Konferencia TEDxBratislava a hrdinovia, z ktorých som dostal zimomriavky…

headline 1

Júlová sobota strávená v Slovenskom národnom divadle. Životné príbehy, interdisciplinárne debaty a inšpirácie do každodenného života, ktorý nám ponúka skvelé príležitosti k sebarealizácii. Prečo sme však na Slovensku stále takí ustarostení, ustráchaní a obmedzujeme tak svoje šance na úspech? Čo je vlastne úspech? Zastavme sa na chvíľu a inšpirujme sa hrdinami konferencie.  Možno prídeme na to, že na svet vôkol nás sa často pozeráme cez príliš tmavé okuliare…

O čom je konferencia TEDxBratislava a prečo by vás mohla zaujímať?

V sobotu som oželel prírodu.  Namiesto behu v lese, či obľúbenému “freestyle” plávaniu  som sa vybral na konferenciu Tedex Bratislava, ktorá sa konala 4.júla v Slovenskom Národnom divadle.

Hlavnou myšlienkou Tedex je priviesť,čo najviac ľudí na cestu inšpirácie, vzdelávania a diskusie pre vytváranie si kritického a realistického pohľadu na svet. Týmto spôsobom  efektívnejšie hľadať možné riešenia lokálnych, či globálnych problémov a možných proaktívnych spojencov pre ich realizáciu.

Viac o tom, čo sú “ideas worth spreading” a o čom je celá podstata lokálnych konferencií TEDex nájdete tu www.ted.com. Tí, ktorí Ted.com poznáte a odpozerali ste si už pár prednášok, uznáte, že namiesto večerných správ , alebo polhodinového “likeovania” Facebook, je oveľa hodnotnejšie si dať dennú  dávku inšpirácii a múdrosti Tedu…

Myslím si , že jedným z hlavných problémov na Slovensku je vytváranie si nereálneho a pesimistického úsudku na svet a obmedzovanie vlastného potenciálu. často to záleží práve od prostredia a komunity s ktorou trávime najviac času. Je teda, len na nás, či sa budeme v krčme pri pive sťažovať na svoju robotu a nedostatky systému, alebo budeme radšej konštruktívne hľadať možné riešenia a pustíme sa na neľahkú cestu ich realizácie…

Využívame svoj potenciál, alebo sme ešte stále v našej komunistickej bubline?

Či som na východe, alebo v Bratislave, pri debatách so známymi a priateľmi sa často dostaneme k tomu, ako ľudia ospevujú západnú Európu, a že život v Dánsku, Nórsku, či už aj v Nemecku je na úplne inej úrovni…

Hovorím áno aj nie, pričom verím, že všetko skôr záleží na  nastavení mysle a schopnosti v našom okolí zastať rolu lídra (hrdinu) a robiť veci inak. Bývalý komunistický režim formoval zmýšľanie našich rodičov ale dnešná „slobodná“ mládež nie je ďaleko od rovnakého stavu. Veľakrát nevidia zmysel bojovať za svoje myšlienky a meniť tak náš svet k lepšiemu.

Ako príklad uvediem slovo podnikanie.  Problém u väčšiny národa nie je vnímané ako dobrodružstvo vytvárania pridanej hodnoty a úžitku, ale skôr ako riziko zlodejstvo. Konfrontujme sa so svetovými kapacitami a prídeme na to, že práve malé a stredné podnikanie je cestou k najrýchlejšiemu zlepšeniu kvality života. Mnoho mladých ale aj starších ľudí sa vzdáva svojich snov, ideálov a to ma mrzí.

Slovenská spoločnosť potrebuje aktívnych ľudí! Skúsme sa preto inšpirovať reálnymi hrdinami, ktorý svojimi schopnosťami a projektami menia Slovensko, či svet k lepšiemu…

„ I challenge you“ (Vyzývam Vás) začnime spolu pracovať na prenastavení mysle a zabudnime  konečne na komunistické zmýšľanie, strach zo straty zamestnania a neustáleho sťažovania a výhovárania sa…

Moje top 3 inšpirácie a myšlienky, ktoré môžu zmeniť aj vašu realitu

Možno si pomyslíte, že preháňam, ako chcem zo dňa na deň zmeniť našu realitu. Možno by sa hodil teraz príbeh o niekom, kto bol totálne na dne, navštívil konferenciu a zrazu sa jeho život zmenil o 180 stupňov. Asi mi dáte za pravdu, že každá hodnota i transformácia  si vyžaduje nejakú obetu a čas. Začať sa však dá len tými najmenšími krokmi a hlavne transformáciou myslenia. 

Pozrime sa na to, ako inak by sme sa mohli pozrieť na náš svet a preklopiš sa z nedostatku („scarcity“) do abundance („hojnosti“).

1. Shawn Achore: Štastné tajomstvo k lepšej práci
Profesor Harwardskej Univerzity a zakladateľ Good Think  

Shawn AnchorMožno je to mojou osobnosťou, ale najviac vo mne zerezonovalo video Shawna Achora, profesora Harvardskej univerzity, ktorý veľmi trefne obracia rovnicu úspechu.

Od malička sme vychovávaní  heslom najprv práca potom pláca. Shawn to ale vidí inak a nie je sám. Následný výskum na Harvarde ukazuje, že najúspešnejší ľudia sú najprv šťastní a budujú v sebe takzvaných pozitívnych géniov.

Shaw netvrdí byť šťastným naslepo a zatvárať oči pred realitou. Naopak,  máme si šťastne uvedomiť všetky naše možnosti a pozitívne pristúpiť k vlastnému napredovaniu a zabudnúť na nejaký pomyselný priemer definovaný spoločnosťou.

Ďalej si už úsudok vytvorte sami. Moje životné skúsenosti a zážitky z cestovania celkom dobre potvrdzujú túto teóriu. Ak máte podobné skúsenosti neváhajte napísať  komentár pre podnetnú diskusiu. Pozrite si video aj so slovenskými titulkami:

Odkaz na zamyslenie:

“Čím viac je váš mozog sústredený na pozitívne veci a príležitosti, tým sú vaše šance na úspech väčšie. Zmeňte vaše nastavenie mysle a odomknite váš plný potenciál.”

2. Josef Schovanec: Ako vidia náš „normálny“ svet autisti.
Matematik, autista a prednášateľ 

schovanec

Prednáška Josefa Schovanca bola pre mňa nie len úplným prekvapením, ale aj skvelým pobavením. Dlho ma už tak niekto trefne nerozosmial. Z časti som sa cítil ako na standup komédii, ktorú ocenilo celé publikum prvou “standing ovation” dňa.

Video si pozite na stránkach www.tedxbratislava.sk po zverejnení v septembri.

Stojí naozaj za to, pričom vďaka pohľadu do iného sveta a teda Autistanu ako to Jozef pomenuváva, pochopíte ako divne sa my  – normálni ľudia správame. A možno to nie je až také normálne… Skvelý pohľad pre formovanie si vlastnej reality a otvorenosti voči názorom, myšlienkam a netradičným ľuďom.

Odkaz na zamyslenie:

“Domienky, ktoré si vytvárame o tom, ako nás ľudia hodnotia, posudzujú a vidia sú často výplodom len a len našej mysle. Bohužiaľ často tie normálne veci vyznejú až komicky oproti skutočne dôležitým hodnotám inteligencie.“

3. Richard Jaronek: Je naozaj žralok taký nebezpečný, že ho ideme vyhubiť?
Dokumentarista, potápač a dobrodruh

Tým, že som srdcom dobrodruh, tak som sa s otvorenými ústami prichytil práve pri Richardovej prednáške o tom, aké úžasné stvorenie je žralok a aký skreslený pohľad má na neho ľudstvo. Richard presne a s nadhľadom otvoril tému rybolovu a demolácie našej prírody iným predátorom. Samotným človekom. Ak vás fascinuje cestovanie, Afrika, divočina, oceán, žraloky a veľryby,  určite si pozrite Richardovu stránku.

Po osobnej debate som sa úplne namotivoval pre spoločný výlet na Safari do Afriky. S Richardom je to však trošku iné kafe, keď sa v noci budíte v stane obkolesený hyenami, alebo cestou na WC stretnete leva…

Všetko o Richardovi a jeho brutálnych dobrodružstvách s predátormi nájdete tu: http://www.uniquenature.cz/

Odkaz na zamyslenie:

“Toho koho my často považujeme za predátora ním nie je. Žralok zabije ročne 5 ľudí, kokosová palma a jej orechy viac ako 200. Rovnako, to čo vidíme v médiách a čo do nás tlačí silný marketing nás často ovplyvňuje robiť nesprávne veci…”

Všetky profily aj ďalších skvelých rečníkov a neobyčajných ľudí nájdete tu, pričom videá prednášok budú publikované v Septembri 2015.

Záverečný odkaz z konferencie

Kiežby sme sa každý týždeň inšpirovali a motivovali  k realizácii svojho potenciálu. Na druhej strane, čo nám v tom bráni? Podľa mňa len a len naše vlastné rozhodnutia, výber správnych vzorov a budovanie si vnútorného správneho presvedčenie a pozitívnej reality, ktorá ako sme sa dozvedeli len a len prispeje k našim šanciam na úspech.

Neviem ako pre vás, ale ja sa rád stotožním s definíciou úspechu a celkovým odkazom konferencie:

“Formujme  v sebe hrdinov a vykročme na cestu pozitívneho vplyvu na našu rodinu, priateľov, známych, komunitu, spoločnosť a celý národ. Zažnime od seba a začnime hneď.”

Nezáleží na tom či spravíme hneď veľké veci, lebo aj každou troškou môže prispieť k budovaniu lepšej spoločnosti. Či je to výber potravín a podpora lokálnych producentov, dobrovoľný zber odpadkov v obci, organizácia hodnotného podujatia, či start malého podnikania, všetko má svoj zmysel. Hlavne, keď  sa to robí s radosťou a pozitívnym presvedčením.

Na záver vám prajem veľa odvahy skúšať nové veci, vyjadriť sa v komentoch ku článkom komentármi k článku,  experimentovať a pracovať v prvom rade na svojom vnútornom rozvoji a šťastí.

Nezľaknite sa! Strach a riadne zimomriavky sú toho súčasťou. Ale nezabúdajme, že je lepšie trochu sa báť ako úplne zľaknúť. Verím totiž, že práve vo vašom vnútri a práci s vašou identitou sa nachádza kľúč k realizácii vášho potenciálu pre skvelý život plný nezabudnuteľných zážitkov.

Kto sa pridá budúci rok do dobrodružnej výpravy na Safari do Afriky ?

5 Odpovedí

  1. Ahoj Dušan,
    Tento rok som bol súčasťou dobrovoľníkov na tejto skvelej konferencií. Je skvelé koľko skvelých ľudí a myšlienok sa dokáže stretnúť v jeden deň a na jednom mieste. Preto ma už hneď z rána potešilo keď som videl tvoju značku ako jednu zo stánkov ktoré boli súčasťou aktivít ktoré bolo možné vyskúšať počas prestávky. Tak sme si s kamarátom /Borisom/ povedali že určite ťa musíme vyhľadať a pozdraviť. Borisovi sa to podarilo ale mne nie :). Ale nevadí nabudúce :).

    Bolo zaujímavé si prečítať tvoj príspevok, keďže si veľmi rad opakujem myšlienky ktoré sú hodné šírenia. A skvelé je na tom, že zakaždým mi to dá niečo nové.

    Kedže sa moc nepohybujem na takýchto miestach ako bola táto konferencia, neviem či myšlienka ktorá ma teraz napadla pri čítaní tvojho príspevku sa už nerealizuje alebo nerealizovala ale predsa skúsim :
    Napadlo ma zorganizovať miesto kde by sa ľudia stretli a konštruktívne debatovali na veci ktoré sa dajú zmeniť na Slovensku… niečo na štýl toho čo ty spomínaš sedieť na pive a sťažovať sa ale s tým že by sme sa nesťažovali ale konštruktívne komunikovali a riešili a vytvárali nápady.
    Čo si o tom myslíš ? daj vedieť 🙂

    1. Ahoj Noro.
      Tiež som bol dobrovoľník na TEDxBA. Každopádne to miesto, ktoré popisuješ myslím si, že existuje a volá sa parlament 🙂 Teda, v ideálnom svete samozrejme. Z situácii, ktoré okolo seba sledujem už dlho som už dávnejšie tak trochu usúdil, že ľudia ako takí aj vedia, čo je zle, častokrát aj vedia prečo to je zle a nejeden raz vedia aj ako to vyriešiť. Problém je v tom, že nič neurobia. Ľudia oni dokážu celkom dobre uvedomiť si a rozanalyzovať problém, ale len málokto je ochotný aj niečo urobiť, pretože sa cítime byť takí nejakí nekompetentní, príliš slabí alebo ja neviem, stále tomu nejako nerozumiem… Radšej budeme čakať na niekoho, kým niečo nezačne a potom sa k nemu s radosťou pridáme, ako sa postaviť a urobiť to sami.

      Ono podľa mňa sa debatuje dosť, už na akej úrovni to sa ťažko dá posúdiť, no vždy to skončí len pri tých debatách, ale tak sa nič neudeje. Je to skvelý spôsob ako začať, no aby to malo význam treba aj niečo urobiť.

      Ak by ste mali chuť do niečoho ísť, som otvorený všetkému 🙂 Inak článok výborný.

      1. Lubos prosim neriesme na Blogu politiku, ale vzdy osobny pristup ludi V tomto smere pises velmi dobre, ze problem je v akcii a prekonani strachu. Myslim si ze nam tu ide o individualnu formu leadershipu, ktoru potrebuje kazdy v sebe budovat. Ci je to otec rodiny, veduci kruzku, ucitel, spisovatel, manazer, podnikatel….Kazdi moze viest vlastnym prikladom, motivovat a aktivizovat ludi k naplneniu potencialu a tvorbe hodnoty a dobra… Avsak ak nam v spolocnosti prevlada ego, chamtivost, porovnavanie a dalsie typy „rakoviny“ mysle, tak mame problem… My tu vsak nebudeme lamentovat, lebo ked sa chce, tak sa spravni ludia pritiahnu. Myslim, ze si este skrizime cesty… 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.