Ako deťom a starým rodičom vysvetliť, že odmena nie je najlepšia motivácia!?

pexels-karley-saagi-2801980

Čo myslíte, čo je lepšie? Motivácia hrozbou, alebo motivácia odmenou? Ja som dlho žil v tom, že motivácia odmenou musí byť automaticky lepšia. Koniec koncov, čo je zlé na tom, keď 4-ročnej Laure poviem, že ak zje obed, tak za odmenu dostane lízatko? Veď to aj výborne funguje! Len to má jeden háčik….

Deti sú do 7 rokov v kritickom štádiu vývoja mozgu a výchovy. Pri takomto prístupe sa ich mozog nastavuje a učí na externú motiváciu. Ak spravím to, čo bolo potrebné, príde odmena a potom budem štastný…

Vie však naše dieťa, prečo je dôležité pre jeho bruško a zdravie jesť najprv polievku, potom hlavné jedlo a až potom malý dezert, ktorý nie je odmenou, ale súčasťou obeda?

Viac už nechám na vás. Zamyslite sa a skúšajte. V psychológii človeka je však externá motivácia len krátkodobé riešenie, ktoré nás nerobí štastnými. Odporúčam tieto dve knihy, ktoré mi otvorili oči. 

  1. Respektovat a být respektován
  2. Psychológia pre milujúcich rodičov

Moderní rodičia, ale veď čo to tak  riešite!? Veď my sme také veci normálne jedli…

Dostali sme aj po zadku aj v kúte sme si poplakali a sme tu! Nikto sa s nami nebabral a naučilo nás to disciplíne a poriadku. 

Asi ste sa už s touto odpoveďou vo vašom okolí stretli…

Ja túto formulku porovnávania a obhajovania vlastnej komfortnej zóny počúvam často. Možno však ak sa na túto výzvu vo výchove pozrieme iným pohľadom, tak nám to pomôže hlbšie sa zamyslieť…

A aké je teda možné riešenie komunikácie s okolím? U mňa je to v prvom rade nebojovať.

Len pokojne vysvetliť: „V poriadku, rešpektujem, ale my to máme inak.“ My v našej rodine máme iný prístup. Pozeráme do budúcnosti a aplikujeme nové poznatky. „Chápeme, že vo vašich časoch ste robili to najlepšie čo ste vedeli, a rovnako to robíme my teraz.“

A nevidíme žiaden význam v sladkostiach za odmenu. Radšej babka, upeč kváskový koláč s ovocím pre celú rodinu, podelíme sa a prirodzene doplníme energiu čistej chuti.

Lenže my často zlyhávame!

Zlyhávame, lebo sme radšej ticho a bojíme vstúpiť do konfliktu s našimi rodičmi, známymi a okolím. Konflikt vnímame ako negatívnu vec a domnievame sa, že druhá strana sa hneď urazí. To ale nie je 100 % pravda, ak sme schopní komunikovať správnou a rešpektujúcou formou.

Áno, treba sa pripraviť aj na to, že keď druhej strane nastavíte hranice a zrkadlo, bude trochu bojovať. Hlavne vtedy, ak sama bojuje so svojou sebaúctou a sebahodnotou.

Ak vám tieto myšlienky dávajú zmysel, len odporúčam trénovať zvládanie konfliktov vždy, keď nejaký nastane. 🙂 Osobne som vďaka mojej manželke práve v tejto oblasti v poslednom čase najviac narástol a naozaj vidím výsledky.

Konflikt vnímam ako cestu a príležitosť pre lepšie riešenia. Tak vám viem úprimne odporučiť kurz Zásadné Rozhovory,.   Vedie ho s tímom Katka Kovalčiková, európska šampiónka v rečníctve a jeden z popredných trénerov komunikácie a rozvoja na Slovensku.

Menej cukru, hery, či bielej múky a viac čistej chuti !

Komerčne spracované potraviny s nežiadúcimi éčkami, množsvo bielej múky, cukru a najmä stužené tuky ako HERA, CERA atď. prispievajú k zápalom. Tieto záležitosti často obsahujú práve sladkosti a klasické koláče, ktoré samozrejme v dobrom úmysle často ponúkajú starí rodičia, alebo staršie generácie.

Proste treba uznať, že v minulosti sme nemali taký prístup ku vzdelaniu a informáciám pre výber kvalitných ingrediencií a investícií čo najviac do čistých a prírodných chutí. 

Zlé kalórie sa postupne v organizme kumulujú. Postupne dávame čím ďalej tým viac negatívnych stimulov pre hormonálny, metabolický a tráviaci systém. Vznikajú nečakané intolerancie, alergie a rôzne kožné či iné problémy. Nie je to len o strave, no celá životospráva v tom určite hrá veľkú rolu.

Vypočujte si môj rozhovor so Silviou Horeckou z blogu Terapia jedlom, ktorá vysvetľuje prečo je v súčasnosti protizápalová strava nevyhnutná. A prečo by sme sa ako rodičia mali sami vzdelávať o príprave a varení jedla.

Nebuďme ľahostajní a zmeňme klasický prístup založený na pohodlí na funkčnejší prístup založený na nových poznatkoch. 

Sila čistej chuti a zdravá energia nech je s nami každý deň. Aj za cenu konfliktu…

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.