naozaj každému a recenzia pre lepšie rozhodovanie, ak by ste zvažovali prísť na Camp. 

Tutovka: Keď len znížite príjem cukru, pečiva, cestovín a škrobov a namiesto toho pridáte do stravy pre zasýtenie a hormonálnu rovnováhu zdravé tuky ako orechy, pravú čokoládu, olivový olej, kávu s maslom a mct, ghee maslo, či Bio mäso a ovčie, kozie výrobky, tak vám garantujem, že sa budete cítiť lepšie! 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.