Vylepšený kešu krém, praktické recepty a zdravé využitie

cashews_facebook_1200x1200

Vďaka postupnému vzdelávaniu a napredovaniu vybraných komuit, alebo skupín spoločnosti v zlepšovaní životosprávy, vidíme, že kvalitné orechové maslá a krémy sa stávajú základnou výbavou progresívnej kuchyne. Je to celkom zábavné, ale tak ako naši starí rodičia riešili, že či budú mať v komore dosť múky, mlieka a vajec, tak sa osobne priznám, že ja mám skôr strach, že mi vypadne káva, MCT olej, olivový olej, či mandľové maslo. Každopádne čím ďalej tým viac vedcov a štúdii len potvrdzuje dôležitosť kvalitných a správnych tukov vo výžive, a to najmä z pohľadu správneho fungovania mitochondrií, ako základných energetických tovární našich buniek…

Vedeli ste , že najviac mitochondrií máme v srdci a mozgu? 

Nebojte sa, nejdem sa tu púšťať do komplexnej biochémie tela a fyziológie mozgu a srdca. Len chcem poukázať na fakt, že mnoho ľudí rieši životosprávu predovšetkým pre povrchné ciele chudnutia a estetiky, ale nezamýšľa sa nad správnou potravou pre mozog a podporou anti-aging faktorov výživy pre celý organizmus. V praxi ide len o to, aby sme si uvedomili, že naše telo a mozog potrebujú kalórie a práve zdravé a vybrané oleje a tuky sú pre telo ich veľmi užitočným zdrojom.

Ak by sme hľadali prienik odporúčaní rôznych odborníkov, či už tých proti mäsu, alebo mäsožrútov, zistíme, že v podstate zelenina, orechy, semiačka a olivový olej sú akceptované asi všetkými. Tieto ingrediencie sú rastlinné, výživné a obsahujú kľúčové vitamíny, minerály, polyfenoly i dôležitú vlákninu. Otázkou ostáva už len správny výber, spracovanie, varenie a kvalita. Lebo aj keď sú orechy zdravé, tak je veľký rozdiel, či ich konzumujete prepražené , alebo pokazené (zoxidované), či v kvalite, ktorá aj v malom množstve dodá zdravú energiu a sýtosť.

Nový kešu krém a všetky produkty Powerlogy kúpite najvýhodnejsšie priamo na E-shope tu. 

Na čo je vlastne kešu krém, alebo maslo a ako chápať vyššie štandardy kvality

Ak sledujete moju prácu a čítate tento blog, tak asi viete, že sa snažím svojím spôsobom zmeniť pohľad ľudí na jedlo. Vychádzam z presvedčenia, že kvalitné jedlo mení myslenie, a mojím cieľom je začať v prvom rade od seba a nastaviť systém mojej spotreby potravín tak, aby:

  1. Egoisticky podporoval moje zdravie, zážitok chuti, optimálny výkon a realizáciu vlastného potenciálu.
  2. Neegoisticky na to, aby som nakupoval adekvátne a podporoval producentov potravín, sa snažia o výrobu kvalitných výrobkov a udržateľnosť  

Celkovo z mojich doterajších štúdii mentálnych faktorov a ega, ktoré ovplyvňujú náš výkon som prišiel na to, že aj EGOistický bod číslo jedna  sa len  tvári a záleží na mojom nastavení toho, na čo mi jedlo má slúžiť. Ak chcem niečo naozaj zmeniť, vytvoriť a realizovať, tak potrebujem v prvom rade byť ja sám v silnej a pozitívnej energii. To, čo vám túto energiu dáva je veľmi relatívne tiež, ale mne ju jednoducho z veľkej miery dáva kvalitné jedlo a ingrediencie za ktoré som vďačný a ktoré si užívam. Preto za ne rád aj zaplatím, keďže si tak opäť raz pripomeniem hlavnú zmenu perspektívy pohľadu na moje jedlo.

Moje jedlo pre mňa nie je výdavkom, ale investíciou.
Moje jedlo mení moje myslenie!
Vyššie štandardy v životospráve, vyššie štandardy, projekty  a vízie v živote.

Po filozofii môjho prístupu k jedlu späť k praxi. čo je ten kešu krém a na čo nám môže slúžiť…

Power Cashew cream, zloženie, vlastnosti a použitie

Po mandľovom masle a potrebe nahradiť klasické a nie optimálne arašidové maslo som sa dostal k ďalším užitočným a výživovo hodnotným orechom ako sú lieskovce, kešu, makadámia, či pistácie. Mnohí z vás už ochutnali náš gourmet pistáciový krém, kde som realizoval s Martinom Záhumenským našu spoločnú gurmánsku myšlienku spojenia olivového oleja a pistácii.

Lieskovo orieškový nugát sa stal za rok stabilnou náhradou bežných nugátových nátierok a iných sladkostí pre deti i rodičov. Áno, cena ostáva asi jedinou bariérou každodenného použitia, ale keďže mojim kritériom sú najvyššie štandardy kvality, bio orechy a eliminácia palmového oleja, prídavkov, konzervantov a oxidácie, tak to jednoducho toľko vo výrobe stojí.

Každopádne postupne prišiel rad aj na kešu a ich spracovanie pre spojenie zážitku chuti a extra funkčnosti (výživovej hodnoty) do vylepšenej životosprávy.S vďačnosťou a radosťou vám tak predstavujem nový POWER CASHEW CREAM vo verzii klasik a upgraded.

Zloženie

Power Cashew Kešu maslo a kremVo verzii klasik ide o šetrne a hladko spracované kešu s kokosom v bio kvalite, morskou soľou a 7 % kokosového cukru. Verzia upgraded je o našom novom prístupe kde do krému pridávame 10% MCT oleja a 10% collagénu pre pokročilú výživu, ale aj unikátnu a plnú chu

Chuť, textúra a výsledný produkt je jedinečný aj vďaka šetrnému spracovaniu pomocou technológie guľôčkového mlyna, kde sa kontroluje teplota a laboratórne testy nám aj potvrdzujú elimináciu oxidácie orechov.

Vlastnosti 

  • Originálna až priam návyková chuť
  • Prirodzená sladkosť kešu s jemným dotykom pravého kokosu
  • Vysoká výživová hodnota a zasýtenie
  • Nízky obsah cukru spĺňajúci štandardy low carb až keto prístupu
  • Hladká, krémová, ale hustá konzistencia.
  • Ľahko roztierateľné a jemne tekuté, no v chladničke tuhnúce
  • Veľmi univerzálne a použiteľné nie len pre snacky , zdravé koláče a dezerty, ale aj do slaných kombinácii wok a rôznych curry omáčok

Nový kešu krém a všetky produkty Powerlogy kúpite najvýhodnejsšie priamo na E-shope tu. 

Využitie

Základné možnosti využitia sú rovnaké ako pri mandľovom masle, alebo nugáte.

Mojich 5 najobľúbenejšich receptov si môžete pozrieť tu. Zo skúseností ich ľudia najviac využívajú v kombináciách s vybraným ovocím, na palacinky, kváskový chlieb, alebo do domácich koláčov, smoothies a podobne.

Avšak pre konkrétne  nové verzie kešu krému odporúčam určite vyskúšať 3 recepty pri ktorých s vysokou pravdepodobnosťou zažijete gastro orgazmus. Samozrejme iba pokiaľ máte radi kešu 🙂

 

Power Cashew Upgrade + banán + himalájska soľ

Super jednoduchý recept, ktorý je mojím asi načastejším snackom. Vždy mi dodá nielen chuťový zažitok, ale aj energiu pre Trail run, či MTB, alebo akékoľvek športy.

Odporúčam ako ideálne letné raňajky s čitou kávou s možnosťou obmeny ovocia podľa vašich preferencií. Soľ je dobrovoľná a individuálna, ale športovci vedia o čom hovorím, lebo na prevenciu pred kŕčmi som nenašiel lepšiu vec, ako banán so soľou a extra šot magnézia.

Ingrediencie:

  • 1-2 plné polievkové lyžive POWER CASHEW UPGRADED
  • 1 väčší banán / jablko
  • štipka himalájskej soli
  • nič viac, no možnosť ešte posypať kakaom, alebo pridať kúsok čokolády pre chuť.

Bezlepková granola, palacinky a kombinácia s brusnicami, čiernymi ríbeyľami, alebo čučoriedkami

Overený recept na bezlepkové palacinky s nugátom nájdete tu. Ak máte radšej lievance, tak nechám na vás, ale skúste namiesto nugátu použiť tento kešu krém a pridajte už len domáci nepresladený džem z vybraných lesných, či záhradných plodov. Ideálne, ak máte čerstvé čierne ríbezle, čučoriedky, alebo aj kyslejšie višne. Rovnako ho môžete zakomponovať aj do vločiek, či granoly, ako ja, keď sa hrám s vývojom nového produktu.

Skúšajte čo vám chutí, len tu pozor, predsa len všetko ma svoju mieru a dávka je jed. Sám som sa pri testovaní nechal niekoľkokrát uniesť a videl som už chlapov, čo sa nevedeli zastaviť a 7 palaciniek padlo len tak.  🙂  

Na 8 palaciniek potrebujete:

  • 3 PL kokosovej múky/ mandľovej / ryžovej
  • 3 PL tapiokového škrobu
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček mandľového mlieka
  • 2 PL kokosového oleja
  • POWER CASHEW UPGRADED  (množstvo podľa chuti)

Bezlepková vylepšená bublanina s višňami

Toto je môj favorit na domáci koláč. Musím sa priznať, že zo sladkých vecí mám len tri slabosti. Štavnaté bublaniny (muffiny), vybrané chrumkavé cookies a taliansku pravú zmrzlinu. Keď je to však kvalita a človek si to pohybom zaslúži, tak si treba dopriať.

Osobne ma oslabuje lepok aj väčšie dávky laktózy, a tak som si zostrojil vyladený recept bez týchto ingrediencií.  Ak by som mal pre zjednodušenie odporučiť len jednu múku, tak určite celozrnnú hladkú špaldovú.

Ingrediencie v skratke tu a kompletný recept a postup nájdete na tomto blogu v kategórii vylepšených receptov.

  • 2 hrnčeky bezlepkovej múky a vlastnej zmesi mandľa, tapioca a ryža
  • 2 plné polievkové lyžice POWER CASHEW UPGRADED
  • 2 plné polivkové lyžive POWER COCO OIL
  • 1 grécky jogurt, ja som dal ovčí od Eko Farma Važec
  • štipka himalájskej soli
  • 1čl. vínny kameň
  • Pol hrnčeka kokosového cukru
  • Možnosť pridať pre väčšiu sladkosť aj 1 banán
  • Višne, čerešne, alebo ovocie podľa chuti
  • Mandľové lupienky

Pre koho je nový krém určený?

Nové produkty powerlogy vyvíjam tak, aby si vybral každý!  Vzhľadom na štandardy sa maximálne držíme low carb zloženia a pre vybraný produkty smerujeme k úplnému vynechaniu cukru. Súhlasím, že cukor je asi najväčšou príčinou obezity a nadváhy, ale na druhej strane veľmi záleží na forme a zložení a protokole výživy pre ktorý ste sa rozhodli.

Nedémonizoval by som ho, ale držal na uzde v zmysle príslovia dobrý sluha, ale zlý pán. Nový kešu krém zapasuje do všetkých smerov ako paleo, vegetarián, keto, vegan, low carb, runner diet, warrior diet, krvné skupiny i ročné obdobia. 🙂 Pre radikálnych vegetariánov a vegánov, bude treba oželieť podľa mňa „hustejšiu“ a ešte chutnejšiu verziu s kolagénom.

K téme vegán v dobrom odporúčam zamyslieť sa nad dlhodobým vplyvom na organizmus a preštudovať aj druhú stranu mince a netvoriť si úsudok na základe čínskej štúdie a amerických instagramových stories triathlonových a ultrarunningových extrémistov. Z mojich doterajších štúdii a konzultácií s odborníkmi mi je jasné, že určite treba konzumovať menej živočíšnych produktov ako na Slovensku jeme.

Na druhej strane však v adekvátnom množstve a kvalite majú veľký význam. Súhlasím s tým, že najsilnejším faktorom pre zmenu nášho systému, je zmena našej spotreby. No z mojich poznatkov a aplikácie štatistického kritického myslenia ku vyhodnocovaniu štúdii ani čisté vegetariánstvo, a už vôbec nie vegánstvo, nie je tým najefektívnejším spôsobom ako zabezpečiťudržateľnosť a vyladenú životosprávu na dosiahnutie silného zdravia a vysokého výkonu.

Mne otvorila oči táto kniha a kritické argumenty. Prečítajte a urobte si vlastný úsudok.

Na záver prajem dobrú chuť k orechovým maslám a pochúťkam, na ktorých sa nemusíme doťahovať a vznesiem len filozofickú otázku! Sám ju riešim a meditujem nad ňou pri mojich trail behoch, dýchacích cvičeniach metódy Wima Hofa, či plávaní.

Príroda vôkol nás je život. Hovorí sa, že nejedz mäso, lebo, že nezabiješ. Ale veď rastliny majú tiež život a tiež nám výrazne prispievajú do eko systému.Tam je v poriadku, že ich mám konzumovať viac ako potrebujem?

Veď aj život rastliny zabijem, nehovoriac o tom, že pre nasýtenie sveta vyčerpám viac pôdy. Z tohto relatívneho uhlu pohľadu na vec vidím efektívnejšie a užitočnejšie jesť menej, ale jesť výživne (100g grass fed eko farming hovädzí steak, 50ml olivový olej, 200g eko farming zeleniny), ako pre rovnakú výživu mitochondrií dať 500g zeleniny, olivový olej a extra kvalitný doplnok výživy vo forme správnych B vitamínov.

 Ocením váš konštruktívny, nesúdiaci a relatívny pohľad na vec.  Pre spoločné obohatenie a formovanie perspektívy udržateľnej, ale plnohodnotnej životosprávy.

Eat Smart Feel Great 🙂

2 Odpovede

  1. Ahoj,
    mám otázku na skladovanie. Píše sa, že suché a chladné miesto. V súčasnosti však ani v špajzi nie je dosť chladno na. Zrejme kvôli rozličným vlastnostiam sa nedá kušu s tekutým obalom dobre premiešať – vyzráža sa na lyžičke (čo je dosť nepraktické na chlebovú nátierku). Chadnička je okej?

    1. tTomas nech je to do 23C a je to oki…Krem je stabilny ale v chladnicke bude tuhnut. Je to fajn, ale budete ho mat ako zmrzlinu tvrdsiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.