Domáca pizza z kvásku a originálnych surovín

kvásková pizza

Chcete si spraviť pravú a zdravú pizzu? Čo takto kvásková pizza ? Nerobte kompromisy, založte vlastný kvások a použite ingrediencie, ako to robia poctiví Taliani. Pri prirodzenom a tradičnom kváskovom kysnutí sa totiž mení štruktúra zrna, lepok sa čiastočne rozkladá. Takéto cesto obsahuje živé baktérie, ktoré výrazne podporujú zdravé trávenie. Pri pravej mozzarelle sa mení zážitok z chuti a presvedčíte sa, až keď vyskúšate.

Sacharidy čím je aj kvásková pizza si treba zaslúžiť !

Silný odkaz jedného z najskúsenejších silových trénerov Charlesa Poliquina je podľa mňa nadčasový.

Preto je naozaj rozdiel, či si dáte pol kila pizze ako bežný obed počas sedavého dňa v práci, alebo si ju doprajete za odmenu na večeru po poctivom tréningu. 

Preto, ak chcete žiť a jesť naozaj zdravo, vždy sa zamýšľajte nad množstvom sacharidov a teda cukru, ktorý si denne doprajete. Ono na tom, naozaj dosť záleží a priamo sa to preklápa do kvality, alebo lepšie povedané, do výkonnosti a zdravia vášho metabolizmu. 

Kváskový chlieb VS. bežné pečivo

Z osobných skúsenosti, štúdia a rozhovorov s viacerými odborníkmi na gastronómiu, biochémiu, či jednoducho optimálnu výživu založenú v prvom rade na kvalitných a prírodných ingredienciách vám len úprimne chcem odporučiť, že rozdiel je značný.

kvásková pizza
Moja obľúbená Quattro Stagioni

Domáca Kvásková pizza: ako na ňu ? 

Vaša investícia do prípravy vlastného chleba, alebo do nákupu od niekoho, kto to robí poctivo, sa oplatí. Osobne mám s trávením pečiva celkom problémy, ale pri pravom kváskovom si raz za čas kľudne bez problémov doprajem. Výhody pravého kvásku mi fugujú:

  • Kvások lepšie trávi. Baktérie v kvásku rozkladajú zložitú štruktúru lepku, ktorá je pre črevá nestráviteľná a dráždi ich. Vďaka kvásku je lepok rozložený do jednoduchších väzieb a prejde črevami bez toho, aby nám uškodil.
  • Rozkladá kyselinu fytovú: kyselina fytová je obsiahnutá v obale zrna. Vyskytuje sa teda v celozrných múkach. Blokuje vstrebávanie dôležitých minerálov – vápnika, železa, horčíku, medi a zinku. Kvások kyselinu fytovú rozkladá a tým umožňuje vstrebávanie dôležitých minerálov.
  • Kvások pôsobí v organizme zásadotvorne. Pre mnohých ľudí koniec pálenia záhy po konzumácii chleba, pečiva, či koláčov upečených pomocou kvásku.
  • Kvások má nižší glykemický index a cukor v krvi po zjedení kváskových produktov nestúpne tak rapídne. Nepociťujete potom taký „vlčí hlad“ a na zasýtenie potrebujete oveľa menej. 
  • Kvások nenadúva. Život baktérií prítomných v kvásku definitívne končí pri 50-60 stupňoch, čo nastáva v prvej polovici pečenia a tak je trávenie bez nadúvania. 
  • Kvások zlepšuje stav alergií, ekzémov i akné. Svojím zložením kvások pomáha upraviť rovnováhu v našich črevách a upravuje peristaltiku čriev, čo sa často prejaví na stave pokožky.
  • Kvások pozitívne podporuje imunitu, ktorá má svoj základ v zdravých črevách. Ak je ich funkcia narušená blbou stravou, v kombinácii so stresom, či nedostatkom spánku, tak sme náchylnejší na ochorenia a infekty. 
  • Kvások je bez chémie: na to, aby sme upiekli kváskový chlieb nám v podstate stačia tri veci: múka, voda a soľ. Žiadne aditívne a konzervačné látky, ktoré sa pridávajú do bežných chlebov v supermarketoch, netreba.
  • Kvások produkuje kyselinu mliečnu, prirodzený konzervant. Kváskový chlieb vydrží tak aj sedem dní mäkký a chutný aj bez toho, aby sme doň pridali umelé prídavné látky.
  • Práve kyselina mliečna je tým faktorom, prečo kváskové chleby a pečivá nikdy nesplesnivejú. Postupne len stvrdnú, ale nikdy neplesnivejú.

Všetky tieto benefity a informácie som sa dozvedel na kurze u odborníčky na kváskové pečenie Lenky Mančíkovej. Môžem len odporúčať.

Na začiatok teda budete doma potrebovať vlastný kvások.

Ak sa nechcete zdržiavať zakladaním nového kvásku, pomôže vám kvásková mapa, kde nájdete nadšencov, ktorí sa o kvások radi podelia:

Na pizzu si treba prichystať kvások deň vopred a tiež rátať s tým, že samotné cesto kysne dlhšie.

Na aktiváciu kvásku:

  • 2 PL kvásku z chladničky (špaldový alebo ražný)
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 100 ml vody

Zmiešame v mise, prikryjeme a pri izbovej teplote necháme postáť 12 hodín.

Domáca pizza: Ingrediencie na cesto

  • 250-300 g aktivovaného kvásku (2 PL si odložte na ďalšie pečenie a dokrmujte už len špaldovou múkou a vodou 1x za týždeň)
  • 400 g bielej špaldovej múky alebo inej zdravšej alternatívy
  • 200-220 ml vody
  • 14 g soli

Ingrediencie obloha Quattro Stagioni 

Hlavne kvalita a akosť mozarelly robí značný rozdiel, aj keď šunku môžete použiť aj klasickú varenú. Extra panenský olivový olej robí tiež značný rozdiel – pre viac info ako správne vybrať a nedať sa obabrať si prečítajte tento článok. 

Kvásková pizza

Postup:

1. Všetky suroviny na cesto zmiešame a rukou, alebo v kuchynskom robote zamiesime cca 15 minút.

2. Necháme kysnúť v chladničke 8-12 hodín (alebo pri izbovej teplote cca 3 hodiny), cesto zdvojnásobí svoj objem.

3. Vyberieme z chladničky, rukou prehnetieme a necháme ešte 2-3 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.

4. Vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami alebo valčekom roztiahneme na tenké pláty a obložíme podľa chuti a typu pizze, ktorý nám chutí.

5. Z tohto množstva máme dve veľké pizze.

6. Rúru rozpeckujeme na 260°C. Ideálne ak by sme mali pec na drevo :-), ale výrazne pomôže špeci plech s dierkami určený na pizzu. 

7. Pizzu pečieme asi 10 minút – najprv 5 minút na 230°C, potom znížime na 200°C a ešte dopečieme.

Výrobky z kvásku ponúkame aj v našej novootvorenej biohackerskej kaviarni vo WESTEND business centre na patrónke. Pozri facebook.

Ak vás  zaujímajú aj ďalšie domáce recepty s kváskom, pozrite si blog kamošky Elenky www.zosrdcadohrnca.skkde nájdete ďalšie skvelé inšpirácie. 

Nezmeškajte nové články, recepty a tipy pre aktívny životný štýl.

Prihláste sa na odber newslettera. Bez strachu, je to zadarmo!

 

4 Odpovede

  1. Ja by som vam rada odporucila LeTorri, je to talianska restauracia, ktorá ponuka pizzu z kvaskoveho cesta je skutocne chutna. ak by ste boli v bratislave urcite nsvstivte je to male toskansko s prijemnou obsluhou 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.