Väčšina ľudí má víziu efektívnej životosprávy, ale málokto jej verí

time managment

Na vašich presvedčeniach o tom, čo je zdravé jedlo nesmierne záleží. U každého z nás je to niečo iné. U niekoho viac bez mäsa, u iného viac bez cukru a múky, u ďalšieho stačí, ak neje polotovary. Aj preto neexistuje jediná a univerzálna efektívna životospráva. Existuje však prístup, návod pre kritické myslenie a inšpirácie, z ktorých si každý vie vybrať a uvedomelo aplikovať pre svoj úžitok. Efektívna životospráva nemusí byť o obmedzovaní, ako vám to komunikujú konvenčné prístupy, jedzte menej kalórií a spáľte viac. Efektívna životospráva je o správnych presvedčeniach a správnom výbere. Problém však nie je v tom, že by sme nevedeli, čo robiť. Problém je skrytý v niečom oveľa dôležitejšom…

Najväčšia výzva súčasného životného štýlu nie je nájsť si čas

Viete, že som silný optimista, vopred ale upozorňujem, že v článku nájdete veľa štuchov k zamysleniu, ktoré vám nebudú pohodlné. Či si z toho niečo zoberiete je na vás, ale z mojej skúsenosti verím tomuto:

“Úspech je priamo úmerný počtu nekomfortných konverzácii a spätnej väzby, ktorú je človek ochotný prijať s otvorenou mysľou a zamyslením.”

Zároveň si priznám, že sám nie som zďaleka perfektný, ale zistil som, že sa učím a potom aplikujem správne návyky najviac ak ich zdieľam a chcem ísť vzorom.

Tak s vami zdieľam aj moje myšlienky na kľúčové príčiny problémov, pre ktoré podľa mňa nerealizujeme život podľa našich predstáv a vlastného potenciálu. Často sa radšej chytíme konvenčných spoločenských presvedčení „bezpečného mainstreamu“, ktorými si ospravedlňujeme našu nenaplnenosť. 


Nemá však zmysel obviňovať sa! Svojím spôsobom sme takto formovaní od detstva v školách a neskôr v prvej práci a podobne. Jednoducho prioritou číslo jedna sa komunikuje najmä potreba urobiť maximum pre dobrú kariéru a uplatnenie v živote. To je síce super, ale prečo sa potom v školách učíme toľko nepodstatných vecí a zanedbávame kľúčové oblasti ako životospráva, charakter, kritické a kreatívne myslenie, podnikavosť (ide o princíp nie o to, či ste podnikateľ, alebo zamestnanec), či zlepšovanie kapacity učenia a adaptácie na zmenu?

Ako tak pozorujem spoločnosť, tak naberám pocit, že sa generálne sústreďujeme najmä na financie, kariéru a status a za odmenu chceme skvelú zábavu a super zážitky.

  • Čo ak ale taký prístup vedie len ku krátkodobému šťastiu a výrazne oslabuje komplexne naplnený život?
  • Čo tak venovať focus aj vzdelávaniu a kreatívnemu a kritickému formovaniu našej reality?

Myslime komplexne a nezanedbajme zdravie, kondíciu…  Ale ešte viac kontinuálne učenie, osobný rozvoj a zlepšovanie vysnívanej a skonkretizovanej “POWER” verzie samého seba. 

Power myšlienka: Najväčšou výzvou súčasnosti je komplexné a konkrétne definovanie dôležitých priorít a výber nástrojov pre ich efektívnu exekúciu a naplnený život.

Manažment času je nepodstatný ak nefunguje manažment energie a následne emócií

Tu je zaujímavé, že koľko ľudí v práci je ochotných investovať do učenia nástrojov manažmentu času, či rôznych obchodných techník, ale pri tom úplne ignorujú manažment energie tela a mozgu. Chceme predávať lepšie a prídeme na meeting zaspatý s plným bruchom po obede. Chceme úspešne zvládnuť 4 dôležité meetingy a ráno do seba kopneme nescu s mliekom a nejaký croissant…

time managment

Neviem ako vy, ale ja mam jasne odpozorované na sebe, že oveľa dôležitejšie ako nasekať na deň čo najviac aktivít, je vybrať radšej menej a pripraviť sa fyzicky i mentálne. Tak, aby som riešil výzvy v plnej energii bez zbytočného vlčieho hladu, či mentálnej hmly alebo nepresedel a nezatuhol na celý deň pri počítači.

Power myšlienka: Telo programuje myseľ. Ak som chorý, unavený, či rozbitý (študenti budú vedieť čo si pod tým predstaviť 🙂 ), tak môžem mať aj najlepší manažment času, ale kvalita výstupov zlyháva. Zároveň emočne prinajlepšom len prežívam,  častejšie som ešte aj nervózny a stresovaný.

V našej podstate nás nemotivuje zdravie, ale skôr kompletný naplnený život, budovanie a realizácia nášho potenciálu

Chcete byť zdraví a hlúpi? Alebo chcete byť super zdraví, ale bez peňazí ?

Alebo naopak!

Dosiahli ste vaše finančné ciele a kariérny postup, no pribrali ste 10 kíl a vaša kondícia je na úrovni, že bicepsom tak zvládate litrový krígeľ? 🙂  Asi potom cítite, že vás to nenapĺňa…

rat race

 

Prídete späť do práce a vaše prostredie vás zase len vystraší novými cieľmi a vy si potom len obhájite, že musíte živiť rodinu a splácať úvery a že snáď prežijete. Veď aj kolega to dal a treba makať, keď chcem lepší plat…

Budem úprimný! Aj ja chcem zarábať viac! Ale nie pre majetok, ale pre slobodu a predsa len efektívnejšie a ľahšie riešenie problémov. Avšak moje presvedčenie je o tom, že práve na to, aby som to dokázal, tak potrebujem byť v top forme. Energický, rozhodný, zdravo sebavedomý a schopný zvládať negatívne emócie a frustrácie. 

Power myšlienka: Myslite v hojnosti a neprepadnite presvedčeniam spoločnosti, že buď budete mať kariéru alebo rodinu. Buď ste nekompromisný a tvrdý šéf firmy, alebo vás všetci okradnú? Začnite veriť, že sa dá aj inak a môžete mať super prácu, plat, bohatstvo a zároveň rodinu, zdravie a kondíciu. Byť uvedomelý, sčítaný, čestný a láskavý… Ja takých ľudí poznám a to sú podľa mňa vzory.   

Cieľ tohto blogu! Paretovo Pravidlo neoklameme a aby ste uspeli, musíte si najprv uveriť

Chcem byť medzi 20% úspešnými, bohatými, zdravými a naplnenými ľudmi, ktorí posúvajú Slovensko výrazne vpred?  Tak si potrebujem víziu nie len jasne a čo najkonkrétnejšie definovať, ale jej aj uveriť. A to je podľa mňa tá ťažšia časť, kde treba ísť do hĺbky vlastnej identity, vymazať chybné presvedčenia, prepísať software. 🙂 V realite to znamená, že každý deň vstávate s jasným big „WHY“, ktorým v spokojnosti a postupne napĺňate váš potenciál. Potom sa nekonfortné veci stávajú len prekážkami, ktoré sú cestou a problémi len výzvami pre rast. 

Buď si to viete nakresliť sami,  alebo si položte tieto 3 netradičné otázky

Prečo netradičné? Pretože väčšina vecí, čo čítate na internete rieši, čo máte presne robiť/nerobiť, ale kašle na to, prečo to máte robiť.  A tak myslím, že vás tieto 3 otázky môžu posunúť vpred oveľa viac ako keď vám napíšem, že netlačte ráno finess vločky s jogurtom. 🙂

Pravá inšpirácia pre pozitívnu zmenu nie je v tom, že vám presne poradím, čo raňajkovať, čo večerať, aby ste boli fit. Vy viete, čo máte robiť! Ťažšou otázkou pre ozajstnú vnútornú motiváciu je zamyslieť sa nad tým, prečo by ste mali niečo meniť. 


1. VERÍM NAOZAJ V TO, ČO ROBÍM a ČO ŽIJEM? ALEBO LEN NASLEDUJEM OKOLIE? 
– Naozaj veríte v raw, či vegetariánsku stravu, alebo ste len videli vysmiate obálky knižiek so šťastnými mladými ženami? 
– Naozaj veríte v Paleo, alebo sa vám len páči, že vám nikto neodopiera mäso ako nezdravé? 
– Naozaj veríte, že nemusíte obetovať úspech v práci na úkor chudnutia a že môžete byť aj zdraví aj bohatí?

2. SÚ MOJE CIELE NASTAVENÉ V ZMYSLE HOJNOSTI ALEBO V ZMYSLE OBMEDZENÍ ?
– Je naozaj jediná cesta znížiť množstvo jedla a kalórií preto, aby som schudol a dostal sa do formy?
– Je naozaj pravda, že musím pracovať 10-12 hodín denne, aby som bol úspešný?
– Je naozaj pravda, že nemám času na cvičenie, či na osobný rozvoj, lebo práca nepočká? 

3. AKÉ EXPERIMENTY RALIZUJEM PRE MOJE UČENIE?
– Vyhodnocujem si môj súčasný pracovný systém skutočnej produktivity?
– Som produktívny, alebo len zaneprázdnený? 
– Viem identifikovať kľúčové vzťahy kauzality? Jedlo A je efektívnejšie ako jedlo B, lebo aj keď chuť je ekvivalentná, tak energeticky a trávením sa cítim lepšie pre nižší obsah lepku, laktózy, či kazeínu, s ktorými mám problémy.

Nový koncept rastu podla mindvalley.com
Nový koncept nelineárneho rastu s pádmi a neistotami podľa mindvalley.com

Zamyslite sa nad oblasťami, v ktorých ste dobrí, viete byť prirodzene disciplinovaní, učíte sa a rastiete.

Som presvedčený, že tam máte jasne definovanú motiváciu. Ako príklad si môžeme zobrať oblasť cvičenia, kde aktívny a úspešný človek má v hlave jasno prečo ide behať, posilňovať, alebo sa rozbiť na crossfit. Úspešný, ako ja hovorím “POWER”, vnútorné silný človek vie, že mu to pomôže v budovaní správneho prístupu, posilneniu kondície, funkčnej svalovej hmoty, vyššej energie a čistej hlave.

time managment

Navyše, pri cvičení viete pekne vybiť aj príliš dvihnutý kortizol zo stresu a tak aj ženy chodia domov kľudnejšie a spokojnejšie. A zrazu už tie manželove zabudnuté ponožky pod posteľou nie sú svetovým problémom roka. 🙂

Prajem inšpiratívne a energické kreatívne myslenie a potom možno skúste napísať váš 1 hlavný faktor motivácie, ktorý keď si spomeniete, tak vás vždy motivuje.  Za každé zdieľanie vašich skúsenosti budem nie len ja, ale všetci, čo čítajú tento blog vďační a posunie nás to vpred a možno zbúrame aj niektoré mýty a predsudky.  

Chcete odo mňa dostávať pravidelné tipy na recepty a zlepšovanie životného štýlu? 
Kliknite na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

4 Odpovede

  1. Ahoj Dusan, ako na zanietenca „poriadnej“ stravy mám na teba otázku: čo si myslíš o používaní parného hrnca? V zmysle, že často si v nom pripravujem dusenu zeleninu, mäso, ktoré následne vylepším maslom (najma v pripade, že nemám čas a chuť sa babrat s panvicou a jedlo je do 15 minut komplet hotove). Zaujima ma tvoj nazor na zahriaty plast na teplotu 100 stupnov, ktory je sice europsky certifikovany (CE) ale nedeklaruje napr. BPA free a podobne jedy (nakoniec som citala ze aj v bpa free hrncoch mozu byt ine toxiny ktore sa uvolnuju teplom). Je lepšie radšej tieto vylepsovaky nepouzivat? Dakujem.

    1. Ahoj 🙂 len tak náhodou som natrafila na tvoj komentár 🙂 a pokiaľ viem, existujú aj sklenené parné hrnce, my máme tiež taký doma, človek da vodu do normálneho hrnca, na to potom taký sklenený hrniec, čo má naspodku otvory cez ktoré potom ide tá para 🙂 takže ak si chceš byť istá, že je to úplne bezpečné, odporúčala by som toto, ale ináč ďakujem za dobrý podnet, lebo máme aj taký obyčajný parný hrniec z plastu, a nikdy ma to nejako nenapadlo, že to môže byť škodlivé !! Takže našťastie máme aj tú druhú alternatívu, aj keď je to o niečo zdĺhavejšie a drahšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.