Vlado Zlatoš: 3 najčastejšie chyby vo výžive a dôvody stagnácie

Zlatos Rullez.085

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

Drahí power čitatelia tohto blogu. Mnohí určite poznáte, alebo ste minimálne zachytili meno Vlado Zlatoš, ktorého môžme podľa mňa kľudne označiť ako priekopníka v oblasti poctivého vzdelávania národa prostredníctvom internetu. Na Vladovom blogu, ktorý tvoria spoločne s manželkou Tinou sa môžete dočítať skutočne poctivé informácie, ktoré Vám výrazne môžu pomôcť vytvoriť si správny úsudok a triezvy pohľad na vec. Najmä, keď sa jedná o oblasť nášho zdravia, kondície, či motivácie realizovať náš potenciál na 100%. Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo aj napriek snahe mnoho ľudí nedosahuje žiadanú zmenu vzhľadu a kondície.

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie životosprávy pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácienovinky zo sveta výberovej kávyvyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie. 

 

Málokto vie, že Vlado stál aj pri mojich začiatkoch, keď som ho neustále bombardoval nápadmi, ako by sa mohlo niečo podniknúť. Takto sme sa postupne prepracovali k viacerým spoločným projektom ako je napríklad unikátna kuchárska kniha „Svetové recepty“ alebo najnovšia publikácia “Power dezertov ku káve”.

I keď koláče extra nejeme, predsa sme si vedomí, že sú súčasťou osláv a príjemných chvíľ strávených v kruhu známych a rodiny. Prečo by však mali byť plné cukru, keď môžu byť zostavené s prírodných surovín a chutiť znamenite bez negatívneho vplyvu na náš metabolizmus. Samozrejme bonus v podobe POWER COFFEE nesmie chýbať…

Vyskúšajte našu šetrne praženú Bio kávu, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť

Prečo aj keď znížime príjem cukrov nechudneme? 

I keď sa nám zdá byť samozrejmé, že spracované potraviny a koncentrované sacharidy sú tou najhoršou voľbou, stále sa stretávame s tým, že aj po ich vysadení ľudia naďalej zápasia s hladom. Kilá nepadajú a nervozita stúpa. Kde je teda problém ? 

Čudovali by ste sa, ale vyzerá to tak, že problém je v podvýžive! Keď totiž telu niečo zoberieme tak je to potrebné niečím nahradiť. A tak potrebujeme sacharidy zameniť za niečo čo má skutočne význam, nebude rozhadzovať náš hormonálny systém. Navyše vďaka tomu dokáže telo aj plnohodnotne využiť maximum vitamínov a minerálov nadchádzajúcich sa v zelenine…

Nebojte sa, nebudeme do Vás tlačiť kilá mäsa, len sa chceme spoločne zamyslieť nad tým, ktoré kalórie majú pre nás skutočnú hodnotu a ako práve vďaka konzumácii správneho tuku, môžete výrazne zlepšiť vašu životosprávu a postupne trénovať váš metabolizmus pre zvýšený výkon.

Viac Vám už povie Vlado, ktorý je podľa mňa jeden z majstrov nízkosacharidovej výživy pre zvyšovanie nie len fyzického, ale aj mentálneho výkonu…

Vitaj Vlado, aký je teda tvoj pohľad na problém zníženého príjmu kalórii prostredníctvom výberu fitness jedál z nízkym obsahom tuku? 

Myslím, že na túto problematiku by sme sa mohli pozrieť v širších súvislostiach. Ak ide o poddimenzovaný kalorický príjem, ako telo reálne potrebuje, tak tu si človek vie veľmi ľahko uškodiť. Volá sa to aj metabolické poškodenie. Špecialistky sú na to najmä ženy, ktoré pomaly každý mesiac skúšajú inú diétu alebo výživový smer. Chápem to, pretože každý z nás sa pokúša nájsť optimálny životný štýl, ktorý prináša nie len energetické ale aj estetické výsledky. Tu si však mnoho ľudí robí ilúzie o tom, že telo môže ihneď reagovať na zmenu pozitívne a presne podľa očakávaní. To sa však stáva len málokedy a keď sa to aj stane, tak väčšinou ľudia vymenia krátkodobé výsledky za dlhodobé metabolický komplikácie.

 Metabolizmus si treba predstaviť ako “stroj” so stovkami koliečok, ktoré by sa mali krútiť správnym smerom i správnou rýchlosťou (rovnováha). Čím viac sa experimentuje, tým viac sa metabolizmus poškodzuje, čo vedie najmä k hormonálnej nerovnováhe. Potom tieto koliečka sa buď zastavujú, alebo točia úplne opačným smerom. Pozitívne a dlhodobé výsledky je možné dosiahnuť až potom, keď sa všetky koliečka začnú točiť správnou rýchlosťou aj správnym smerom (čo u niekoho môže trvať aj viac ako rok). Aj preto nie je možné na výrazne poddimenzovanom kalorickom príjme postaviť dlhodobý estetický či zdravotný úspech.

Lenže situácia môže byť ešte fatálnejšia, ak dotyčná osoba konzumuje nie len znížený príjem kalórií, ale zároveň dlhodobo nekonzumuje dostatok kvalitných a inteligentných tukov, bez ktorých sa základy zdravia nedajú postaviť. Potom sa hormonálne koliečká v metabolizme úplne pobláznia a oprava takto závažne poškodeného “stroja” môže potrvať dlhé mesiace až roky. Preto tradičné fitness odporúčania a dogmy, ktoré sú okolo nás také bežné, sú z môjho pohľadu veľmi problémové. Ľudia z fitness priemyslu sa naučili robiť skvelo to, čo by sa robiť vôbec nemalo. Dosahujú krátkodobé výsledky na úkor zdravo fungujúceho metabolizmu. Aby ste to pochopili v širších súvislostiach, odporúčam vám prečítať si tieto dva články, ktoré problematiku fitness priemyslu i príjmu tukov vysvetľujú podrobnejšie:

V čom sú podľa teba skryté príčiny stagnácie u ľudí,  ktorí už aj vylúčia pečivo, zemiaky a sladkosti, no aj tak sa to neodrazí na ich postave?

Dôvodov môže byť mnoho. Mnohí ľudia výživové odporúčania realizujú v extrémoch bez toho, aby si doštudovali dôležité súvislosti. Aj taký prechod na nízko sacharidovú a vysoko tučnú výživu má nejaké fázy, ktoré treba absolvovať postupne. Niektorým ľuďom, ktorí nemajú zásadne poškodený metabolizmus, tieto rýchle zmeny nemusia vadiť a môžu sa ľahko na zmenu adaptovať (sú metabolicky flexibilní).

woman metabolismLenže to je skôr výnimka. Ostatní musia výživové zmeny aplikovať postupne a vzhľadom na reakciu tela si osvojovať ďalšie kroky. Problém stagnácie je vecou výšky poškodenia metabolizmu. Napríklad žena, ktorá dlhé roky experimentovala s diétami a závažne si poškodila metabolizmus, nemôže očakávať, že za dva mesiace novej diéty schudne 10kg. A ako sa dá zistiť či má niekto poškodený metabolizmus? Hneď prvou známkou je % podkožného tuku. Čím vyššie percento (spravidla nad 25%), tým vyššie metabolické poškodenia a tým dlhšie bude trvať, kým sa metabolizmus dostane do rovnováhy a začne sa postupne tukových zásob prirodzene a nenásilne zbavovať.

Preto nie je vhodné striedať výživové opatrenia ale naopak zotrvať v jednom optimálnom životnom štýle čo najdlhšie a dovoliť telu aby sa samé stabilizovalo, usadilo, vyvážilo a potom je možné očakávať aj kvalitné výsledky. Problém je však v tom, že vďaka dnešným médiám máme skreslenú predstavu o tom, čo je to zdravá výživa. A to sme sa k tej optimálnej výžive ešte ani nedostali.

Preto ľuďom ostávajú dve možnosti, ako si môžu nájsť pre seba optimálnu životosprávu (výživy, pohyb, zvyky). Buď si všetko sami doštudujú za cenu dlhého času a s rizikom že budú robiť chyby, alebo ušetria čas i omyly a požiadajú o pomoc odborníkov, ktorým dôverujú na základe výsledkov ich práce. Aby si čitatelia urobili nejaký úsudok o tejto problematike, odporúčam pozrieť nasledovné články:

  1. Zbavte sa ilúzie s názvom zdravá výživa
  2. Spoznajte prejavy hormonálnej nerovnováhy

Predstavme si, že máme konštatne zložený tréning, vedel by si identifikovať 3 najčastejšie chyby našej výživy?

  1. Extrémne poddimenzovaný kalorický príjem (napríklad ak má žena mať 2000kcal / deň a konzumuje iba 1000kcal = spomaľuje sa metabolizmus, znižuje sa činnosť štítnej žľazy, iné komplikácie)
  2. Nedostatok správne zvolených tukov vo výžive (z 2000kcal pre túto ženy by mali sacharidy tvoriť okolo 50-80g = max. 320kcal, z bielkovín približne 60-90g = max. 360kcal a zvyšných 1320kcal by mali tvoriť správne zvolené tuky = okolo 146g / deň)
  3. Príliš nízky príjem sacharidov (napríklad okolo 10-20g /deň)

Myslím, že ľudia ak prejdú na nový výživový smer a dôverujú mu, tak to s niektorými odporúčaniami preháňajú v domnienke, že cím viac na “pílu” zatlačia, tým lepšie. V tomto prípade ľudia začnú úplne vynechávať sacharidy, čo tiež nie je správne. K tejto téme je vhodné preštudovať si nasledovný článok o tom ako správne použiť sacharidy pre náš úžitok.

Je pravdou, že tuk je dôležitejší ako glukóza (cukor)? Môžu byť vajíčka na domácej slaninke zdravšie raňajky ako ovocný šalát? 

To rozhodne áno. K tej slaninke a vajciam by som však rozhodne pridal aj avokádo (obsahuje vlákninu) a slaninu pripravil na kokosovom oleji. Ale na druhej strane ten ovocný šalát bude zdravší ako cereálne raňajky. K tejto téme je vhodné vedieť, že cereálie sú tým problémom a zamyslieť sa nad raňajkami, ktoré bežne konzumujú nie len deti, ale aj dospelí.

Aký je tvoj pohľad na vstrebateľnosť a aktiváciu vitamínov v tele? Je možné získať potrebný synergický efekt, len konzumáciou surových šalátov?

nutrition_physicalObávam sa, že výživové smery ako vegetariánstvo či vegánstvo, môžu byť komplikovanejšie na realizáciu a udržanie zdravia ako tradičná západná diéta (práve kvôli týmto vitamínom). Keď odhliadneme od cukríkových a čokoládových vegetariánov (najčastejšie mladé dievčatá), tak hodnota živočíšnych tukov, ktoré sa pri týchto smeroch limitujú, môže byť ďaleko za hranicami našich pôvodných predstáv, ktoré sa za posledných 50 rokov vykresľovali (skôr skresľovali) pomocou médií.

Nedávno som dočítal už takmer 100 ročnú knihu od W.A. Price, ktorý cestoval po celom svete a hľadal súvislosti medzi výživou a fyzickými degeneráciami. Ako sám Price skonštatoval, nenašiel na svete žiaden národ, ktorý by bol zdravý len na čisto rastlinnej, alebo čisto živočíšnej výžive. Vždy to bola nejaká rozumná kombinácia oboch zdrojov výživy. Túto knihu odporúčam preštudovať a vziať si z nej ponaučenie aj pre prax.

Záver znie: kvôli optimalizácii práce metabolizmu jednoducho potrebujeme kvalitné živočíšne i rastlinné tuky (ideálne v BIO kvalite), ktoré nám pomôžu vyladiť prácu hormonálnej sústavy. Ak bude hormonálna sústava v poriadku, aj estetika bude vedľajším efektom tejto pozitívnej vnútornej zmeny, ktorá sa ukáže navonok.

Viem, že osobne neraňajkuješ…aké raňajky by si však odporúčil ako optimálne?

AvocadoBreakfasts1-PoachedeggonavocadotoastRaňajkoval som od malička a prestal som iba posledné roky, čo má svoje dôvody (metabolický tréning). Odporúčam raňajkovať všetkým, ktorí sú ráno skutočne hladní. Tí, ktorí nie sú, by sa do raňajok nútiť rozhodne nemali, čo vysvetľuje aj hore uvedený článok.

Ak však už niečo raňajkovať chcete a ste hladný, vyberajte si vajcia, slaninu, maslo, orechy, avokádo, zeleninu, zakysané mliečne výrobky (ak vám nevadia) a iných potravinách, ktoré zásadne nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Uvedený zoznam potravín je pre ilustráciu – nemyslím tým že máte jesť všetko naraz.  

Na druhej strane nie je od veci, pokúsiť sa svoj metabolizmus trochu potrénovať, aby sa stal flexibilnejší a dokázal efektívne využívať ako hlavný zdroj energie tuky (napríklad doobeda počas čiastočného hladovania). Viac ako raňajky je však dôležitá večera a článok o večernom prejedaní Vám určite prezradí viac.

Stretol si sa už s názorom, že správne tuky v kombinácii s prírodným kofeínom výrazne zvyšujú sústredenosť a zároveň sú asi najlepšou výživou pre náš mozog?

Áno samozrejme stretol. Káva je vo svojej podstate ketogénna látka a v kombinácii s ďalšími tukmi (napríklad kokosovým olejom, smotanou, ghee maslom), sa jej ketogénny účinok ešte zosilňuje. Ketogénny znamená, že to podporuje prácu tukového metabolizmu, ktorý je pre zdravé fungovanie tela i hormonálnej sústavy nesmierne dôležitý. Ja osobne nie som veľký kávičkár, skôr príležitostný, ale som veľkým zástancom tukového metabolizmu, čiže podporujem kávu aj keď nie som jej konzument. Na druhej strane aj s kávou je treba narábať opatrne, pretože jej nadbytok (čo je veľmi individuálne u každého) môže spôsobovať zbytočnú záťaž na tráviaci trakt alebo spomaľovať nárast svalovej hmoty (či jej regeneráciu). K tejto tukového metabolizmu odporúčam naštudovať ako opraviť svoj zle fungujúci metabolizmus. 

Na záver, aké 3 Top tuky by si odporúčal nakúpiť do špajze každej rodine?

Rozhodne avokádo, maslo a kokosový olej. Ak by sme ostali logisticky odrezaný od celého sveta, tak aj na obyčajnom masle sa dá postaviť základ zdravej a optimálnej výživy. Ale ak máme prístup k týmto kvalitným tukom, je veľká škoda nevyužiť ich prínos pre naše zdravie. Verím, že tieto informácie vám pomohli sa trochu zorientovať a vďaka tomu môžete zapracovať na lepšej verzii samého seba. 

Top 3 tuky.079 

Ďakujem Vlado, aj ja verím, že sme pomohli čiteteľom zorientovať sa niekedy už v dosť komplikovanom svete výživy. Osobne, musím tiež priznať, že som sa svojho času tukov bál, no teraz nemám problém si na bravčovú panenku nakrájať plátočky masielka s morskou soľou. :-). Myslím, že tuky mi pomáhajú k lepšej sústredenosti a aj vďaka ich konzumácii, nikdy nemám šialené návaly hladu. Nehovoriac už ani o káve, kde sa kokosového tuku neviem dojesť a aj preto som rád, že sme mohli spojiť sily a zabezpečiť našim fanúšikom skutočnú kvalitu v podobe lahodného panenského kokosového oleja top kvality.

 
Power Combo.074 
 
Ak Vás zaujala myšlienska kávy s kokosovým tukom viac detailných info nájdete v mojom videu, alebo stránke powercoffee.sk
 
 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.