Spartan race, skvelý zážitok z pocitu sily

spartan race

Ako som otestoval pravidlá výživy a tréningu, ktorými ma inšpirovali Top tréneri Slovenska…

Spartan Race sú svetoznáme preteky, ktoré preveria nejedného nadšenca skutočného výkonu. Svojim spôsobom je to prekážkový terénny beh. Ja som si ako správny „Challenger“ a bývalý triatlonista vybral rovno ten najťažší pretek sezóny, ktorý sa konal v malebnej dedinke Vechec, neďaleko môjho rodiska. Organizátori pripravili krásnu 20 km trať, tiahnúcu sa pohorím Slanských vrchov, na ktorej na nás číhalo 25 prekážok, ktoré preverovali nie len funkčnosť, ale najmä silu pretekárov. Priemerný čas sa pohybuje niekde medzi 3 až 4 hodinami, pričom prvá trojka to dáva za cca 1:45.

Lepšiu predstavu si už urobíte zhliadnutím videa zo šprintu vo Valčianskej doline.

2h:47 minút, nie tak zlé na prvý krát!

S mojim prekvapením sa mi podarilo celý pretek zvládnuť vo veľmi príjemnom čase. To však pre mňa vôbec nebolo také dôležité ako to, že ako som sa cítil a fakt, že som sa na tento pretek vôbec nepripravoval špeciálnymi silovo vytrvalostnými tréningami. Vôbec som telo netlačil do náročných tréningov ako za čias triatlonu. Skôr som sa sústredil na najnovšie poznatky, ktoré si vymieňame a konzultujeme s Vladom Zlatošom a testoval som, že čo to so mnou spraví. Zároveň som sa radil aj s Ondrejom Pavlákom zo Slovenského silového inštitútu a nakoniec som zašiel aj do BootCamp Zone k Števovi Pavlíkovi, ktorý je podľa mňa jeden z top expertov na poctivý vysoko-intenzívny tréning silového charakteru.

Životospráva 70% úspechu? Spartan race jednoznačne potvrdil.

Píše sa to všade, mnoho ľudí sa o to zaujíma a hľadá tie najlepšie vychytávky. Z niektorých sa stávajú „Paleo borci“, iní sa inšpirujú ajurvédou. Ja som v rámci výživy  vsadil na najnovší výskum a princípy BioSignature, ktoré som konzultoval s Vladom Zlatošom a snažil som sa tak za obdobie 2 mesiacov pochopiť ešte lepšie svoje vlastné telo a ovplyvniť hormóny tak, aby som ich dostal do optimálnej rovnováhy. V mojom prípade išlo najmä o stimuláciu testosterónu a zníženie vplyvu stresového kortizolu s cieľom naštartovať anabolické procesy tela. Týmto spôsobom bolo cieľom  stimulovať svaly k rastu a zabezpečiť zvýšenú-stabilnú energiu počas celého dňa.

Kontrolujem sacharidy, zvyšujem príjem kvalitných tukov a dvíham svoju energiu

Asi Vás bude zaujímať, že čo som teda jedol a robil, že som dokázal z časti zmeniť svoju fyziológiu a nabrať svalovú aj napriek istej genetickej predispozícií, ktorá ma charakterizovala skôr ako ektomorfa. Z tohto pohľadu, odporúčam každému vyskúšať tie najdôležitejšie pravidlá, pri ktorých môže zo skúsenosti a práce s klientmi povedať, že zabezpečia najrýchlejšie výsledky min. u 80% ľudí.

Body types

 

Moje 3 zjednodušené pravidlá

  1. znížený (obmedzený) príjem vysoko koncentrovaných sacharidov
  2. zvýšený príjem zdravých tukov, najmä Omega-3 (rybí tuk)
  3. výber kvalitného jedla (najmä poctivého mäsa a zeleniny) a eliminácia chémie

Nič zložité, len pár zmien, keď namiesto chleba zjem iba kúsok mexickej placky a na obed, či večeru si doprajem namiesto zemiakov, či ryže viac zeleniny. K tomu zabezpečím kvalitný prísun vitamínov a minerálov, ktoré organizmus aj skutočne využije (v priemere až na 70%) a nedám dopustiť na rybí tuk.

Vysoko intenzívny tréning ako najefektívnejšia forma prípravy na výkon? Potvrdené.

I keď sa zaujímam o športové tréningy a fascinuje ma celá fyziológia človeka, nemôžem povedať, že by som bol expertom v tejto oblasti. Preto som sa vybral za tými najlepšími trénermi namiesto toho, aby som slepo testoval moje domienky. Tréning som najviac konzultoval s Odnrejom Pavlákom zo Slovenského Silového Inštitútu a zároveň som sa zapojil do vybraných tréningov skúseného trénera Števa Pavlíka, ktorý má svoju vlastnú telocvičňu známu aj pod názvom BootCamp Zone.

A tak som postupne pochopil, že bude potrebné zmeniť klasický vytrvalostný prístup. Bolo treba zanechať tvrdé a časté tréningy a skôr sa sústrediť na kvalitu, časovanie a techniku tréningu. Vďaka týmto trénerom som urobil výrazné zmeny v mojom prístupe  a postupne som sa naučil ako  sa aj za 15 minút dá zvládnuť tréning, ktorý zabezpečí dostatočné precvičenie svalov a prispeje aj k zvýšeniu kondície.

 

Čo som na týchto pretekoch pochopil a motivuje ma do ďalšieho štúdia a práce?

Keď som sa tak na 15 km v eufórii, že do cieľa je už len 5 a ja v pohode vládzem zamyslel nad mojou taktikou, tak sa mi len jasne potvrdilo, že tlačiť na pílu sa niekedy naozaj neoplatí. Úspech v športovom výkone, ale aj živote podľa mňa závisí skôr od správnej prípravy a poznania tých kľúčových vstupov, od ktorých potom na 80% závisí výsledok. (20% môžeme nechať na šťastie)

spartan race

V mojom prípade to v rámci pretekov boli najmä konzultácie, výber správneho tréningu, výživy a aplikácia skúsenosti z triatlonu pre rozloženie síl a správnu suplementáciu počas pretekov. Navyše to, že som sa pri tréningu začal zaoberať technikou mi výrazne pomohlo pri každej prekážke, tak, že aj pri výrazne ťažkých silových disciplínach som dokázal využiť funkčné svaly tela a vôbec ma to až tak nedobilo ako niektorých nabitých „borcov“, ktorí však na 15 km už trpeli neznesiteľnými kŕčmi.

Preto môžem povedať, že ma ešte viac fascinuje objavovať najnovšie poznatky v oblasti výživy a tréningu pre zvyšovanie výkonu. Čo môže byť väčšia radosť ako otestovať hypotézu na sebe a na základe jasného dôkazu pomáhať ľuďom pri dosahovaní ich cieľov? Napríklad aj podľa vzoru trénerov a skutočných odborníkov, ktorí pomohli mne.

Zaujíma Vás viac o tom ako si navariť správne jedlo pre váš výkon?

Stiahnite si môj nový e-book – Svetové recepty, kde nájdete mnoho prekvapujúcich odpovedí.

3 Odpovede

  1. K tým tvojim 3 pravidlám si zabudol na dôležitú vec. 4 pravidlo šport-cvičenie a budovanie funkčných svalov….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.