Otcovia, nevzdávajme to! Kultivujme dôležitý návyk pre našu silu a úspech.

Kocik a Laura

Vedeli ste, že čelíme najväčšej výzve mentálneho zdravia a vnútornej sily v histórii? Medzi úspechom a pádom alebo víťazstvom a prehrou je len tenká hranica. A tá hranica je podľa mňa hlavne o schopnosti zmeniť sa a transformovať sa. Štatistiky sú v súčasnosti neúprosné a po korone jasne ukazujú, že úroveň šťastia a mentálneho zdravia je vo svete na najnižšej úrovni. Neviem ako vy, ale ja sa úprimne priznám, že prežívam najťažšie obdobie môjho života….

Takú nálož rôznych skúšok a výziev, ktorým denne čelím, som ešte nezažil.

Každý deň zažívam riadne bomby a stresy pre telo aj myseľ. Doma v roli manžela a otca, v práci ako CEO Powerlogy. Myseľ a telo si často po príchode domov myslí, že si konečne oddýchne, no hneď sa nájdu ďalšie nároky pozornosti pre deti, plánovanie a riešenie „nekonečných“ usmerňovaní a vysvetľovaní. Je to obrovský tréning sebakontroly, trpezlivosti a empatie…

Čo tým ale chcem povedať?

Ak sa cítite vyčerpaní, unavení a bez motivácie, nie ste sami!

V tomto období, pri tom všetkom čo sa dialo a deje, je to riadna skúška!  A keď je človek emočne dole, tak ľahšie skĺzne k negatívnym návykom a rozbije si režim životosprávy. Keď už večer mentálne nevládzete, tak je prirodzene ľahšie otvoriť si nejaké tie pivká alebo víno.

Namiesto varenej večere nakrájať chleba, aj keď viete, že vám neurobí dobre! Narezať údeniny či objednať rôzne obľúbené záležitosti ako pizzu, burgre, hranolky, koláče, zmrzliny a dopriať si.

Pozor, nič proti! Treba si užiť aj pivko a klobásu, v adekvátnej miere ide často o pomoc pre mentálne zdravie!

Dajme si však pozor na tenkú hranicu opustenia sa a vzdania sa pozitívnych návykov, keď sa z jedného piva stávajú 3. Keď sa zo sobotňajšej grilovanej klobásy pristihnete pri treske s majonézou a rožkami aj v utorok a podobne.

Opäť sa možno pýtate, čo tým chcem povedať?

Vysoký výkon a stres si vyžadujú silný organizmus

Tak, ako keď NAVY SEALS idú do boja, alebo Michael Jordan ide hrať o svoj posledný titul….

Tak v ťažkých obdobiach života je práve životospráva a kultivácia vlastnej POWER, najdôležitejším piliérom úspechu!

Pretože nakoniec sa vám stane to, čo sa stáva väčšine ľudí, ktorí sa vzdávajú svojich snov a cieľov. Vzdáte sa a nájdete si milión výhovoriek a dôvodov prečo sa to nedá. A pritom ste v podstate asi iba neboli ochotní čeliť vlastnej transformácii a tréningu tela a mysle pre zvládnutie vašej skúšky.

Takže aj keď sa večer cítite vyčerpaní a celý deň bol na ho..o, nevzdávajte to!

Začnite každý deň odznova rannou rutinou a vašimi Power raňajkami, ktoré vám dodajú extra energiu, ale zároveň vás vždy vrátia k disciplíne a vašej sile. 

Ja takto už niekoľko rokov pravidelne reštartujem silu s Power Coffee, MCT olejom a maslom. Predtým ľadová sprcha a dýchacie cvičenia. Aj keď som rozbitý a mentálne slabý, toto ma vždy dvihne späť minimálne o 30 %! 

 

Keď prehráte niekoľko zápasov neznamená to, že už nemôžete vyhrať ligu. Avšak play-off je kľúčové a tam ide o veľa!

V súčasnom čase play-off je pre mňa najdôležitejší návyk životosprávy, práve každodenná ranná rutina a raňajky pre kultiváciu Human Power.

Vedeli ste, že nesprávnym jedlom stresujeme organizmus a výrazne si uberáme sily? 

Asi ste už počuli, že vybrané jedlo, kombinácia a množstvo na tanieri môžu byť aj liečivom, ale aj jedom.  Na druhej strane, ale asi už aj máte pretlak výstražných informácií o tom, čo všetko v potravinách je škodlivé…

Čo by sme nemali jesť, alebo čo by sme nemali dávať našim deťom pre ich vývoj mozgu, mentálnu silu a fyzické zdravie. 

Čo ak, ale moderná veda a nové poznatky jasne uznávajú, že nesprávnym jedlom organizmus stresujeme? Prečo sme často po obede viac unavení ako posilnení ? A prečo niektoré veci spúšťajú v mozgu zápaly a prispievajú k demencii a iné ho naopak regenerujú a chránia? 

Odpovede nie len na tieto základné otázky a najnovšie komplexné poznatky, som si opäť raz utvrdil v novej knihe od Dr. Lisa Mosconi PhD: Brain Food: The Surprising Science of Eating for Cognitive Power 

Odporúčam preštudovať. Ak však nemáte toľko času a nebavia vás vedeckejšie knihy ako mňa, tak vám spisujem z môjho pohľadu najdôležitejšie princípy.   

Najdôležitejší princíp, či zákon prírody: Jedlo nie je len obyčajná kalória, ale komplexná informácia!

Neviem ako vám, ale mne za viac ako 10 rokov štúdia a experimentovania na ceste k optimálnej výžive pre Human Power tento prístup silno rezonuje. 

A tu sa v podstate dostávame k definícii funkčnej potraviny. Potraviny, ktorá telo a mozog kvalitne vyživuje a teda posilňuje…

Alebo bežnej potraviny, ktorá síce dodá mozgu nejakú glukózu, ale často ho svojim zložením organizmus stresuje a oslabuje. Ako príklad si zoberte raňajkové pečivká, cereálie a podobné spracované potraviny.  Keď si vypočítate čo má koľko kalórií, tak avokádo, 3 vajcia na masle a rukola a paradajky môžu mať aj cca 2 krát toľko, ako mištička cereálií s nízkotučným jogurtom, alebo croissant s džemom a 100 % džúsom. 

Prvá možnosť však mozog a organizmus naozaj vyživuje, kým tá druhá ho skôr stresuje!

Zamyslime sa preto nabližsie pri objednaní hranoliek a rezníka pre deti, aký stres im nakladáme na tanier.

Zamyslime sa, že sladkosť po obede môže byť adekvátna dávka stresu, ale presladené raňajky a kombinacia rôznych individuálne problematických látok ako lepok, kazeín, či histamín nás môže naozaj riadne odpáliť. 

Nečudujme sa potom, že nám deti priberajú a že tu máme toľko nadváhy a obezity! V podstate sa totiž možno nepriberá až tak z väčšieho množstva kalórií ako zo stresu! 

5 princípov, na čo si určite dať pozor!?

Ak chcem z jedla získať silu pre mozog aj telo, tak si dávam pozor na týchto 5 princípov, či štandardov! 

1. Kvalita jedla, pôvod a jeho čistota zloženia.
Odmietam spracované a lacné potraviny s éčkami a konzervantami ako najviac sa dá.

2. Eliminujem škodlivé tuky a cukry.
Bežné rastlinné oleje, škroby, sladkosti, múky, pečivá, komerčné údeniny a mäsové výrobky

3. Dávam si pozor na kombinácie pre optimálne trávenie.

Nekombinujem viac proteínov ako mäso s chlebom a podobne. Vyberám si prevažne podľa princípov delenej stravy, ktoré majú svoj zmysel v procesoch trávenia. Neberiem to však, ale ako dogmu. 

4. Vedome vnímam a rešpektujem individuálne preferencie, in-tolerancie.

Osobne mi nerobí dobre vo väčšom množstve kazeín a lepok. Takže pizza so šunkou a mozzarellou ma vie celkom odrovnať. Aj s tým, že samozrejme neodolám olivovému oleju so soľou k tomu. 

5. Dávam si pozor na výber a množstvo proteínu.

Veľa proteínu zaťažuje trávenie, no je to individuálne závislé od tráviacich enzýmov a potrieb. Bežný človek od 25-50  rokov však zďaleka nepotrebuje viac ako 25 % proteínu a potom je dôležité, že 100g tataráku je oveľa ťažsie stráviteľných ako 100g kozieho syra.

Keď menej je v skutočnosti viac! Zamyslime sa nad množstvom a kvalitou proteínov v našej strave

Pri mojich prednáškách, podcastoch, či campoch vždy zdôrazňujem, že kvalita proteínov v strave je oveľa dôležitejšia ako kvantita. 

To, že do nás tlačia propagandu zdravých cereálnych a proteínových tyčiniek ešte neznamená, že sú naozaj funkčné a dávajú nám optimálmu POWER. Často sú práve tieto tyčinky príčinou problémov s trávením, nadúvaním, či zápalmi v žalúdku.

Áno je pár výnimiek, ktoré sa dajú…

Avšak investujte radšej do skutočného jedla s optimálnym obsahom proteínov a ľahším trávením. Príkladom môže byť napríklad mandľové maslo, kozie, ovčie syry, ryby, tempeh, semiačka, brokolica, jogurt, teľacie mäso, quinoa, červená šošovica…

Alebo investujte do funkčných proteínov bez kompromisov v kvalite a chuti. Pozrite si šetrne a bez prídavkov spracované proteíny v Powerlogy. 

Každopádne podľa nových výskumov pre dlhovekosť, naozaj stačí proteínu okolo 20 % a najrizikovajšie proteíny pre záťaž organizmu sú lepok, aglutinín, glyadín, či kravský kazeín. 

Vyskúšajte 2 týždne ako raňajky alebo ako snack tento shake

Mám pre vás vegetariánske smoothie, ktoré je funkčné a skutočne chutné. Vegetariáni ocenia, nevegetariáni ani nepostrehnú rozdiel.

Potrebujete:

  • polovicu banánu
  • 1 odmerku Powerlogy Plant Proteinu
  • 1 PL Powerlogy MCT oleja
  • 150 ml mandľového/kokosového mlieka

    Ak chcete smoothie ešte sýtejšie a výživnejšie, pridajte mandľové maslo. Pre sladšiu verziu a teda dezertík zase pridajte zvyšok banánu, čučoriedky alebo trochu medu.

Postup je jednoduchý:

Banán, Plant Protein, MCT olej a mlieko (prípadne extra ingrediencie) rozmixujeme vo výkonnom mixéri, až kým nedosiahneme peknú našľahanú konzistenciu.
Smoothie prelejeme do vysokého pohára a pomaly si ho vychutnáme.

Na záver sa teda držte otcovia, sila nech je s nami a naozaj to nevzdávajme! Teraz viac ako kedykoľvek v živote bude treba seriózny leadership, nový prístup a riešenia! 

Lebo to vyzerá tak, že sme ako ľudstvo na križovatke, alebo naozaj na hrane nášho wellbeingu, zdravia a sily. Čo vy na to ? 

P.S. : Ak vás moje úvahy a odporúčania pre kultiváciu Human Power zaujímajú, tak sa zapíšte do newslettera a sledujte ma na Instagrame. 

Kultivujme spolu HUMAN POWER každý deň! 

 

 

 

2 Odpovede

  1. Waw, klobúk dole akým smerom sa uberáš ;)…. Uvedomiť si, že menej je viac… že bielkoviny áno, ale to neznamená mäso 3x denne…, že kvalita je dôležitá,… Veľmi pekný článok.

    1. Dakujem a uznavam, ze pozorujem u seba od roku 2020 celkom znacnu transformaciu…Uci ma manzelka, deti, rodina celkovo, ale aj korona, podnikanie a vztahy celkovo. Pozorujem, ze ak nechcem nieco prijat a zapasim s tym, tak je hned oslabene travenie. Viac riesim psychosomatiku a naozaj schopnost vnimat signaly tela.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.