TRE – Revolučná metóda uvolnenia stresu z tela už za 15 minút

eva-toth-update

Šport je síce pre hlavu super, ale celkového stresu v tele nás vôbec nemusí zbaviť. Dokonca niekedy vie ešte priliať do ohňa a zvýšiť zápalové procesy v organizme. Inak povedané, športom si síce pomôžeme krátkodobo, ale hlbší podvedomý stres, drobné či väčšie traumy z tela, ktoré výrazne ovplyvňujú naše správanie nevyriešime. V metóde TRE je to však inak.

Keď som bol mladší, na zbavenie sa stresu mi stačil šport alebo tanec.

Avšak teraz som narazil na limity a vidím, že šport mi nestačí. Aj po hodine, dvoch MTB v lese viem večer doma riadne vybuchnúť…Aj po úspešnom dni v práci sú moje reakcie bezdôvodne podráždené…Poznáte to? A to vôbec nejde len o nejaké ženské, či mužské dni. 🙂

Stres, napätie a trauma majú okrem psychologického aj charakter fyzický. Naše fyziologické reakcie na stres sa nedajú úplne ovplyvniť vôľou. Príliš veľa napätia, stresu či prežitie nejakej traumatickej situácie vedie k disbalancii v našom nervovom systéme.

A tak som okrem meditácie hľadal metódy, ktoré by mi pomohli k lepšej sebaregulácii a pravidelnému odstraňovaniu podvedomého stresu z tela.

TRE ako efektívna cesta k lepšej sebaregulácii, kľudu a nadhľadu. 

TRE je unikátna metóda práce s telom, ktorá pomocou série jednoduchých cvikov aktivuje prirodzený reflex svalového trasu. Trasenie uvoľňuje prebytočné napätie vo svaloch tela a pomáha upokojovať nervový systém. Keďže ja som nejakým spôsobom dosť telový typ, tak mi to funguje priam zázračne.

Metóda je však univerzálnou pre kohokoľvek. U mňa je to len jednoduchšie možno sa rýchlo naučiť cviky a aktivovať trasenie, keďže svoje telo ovládam na pokročilej úrovni a viem sa do neho nacítiť. 

Každopádne zdieľam túto metódu pretože mi do života priniesla veľmi silný oporný bod a nástroj, vďaka ktorému dokážem oveľa menej prenášať stresy z práce domov. Zároveň dokážem lepšie ustáť náročné emočné situácie s deťmi a celkovo rôzne stresy v Korone. 

Spoznajte rovolučnú metódu TRE v novom Podcaste a zistite, či by táto metóda mohla pomôcť aj Vám.

Kde získať viac informácií a na koho sa obrátiť? 

K metóde TRE som sa dostal na odporúčanie kamoša, ktorý ju absolvoval v zahraničí a výrazne mu zmenila každý deň produktívneho života. Na Slovensku som dostal osobné odporúčanie na Evku Tóthovú. 

Eva Tóth je doktorka prírodných vied, zakladateľka Inštitútu vitality Heltens, ktorý sa zameriava na poradenstvo a kurzy v oblasti zdravého životného štýlu. Okrem toho vedie workshopy a školenia zamerané na energetickú terapiu a metódy na odstraňovanie stresu. Je certifikovanou poskytovateľkou metódy TRE pre Slovensko.

Kto je autorom metódy TRE® a v čom konkrétne pomáha?

Techniku a metódu práce s ňou zaviedol Dr. David Berceli, PhD. Viac o ňom a technike je možné sa dozvedieť na stránkach www.traumaprevention.com, alebo v jeho knihách. 

Najvýraznejší prínos tejto metódy je v eliminácii prejavov chronického stresu, napätia, symptómov prežitej traumatickej udalosti, ale aj rôznych fyzických zranení. Stres, napätie a trauma sú sprevádzané príznakmi nielen psychologického, ale aj fyzického charakteru. Naše fyziologické reakcie na stres nie sú ovplyvniteľné vôľou.

Prítomnosť pravidelného veľkého množstva stresu, napätia, prípadne prežitie traumatickej udalosti môže viesť k disbalancii v našom nervovom systéme. Následne k neadekvátnym reakciám organizmu na nasledujúce stresové situácie. Pri dlhodobom strese postupne dochádza k narušeniu fyziologických procesov tela, ktoré riadia prirodzené uvoľnenie po prežití stresujúcej situácie. TRE ® ponúka spôsob, ako zharmonizovať telesné fyziologické procesy a uvoľniť zátaž aj z rôznych starých „zranení“ bez potreby o danej problematike hovoriť.

Pre koho je metóda TRE® vhodná

Metóda je vhodná pre každého, kto je preťažený prácou, prípadne sa potýka so zvýšenými nárokmi na zvládanie stresujúcich situácií. Bežne sa nevie uvoľniť, má neadekvátne reakcie na kritické situácie (výbuchy hnevu, prehnaná úzkosť, obava, plačlivosť, negativizmus), trpí poruchami spánku, pozornosti…

Rovnako je však metóda vhodná aj preventívne pre kohokoľvek, kto cíti určité napätie a má potrebu nájsť spôsob ako sa uvoľniť a cítiť sa dobre. Pre všetkých ľudí, ktorí chcú na sebe pracovať, chcú kultivovať vnútornú rovnováhu, pochopiť reakcie svojho tela a naučiť sa vnímať emócie a pracovať s nimi.

Pre všetky vekové kategórie, u detí je to orientačne od cca 10 rokov.

Je pravda, že metóda TRE sa používa na pomoc vojakom, alebo aj deťom v Afrike, či Ázii pre vyrovnanie sa so silnými traumami? 

 
 

Viac o fascinujúcich výzkumných projektoch s vojakmi a rôznymi obeťami násilia nájdete tu.

Verím, že Vám informácie padnú na úžitok a neváhajte kontaktovať inštitút a poradiť sa ak cítite, že by to mohlo byť pre vás užitočné. 

Ako som povedal, mne to funguje a pomáha a pokračujem v štúdiu a aplikáciách pre sebarozvoj. 

Sila nech je s nami každý deň a stres nech sa trasie mimo nás! 🙂 

 

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.