Majú knihy silu meniť naše životy? Výber kníh roka 2014.

Citanie 2014

Čítanie je podľa mňa jednou z hlavných aktivít pre formovanie nášho pohľadu na svet. A tak si dobre rozmyslím, kde investujem svoj čas a či je naozaj také dôležité sledovať televíziu, správy, či “slovenské celebrity”. Vyberte si aspoň 1 knihu na mesiac a obohaťte sa minimálne o 12 nových pohľadov, ktoré podľa neurovedcov majú priamy vplyv na náš život. V mojom prípade sa to aj naozaj potvrdzuje a preto aj na vaše podnety zdieľam podľa mňa hodnotné knihy, ktoré som prečítal v roku 2014 a myslím, že v nich nájdete fintičky, ktoré vás posunú o krok vpred.  

Top knihy roka 2014 pre iný pohľad na svet

Možno by ste tu čakali špeciálne knihy o životospráve, v ktorých hľadám svoje múdrosti. Ja však skôr vypichnem také, ktoré ma naozaj nejak dostali a spôsobili AHA momenty, ktoré mi čiastočne zmenili pohľad na svet. Verím totiž, že v nich aj vy môžete nájsť super myšlienky a zamyslieť sa niekedy nad tým, nad čím sa väčšina ľudí nezamýšľa. Pozrime sa na knihy, ktoré mi v roku 2015 pomohli lepšie si uvedomiť moju „cestu života“ a zásobili ma inšpiráciou.

how will you meassureHow Will you measure your life, Clayton Christensen

Kniha profesora Harwardskej Univerzity, ktorý sa hlbšie zamýšľa na podstatou osobnej vízie a snaží sa aj študentov od začiatku ich štúdia nastaviť správnym smerom tak, aby rozmýšľali o hlbšej osobnej realizácii. Zároveň sa autor zameriava na vnútorné faktory motivácie a ich prepojenie s našou mysľou. Aj preto rozmýšľajme, ako môžeme každý deň prežiť tak, že keď sa na sklonku života pozrieme, čo sme tu zanechali, naplní nás to spokojnosťou.

Link: http://goo.gl/WNAEVw

your_life_your_legacy_roger_james_hamilton_download___06368Wealth dynamics, Roger Hamilton

Reálny prístup k motivácii a úspechu. Veľmi zaujímavá teória, ktorá mi dáva zmysel. Každý sme iný, a tak nás aj napĺňajú iné aktivity a pohľad na úspech je veľmi subjektívna vec. Dynamika bohatstva však človeku pomáha zamyslieť sa nad jeho skutočnými motivátormi a aktivitami, kde sa prirodzene cíti dobre, a tak vie tvoriť hodnotu. Keď sme presvedčení o oblasti alebo línii nášho záujmu, či pôsobenia, tak nás zrazu prestávajú trápiť spoločenské tlaky a neisté myšlienky neustáleho hľadania nejakej fiktívnej zlatej bane.

Link: goo.gl/nd7t3B

The-obstacle-is-the-wayObstacle is a Way, Ryan Holiday

Problémy tu sú, boli, aj budú. Rozdiel je však v tom, ako ku nim pristúpime, a či sa naučíme ovládať náš strach a vybudovať si vnútornú filozofiu, ktorá nám pomôže vnímať cez iné, skôr pozitívne okuliare. Autor sa priamo opiera o filozofiu stoicizmu, ktorej hlavnými predstavteľmi boli silné osobnosti a myslitelia ako napríklad Marcus Aurelius, či Seneca. Vizualizácia najhoršieho možného scenára a počítanie s tým, že veci nemusia ísť podľa plánu, mi osobne často pomáha v príprave na „boj“.

Link:  goo.gl/IKtEzk

MindsetMindset how you can fulfill your potential, Carol Dweck

Určite mi dáte za pravdu, že všetko je v hlave. Preto aj keď riešime životosprávu a prepojenie tela a mysle, dostávame sa k tomu, ako správne pristúpiť k osobnému rastu. Ak totiž zaujmeme fixný prístup sebaverifikácie a uzavrieme sa ďalšiemu učeniu, stávame sa obmedzenými a zlyháva naša schopnosť učiť sa a odovzdávať hodnotné informácie ďalej. Odporúčam aj všetkým rodičom pre radosť z výchovy detí a budovania ich správneho nastavenia mysle, pre využitie ich potenciálu na 100%.

Link:  goo.gl/Nn39BH

F0033_WaySEAL_DThe way of Seal, Mark Divine

Prístup k sebadisciplíne, jasnému určeniu vízie a neustálej práci pre budovanie silnej osobnosti, ktorá dokáže zastať úlohu lídra a spokojne prežiť rôzne nástrahy sveta. Pohľad na sebarozvoj cez metodológiu elitných bojových jednotiek, kde vás chvíľa strachu a pochybnosti môžu stáť život.

Link: http://goo.gl/rwPCnX

Power of Habit

Sila_zvyku_titulka_press

Výborná kniha o tom, ako sa v skutočnosti riadime našimi zvykmi. Jednoduchý  popis procesu zmeny návyku, ktorý mi pomáha cielene kultivovať nové návyky a automatizovať tak hodnotné zvyky ako vstávanie o 6.00, otužovanie, čisto tukové raňajky a tak. Spoznajte skutočné príčiny, prečo aj bežné novoročné predsavzatia zlyhávajú, pokiaľ neviete, ako pristúpiť k zmene.

Link: goo.gl/XoiTvd

zmenaZmena, Chip and Dan Heath

Podobne ako Power of Habit, aj táto kniha popisuje proces zmeny. Autori ponúkajú viecero príkladov toho, ako úspešne zaviesť zmenu alebo práve naopak, prečo nám väčšina zmien zlyháva. Myšlienky, ktoré je vhodné zakomponovať do podvedomia, lebo ani neviete ako sa vám môžu zísť v kritických životných momentoch.

Link: http://goo.gl/RPuY7x

Pšeničný mozog, David Perlmutter

grain brain

Pohľad na to, ako nám prehnaná konzumácia zle spracovaných obilnín, cukru a lepku spôsobuje nemalé problémy. Inovatívny prístup k tomu, že v prvom rade treba začať so správnou výživou mozgu a tak postupne a úplne plynule získavate kontrolu nad svojimi hormómi a celkovými procesmi, ktoré sa dejú vo vašom tele. V knihe nájdete nielen hodnotné argumentácie, ale aj konkrétny návod pre zostrojenie jedálnička, ktorý ma inšpiroval a zakomponoval som ho do svojich materiálov. Verím, že sa raz dostanem na konferenciu k tomuto chlapíkovi.

Link: http://goo.gl/e12L1i

Životospráva 1.0, Vlado Zlatoš 

3d-titulka-zivotosprava-mediumČlovek si isto povie, že kniha drahá ako bejk! Avšak ako osobne poznám Vlada a jeho „učenie“, tak viem, že nič v živote nie je zadarmo a stojí vás to buď kopec času, úsilia, alebo nejaké tie „euri“. Vladova kniha je komplexným zhrnutím jeho niekoľkoročných poznatkov a kritického pohľadu na náš metabolizmus s úsilím sa čo najbližšie posunúť ku komlexnému individuálnemu prístupu k metabolizmu ako celej mašinérii. Vďaka Vladovej schopnosti jednoducho podávať informácie a štrukturovať ich do tématických celkov môžete získať veľmi dobrý návod k tomu, ako vyhodnocovať svoju kondíciu a zlepšovať metabolizmus pre zdravie a výkon. Aj keď úplne nezastávam extrémnejší prístup cez hladovky a ketogenickú diétu, môžem povedať, že táto kniha ma posunula o riadny krok vpred.

Link: http://goo.gl/nNktoI

22 Inmutable Laws of Marketing, Al Ries & Jack Trout

22Kniha nie je najnovšia, ale pravidlá platia stále. Aspoň z mojhô pohľadu sa väčšina vecí celkom jasne potvrdzuje. Autori výborne vytiahli 22 hlavných pravidiel, ktoré vysvetľujú na rôznych biznis príkladoch, firmách a výskumoch správania zákazníkov. Ak by som mal odporúčať svojmu mladšiemu bratovi jednu knihu marketingu, ktorá ma najviac ovplyvnila, tak by ňou okrem perličiek Setha Godina bol práve tento kúsok. A tak je aj naša Power Coffee prvou Bio slovenskou kávou a už ňou aj navždy ostane. 🙂

Link: http://goo.gl/cVhCUy

Buyology: How Everything We Believe About Why We Buy is Wrong, Martin Lidstrom

5126tTclrqLĎalší kúsok z oblasti marketingu, ktorý mi však ani nepomohol len v tom, ako lešie predávať, či promovať, ale najmä v tom ako sa ľahko nenechať zviesť na emociálny nákup, ktorý sa určite už prihodil každému z nás. Navyše sú v knihe zaujímavo komunikované časté marketingové mýty, ktorým väčšina ľudí prisudzuje význam, ale v skutočnosti sa veci majú trochu inak. Mať veľa lajkov na Facebooku ešte nemusí znamenať, že ste hodnoverným človekom… Inšpirujme sa tak, aby sme zábavno-edukačným marketingom tvorili skutočné hodnoty a menili svet aspoň štipkou k lepšiemu.

Link: http://goo.gl/KPznJr

Filozofia ako cesta k plnohodnotnému prežívaniu nášho života

Samozrejme okrem kníh som prečítal aj niekoľko stoviek blog postov a internetových článkov. Takto môžem odporučiť chlapíkov ako Dave Asprey, Chris Kresser, Jack Kruse, David Perlmutter, Ben Grenfield, Vlado Zlatoš, Martin Chudý či môj stály „hero“ Tim Ferris. Ešte teraz si pamätám ako som pred 4 rokmi s nadšením prečítal 4 Hour Workweek v St.Kilda gardens v Melbourne a začal snívať o vlastnej realizácii. Nech si hovorí kto chce čo chce a nazýva to ako chce, myšlienka, vizualizácia a postupná akcia sú podľa mňa cestou, kedy si časom pritiahnete do života vaše „bohatstvo“. Takto som sa aj ja začal zaujímať o to, čo stojí za každodenným prístupom k životu…

Ešte to neviem, ale rok 2015 idem bádať aj týmto smerom. Zatiaľ to vyzerá práve na filozofiu… Našu vlastnú filozofiu, ktorá sa v nás tvorí nielen vzdelávaním, skúsenosťami, ale najmä našou snahou o rozvoj osobnosti. Takto skúste hodiť očko napríklad na prístup Marka Aurelia, či Senecu ako zástancov Stoicizmu, ktorí často práve v prekážkach našli cestu. Svet nie je ideálny, ale aj tak len na nás záleží ako ho budeme vidieť.

Veľa zaujímavého čítania a skúseností prajem. Skutočne ocením vaše odporúčania na knihy, ktoré vám nejako ovplyvnili život.

2 Odpovede

  1. Ahoj Dusan, skus E.Tolleho – sila pritomneho okamihu. Ja som uz precitala mnoho motivacnych ci filozofickych knih – ale ziadna ma tak neovplyvnila ako tato. Plus Nova Zem od neho. Ziadne nabozenstvo, ziadna ideologia – cela jeho teoria tkvia v pritomnosti. Skutocne sa opati!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.