Zelené kuracie karí

IMG_1705

Ázijská kuchyňa si vďaka stále lepšej dostupnosti exotických surovín získava miesto v našich domácnostiach. Či už ste fanúšikom orientálnych chutí, alebo len chcete pripraviť klasické kuracie prsia trochu inak, ponúkam vám jednoduchý recept, pri ktorom si osvojíte prípravu klasickej karí omáčky a nemusíte si pracne zhánať nezvyčajné suroviny. Kuracie prsia môžete pokojne nahradiť morčacím.

Ideálne je mäso deň vopred namarinovať v zmesi mletého koriandra (1 čl), cesnaku (1-2 strúčiky), s pár kvapkami citrónovej alebo limetkovej šťavy a kokosovým olejom. Takto prsia zmäknú a ich príprava bude ešte kratšia.

Ak práve nemáte spomenuté koreniny, celkom sa zaobídete aj s čistou kombináciou zelenej karí pasty s kokosovým mliekom, tieto špecialitky spolu dokonale ladia! 

Čas prípravy: 5 min.                    Množstvo: 2 výdatné porcie 

Čas varenia: 20 min.                   Celkový čas: 25 min.

Ingrediencie         

  • kuracie prsia 2 ks, nakrájené na väčšie IMG_1680kúsky
  • zelená cibuľka 2 ks, nahrubo nasekaná
  • zelená karí pasta 3 ČL
  • cesnak 2 strúčiky
  • kardamón 4 ks
  • mletý koriander 1 ČL
  • kurkuma 1/2 ČL
  • kokosové mlieko 1/2 plechovky
  • limetka
  • koriandrová vňať, 1 hrsť
  • kokosový olej

Príprava 

  1. Na kokosovom oleji sprudka opražíme mäso zo všetkých strán cca 3-4 minúty, odložíme bokom.
  2. Na panvicu dáme lyžicu oleja a 30 sekúnd opečieme mladú cibuľku nakrájanú na hrubšie, pridáme pretlačený cesnak a ešte minútku orestujeme.
  3. Do panvice vložíme korenie – koriander, kurkumu, kardamón, pridáme zelenú karí pastu a premiešame.
  4. Prekvapneme zopár kvapkami limetkovej šťavy a prilejeme kokosové mlieko, pričom celkom stačí 1/2 plechovky (zvyšné mlieko môžete použiť pri príprave smoothie alebo si pripraviť kokosové kapučíno).
  5. Karí omáčku dochutíme soľou, necháme minútku povariť a vložíme k nej kuracie prsia, ktoré prikryté necháme variť ešte cca 10-15 minút.
  6. Tesne pred koncom ešte pridáme nasekanú koriandrovú vňať a môžeme podávať, napríklad s basmati či jazmínovou ryžou, alebo nekvasenou plackou.

Tip: Zelená karí pasta je zmesou chilli papričiek, citrónovej trávy, cesnaku, korenia galanga, limetkovej kôry a koriandra, môže byť dochutená soľou, prípadne ďalším korením. Ideálne je na prípravu použiť 1-2 ČL na osobu, podľa toho, ako veľmi máte radi chilli. 

Viac receptov aj s podrobným popisom fyziologického vplyvu na organizmus nájdete v mojej knihe TU.

Ak vás zaujali informácie a myslíte, že stojí za to zdieľať ich s vašimi známymi neváhajte im pomôcť zorientovať v súčasnej žitotospráve. Motivujte vaše okolie vlastným príkladom k odoberaniu noviniek, ktoré vám naozaj môžu pomôcť k zlepšeniu vášho výkonu a zdravia.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.