Ako si vychutnať letnú dovolenku a nepribrať?

zdravé jedlo, ryby recepty

Chorvátsko, Sicília, Sardínia, Korzika, Španielsko, Francúzsko, Grécko, Turecko… A čo exotické destinácie juhovýchodnej Ázie, alebo gastronomické kraje ako Baskitsko, či Toskánsko? Toľko krásnych miest, kde je jedlo nie len úžasným gastro zážitkom, ale aj inšpiráciou do vylepšenia vlastnej kuchyne. Čo však s dilemou priberania a negatívneho podovolenkového pocitu z večerného prežierania? Je vôbec možné vychutnať dovolenku, nepribrať a ešte si aj vylepšiť formu?  

Prečo väčšina ľudí priberá? (nie len na dovolenke)…

Viem, že teraz môžem vyznieť ako majster sveta, ktorý chce moralizovať, že aj na dovolenke by ste nemali zabúdať na svoje štandardy, pravidlá a návyky životosprávy, ktoré vám doma fungujú…

Avšak, realita je taká, že keď vám na stôl donesú pohár suchého Plavacu, domáci olivový olej s morskou soľou a čerstvý ciabattový chlieb, tak poznám veľmi málo ľudí, ktorí dokážu odolať. Priznám sa, nie som medzi nimi. 🙂

Vyberám si ľahšie a ovocnejšie suché červené vína, čo vidíte na priesračnej farbe
Vyberám si ľahšie a ovocnejšie suché červené vína, čo vidíte na priezračnej farbe

Otázkou však stále ostáva ako užiť, ale zároveň neskĺznuť úplne k prežieraniu a aj ďalším zlým návykom, ktoré vedia človeka dosť rozhádzať. Z dovolenky sa potom vraciate síce so super zážitkami, ale podvedomo riešite, že ste pribrali. Aj keď to navonok nikomu nechcete prezradiť. 🙂

Ako som tak v Chorvátsku pozoroval dovolenkujúci národ Slovákov a bratov Čechov, tak som sa len pousmial nad tým, aké výživové detaily niekedy riešime. V úzkych skupinách sa často doťahujeme na tom, či s mäsom, alebo bez mäsa, alebo či som si niekto nedal o 50 Kcal viac ako mal dovolené podľa plánu. Realita je však trochu horšia, pričom hlavným problémom je podľa mňa postoj, ktorý k sebe zaujmeme.

Moje úvahy – prečo teda väčšina ľudí priberá (nie len na dovolenke)?

  • lebo si myslia, že je to úplne v poriadku a radi sa oprú o výhovorky, že pre deti nemám čas a pohyb, variť a jesť zdravo je drahé, alebo jednoducho to neriešia
  • lebo si na dovolenke kompenzujú nespokojnosť a nenaplnenosť v práci a chcú si dopriať akože „vysnívaný život“
  • lebo každý deň vypijú minimálne 3 pivá a zjedia pol kila chleba
  • lebo každý deň si okrem štedrej večere doprajú aj štedrý obed a kvasia na pláži
  • lebo aj tvrdý alkohol je na programe každý večer a ráno začína o 11.00
  • lebo nemajú šajnu o tom, čo sú prázdne sacharidy, čo je dobrý proteín a podobne
  • lebo dôležité je mať plnú chladničku a prístup k jedlu kedykoľvek mi príde chuť
  • lebo ranný beh, cvičenie, alebo pravidelné plávanie viac ako 50 m aplikuje tak 1-2 % dovolenkujúcich
  • lebo najblaženejší pocit je spojený s plážovým barom a najlepšie dovolenkové jedlo je obrovská pizza
zdravé jedlo, recepty cuketa,
Letný gastro obed na štýl mezze. Pre mňa lepší ako priemerná pizza

Čo ak by sa to dalo aj trochu inak? Alebo mojich 5 overených tipov…

Nechcem tu hrať formu, že by som si aj ja nedal nejaké to pivo, alebo vínko v bare a tiež si nepovedal v mysli, že je to dovolenka, veget. Avšak, podľa mňa všetko chutí najlepšie vtedy ak je to zaslúžené a tak ak si niečo doprajem, tak sa snažím adekvátne si to zaslúžiť športom, obetou sladkostí a podobne.

Proste mať svoju mieru a nedávať jedno cez druhé. Aj preto aj keď sa večer prežeriem, tak potom prirodzene ráno viac pohladujem, zaplávam si a tak mi to funguje. Aj preto verím a mám to aj vyskúšané, že dovolenka sa dá naplno vychutnať. Pri troche uvedomelosti a výbere správnych návykov sa dá čas výborne využiť pre zlepšenie fyzickej kondície i obnovu mentálnej energie.

2016-07-28 10.09.50
Ranné pohľady na Gradac… Keď je hladina hladká a príde studený prúd tak nezaplávať si by bolo hriechom 🙂

Tip č.1: Ranné plávanie

Ak si vytvoríte návyk plávať na lačno je to metabolicky veľmi výhodné, preberie vás to a zároveň si užijete skvelú rannú atmosféru hladkej hladiny, sviežej vody a prázdnej pláže. Krátka meditácia k tomu a jeden super návyk by sme mali. Začnite mierne a každým dňom si môžete postupne zvyšovať naplávanú vzdialenosť, po prípade pridať ranný strečing, jógu.

Tip č.2: Krátky, ale intenzívny tréning

Počas dňa je horúco, no kto by nejak extra cvičil, behal, alebo podobne. Využite čas na rôzne športové aktivity vo vode a v okolí… Alebo jednoducho pár klikov na deke sem, pár brušákov tam, výbeh po schodoch do aparmánu. Alebo sa proste hecnite na 15 minút ako odchádzate z pláže pred večerou na váš mini plážový crossfit s vlastnou váhou.

Tip č.3: Namiesto múčných vecí jedzte ovocie, zeleninu, alebo ryžu

Rizoto, ktoré mi naozaj vyšlo "Al dente" :-)
Rizoto, ktoré mi naozaj vyšlo „Al dente“ 🙂

A sme pri jedle. Oki, pre chuť si kľudne doprajte pokušenia pekárne, len dajte pozor, aby to bolo tak raz za deň. Keď ste si dali borek na raňajky, tak zase nemusíte zjesť pol kila chleba k večeri. Ideálne je využiť čerstvú ponuku ovocia a ak si k jedlu si dopriať prílohu, tak pár zemiakov, ryžu, alebo ideálne zeleninu.

Tip č.4: Víno k jedlu a veľa rýb

Ak chcete minimalizovať „damage“ alkoholu, tak si vyberajte suché víno, alebo dajme tomu, že aj to pivo, ale k jedlu. Stanovte si dávku a nenalievajte sa s tým zbytočne do noci. Ideálne ak si na dovolenke doprajete čo najviac čerstvých morských plodov a rýb, ktorých je u nás počas roka pomenej.

Tip č.5: Šalátové ľahké obedy

Cez deň je horúco a tiež je podľa mňa zbytočne tlačiť sa „all inclusive“ obedom. Oprite sa o rýchle šaláty, alebo grilovanú zeleninu s ľahkou rybou, alebo syrom, čomu tiež nekladiem medze je olivový olej, ktorý vám šaláty skvelo ochutí…

Jedná z najlepšich večerí: v pahrebe pcená chobtnica zo zemiakmi a peržlenom
Jedná z najlepších večerí: v pahrebe pečená chobtnica zo zemiakmi a peržlenom

Inšpirujme sa pre domácu kuchyňu

Neviem ako vy, ale ja na dovolenke vždy objavím nejaké nové nápady a jedlá, ktoré potom aplikujem doma. Nie len že si aj počas roka pripomeniem ako super bolo na dovolenke, ale zároveň poteším aj známych a rodinu, že ich pohostím niečím novým. Takto som aj na „klasickej“ chorvátskej dovolenke našiel ďalšie jedlo, ktoré zaradzujem do mojich top 10 zdravých a super chutných zážitkov.

recepty ryby
Odporúčam medium až medium rare a kombinovať s červeným Plavacom, alebo Pelješacom 🙂

Ingrediencie na úžasný tuniakový steak z dovolenky pre 2 osoby

  • tuniakový steak (150-200g), 2 ks
  • paprika červená, 1ks
  • cibuľa červená, 1 ks
  • cuketa, 1ks
  • EPOO (rozumej Extra Panenský Olivový Olej)
  • maslo, 20g
  • morská soľ
  • čerstvé čierne korenie

Omáčka na potieranie a namáčanie hotového steaku:

  • EPOO, 3 PL
  • wasabi, ½ PL
  • Kikkoman sójová omáčka, ½ PL
  • limeková šťava, 1Pl  
  • MCT olej, 1PL (extra energy bonus)

Príprava: na panvici na miernom ohni ošmahneme na masle a olivovom oleji zeleninu max. 4-5 minút. Steak spravíme podľa chuti ako steak (ideál medium) 3 minúty s každej strany. Podávame uložený na zelenine a prelejeme, alebo potrieme špeci omáčkou.

Tuniakový steak ma oslovil natoľko, že som sa ho po premiére môjho nového kurzu varenia rozhodol zaradiť do ďalšieho dielu. Ak by ste chceli prísť na kurz, tak sa prihláste tu.

Kurz varenia, Moje vylepšené recepty v spolupráci s najväčšou školou varenia Chefparade:

  • ChefParade-logoÚvod do princípov vylepšenej životosprávy (mini prednáška pre pochopenie hlbších súvislostí)
  • Raňajky s Powerlogy: detaily prípravy Power Coffee s maslom a MCT, MCT bezkofeínové smoothies a možné kombinácie raňajkovej kaše
  • Obed: morčacie žlté kari s kokosovým mliekom a basmati ryžou
  • Večera: tuniakový steak s vylepšenou sójovou omáčkou a správne upravenou zeleninou
  • Dezert: bezlepkový brownie s kokosovou šľahačkou
  • Bonus: 3 minútová príprava holandskej omáčky na vajcia, biele mäso a ryby

Cena (vaša investícia), lebo tá musí byť zúročená: 69 Eur

Nie je to lacné, ale ak vám nebude hodnota stáť za každé Euro, tak nemám problém refundovať. Pozrite si ako sme varili na prvom kurze:

Rekapitulácia dovolenky 

A tak ako si len finálne rekapitulujem dovolenku, tak sa teším, že som opäť raz načerpal inšpiráciu a gastronomicky som sa vyžil. Zároveň som naplával nejaké kilometre, zosilnel, opálil sa, neschudol, ale ani nepribral a vytrénoval si trpezlivosť pri starostlivosti o našu maličkú Lauru. 

A som spokojný. 

Ako ste na tom vy? Kde ste boli? Podeľte sa s vašimi fintičkami a jedlami z aktívnej dovolenky. Budem len rád a myslím, že všetci čitatelia blogu, lebo je toľko super vecí, čo treba ochutnať. 🙂

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete so mnou ostať v kontakte?

Prihláste sa klikom na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

Získajte overené tipy pre aktívny životný štýl a v’hodné ponuky špecialít Powerlogy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.