Zelená káva a realita udržateľného schudnutia

Zelena kava a co neocakavat.091

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

  • Čo je vlastne zelená káva a aké špeciálne látky obsahuje?
  • Prečo niektorým ľuďom pomohla pri chudnutí?
  • Ako správne chápať zelenú kávu a nedať sa zmiasť predajcami?
  • Je pravdou, že znižuje chuť do jedla a urýchľuje metabolizmus?
  • Môže mať pražená káva rovnaké účinky ?

Zelené kávovníkové zrno
Zelené kávovníkové zrno

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie celkového životného štýlu pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácie, novinky zo sveta výberovej kávy, vyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie.

Inteligentný čitateľ tohto blogu už určite zachytil pojem „zelená káva“. Keďže sa spoločne snažíme hľadať tie najlepšie vylepšováky našej výživy, vieme, že správna káva môže byť výborným stimulantom nielen pre nervovú sústavu, ale najmä pre posilnenie samotnej detoxikačnej schopnosti nášho organizmu.

Vyskúšajte našu šetrne praženú Bio kávu, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť

Práve vďaka tejto životne dôležitej vlastnosti detoxikácie k nám preniklo už viacero doplnkov výživy či prípravkov, ktoré hlásajú zázračné účinky zelenej, nepraženej kávy pri chudnutí a celkovej obnove organizmu. Aká je však realita? Pozrime sa na to, čo vlastne zelená káva je, a ako ju správne chápať v kontexte našej POWER VÝŽIVY.

Čo je to zelená káva a aké špeciálne látky obsahuje?

Ako ma učil – podľa mňa – „krstný otec“ kávy na Slovensku, pán Jozef Augustín, v prvom rade by sme si mali ujasniť terminológiu J Tak zistíme, že sa potrebujeme skôr zamerať na zelené kávovníkové zrná, ktoré má svoju biologickú hodnotu (obsah minerálov, vitamínov, kyselín, …).

Zelené kávovníkové zrno je v podstate dozretá kôstka čerešne, ktorá bola spracovaná istým spôsobom a predáva sa ako komodita, aby ju potom odborník upražil, a aby v nej prebehli procesy, ktorých výsledkom je akoby nový produkt so svojou vlastnou hodnotu (kyseliny, obsah esenciálnych mastných kyselín, chuť, antioxidanty, …).

Co je vlastne kava

Zjednodušene povedané, v zelenej káve ostávajú zachované kyseliny. V tomto prípade najmä kyseliny chlorogénové, ktoré majú preukázané silné antioxidačné účinky. V doplnkoch výživy zaručujú koncentráciu týchto kyselín najmä dva patentované výťažky: Svetol® od francúzskej spoločnosti Naturex a GCA® od Applied Food Sciences Inc, USA.

Tieto látky majú v tenkom čreve isté biologické účinky, ktoré dokážu silno ovplyvniť metabolizmus glukózy. Bolo preukázané, že kyselina chlorogénová inhibuje činnosť glukózy-6-fosfát, ktorá hrá kľúčovú úlohu v  metabolizme glukózy.

Na druhej strane je však kyselina chlórogenová dosť nepríjemná pre žalúdok, čo môžeme registrovať pri nesprávne pražených alebo nedopražených kávach. Tie sa prejavujú tak, že mnohým ľuďom spôsobujú tráviace problémy, pálenie záhy, či sťahovanie žalúdka. Pozor, káva môže byť chuťovo kyslá, a pritom v poriadku. Veľmi záleží na forme praženia, príprave aj type kávy, ktorý si vyberieme. 

Ako teda správne chápať zelenú kávu a nedať sa zmiasť úžasnými benefitmi sľubujúcimi chudnutie?

Základy o zelenej káve sme si povedali, teraz skúsme ísť ďalej.

Ak mám byť úprimný, niekedy sa len smejem z toho, aká špecialita sa zo zelenej kávy robí. Pri návšteve pražiarne sa totiž môžem v zelenej káve priam kúpať. Navyše, aj pri samotnom nákupe je oveľa lacnejšia ako pražená káva. 

Podstatou kávy je práve praženie. Ide o proces, ktorý káve pridáva na hodnote pravdepodobne najviac. Pokojne sa totiž môže stať, že človek úplne pokazí aj špičkovú zelenú kávu – nedopraží ju, prepraží, spáli, a tak podobne.

Roasting

Pozrime sa teda na praktickú realitu. Oplatí sa nám, ako „hackerom“ výkonnosti a organizmu fungujúceho na 100%, investovať do zelenej kávy a jej doplnkov? Alebo sa radšej budeme sústrediť na dôležitejšie, a zároveň chutnejšie zdroje antioxidantov a zrýchľovačov metabolizmu?

Pre príklad odporúčam pozorne si prečítať tento článok, kde sa popisuje skúsenosť so zelenou kávou, ktorá „zázračne“ pomohla pri chudnutí. Pozorne si všimnime najmä jeden detail. Autorka uvádza, že to išlo ľahko, keďže obmedzila vybrané jedlá, ktoré zvykla bežne konzumovať.

“ Dodatečně jsem se rozhodla trochu podpořit hubnutí. Proto jsem vyřadila z mé diety 5 jídel, která by mi mohla překážet v získání nejvyšších výsledků. Takže z mého jídelníčku jsem vyřadila polévky z pytlíku,jídla s 0% obsahem tuku, dietní nápoje bez cukru, kuchynskou sůl a jídla typu „light”.Prototože jsem se doslechla, že díky nim je složité zhubnout.”

I keď káva niečím pomôže, neschudneme predsa len celkovým preklopením metabolizmu, ozdravením systému a priblížením sa tak k hormonálnej rovnováhe?

Úsudok už nechám na vás. Z môjho pohľadu musím opäť raz zdôrazniť, že zázraky sa nedejú na základe jedného zázračného nápoja či pilulky. Skôr sa zamyslime nad tým, ako si do výživy môžeme zaradiť čo najviac prirodzených antioxidantov a plnohodnotných potravín. Zabezpečíme tak dve hlavné kritéria, ktoré nám určite prinesú minimálne  80%  želaných výsledkov: 

  1. Správny fyziologický vplyv (a teda hormonálna odpoveď organizmu)
  2. Vysoká biologická hodnota (obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov …)

Správne pražená kvalitná káva môže mať rovnaké antioxidačné účinky. A ešte aj chutí. 

Zelena kava a co neocakavat.091Na záver mám však jednu skvelú správu. Aj keď môže byť zelená káva stimulom metabolizmu, čím ďalej, tým viac sa rovnaké účinky prejavujú aj pri správne praženej káve. Tá nesmie byť prepálená, a zároveň pri nej pražiar musí vedieť správne rozložiť všetky potrebné kyseliny. Aj keď pražením zneškodníte časť kyseliny chlórogenovej, na druhej strane zase uvoľníte “milión” esenciálnych mastných kyselín, v ktorých sa nachádza skutočné polyfenolové a flavonoidné antioxidačné tajomstvo kávy a navyše aj skvelá chuť.  Áno, je to alchýmia.

Vyskúšajte si uvariť zelenú kávu a porovnať ju s espressom. Neviem ako vy, ale ja radšej pijem chutnú, vyváženú a voňavú kávu než vodu, v ktorej sa preprali ponožky.

Záver „à la“ sedliacky rozum

Ak chcete na istý čas posilniť detoxikáciu na maximum, môžete siahnuť po kvalitnom výživovom doplnku. Netreba však očakávať zázrak. Tak, ako pri káve s kokosovým tukom a maslom, aj tu ide totiž o celý kontext a o to, čo sa deje v tele nasledujúcich 23 hodín a 55 minút, ak si na kávu vyhradíme aspoň 5 minút. 

Zo skúsenosti odporúčam nájsť si antioxidanty, ktoré vám chutia. Tým dáte telu prirodzene to, čo potrebuje. Investujme radšej do kvality čučoriedok, zeleného čaju, pravej kávy či pohára červeného vína (ideálne Španielsko alebo Sardínia).

 

Ak vás zaujímajú novinky a inšpirácie z tohto blogu, tak sa priháste tu.

Ak by ste chceli okoštovať vylepšenú zmes Power Coffee Organic Espresso, tak si klliknite tu.

DPBLOGbanner_1

Mohlo by Vás zaujímať

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.