Ako je možné na jeseň posilniť imunitu a povzbudiť sa správnym jedlom

JEsen DEtox clanok Dusan Plichta

Jesenný detox pre posilnenie organizmu a lepšie zvládanie náročných dní…

Jesenný detox by nemal byť o diete, obmedzovaní, či špeciálnej kúre, ktorá nám spôsobuje len väčší stres.

Jesenný detox, by mal byť podľa mňa o vedomejšom prístupe k životospráve a rešpekte sezónnych potrieb nášho tela. Detox ako som už veľakrát písal, je v podstate každodenná prirodzená funkcia nášho tela a orgánov.

Samozrejme, že ho vieme podporiť tým, že nejaký čas ich nezaťažujeme a odľahčíme napríklad vedomým pôstom, alebo eliminačnou diétou jedál, ktoré organizmus potrebuje energeticky náročnejšie spracovávať.

Nejde tu však o to, či je to mäso, tuky, alebo bielkoviny…Skôr ide o individuálne vnímanie toho, čo naše telo v danom čase a priestore naozaj potrebuje.

Aj keď by sme chceli aby to bolo konštantné a jednoduchšie, tak to tak bohužiaľ príroda nezariadila, keďže príroda funguje celkom komplexne a na základe cyklov.

Z tohto pohľadu vnímam klišé vetu, že „Stači počúvať svoje telo!“, ako najväčšie majstrovstvo tejto doby.

Ako píše aj predstaviťeľ funkčnej medicíny Ján Vojáček vo svojej knihe Umenie byť zdravý, tak s ním môžem len súhlasiť, že v súčasnosti sa pevné mentálne a fyzické zdravie stáva naozaj umením.

Umením, na ktoré treba mať znalosti, ale aj cit poznania a vnímania vlastného tela.

Ako jednoducho a prakticky povzbudiť jedlom telo aj dušu?

Je dosť pravdepodobné, že sa pravidelne v cykloch cítite vyčerpaní, nahnevaní, stresovaní a plní rôznych obáv a neistoty. Doba a prostredie v spoločnosti nám k pohode veľmi nepomáha a dôležité je držať si svoju silu a optimizmus vo vnútri.

Médiá a správy zo sveta na nás zámerne pôsobia negatívne, aby si získali našu pozornosť. Na druhej strane si však hľadáme inšpirácie a tak sledujeme „tých úspešných“ na instagrame. Reálne nám to však často nepomáha, lebo vzniká nejaký ten blbý pocit.

Zdroj: Boston Hearth Diagnostics, Fighting Guilt of Food

Ten blbý pocit viny, že sme asi neschopní, niečo nerobíme dobre, že sme zlyhali a že tí druhí to nejak super zvládajú a my už veru máme dosť.

A tak sa potom aspoň emočne potešíme našim obľúbeným jedlom, či drinkom, lebo sa jednoducho potrebujeme mať trochu radi. Možno Vám to vyznie ako paradox, ale čo ak je práve toto tá zdravá stratégia pre mentálne prežitie ?

Čo ak by sme sa prestali viniť a s radosťou si dopriali naozaj chutné jedlo bez výčitiek? Zamyslime sa, meditujme, dumajme, ale hlavne sa nacíťme a spojme sa s našim telom.

  • Čo ak jedlo nie je len kalória, ale komplexná informácia nie len pre naše telo, ale aj myseľ a dušu?

  • Čo ak nepotrebujeme žiaden špeciálny detox, ale len si vedome vyberať potraviny, ktoré sú zložením kvalitné, s vysokou nutričnou hodnotou a čisým pôvodom ?

  • Čo ak stačí vyberať lepšie recepty pre ľahšie trávenie a pridať si pár funkčných potravín bohatých na probiotiká, antioxidanty, polyfenoly, vitamíny a minerály?

5 pravidiel pre viac energie bez pocitu viny

Návodov na detox a viac energie je na internete veľa. Ktorým z nich však v skutočnosti veríte a dávajú Vám zmysel, že sú v súlade s vašimi hodnotami a integritou?

Buďte k sebe úprimní a radšej si zoberte len jedno pravidlo, ale tak aby vám to dávalo zmysel. Rozhodnite sa nie pre to, čo vravia autority a ľudia okolo..Ale preto, kým sa chcete stať. Zdravou, odolnou a sebavedomou verziou samého seba …

Istým spôsobom živé a energetické potraviny pre náš mikrobióm.
  1. Vedomejší nákup v obchode. Kupovať len potraviny, ktoré vnímam ako zdravé a posilňujúce a dať pozor na emočný nákup. Čo nekúpime to nezjeme. Z tohto pohľadu môže byť online nakupovanie výhodou, lebo ste doma v kľude a viete dvakrát merať a raz rezať ! 🙂
  2. Minimálne 70% stravy vyskladať z nespracovaných primárnych potravín vo vysokej kvalite. Zelenina, sezónne a lokálne ovocie, poctivé mliečne výrobky, ideálne kozie a ovčie…menej mäsa a keď tak tip top. Zdravé tuky a teplé varené pokrmy.
  3. Pevná vôľa a boj proti sladkostiam pravdepodobne skôr či neskôr prehráte. Doprajte si preto lepšie voľby, ktoré sú sladké, ale kvalitného zloženia a užijete si ich v správnom čase. Domáce koláče, horká 70+ čokoláda, smotanové chuťovky, mascarpone s kakaom a kokosovým cukrom…
  4. Menej cukru, no viac čistej chuti. Ak chcete schudnúť a odľahčiť sa , odvodniť a podobne…Tak to vždy bude najviac o množstve cukru a sacharidov, ktoré denne jete a to v akej forme ich jete. Nech sú vám cukry dobrý sluha, ale zlý pán. Dobré doplniť pre šport, zlé pre emočné jedenie a hľadanie dopamínovej odmeny.
  5. Eliminujte umeliny, biele múky, rastlinné oleje, kravské mlieko, lepok a histamín ako to cítite. Sú to najviac rizikové látky, ktoré organizmus individuálne zaťažujú a vždy pomôže sa odľahčiť. V závislosti od intolerancie/tolerancie nemusíte na 100%. Ale kde môžete, vyberte si ľahšie voľby.

Ako si ale udržať motiváciu? Vnímajte sa a neustále sa v téme vlastného zdravia a sily vzdelávajte.

Sledujte tých influencerov, ktorý vás zdravo inšpirujú. Čítajte knihy a hľadajte odpovede a súvislosti. Testujte na vlastnom živote…Prevezmite zodpovednosť a dôverujte v seba, že raz na to isto prídete ako sa dostať do rovnováhy.

Aj keď tam teraz možno ešte nie ste, keď na sebe budete pracovať, tak sa isto stanete Umelcom svojho tela a života. Ja verím, že každý z nás má dokonalé telo, ktoré sa dokáže aj samo obnoviť aj liečiť. Len mu to potrebujeme umožniť…

3 Odporúčané knihy októbra:

Ján Vojáček, Rozhodni sa byť zdravý
Graham Lawton Kniha, ktorá vám možno zachráni život
David Perlmutter Zdravý mozog a prekvapivá pravda o črevnej mikroflóre

Tak ako to cítite ? Zatancujeme si na jeseň tanec zdravia a života vo vysokej energii?

Pozrite si , alebo vypočujte online spoločenskú diskusiu o súčasných výzvach vplyvu jedla na naše zdravie.

O tejto téme, ale aj hlbšom prepojení na ekológiu životného prostredia sme diskutovali na panelovej diskusii, ktorú viedol Samuel Kováčik, zakladateľ projektu Vedátor.

Viac detailných info a profily hostí Powerlogy na stránke tu.

Otvorili sme viacero otázok :

  • Ako našou spotrebou ovplyvňujeme slovenské potraviny a kvalitu…
  • Akú úlohu hrá strava v súvislosti s mentálnou hmlou
  • Je potravinová kóma mýtus alebo skutočný stav? 
  • Súvisia potraviny s hyperaktivitou detí? 
  • Ako na ekológiu v stravovaní? 

Kompletný záznam z prednášky a aj možnost vypočuť si ju AUDIO nájdete na Youtube tu.

Pridajte sa k nám a zamyslime sa spoločne čo vieme na Slovensku o niečo zlepšiť každý z nás…

Ďakujem vopred aj za každé úprimné zdieľanie, aby sme diskusiu dostali k čo najviac ľuďom, ktorým táto téma nie je ľahostajná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.