Súčasné trendy zdravého životného štýlu, ktoré sa oplatí vyskúšať

HEadline 1.001

Aké sú najlepšie a overené trendy zmeny životného štýlu? Čo sa oplatí vyskúšať a na čo si naopak dať pozor? Bio, raw, vegetariánstvo, živá strava, vegánstvo, či bezlepková diéta? Ako si z každého smeru vybrať to najlepšie, individuálne aplikovať pre vlastný životný štýl a neprepadnúť dogme? Čítajte ďalej a získajte nadhľad pre váš vlastný úsudok. Naučte sa vyberať hodnotné jedlo, ktoré bude slúžiť vám a nie vy jemu.

Vitajte!

Ak vás zaujíma nekonvenčné, ale zato efektívne vylepšovanie životosprávy pre vaše zdravie, výkon a úspech, tak ste na správnom mieste. Ako však začať od najdôležitejších priorít?
Kliknite na „Kde začať“ a potom aj na „Moja vízia“, tak aby sme sa správne naladili pre spoločný progress. Bez kontinuálneho záujmu spoznať vplyv jedla na vaše telo a myseľ, nečakajte žiadne zázraky.
Ak sa však prihlásite na odber newslettra, tak získate pravidelné a často nekonvenčné inšpirácie ako sa posunúť o level vyššie a prevziať lepšiu kontrolu nad realizáciou vášho potenciálu.
Na tomto blogu nájdete okrem článkov o životospráve aj edukačné publikácie, novinky zo sveta výberovej kávy, vyladené nové recepty a odporúčania na vylepšené potraviny.  Ako bonus nech vám slúžia inšpiratívne rozhovory s rôznymi zaujímavými ľudmi, ktorí naplno realizujú svoj potenciál.
Ďakujem za vašu návštevu a želám Power inšpiratívne čítanie. 

Vyskúšajte naše čerstvé Ghee maslo,ktoré ti pomôže k tvojemu lepšiemu zdravotnému štýlu.

Stojí vôbec za to sledovať nové trendy zdravého životného štýlu? 

Zdravie, šport a wellness sú trendy. Kde je však realita zdravia a optimálneho výkonu oproti nablýskaným fotkám v časopisoch, či marketingom niektorých wellness produktov?

Nedajme sa stiahnuť falošnými ilúziami a budujme si postupne vlastný úsudok, pracujme so súvislosťami a získajme potrebný nadhľad. Hlavne, aby vás len tak nerozhádzali rôzne články, čiastkové správy v mediách, alebo zaručené tipy kamarátky, ktorá zrazu schudla 5 kíl. 

Asi ste už počuli o živej strave, ktorá vás zbaví prekyslenia, o zázračnej sile antioxidantov, alebo aspoň o tom, že do kvality prírodných potravín bez chémie sa oplatí investovať. Vegánstvo, paleo, vegetariánstvo, frutariánstvo, či ketogenická výživa sú určité nálepky, ktorými sa radi označujeme, identifikujeme. 

Avšak, nebolo by skvelé ak by sme si skôr vybrali z každého smeru vyberali to najlepšie a postupne si to prispôsobili našej individualite? Nedostali sa tak do zažratého extrému, ale skôr sa zodpovedne opreli o kvalitu surovín a ich fyziologický vplyv na náš organizmus, v rámci akceptácie osobných špecifík, ako sú napríklad alergie, intolerancie, oslabená produkcia enzýmov, zlý pomer baktérii v tráviacom trakte, zápalové procesy, podráždená imunita, či celková degenerácia metabolizmu tukov? 

Ak má niekto skutočne záujem o zdravý životný štýl, tak sa nesmie zľaknúť prvotnej dezorientovanosti, či zdanlivej komplexity. Mrzí ma totiž, keď sa stretávam s povrchným prehlásením, že pre zdravie treba jesť všetko s mierou, stačí sa hýbať sa a že bio je len vymyslený marketing. Možno ešte s tým Bio je tu časť pravdy, keďže z vlastnej skúsenosti poviem, že nie je bio ako bio!

Avšak ak sa na to pozriem s nadhľadom a bio sa pre mňa nestane dogmou, ale skôr správnou pomôckou pre výber dôležitých potravín, tak sa len pousmejem a odrežem krajec domácej „bio“ slaniny a podusím ku nej neoficiálny „bio“ špenát, kúpený na trhu od farmára, ktorý ho pestuje v skleníku ako najlepšie vie….

Pozrime sa teda, ktoré trendy by mohli stáť za to, ako chápať tu správnu mieru, odbúrať strach z každého jedla a hlavne, na čo si dať pozor. 

Mojich Top 5 trendov, ktoré mi dávajú zmysel 

Nech už ste vegetariáni, či všežravci, v jednom sa asi zhodneme, a to že kvalitné jedlo mení myslenie! Čím viac študujem, tým hlbšie sa mi táto moja hypotéza potvrdzuje. Mnohé svetové kapacity ako Perlmutter, Poliquin, či aj u nás známejší doktori ako MUDr. M. Piják (Personalized Paleo Nutrition), alebo  Richard Pfleger (špecialista na športovú, anti-aging a výživu určitých typov ochorení, s ktorými som mal česť konzultovať moje poznatky), jasne dokazujú priamy vzťah črevnej mikroflóry a trávenia na funkcie nášho mozgu, emócie a celkové mentálne zdravie. 

Preto si myslím, že by nám tu vôbec nemalo ísť len o nejaké chudnutie, ale o komplexnú individualizovanú výživu pre skutočné zdravie a 100% vitalitu.  

1. Investícia do kvality, bio potraviny a odmietanie chémie v jedle 

1502 Power_nakupny_kosik_final_posterKvalita ingrediencií, ich pôvod, čerstvosť a nutričná hodnota sú podľa mňa alfou a omegou celého stravovania. Áno súhlasím, nie je bio ako bio! Vôbec tu však nejde o to, aby ste naraz vykúpili celý bio obchod a zásobili sa potravinami, ktoré vám koniec koncov ostanú v špajzi lebo vám aj tak nechutia. (Viď rôzne špeciálne krekry, „polystyrény“ či bio sladkosti). Avšak ak máme možnosť za pár eur naviac urobiť lepšie voľby, vybrať si lokálnych producentov a farmárov, tak prečo neinvestovať do kvality a podporiť poctivú výrobu?  

Menej je niekedy viac. Pozrite si základný nákupný košík hodnotných potravín, ktoré viete dokonca nakúpiť aj cez internet s dovozom priamo k vám. 

Na čo si dať pozor?!

Nie všetko s označením bio je zaručene zdravé. To, že majú keksy, alebo dokonca aj káva nálepku bio, ešte neznamená, že sú bezchybné a stoja za to. Ako príklad uvediem kávu, kedy aj v bio odrodách máte rôznu kvalitu. A tak nie je všetko zlato, čo sa blyští a to čo sa k nám dostane z Rakúska, Talianska, či Nemecka. Ak je však producent transparentný a viem získať aspoň základné info o pôvode, tak smelo investujem do kvality.

2. Dobré tuky, správne sacharidy, kokosové a iné oleje 

Affil_300X300Čím ďalej, tým viac sa potvrdzuje, že tuky vo výžive nie sú možnosť, ale skôr nevyhnutnosť. Veľký omyl nízkotučnej diéty sa pomaly rozplýva a ľudia už postupne prichádzajú na to, že hodnota olivového oleja, masla, orechov, či kokosového oleja stojí za to. Vo výžive nám totiž ide oveľa viac o hormonálnu rovnováhu, ako o nejaké množstvo kalórii.  

Nič však nemôžeme hodiť do jedného vreca a tak aj pri tukoch je potrebné rozlišovať tie dobré od zlých. Kým vajíčka na domácom masle môžu byť úplne v poriadku, tak to vôbec neplatí o praženici pripravenej na rastlinnom oleji, či kombinácii údenín s pečivom. 

Tu sa dostávame aj k problematike sacharidov, o ktorých si možno niekto myslí, že ich odsudzujem. Vôbec tomu nie je tak, i keď priznám, že v mojom prípade preferujem kontrolovaný príjem a snažím sa orientovať výlučne na polysacharidy.Konkrétne tu ide najmä o množstvo správne upravenej zeleniny, občasnéovocie a z “klasických” príloh a škrobov najmä o bezlepkové formy ako sú ryža, zemiaky, pohánkové vločky, či quinoa.

Takže opäť raz platí, že nie je cukor ako cukor! Pričom aj časovanie počas dňa môže mať výrazný vplyv na vašu energiu.  

Na čo si dať pozor?!

zdrave sacharidy.001Aj keď si zabezpečíte skvelé pohánkové vločky alebo basmati ryžu, vždy sa treba zamyslieť nad glykemickou náložou. Preto kombinujte vaše sacharidy najmä s dobrými tukmi (kokosový olej, olivový olej, maslo, orechy, semená) a máte vyhraté. Spomalíte vstrebávanie do krvi, získate sýtosť a oveľa lepšie využijete aj vitamíny a minerály. 

Kvalita tukov je kritická. Aj keď sa to zdá byť odvážne tvrdenie, tuky môžu pokojne tvoriť aj 50 % vášho kalorického príjmu. Ak však neivestujete do kvality, tak sa vám môže stať, že dostanete zoxidované a pokazené orechy, starší fušovaný kokosový olej, či olivový olej z olív najnižšej kvality. Radšej menej, ale nech to stojí za to! Pri správnej kombinácii garantujem, že hladní neostanete. 

Manazment inzulinu

3. Odhalenie individuálnych intolerancií a eliminácia lepku a kazeínu

Darmo si budeme nahovárať, že čo to všetci riešia, keď naši predkovia jedli chleba so slaninou a boli úplne bez problémov. Problém totiž je v tom, že kvalita potravín sa zmenila, pšenica vo väčšine produktov je úplne inej mutovanej odrody a naša imunita sa od narodenia vyvíja na základe mnohých negatívnych vplyvov. 

Vôbec nechcem kresliť čerta na stenu, ale určite odporúčam zvážiť konzumáciu lepku a kazeínu, čo sú zvyčajne dva najagresívnejšie prvky, ktoré spôsobujú problémy nielen s trávením, ale aj s náladami, či mentálnou hmlou a oslabenou shopnosťou sústredenia.

Na čo si dať pozor?!

Určite na jednoznačne všeobecné tvrdenia, že s s vybranou skupinou potravín ste v pohode, aj keď môžeme povedať, že u väčšiny prípadov je problémom práve lepok, laktóza a kazeín. Z vlastnej skúsenosti odporúčam absolvovať kompletný panel intolerancií a alergií na vybrané potraviny, ktorý nájdete na www.imunovital.sk. Niečo to stojí, ale takto lepšie zistíte, kde máte slabiny a bez potreby špekulovania s diétami podľa krvných skupín zistíte, čo vás v súčasnosti oslabuje a spôsobuje dlhodobé problémy.

Ako konkrétny príklad si môžete kliknúť na moje výsledky, ktoré mi jasne potvrdili moje tušenie a pocity. Vidíme,že lepok, obilniny a kravské mlieko mi skrátka k vitalite a plnej energii neprospejú, kým napríklad žinčica, bryndza a odsudzované červené mäso a živočíšne tuky sú pre mňa úplne v poriadku.

Vysledky intolerancia

4. Surová strava, antioxidanty a rôzne powerfoods

Asi ste postrehli trend odšťavovania a prípravy smoothies s prídavkami rôznych superpotravín (spirulina, chlorela, maca, chia, atď.) Tak ako som písal aj v komplexnom článku o správnom zakomponovaní surovej stravy, tento trend môžem len podporiť. Antioxidanty sú dosť dôležité, hoci ani nie tak v množstve, ako v ich pôsobení v bunkách a schopnosti aktivácie samodetoxikačnej NRF2 pathway. 

Aj keď to nie je pravidlo, no vďaka niektorým vybraným potravinám ich môžete do tela dostať oveľa efektívnejšie. Ako príklad si môžeme predstaviť kvalitnú pravú čokoládu, surový kakaový prášok, alebo kvalitnú bezchybnú kávu a čaje. 

Z vlastnej skúsenosti a možnosti testovania môžem totiž potvrdiť, že existujú aj vybrané „powerfoods“, ktoré vám aj v malom množstve dodajú veľa hodnoty. To však na druhej strane neznamená, že by ste bez maca prášku, spiruliny či chia semiačok nemohli žiť.  Ak totiž zabezpečíte hlavne DHA z rybieho tuku a dostatočný príjem čerstvej listovej a hľuzovej zeleniny (rukola, špenát, brokolica, karfiól, kapusta), tak veľmi pravdepodobne budete dosť v pohode. . Viete, totiž že také „powerfoods“ môžu byť aj obyčajné ľanové semiačka, kvalitná káva, čaj, kakaový prášok, pravá vanilka, cejlonská škorica, čučoriedky, žinčica, bryndza, či žĺtko domáceho vajíčka…

Na čo si dať pozor!?

Ak vám čerstvé smoothies a šťavy robia dobre, tak je to určite správny smer. Avšak úplne a pravidelné nahrádzanie obeda alebo večere živou stravou je z dlhodobého hľadiska otázne. Isté esenviálne aminokyseliny, minerály a esenciálne tuky (mastné kyseliny) potrebujeme z efektívnej kvalitnej živočíčnej stravy.

Ak chcete ísť smerom „raw“, tak odporúčam naštudovať potrebné doplnky výživy a pripraviť sa na finančne a aj výberom surovín na oveľa náročnejšiu variantu životosprávy. Ak totiž chcete pre viac ako dva dni získať pre váš mozog a telo získať dostatok kalórii len zo zeleniny a ovocia, tak to budú musieť byť riadne nálože, ktoré u mnohých ľudí môžu spôsobiť problémy s trávením a malátnosť. Odporúčanie z mojej strany? Raňajky, desiaty, olovranty a osvieženie úplne schvaľujem, len prosím nezatracujme úplne varenú stravu a umenie gastronómie.

5. Čistá voda, kvalita čajov, kávy a vybraný alkohol 

Green leaf tea versus coffee beans in Yin Yang shaped plate, isolated on whiteV rámci nápojov vidíme jasný trend pre čistosť, elimináciu farbív, umelých príchutí či pridaného cukru. Čistá kvalitná voda sa nám postupne stáva základom, pričom si ju občas môžeme dochutiť šťavou z čerstvého ovocia (citrón, pomaranč, grep, limetka… ). Zároveň vidíme ako sa vďaka poznaniu postupne odbúravajú mýty o škodlivosti kávy a kofeínu v čajoch. Príjemný pocit povzbudenia a bezproblémového trávenia je žiadaný čím ďalej tým viac. Nie je však káva ako káva a pigi čaj nám už asi tiež prestal chutiť.

V rámci alkoholu sa nebudeme tváriť, že neexistuje a nie je súčasťou nášho života. Verím, že dávka je jed a radšej si úprimne povedzme ako si pre sociálnu príležitosť, oslavu, či gastronomické potešenie správne vybrať kvalitné víno, alebo vybraný destilát, ako by sme sa mali tváriť, že sa nás to netýka.

Aj preto pripravujem komplexný článok o alkohole a zatiaľ odporúčam mnohým chlapom zamyslieť sa nad množstvom skonzumovaného piva, či tvrdého alkoholu. Skúsme sa radšej pustiť do gastronomického poznávania kvalitného slovenského, či zahraničného vína, ktoré je čo najčistejším produktom prírody. Podporme tak radšej poctivých slovenských vinárov, stanovme si pozitívnu kultúru pitia (pre radosť, nie pre zaháňanie problémov, alebo koľko vína, toľko vody) a buďme reálnym vzorom pre naše okolie. 

Na čo si dať pozor?!

Na klamanie samých seba a obhajovanie si, že ste čítali, že víno obsahuje antioxidanty, že jedno/dve pivá niekoho nezabijú, alebo, že naši dedovia si ráno vždy dávali štamperlík a dožili sa 80-desiatky. 

Ešte raz zdôrazním, že dávka je jed! Bohužiaľ v realite na Slovensku danú mieru skôr prekračujeme a tak si musíme uvedomiť, že za to zaplatíme daň. Či už je to opica, bolesť hlavy, alebo žalúdka nasledovný deň, alebo výrazne narušená kvalita spánku, ak to prešvihneme, dôsledky sú kritické!

Možno sa chlapi pousmejú, ale stále hovorím, že keby sme na Slovensku pili viac kávy ako piva, tak by bol tento národ vzdelanostne a vývojovo inde. A nepotrebujem sa hrať ani na svätého, že by som si občas aj sám pivo nedal. Je však rozdiel vypiť 0,5 l za týždeň, alebo 1,5 litra za deň. (veď len 3 pivká, nie …). Navyše od kedy som prišiel na to, aký sedatívny a lepkový efekt na mňa pivo má, že som druhý deň mentálne oveľa spomalenejší, tak mi to fakt asi až tak nechýba. Radšej si dám obľúbenú crianzu z Ribera del Duero, alebo plný a šťavnatý merlot. 

Verím, že ak vám nie je vaša životospráva ľahostajná, dopracovali ste sa až na koniec tohto dlhého príspevku, ktorým sa tiež snažím reagovať na vaše časté otázky a neistoty, ktoré dostávam v mailoch. Celkovo sú trendy smerom k uvedomeniu a optimalizácii životosprávy podľa mňa len na dobrý úžitok. Ak si totiž veci trošku poštudujeme a nakreslíme si vlastný systém súvislostí, tak sa v pohode môžeme dopracovať k radosti z kvalitného a chutného jedla, ktoré určite podporí aj naše myslenie. 

Kde investujeme naše peniaze a zdroje je len na nás. Ja som sa rozhodol, že keď môžem, tak ich dám radšej farmárom a poctivým producentom. Cením si kvalitu a čistotu chutí. Neviem ako vám, ale mne lieky nechutia a nebaví ma ani len náznak choroby… 

Ak chcete podporiť obsah tohto blogu a oceniť moju prácu, tak stači jeden hlas.

Podporte ma v súťaži blogerroka 2017 pre kategóriu zdravý životný štýl.

5 Odpovedí

  1. Toto je tak perfektny blog. Dusan, mate u mna obrovske plus. Vidno, ze viete, co robite a robite to velmi dobre.

    1. Ďakujem, snažim sa hlavne inšpirovať, že vždy sa dajú nájsť pozitíva, len záleži od uhlu pohľadu.

    1. Vlado je vždy inšpirácia, konzultujeme premýšľame, dumáme …Ja som tak viac do jedla zanietený, Vlado zase do pohybu a Parkour.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.