Marocké kura so špenátom a pečenou tekvicou

eb9d83184eb0ad00b4f1653e497f8102

Nepodľahnite zhoršujúcej sa kvalite potravín. Rozhodnutie jesť pre výkon a zdravie je vo vašich rukách.

Možno ste aj vy zachytili správu v médiách o tom, že nám opäť klesla kvalita potravín. Najhoršie je to samozrejme v supermarketoch, kde sa našli závažné nedostatky a preto chápem, že človek už naozaj zvažuje čomu má dôverovať. Čo ak však viete ako na to, a vôbec vás nemusia zaujímať zbytočne alarmujúce správy v médiách? Prečo by som mal riešiť kvalitu potravín v supermarkete, keď tam vlastne nechodím? Alebo, keď už, tak si predsa viem vybrať. Čítajte ďalej a dozviete sa, ktoré mäso je tou najbezpečnejšou voľbou a ako si pripraviť lahodné kura na marocký spôsob.

Keď si nie som istý 100% pôvodom mäsa, tak volím najmenej tučné varianty. Kuracie, či ešte lepšie morčacie.

Problém toxínov a hormónov  mäsa sa väčšinou nachádza práve v tuku. Tak ako aj naše telo, tak aj u zvierat, je tento obranný mechanizmus nastavený tak, aby sa organizmus bránil a ukladal všetok bordel, čo najskôr mimo krvného obehu. Aj preto ak si nie ste istý kvalitou tak siahnite radšej po chudšom mäse. Takto môžem napríklad celkom v pohode odporučiť úprimné kurča z Hyza. To, že vyberáme chudé mäso však neznamená, že by ste ho mali konzumovať len so surovou zeleninou a bez tuku. Pridaním kokosového oleja, masla, či olivového oleja, získavate nie len skvelú chuť, ale aj trvácnu energiu, vďaka ktorej naplno využijete minerály a vitamíny zeleniny a zároveň aj lepšie trávite proteín. Samozrejme pokiaľ celé mäsité jedlo nezabijete kombináciou s pečivom, či lepkovými cestovinami. 

Marocké kuriatko, či morka:

Čas prípravy: 20 min.                    Množstvo: 4 osoby
Čas varenia: 40 min.                      Celkový čas: 60 min.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie, alebo morčacie prsia
  • (môžu byť aj celé stehná)
  • Stredné veľká tekvica 1 ks
  • Kel 1ks
  • Sekané ďatle 50 g (voliteľné)
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 Čl mletého koriandra
  • 1/2 Čl mletého zázvoru
  • 1/4 Čl mletej škorice
  • Cesnak 2 struky
  • Morská soľ
  • Čierne korenie

Príprava

  1. Rozpálim trúbu na 220 C. Nasolím a nakorením pokrájanú tekvicu na ľubovoľne veľké kúsky a prekvapkám olivovým olejom. Milovníci šťipľavého môžu použiť aj chilli. Vložím do rúry a pečiem 18-20 minút.
  2. V miske si rozrobím marinádu, ktorou obalím kuracie prsia. Do 50 ml, olivového oleja nasypem morskú soľ, korenie, zázvor, koriander a štipku škorice. Experimentátori môžu pridať estragón :-). Kuracie prsia potom opekám priamo na stredne silno rozpálenej suchej panvici 7-10 minút, pričom pravidelne obraciam. Moja finta je, že po 7 minútach opekania, jemne podlejem vodou 1 Dcl. znížim plameň a prikrijem pokrievkou na 3 minúty.
  3. Keď mám mäso hotové tak si pripravím teplý tanier a do panvice dám na drobno nakrájaný cesnak a pokrájaný kel. Jemne sparím 3 minútky.Môžete pridať extra maslo, ak máte chuť. Ja určite :-).
  4. Finálne servírujem mäso a k nemu kel ako podklad pre tekvicu. 

Fintičky

Mäso môžete použiť aj morčacie, alebo kľudne aj králika. Namiesto kelu sa dá použiť špenát a doplniť aj červená cibuľa. Nezabúdajte, výber toho čo si dáte na tanier, je len vašou voľbou a aj keď sa zdá, že všetko je už zlé, tak to nie je realita. Správnou prípravou a kombináciou sa vieme dopracovať k veľmi dobrému výsledku. 

Ak vás zaujali informácie na tomto blogu a myslíte si, že by stálo zato odporučiť takéto vzdelávanie vašim priateľom, neváhajte a pomôžte im  rozumne sa zorientovať v súčasnej životospráve cez odber newlettera. Získajú tak  nielen knihu najdôležitejších prístupov k životospráve, ale aj víkendové POWER inšpirácie pre vylepšenia vlastných receptov v POWER kuchyni. 🙂 

 TOP_10_book cover

Aký dezert si môžem dopriať po takomto jedle?

Ak si dám správne zložené jedlo, tak mi väčšinou dezert vôbec netreba. Keď už, tak mám veľmi rád kvalitné espressko, kde keď si dáte mini lyžičku hnedého cukru tak to bude v poriadku a zacítite ďalšie otvorenie chutí  vašej kávy. Vyskúšajte POWER COFFEE Organic Espresso a získajte 100% čistú energiu.

DPBLOGbanner_1

2 Odpovede

  1. zdravim, co hovorite keby som pridal namiesto ryze a zmiakov ako prilohu k masu pohanku alebo pseno, aky mate nazor na tieto potraviny? dost casto pouzivam aj muku z pohanky do pecenia, ktoru si sam spravim zmixovanim celej pohanky na muku, moze byt? dakujem za odpoved…

    1. Maros tieto potraviny su hodnotne a uzitocne…ak to bude v pre vas individualne spravnom mnozstve, tak myslim, ze to moze byt velmi dobre a zaujimave.
      To su dobre bezlepkove polysacharidy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.