Ako sa správne motivovať a zvládnuť stres – mojich 10 poznatkov z roku 2016

motivacia blog

Fascinuje ma ľudský výkon, učenie, filozofia a poznávanie. Nemotivuje ma len samotné zdravie, ale komplexný pohľad na produktívnu osobnosť, ktorá rastie a prispieva k lepšej a uvedomelejšej spoločnosti. V živote totiž buď rastiete alebo upadáte. A tak vám do nového roka neželám obligátne zdravie, šťastie a pokoj, ale skôr hlad pre poznanie samých seba a nastavenie správnych cieľov. Zdravie, naplnenosť, rozvaha a lepšie zvládanie stresu sa potom stanú automatickými výsledkami správnych návykov.

Verím, že naša vnútorná motivácia je ukrytá v učení, poznaní a raste.

Ako sa človek učí, experimentuje a vyhodnocuje,  tak rastie a prežíva naplnený život. Často však narážame na problém útlmu produktivity a hlavne stresu, ktorý nás frustruje a mení naše plány.

Stres tu vždy bol aj bude! Otázkou je, aký prístup k nemu zaujmeme a aké mentálne, či fyzické návyky zabudujeme do nášho každodenného života. Z návykov sa potom vykryštalizuje silná filozofia, kde zrazu dostávate stres pod kontrolu, stáva sa pre vás dokonca užitočný. Získavate viac energie do každého dňa a realizujete vaše ciele efektívnejšie.

Efektívnosť si v súčasnom svete predstavujem ako správnu selekciu priorít, aktiváciu optimálnej dávky zdrojov a elimináciu stresu a zbytočných nákladov pre dlhodobé výsledky.

V oblasti učenia považujem práve sebareflexiu a kreatívne myslenie ako jasnú prioritu pre efektivitu a želaný dopad!  Život je totiž podľa mňa príliš krátky na to, aby sme ho len neuvedomelo prekĺzli. Tak aj vám môžem len odporučiť spísať si vaše zážitky poznania roka 2016. Udalosti, či AHA momenty,  za ktoré ste vďační, či poznatky, ktoré vám otvorili oči a posunuli vás k rastu.

Mojich 10 poznatkov roka pre efektívnejší život s pozitívnym stresom:  

1. Dieťa je výzva pre zmenu priorít, empatickejšiu osobnosť i efektívnejšiu prácu

Začnem rovno najväčšou udalosťou roka! Narodila sa nám dcéra Laura, ktorú pre jej energiu a záujem o svet familiárne voláme POWER BABY. Úprimne vám poviem, že som od marca mal čo robiť, aby som sa adaptoval na novú rolu dusan plichta blogotca. Stále to ešte trvá, ale vidím v tom veľký prínos pre môj rozvoj a efektivitu, kedy je človek vlastne nútený prehodnotiť priority a práca sa stáva zrazu menej vážnou a efektívnejšou. Asi nám niekedy treba správne obmedzenia, aby sme si uvedomili, že všetci máme k dispozícii len 24 hodín a nevyhovárali sa na nedostatok času, ale skôr trénovali disciplínu v selekcii a realizácii priorít.

Takto som si aj vďaka manželke uvedomil silu empatie a snažím sa viac pýtať a predvídať. Je to pre mňa nová oblasť, kde mám na čom pracovať. Vidím však, že to má pozitívny vplyv na zvládanie práce a flexibilné „just in time“ plánovanie a nepredvídateľné udalosti.

P.S.: rodičom dvojičiek a trojičiek skláňam poklonu! Fakt obdivujem ako to niektorí zvládajú s úsmevom.

2.Telo naozaj programuje myseľ a spánok tiež.

Čím som starší, tým viac cítim ako kvalita spánku (pozor, nie dĺžka) vplýva na moju produktivitu a to ako vnímam stres. Možno keď som bol mladší študent, tak som to tak neriešil, ale teraz už toho viem asi viac. Zároveň už cítim, aký je rozdiel v štádiu, keď som na tom telesne top a keď to skĺzne k priemeru, alebo keď sa na mňa snaží zaútočiť choroba.

Ak to totiž preženiem s prácou a zanedbám šport a tréning, dlhšie sedím, tak aj myseľ sa začína cykliť do negatívnych myšlienok stresu. Namiesto humoru mám v hlave len množstvo práce, nikdy nekončiaci prúd mailov a rôznych často nepodstatných detailov.

Čo mi najlepšie funguje pre produktivitu?

– 22:00 do postele, 5:00 budíček

– 20:00 večera, magnézium a po večeri mäta/medovka čaj.

– tesne pred spaním 5-10 ml MCT + 5-10ml medu

– po večeri bez monitorov a mobilu. Manželka, dcéra, kniha…

– pred spaním vizualizácia nasledujúceho dňa a spísaný plán dôležitých úloh

Problém, ktorý som ešte nevyriešil je pravidelné dodržiavanie a „neúnava“ našej 9 mesačnej dcéry, ktorá ja asi nočným vtákom a často nabúra tento zoptimalizovaný režim 🙂 

3.Výkon a vodcovstvo nie je len o výžive a fyzickom tréningu

Teraz sa vám môže zdať, že idem sám proti sebe! Na jednej strane zdôrazňujem význam životosprávy a teraz zrazu negujem, že to nie je len o tom? Presne tak.

Vďaka Bulleproof Coachingu, ktorý som absolvoval v júli tohto roku v Londýne som si uvedomil, že povahou mojej osobnosti, výchovy a vplyvu prostredia som extrémne nastavený na dosahovanie cieľov. Športových, podnikateľských, výživových, atď…

Dosahovanie ambicióznych cieľov je často úzko prepojené našim egom a tu som zistil, že ak som v tomto štýle aj niečo dosiahol, tak ma to extra nenaplnilo. Takto som sa dostal k štúdiu emócii a mysle a tak čím ďalej, tým viac zisťujem, že inteligencia a to ako robíme veci je síce dôležité, ale ešte dôležitejšie je komplexné uvedomenie toho prečo to robíme a práca s emočnou inteligenciou a pozitivizmom.

Osobne verím, že pre lepšie zdravie a výkon Slovenska potrebujeme čo najviac emočne vyspelých a kriticky mysliacich lídrov. Ak chcem byť jedným z nich, tak potrebujem zahodiť svoje ego a namiesto nikam nevediacich doťahovačiek na detailoch výživy adresovať skôr praktickú a komplexnú zmenu prístupu a návykov. 

4.Meditácia nie je ezoterika, ale seriózny tréning uvedomelosti

Pri téme meditácie som sa stretol s dvoma protipólmi. Jeden racionálny smer to považuje za šarlatánsku ezoteriku, druhý vedecký smer v meditácii vidí jasné benefity. Osobne nie som človek, čo by len tak sadol a meditoval v tureckom sede. Prichádzam na to, že meditácia môže byť ukrytá aj vo forme pohybu, či nejakej činnosti a v prežívaní flow (pre mňa hokej, lyžovanie alebo zjazd na MTB).

Nemáte šancu myslieť na nič iné, len na puk alebo zjazdovku, či cestu pred vami. Potom tu však je aj dôležitý prvok trénovania uvedomelosti, kde mi super funguje táto 15 minútová meditácia. Prejdite si 6 dôležitých krokov:

  1. Uvedomelosť vášho tela a vaše prepojenie na svet, prostredie a ľudí vôkol vás.
  2. Vďačnosť, pretože ak ste vďační, nemôžete byť nahnevaný zároveň.
  3. Odpustenie, pretože len ak odpustíte sami sebe a tomuto svetu, len tak môžete prebudovať vašu realitu.
  4. Vizualizáciu vašej želanej reality, pretože čo nedokážete vizualizovať, tak len ťažko zrealizujete.
  5. Kľúčový a hlavne iba jeden veľký zámer dňa a potom 3 priority.
  6. Požehnanie, alebo skôr posilnenie dôvery v seba, že to čo chcete máte vo vlastných rukách.

https://www.youtube.com/watch?v=mvOFrFAvrb4

5.Cestuj, poznávaj nové kultúry a prostredia pre viac vďačnosti 

Tento rok sa mi opäť podarilo pocestovať a hlavne sa aj v koncepte POWERLOGY vydaril zájazd na Filipíny. Spoznal som super ľudí, jedol nové jedlá, surfoval veľké vlny, potápal s obrovskými žralokmi, ale hlavne rozmýšľal nad tým, čo všetko často materiálne máme a hľadáme a pritom Filipínčina sú chudobní, na druhej strane vysmiatejší a spokojnejší.

Prečo som sa tam opäť vrátil sa dočítate tu: https://www.dusanplichta.com/blog/3-dovody-preco-sa-opat-vratil-filipiny/

A tak sa len ďalej zamýšľam nad tým, že aj keď nemáme more, tak hory, zdravé jedlo, šport, slnko, čerstvý vzduch a vzťahy sú naozaj veci, ktoré nás robia šťastnými a tie máme aj doma. Len si ich asi nezvykneme tak uvedomiť. Jednoducho, cestovanie môže človeku naozaj otvoriť oči…

 

6. Prekážka je cestou, systém riešením a návyky rozhodujúcim faktoromkniha dusan plcihta

Ak prečítate niekoľko životopisov úspešných a naplnených ľudí, ktorí dokázali zmeniť svet, komunitu, alebo čokoľvek významne k lepšiemu, tak prídete na myšlienku – vždy obrátili nevýhodu na výhodu. Alebo inak povedané – kde bola prekážka, problém, tak našli cestu a riešenie.

Ešte hlbšie som si to uvedomil, aj po prečítaní tejto knihy, kde nájdete veľa inspirácie pre správne mentálne nastavenie.

Nezabudnite! Buď budete vidieť pohár vždy poloprázdny, alebo naopak, poloplný… Buď sa budete sťažovať na tento svet, alebo hľadať príležitosti pre riešenie problémov, podnikanie a možné bohatstvo.

 

7.Pýtaj sa viac správnych otázok a spoznávaj ľudí osobnejšie!

Tohto roku som okrem číselne merateľných úspechov v práci vďačný ešte viac za ťažšie merateľné, ale o to hodnotnejšie úspechy v poznaní nových ľudí a budovaní vzťahov. Aj keď empatia nie je moja silná stránka, tak čím viac sa pýtam a hľadám, tým lepšie. Takto som s pokorou zistil, že najlepšou cestou ako sprostredkovať hodnotné informácie širšej verejnosti je dostať sa k top odborníkom a expertom a klásť im relevantné otázky. Osobne som spoznal veľa inšpiratívnych ľudí, s ktorými som zažil FLOW debaty a učenie spojené s emóciou.

Rozhovory na konkrétne témy týkajúce sa energie, výkonu, produktivity a zdravia sú pre mňa veľkou výzvou aj do ďalšieho roka. Proces odporúčam každému, kto má v DNA zakódovanú zvedavosť, chuť poznávať a učiť sa.

3 najčítanejšie rozhovory:

8.Definuj si konkrétnu víziu, konkrétne ciele, konkrétne návyky a konkrétny fókus.

Skúste sa opýtať ľudí vo vašom okolí, čo naozaj chcú… A potom ešte dôležitejšie, prečo to chcú? Chcete schudnúť? Ale prečo? Je tá motivácia dostatočne silná a nastavená zvnútra? Čo ak by sme sa z myslenia nedostatku preklopili do myslenia tréningu a zlepšovania? Namiesto dietovania a nejakého cvičenia prepli fókus na kvalitné, chutné a zdravé jedlo pre funkčný a efektívny tréning? kniha dusan plichta

Zlyhávame v konkrétnej definícii a namiesto vnútorného hlasu a vlastného rozhodnutia pre naplnený život skĺzavame do akceptácie priemerných konvenčných právd a návykov spoločnosti.

Chcete mať na rok 2017 jasno? Urobte domácu úlohu a konkretizujte do kedy, ako a hlavne PREČO!

  1. Čím sa chcete v skutočnosti stať?
  2. Čo chcete naozaj robiť a zažiť?
  3. Čo chcete naozaj získať a mať?

Pomôžte si napríklad knihou Simona Sineka a nezabudnite na kontrolnú otázku, že či to, čo ste si definovali, naozaj povedie k naplnenému životu a pozitívnej energii…

Inak celkom by ma zaujímalo, koľko percent ľudí si tak pravidelne píše svoje ciele a premýšľa nad nimi. Nespoliehajme sa, že si to v hlave zapamätáme a pridajme sa k úspešným lídrom, ktorí nedajú dopustiť na tento proces.

9.Mysli v hojnosti, nevzdávaj sa zodpovednosti a buduj v sebe optimistického realistu

Asi ste sa už stretli s konvenčným slovenským myslením…

„Nepoviem ti nápad, lebo mi ho ukradneš“. „Slovensko je chudobná krajina a malý trh“. „Na Slovensku je málo príležitostí pre úspech“. „Všetko je už vymyslené, všetko je o marketingu, tak načo špekulovať“ a podobne…

Žil som v Austrálii, nie sú tam o nič inteligentnejší ľudia ako na Slovensku, ale jednu vec musím uznať. Prístup ľudí a myslenie v zmysle hojnosť vs. nedostatok je dosť rozdielne. Áno, pre vybrané profesie u nás nie sú vytvorené podmienky, ale na druhej strane, čo nám pomôže sťažovať sa? Nechceme sa len zbaviť zodpovednosti za vlastné rozhodnutia a činy?

Zároveň je aj štatisticky dokázané, že pesimisti a skeptici dokonca žijú aj kratšie. Tak som pochopil, že je vždy užitočnejšie budovať v sebe optimistického realistu ochotného spolupracovať aj s konkurenciou. Čo ak konkurencia nemusí byť nepriateľ ako nás to učí konvenčné myslenie, ale skôr inšpirácia ako robiť veci inak?

Vyhlasujem tak pozitívne a realisticky boj proti konvenčnému mysleniu. Som presvedčený, že pesimizmus, rezistencia voči zmene a skepsa nás nikam neposunie.

10.“What is the one thing”? Čo je váš 1 silný cieľ, ktorý ak sa podarí, tak všetko ostatné sa stáva irelevantným?

Táto otázka znie veľmi banálne, ale ak si ju viac krát retrospektívne položíte, tak prídete na to, že je to aj otázka za milión!

Príklady:

  • Ktorý jeden zážitok urobí moju dovolenku nezabudnuteľnou?
  • Ktoré jedno školenie pre rok 2017 ma posunie najviac vpred?
  • Ktorý jeden projekt mi prinesie najväčší vplyv pre rast osobnosti i podnikania?

Celkom pecka nie? Na základe tejto otázky som došiel aj k jasnej motivácii pre otužovanie!

Otužovanie je totiž presne tá jedna vec, ktorá vám vie za 15 minút priniesť veľmi veľa benefitov:

  • posilňovanie imunity
  • tréning prekonávania strachu a výstupu z komfortnej zóny
  • podpora regenerácie svalov a mitochondriálnej energie buniek
  • stimulácia tvorby serotonínu
  • zlepšovanie inzulínovej citlivosti a zlepšovane metabolizmu pre chudnutie
  • tréning meditácie, dýchanie, sústredenosti a celkovo mentálny reset

Tak sa už len na záver opýtam – ktorý jeden zážitok roka 2016 vám ostane navždy v pamäti a prispel vám k poznaniu?

Alebo ako sme si na začiatok definovali – ktorý jeden poznatok vám prispieva najviac k produktivite bez stresu ?

 

Chcete odo mňa dostávať pravidelné tipy na recepty a zlepšovanie životného štýlu? 
Kliknite na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

 

4 Odpovede

  1. Dušan, toto je prvý článok, ktorý od teba čítam. Už dlho som ho mala v záložkách a konečne som sa do neho pustila, lebo tak nejak som predpokladala, že po dočítaní budem musieť ísť a byť produktívna a ešte sa mi nechcelo… poznáš to? Asi nie 😀
    V každom prípade je to naozaj skvelé zhrnutie, je fascinujúce, čo všetko jeden rok človeka naučí, no ešte viac ma fascinuje, že to dokážeš reálne dať do slov. Mám problém pomenovať veci a byť si vedomá toho, čo sa na mne zmenilo a kam som sa posunula. Hoci som ukecaná, so slovami som celkom dobrá, aj písať údajne viem (môžeš sa presvedčiť sám na blogu, linknem ho), keď príde na mňa, mám vždy problém presne poukázať na veci. Je pre mňa povzbudivé vidieť, že sa to dá a že sa to dá aj zrozumiteľne.
    Môj najsilnejší poznatok tohto roku bol jeden, ktorý mi rozbil moju predstavu o mne a teraz sa po čriepkach skladám do novej podoby, cestou chystajúc aj nové kúsky, ktoré pred tým mojou súčasťou neboli, a tá neznáma mozaika ma straší. Až do môjho Erasmu v tomto roku (výmenný štúdijný pobyt, bola som na juhu Španielska) som bola presvedčená o tom, že som extrovert. Aj preto som bojovala s empatiou a počúvaním, a samota ma ničila. Počas Erasmu som ale bola ukážkový introvert vyše dvoch mesiacov, a hoci som sa napokon trošku uvoľnila, stále som niekde medzi, a na základe voľne dostupných testov to vyzerá, že som skôr ambivert (oboje vo veľkej miere). To bol pre mňa šok. Ja a byť ticho? Ja a byť empatická? Ja a báť sa spološnosti ľudí?Trikrát áno, lebo presne takou som sa v Španielsku stala a odkryla tak časť seba, o ktorej som ani len netušila. 🙂
    Čo sa týka produktivity, môj aha moment je jednoznačne ten, že sa nemám báť zmeniť svoju rutinu. Že mám zabudnúť na to, ako som sa na strednej vždy učila medzi 7 a 9 večer. Pretože ak sa tri roky neviem donútiť robiť to vtedy, asi to nie je ten správny čas a podstatné je, aby tie veci boli urobené čo najlepšie a nie v zaužívanom čase. Toto je samozrejme tiež kvôli španielskemu načasovaniu: škola do deviatej, večera po desiatej, raňajky o ôsmej. Všetko bolo naopak 🙂
    No, riadne som sa ti rozpísala, dnes asi ideš večerať o desať minút neskôr 😀
    Je to super článok a teším sa na ďalšie!

    1. Timka par otazok sa len opytam…
      Myslis, ze je potrebne zaskatulkovat sa do extroverta, ci introverta? Co ak je pre cloveka prirodzene, ze raz je taky inokedy onaky ? Alebo co ak toho introverta spusta len nejaky strach ? Myslim, ze sa to da riesit zamyslanim sanad presvdceniami, ktore si vytvara tvoja mysel v dannom prostredi.

      A k uceniu a tomu ze kedy ? Velmi zalezi na vlastnom systeme a ten treba vzdy adaptovat na prostredie. Mne tiz Spanielsko az tak nevyhovovalo, som skor ranny tip. Ale vzdy sa da prisposobit a organizmus sa navykmi adaptuje…Potom asi ked si prisla domov, tak si nemala chut do vecere o 19.00, ked v spanielsku tak 21.30 ? 🙂

      1. Ahoj, ani nejde tak o skatuľky. Len som bola presvedčená, že niektoré vlastnosti moje vôbec nie sú (aj moje okolie) a zrazu sa stali mojimi, a sú mi prirodzené, akoby som objavila ešte neobjavený kúsok Timky 😀 Preto to bol aha moment. O škatuľky či názvy až tak nešlo:)
        A čo sa týka učenia, presne ako píšeš: záleží na vlastnom systéme. Ja som sa ho ale roky bála zmeniť napriek tomu, že nebol funčkný. Vždy som len spomínala na to, aký bol ten starý dobrý, ale nevnímala, že už mi je nanič. Španielsko mi pomohlo sa od toho odpútať a fakt sa nebáť študovať o 1 ráno ak mi to vtedy proste ide, a nebáť sa písať poobede o druhej, ak vtedy mám šťavu.
        Po návrate tu slnko vychádzalo príliš skoro, večer prišiel príliš skoro, a diskotéky končili príliš skoro. 😀 Práveže som mala také 2 španielske týždne, kedy som fungovala skoro rovnako, a potom návrat na slovenský režim. Pozostatky je vidieť skôr v tom, že naďalej som produktívna v tvorbe v nočných hodinách a tesne po obede, a že mám problém vstať skôr a je mi ľahšie ostať hore.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.