Tamara Osaďanová: Na kvalite potravín skutočne záleží.

bruncher_natacanie_13

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

Verili by ste tomu, že sa problém zdravých raňajok môže stať podnetom k štartu vlastného podnikania aj napriek materským povinnostiam? Viete si predstaviť, že na materskej vyskúšate realizovať svoj sen o vlastnom podnikaní? Aj keď si to chlapi asi predstaviť nevedia, aj tak si myslím, že sa máme čím inšpirovať. Spoznajte motiváciu za zrodom sympatického “Brunchera” a ako môžeme začať robiť lepšie voľby a vykročit na cestu zdravia a vitality.

Štart podnikania na materskej? Tomu ja hovorím odvaha a aj preto považujem za veľmi užitočné predstaviť Vám Tamaru Osaďanovú, mladú mamičku, ktorá práve čas materstva zobrala ako príležitosť vyskúšať realizáciu malého podnikania, ktoré má však veľký cieľ: “Pomoc ľuďom lepšie a zdravšie raňajkovať a vytvoriť tak pozitívny vzťah k rannému jedlu”. Osobne verím, že práve takáto aktivita môže ľudí skôr či neskôr naučiť  výberu poctivých potravín a celkovo prispieť k zlepšeniu zdravia a kondície…

Tamara, ako vznikla myšlienka pre Slovákov trochu netradičného kultu “brunchu”, a ako by si jednoducho vysvetlila o čo vlastne ide?

Nápad vznikol počas mojej materskej dovolenky vďaka vlastnému zážitku – po ťažkej, prebdenej noci som sa posťažovala rodine, prečo stále pripravujem raňajky len ja – a na druhý deň ma čakalo veľmi milé a nečakané prekvapenie: môj muž si to nielen vzal k srdcu, ale mi aj priniesol raňajky do postele (a pripravuje mi ich doteraz dosť často). A tak nám napadlo, prečo nedopriať takýto pocit aj iným ľuďom, podporiť ich vo vyjadrovaní náklonnosti medzi sebou a povzbudiť ich k tomu, aby nezabúdali na zdravé raňajky. Kultom brunchu chceme prispieť svojou troškou k osvete zdravého a kvalitného jedla, najmä brunchov a raňajok, kde popri dobrom jedle ide hlavne o vychutnávanie si ho spolu s ostatnými a podporiť tzv. slow food prístup aj v dnešnej uponáhľanej dobe.

Z vlastnej skúsenosti viem, že myšlienka je síce pekná vec, ale oveľa ťažšia je realizácia. Ako sa ti podarilo skĺbiť materskú so štartom podnikania?

Vzorná, ale aj aktívna mama
Vzorná, ale aj aktívna mama

Nebolo to ľahké, ale zároveň sme si s mužom povedali: „Kedy, keď nie teraz?“ K zdravej strave a čítaniu etikiet ma vlastne priviedlo až narodenie nášho syna, a všetky plány nášho podnikania nás vedú k tomu, aby som si vedela nájsť neskôr viac času pre rodinu a niečo po sebe zanechala. Takže som začala makať popri povinnostiach matky, neskôr som si čas delila medzi pracovným doobedím (syna som dala na pol dňa do škôlky) a materským popoludním, zakončiac to opäť pracovnými večermi. V podstate tak fungujeme doteraz, je samozrejme náročné to všetko skĺbiť, avšak nečakali sme, že to niekto urobí za nás. Verím, že naša počiatočná námaha sa nám vráti. Zaujímavá pre mňa bola aj výmena rolí a slovníka z maminkovského na biznisový (občas ma okolie upozorní na to, prečo toľko zdrobňujem).

Čo je tvojou motiváciou a prečo robíš to čo robíš a čo by si chcela “bruncherom” odkázať tomuto svetu?

Bruncher ma veľmi napĺňa, pretože jednak môžem ovplyvniť stravovacie zvyky na Slovensku a svojou troškou prispieť k ich zlepšeniu, ponúka mi aj možnosť sa realizovať v tom, čo ma baví, priniesť klientom kvalitný a zdravý produkt, ktorý je zároveň emotívny. Takisto ma teší, že mám možnosť priniesť ľuďom pocit výnimočnosti a podporiť Slovákov vo vyjadrovaní náklonnosti, či byť akýmsi “poslom lásky”.

Zároveň chceme byť dôkazom, že služby môžu fungovať aj na Slovensku, a že prvoradá je pre nás spokojnosť klienta aj na úkor zárobku. Do sortimentu vyberáme len kvalitné, a pokiaľ možno domáce produkty od prvovýrobcov, výrobky si vopred sami odskúšame a neponúkame niečo, s čím by sme sa nevedeli stotožniť. Takže sa s nami naraňajkujú takmer všetky skupiny – bio-maniaci, celiatici, vitariáni, vegetariáni, mäsožravci, či vyznávači homemade a handmade výrobkov. Teší ma, keď vidím, že si čoraz viac ľudí dáva pozor na to, čo zje, a nepodlieha trendu fastfoodov, ale vychutnávajú si kvalitné jedlo v kruhu svojich blízkych. A to je to, o čo nám v prvom rade ide. 

 V čom vidíš hlavné príčiny zvýšenej náchylnosti k chorobám? Ľudia sú čím ďalej tým viac vyčerpaní a unavení… Máš nejakú osobnú skúsenosť so zmenou tvojej životosprávy? 

Žijeme v rýchlej dobe, takže stres a spôsob rýchleho stravovania sa na nás jednoznačne podpisuje. Ľudia často siahnú po tom, čo je ľahko dostupné a nezaberie čas, miesto toho, aby si svoje jedlo naplánovali dopredu a dali si námahu na vyselektovanie toho naj pre seba. Často nepočúvame svoje telo, ktoré nám prirodzene dáva najavo, že nesúhlasí s tým, čo do neho dávame. Ako každý, kto sa trochu zaujíma o životosprávu, som si prešla rôznymi spôsobmi stravovania a študovania informácií, či počúvala skúsenosti od tých, čo si už niečím podobným prešli. Zistila som, že najlepšie je, keď počúvam svoje telo a sama prídem na to, čo mi robí dobre a čo nie. 

Čo boli hlavné dôvody, ktoré ťa podnietili zamyslieť sa nad tým, čo ako rodina pravidelne konzumujete? 

Hlavným dôvodom bol jednoznačne môj polročný syn, ktorému bolo potrebné ponúknuť už aj niečo viac ako len materské mlieko, a tým to celé začalo. Nech som siahla skoro po čomkoľvek, čo bolo určené malým babätkám, aj tam som našla všadeprítomný cukor či iné neželané aditíva, ktoré som rozhodne v jeho strave vidieť nechcela.

Ako čítať etikety? zdroj: vladozlatos.com
Ako čítať etikety? zdroj: vladozlatos.com

Práve tento fakt, mojich pár popôrodných kíl navyše, či manželovo obmedzenie niektorých potravín zo zdravotných dôvodov, boli primárnymi spúšťačmi mojej  “zaľúby” –  čítania etikiet na výrobkoch a nasledovný výber podľa vhodnosti a výživnosti.

Začala som byť častým návštevníkom Dm drogérie, kde som popri plienkach nakupovala hlavne potravinové produkty pre celú rodinu. Zistila som, že najlepšie je uvariť si jedlo doma, pretože tak si najviac viem odsledovať, čo v ňom je. Zároveň som začala vyhľadávať domáce produkty priamo od farmárov, zistila, ako má reálne vyzerať a chutiť napr. kura, nabehla na vlnu debničkovania a komplet zmenila obsah špajze.

Čim je syn starší, tým viac sa mu snažím ukázať, že aj zdravé môže byť chutné a zábavné. Ťažšie to začalo byť, keď nastúpil do škôlky, kde som už nemala taký dosah na jeho stravu, takže aspoň víkendy či raňajky a večere máme na to, aby sme ho zásobili živinami a správnymi návykmi. Hoci má Dávidko 4 roky, ešte stále netuší, čo je McDonald´s, palacinky pozná skôr tie z celozrnnej múky a snažíme sa jeho mlsný jazýček limitovať na 1 sladké denne. Zaumienila som si, že chcem naše dieťa podchytiť už od malička a naučiť ho správnym návykom a asociáciám, ktoré si bude vytvárať k jedlu. 

Vtedy som ešte netušila, že moja vášeň pre kvalitné potraviny raz bude hlavným spúšťačom pre biznis.

Ktoré jednoduché body odporúčaš na základe vlastných skúseností dodržiavať na zabezpečenie si silného zdravia a dobrej kondície?

1)   Obmedziť cukor, a keď niečím sladiť, tak ovocím, medom či javorovým sirupom – i to striedmo

2)   Vyberať si kvalitné potraviny, pokiaľ možno od domáceho prvovýrobcu (farmári, eko pestovatelia) a nakupovať skôr v menších potravinách ako vo veľkých reťazcoch

3)   Voliť radšej nezabalené potraviny (ktoré nie sú chemicky spracované) ako sezónnu zeleninu, ovocie, domáce mäso, vyhýbať sa produktom, ktoré majú príliš dlhé a nezrozumiteľné zloženie na etikete

4)   Začať deň vlažnou vodou s citrónom a sledovať aj svoje nápoje (obmedziť na vodu, kvalitné čaje, 100% šťavy a kvalitnú organickú kávu).

5)   Začať si svoje jedlo plánovať a hlavne počúvať svoje telo, ktoré nám samo vie naznačiť, čo áno a čo nie. 

Aký je tvoj názor na množstvo informácii a všeljakých odporúčení, ktoré na nás strieľa internet? Vieš sa v nich orientovať, alebo preferuješ konzultácie s lekármi či trénermi?

Kvalita potravín a ich spracovanie je prvoradé
Kvalita potravín a ich spracovanie je prvoradé

Stalo sa mi to, čo možno každému, kto sa rozhodne niečo so svojím zdravím a stravou robiť – bola som zavalená množstvom informácií z rôznych strán a vybrať si to, čo mi sedí naj, bol veľký problém. Okrem množstva článkov, kníh, workshopov či rád od trénerov som si sama na sebe vyskúšala napr. detoxikáciu, nízkosacharidový či paleo spôsob stravovania, delenú stravu a podobne. 

Nikdy som neskúšala nejakú špecifickú diétu, skôr som sa snažila nájsť si taký životný štýl stravovania, ktorý by mi sedel na dlhú dobu a bol pre mňa a moju rodinu prospešný. Konzultovala som s viacerými trénermi a odborníkmi ako napríklad s MUDr. Igorom Bukovským či s tebou, a vždy som si z toho odniesla niečo prospešné pre seba. Čo sa mi páčilo na konzultácii s tebou bol fakt, že si vedel veľmi pekne vysvetliť, aké príčiny a efekt má na telo tá ktorá potravina a bol si môjmu zmýšľaniu najbližšie.

Najnovšie mi však bola zistená intolerancia na laktózu, pšenicu, kukuricu, vaječný žĺtok či hovädzie mäso, takže opäť sa môj výber ešte zúžil a hľadám nové možnosti. Zistila som, že najviac mi vyhovuje začať deň vlažnou vodou s citrónom, dať si na raňajky buď domáce vajíčka (i keď teraz už pomenej) so zeleninkou, špaldové celozrnné vločky s čučoriedkami, orechami, jablkom, škoricou, ľanovými semiačkami a troškou tvarohu  alebo si urobiť rýchly smoothie z ovocia, tvarohu a orechov.

Poďme na moju obľúbenú tému… Aký je tvoj vzťah ku káve? Považuješ ju za neresť, alebo si rada dopraješ?

Kedysi som bola typický konzument dnešnej doby a “nesca” bola pre mňa synonymom pre kávu. Keď som však začala riešiť, akú kávu ponúknuť na raňajky našim klientom, zistila som, že tak, ako všade inde, aj v káve existujú veľké rozdiely a môže chutiť aj inak. Vyskúšala som viaceré druhy a bez nejakého preháňania som sa stala nadšencom POWER COFFEE, ktorú sme hneď zaradili aj do nášho portfólia produktov. Kávu vnímam skôr ako spoločenskú udalosť, viem sa bez nej zaobísť, avšak je pre mňa symbolom pohody, nakopnutia a zdieľania s ľuďmi, k dobrému brunchu jednoducho patrí .

Ak to mám zhrnúť jednoducho: “Úžasná vôňa, lahodná chuť bez pocitu ťažoby a kvalitné nakopnutie”.

Ako odvážna podnikateľka, si nemala problém ochutnať ani POWER COFFEE  špecialitu s maslom, kokosovým tukom a škoricou. Aké boli tvoje očakávania verzus reálny zážitok ?

100% čistá energia
100% čistá energia

Sprvu sa mi myšlienka na to, že mám raňajkovať len kávu zdala zvláštna, avšak rada skúšam nové veci, tak prečo nie? Prekvapila ma jemná chuť tejto kombinácie, musím povedať, že mi takáto káva naozaj chutila. Nakoľko som však navyknutá na spôsob stravovania hlavne v doobedných hodinách, nevyužívam ju ako náhradu raňajok, ale skôr energický olovrant. Energie je v nej naozaj bohato, a i keď je zložená z tukov, vôbec mi nie je ťažko.

Ďakujeme Tamara, a už sa tešíme na spoločný event, kde budeme ochutnávať vaše špecialitky a preložíme ich aj nápojmi POWER COFEE. Predstavíme tak Kult brunchu a vysvetlíme, ako si v skutočnosti vyberať kvalitné potraviny a kombinovať tie správne ingrediencie …

Sledujte nás na facebooku a čoskoro sa dozviete o plánovaných akciách, kde nezažijete len obyčajnú degustáciu, ale dozviete sa informácie zo životosprávy, ktoré vám môžu pomôcť naplno realizovať svoj potenciál.

Súvisiace články: 

 Ak vás zaujali informácie na tomto blogu a hľadáte cestu ako sa rozumne zorientovať v súčasnej žitotospráve neváhajte sa prihlásiť na odber môjho newlettera. Získate nielen knihu najdôležitejších prístupov k životospráve, ale aj víkendové POWER inšpirácie pre vylepšenia vašich receptov v POWER kuchyni. 🙂 

 TOP_10_book cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.