„Zdravé a ľahké“ raňajky sú často príčinou prejedania a priberania

Ranajkove cerealie.142

Koľkí z nás ešte stále žijeme v ilúzii, že cereálie, „corn flakes“, či aj rôzne druhy musli s ovocím sú tou najvhodnejšiou voľbou pre ľahký štart dňa? Navyše, vedeli ste, že podľa výskumu Penn State University aj tak zjete oveľa viac zlých kalórií ako je potrebné a v niektorých prípadoch na celý deň stopnete spaľovanie tuku?

Prepočítanie kalórií nám veľmi nepomôže. Naučme sa ako zostaviť optimálne raňajky tak, aby sme si zabezpečili skutočnú energiu. Nielen pre naše telo, ale aj pre náš mozog. 

Nechcem démonizovať sacharidy (cukor, múka, pečivo, cereálie …), ale skúsme sa zamyslieť nad tým, či sú skutočne tou poctivou potravinou, ktorú jedli napríklad aj naši dedovia. Prečo sa teda v mnohých rodinách nahradzuje praženica akousi zmesou úlomkov kukurice, pšenice, zmiešanými s cukrom? Nehovoriac už ani o Éčkach a chuťových látkach. Áno, už to počujem, nemáme čas. 🙁

Neklamme však samých seba. Spomeňme si skôr aj na staré časy nátierok a pomazánok, ktoré nás už v ráno môžu čakať v chladničke. Zabezpečme si kváskový chlieb s výrazne nižším obsahom lepku a máme to.

Čas prípravy: 10 min.                     Množstvo: 2 osoby                 Celkový čas: 10 min.

Tuniaková pomazánka s lučinou
Tuniaková varianta  s lučinou

Ingrediencie         

  • Lučina 200 g
  • 1 PL pravého masla
  • Domáce vajíčko varené 1 ks
  • Paprika, cesnak, cibuľka (voliteľné)
  • Pažítka 
  • Morská soľ

Príprava 

1. Všetko vymiešame dokopy, rozdrobené vajíčko pridáme až na záver.

160g olive oil lito for webPOWER TIP: Pre obedňajšiu variantu odporúčam nahradiť maslo olivovým olejom a pridať 1 celého tuniaka CALVO v olivovom oleji. Výrobky môžem odporúčať, i keď vieme, že konzervy s mierou. Pri komunikácií s firmou mi však sľúbili, že pracujú na uvedení tuniaka v skle aj na slovenský trh.

Zloženie je však čisté (voda, tuniak, soľ) a 1-2 krát do týždňa je úplne v pohode, i keď nevieme asi presne, kde tuniak plával. Za odporúčanie nemám žiadnu finančnú odmenu, len som mal možnosť testovať ich výrobky a sedia mi do môjho POWER jedálnička.

Ak vás zaujali informácie v mojich receptoch a hľadáte cestu ako sa rozumne zorientovať v súčasnej žitotospráve neváhajte sa prihlásiť na odber môjho newlettera. Získate nielen knihu najdôležitejších prístupov životosprávy, ale aj víkendové POWER inšpirácie pre vylepšenia vašich receptov v POWER kuchyni. 🙂

 

TOP_10_book cover

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.