Zuzana Frešo: Čerstvé a kvalitné potraviny sú pre našu rodinu základom zdravia

torty-skala-headline (1)

Zaujíma vás, ako sa dá efektívne riešiť zlý vzťah k vareniu u niektorých ľudí? Postrehli ste trend surovej stravy a chcete sa správne inšpirovať hodnotnými  receptami a šikovne ich zaradiť do jedálnička? Čítajte môj rozhovor so Zuzanou Frešo, lektorkou varenia, blogerkou a veľmi energickou žienkou, ktorá tomuto svetu prináša skutočne čerstvé potešenia a pomáha nielen ženám, ale aj mužom pochopiť, že je väčšia frajerina vedieť pripraviť zdravý “Fast Food” ako sa skrývať za “cool” image komerčného fastfoodu a stravovania.

Čo nás motivuje stravovať sa inak ako väčšina národa

Ako tak riešim najnovšie trendy vo výžive, prišiel rad aj na surovú stravu, na ktorú sa ma pýta asi každý druhý zverenec, s ktorým konzultujem výživu, nevinímajúc početné otázky počas prednášok.

Ako som už písal v predošlom článku, ktorý zahŕňa súčasné top trendy, môj pohľad zo skúseností je taký, že si z každého smeru treba na základe dôležitých priorít vybrať to najlepšie pre svoju individualitu. Problém je však to, ako som videl aj pri poslednej návšteve najväčšieho Fitness Expa FIBO v Kolíne nad Rýnom, že ľudia sú úplne zmätení a väčšinou nemajú šajnu o tom, čo je pre telo esenciálne a čím si môžu napríklad dlhodobo uškodiť….

Headline foto 1Každopádne aj preto považujem za dôležité sprostredkovať príklady ľudí, ktorí sú plní energie aj vďaka tomu, že našli svoj štýl. Takýmto človekom je pre mňa aj Zuzana Frešo, známa bloggerka a autorka skvelých receptov surovej stravy.

Poďme teda vyspovedať Zuzanu a inšpirujme sa jej najlepšími receptami a myšlienkami vylepšenia životného štýlu…

Vitaj Zuzana, povedz nám, aké boli tvoje začiatky so zdravým varením?

 Ahoj Dušan, moje začiatky boli vcelku rázne. Hneď ako som zbadala na tehotenskom teste dve čiarky som začala riešiť čo budem jesť. Dovtedy som jedlo veľmi neriešila, žúrovala som a dávala si každú sobotu pred školou so spolužiakmi na raňajky mekáč.

Vedela by si opísať tvoje inšpirácie a odkiaľ čerpáš nápady pre realizáciu?

Začalo to rozhovormi o jedle pri obede s Janicou z Jeminé (vtedy ešte Jeminé asi ani neexistovalo). Neskôr som študovala rôzne, najmä zahraničné blogy, nakúpila som si z Ameriky kopec knižiek. Teraz som už skôr instagramový sliedič a cestovateľ, ktorý miluje objavovať dobré jedlo.

A čo tvoja filozofia podnikania, prečo robíš to, čo robíš a čo ťa motivuje?

Robím to, čo ma baví. Je to kreatívne, chutné a mám naozaj rýchly feedback. Robím ľudí šťastnými a lámem stereotypy. Množstvo ľudí ma predsudky objednať si tortu, ktorá nie je z múky, vajec a cukru. Prehovárajú členov rodiny, aby mohli objednať raw tortu. Nakoniec mi píšu maily, že všetci boli milo prekvapení a že sa nezvýšil ani kúsok.

Robím aj kurzy a prednášky, ktorými ľudí motivujem k tomu, aby aj doma skúsili aplikovať aspoň niečo z raw stravy. Kurzy ma nútia posúvať sa stále ďalej, skúšať a študovať. Už sa teším na to, čo som vymyslela na jún…10906331_1619789921588255_4294852170355559969_n

Aké sú podľa teba top trendy zdravej výživy, ktoré by si odporučila sledovať?

Podľa mňa každému vyhovuje niečo iné a musí si vybrať svoj štýl. Myslím, že úplne najdôležitejšie je dbať na kvalitu surovín. Zvykla som si nakupovať cez debničkový systém a v rakúskych potravinách, kde je veľký výber bio potravín. Tento rok si už vyrábam vlastnú hriadku.

Ako je to s tvojim kompletným jedálničkom? Asi nie si zástanca čisto surovej stravy bez tukov a kvalitného mäsa, čí rýb… alebo áno?

Môj, resp. náš jedálniček je raw len z časti. Bez ranného smoothie moje deti ani nevstanú a mixér sa stal aj súčasťou batožiny. Čo riešim a snažím sa úplne eliminovať je rafinovaný cukor. Vyrábam im vlastnú čokoládu z kakaového masla, naturálneho kakaa a kokosového cukru. Narodeninové torty sú len raw. Raw guličky im tiež veľmi chutia.

I keď nepripravujem mäso každý deň, sme mäsožravci, hlavne manžel a deti. Dbám na to, aby sme mali na stole kvalitu, preto hovädzie a teľacie mäso kupujem z farmy, mám tiež kontakt na domácu hydinu. Pri mäse je rozdiel v chuti a vôni naozaj markantný. U nás má veľký úspech systém delenej stravy a akékoľvek polievky.

Aké sú podľa teba hlavné príčiny toho, že sa ženy trápia svojou postavou a nevedia si pomôcť?

Asi pred rokom som po4 fotoschopila, že celé chudnutie sa odohráva v hlave. Ak je žena šťastná a nedostáva od muža, či okolia komentáre na svoju postavu, tak neverím, že by si nevedela pomôcť. Stačí obmedziť či vylúčiť cukor, neprejedať sa a sem tam si zabehať. To podľa mňa musí pomôcť.

Myslíš, že bude problém aj v niektorých mýtoch výživy, ktorým verí stále ešte mnoho ľudí?

Problém je hlavne mýtus štíhlej postavy. Podľa mňa je dôležité to, ako sa človek cíti vo svojom vlastnom tele. Taktiež je dôležitá je kondička a pohyb. To si potom môžeš dať aj slaninu a si v pohode.

Čo pre teba znamená kvalita potravín a veríš pojmu bio?

Ja som presne ten človek, čo verí pojmu bio. Milujem nakupovať bio potraviny. Mám pocit, že dávam rodine to najlepšie. Zároveň tiež verím farmárom a malým pestovateľom či chovateľom. Som ochotná za dobré jedlo zaplatiť a tiež za ním vycestovať. 

Ako vidíš vývoj vzdelania a uvedomelosti o kvalite surovín a jedla na Slovensku?

Obávam sa, že ja nie som dobra vzorka na túto otázku, nakoľko v mojom okolí mám ľudí, ktorí do jedla investujú. Riešime čo, kde kúpiť a podobne. Keď potom v našich potravinách vidím nákupy spoluobčanov, mám chuť im do toho trošku kecať. Hlavne keď si hovoria, že na desiatu je úplne najlepší sladký piškótový koláč v tvare medvedíka. To som úplne na nervy. 

Viem, ze robíš zaujímavé kurzy varenia-nevarenia :-), ktorý kurz je najobľúbenejší a čo sa možem priučiť?

Najobľúbenejšie sú dezerty. Tie miluje každý. Naučíš sa zásady raw dezertov, ako, čo, kam a prečo pridať, aby ten dezert nebol fiasko. Popri tom si všetko ohmatáš a hlavne ochutnáš. Keď niečo nezješ, tak si to odnesieš domov.

Mali sme aj kurz raňajky inak, ktorý bol úplne vypredaný. Teraz sme začali s Raw menu, kde si pripravujeme kompletné menu od predjedla po dezert.

zuzana Freso kurz

Ak by si mala vybrať tvoje top 3 najúspešnejšie recepty, čo by to bolo?

  1. Čokoládovo – banánová torta – tá je úplne naobjednávanejšia
  2. Torta z thajského kokosu s malinovým chia džemom – lahodná a bez orechov
  3. Tiramisu – “number one” môjho muža

Aky je tvoj vzťah ku káve a ochutnala si už naše Bio espresso Power Coffee?

Thai TortaPower coffee som už nejaký čas registrovala. Nakoniec som rada, že sme sa stretli a mohla som ju ochutnať. Určite v jej konzumácii budeme pokračovať. Úplne nás dostala tá kombinácia s maslom, kokosovým olejom a škoricou. Káva je úplne jemná a neostáva z nej tzv. ťažký žalúdok.

Na záver, aká je tvoja vízia zdravého a štastného Slovenska a pripravované projekty, kde ťa budeme môcť zastihnúť?

Bola by som šťastná, keby sa ľudia nevyhovárali, že sa nedá urobiť zmena v stravovaní, keby boli otvorení a aspoň vyskúšali jesť viac ovocia, zeleniny a rýb. Aby sme to podporili, pripravujeme s kamarátkou z mojajoga.sk spoločnú aktivitu – víkendové pobyty s jogou a raw kurzami vo Vysokých Tatrách a možno aj v Tirolských Alpách.

Čo poviete? Celkom rázna a rozhodná žena, mamička, ktorá môže byť inšpiráciou nielen pre ženy, ale aj pre nás chlapov. Ako vidíme, tak tá naša životospráva je celkom individuálna záležitosť. Ak sa však sústredime na odburánie stresu v organizme, vznikajúceho najmä príjmom cukru, spracovaných obilín, a častokrát aj vlastnými myšlienkami, verím, že sa dajú očakávať niekedy aj zázraky.

Ďalšie 3 relevantné články:

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.