Salamandra Resort: Synergia gastra, rodinnej pohody a skvelých podmienok na otužovanie

2016-12-17 09.59.04

Milujem poznávanie nových miest, gastronómiu a športové vyžitie. Asi nie som sám a tak s vami zdieľam moje potulky po Slovensku. Miesta a zážitky vyberám podľa svojho gusta a povaľači, alebo domasedi si asi neprídu na svoje. Avšak, tí ktorí hľadáte miesta, kde si to naozaj užijete aktívne, že vám víkend, či týžden zbehne ako voda, máte sa na čo tešiť. Začíname pravým srdcom Slovenska, Banskou Štiavnicou.

Viete, že na Novom Zélande nájdete kus Slovenska? A viete, že to platí aj naopak?

 Aj keď si často robím veľké cestovateľské plány pre Južnú Ameriku, či surfing v Ázii, prišiel na to, že som trochu pozabudol na naše Slovensko. Pritom, keď som cestoval mesiac po Novom Zélande, tak som tam našiel veľmi veľa scenérií ako vystrihnutých z našej rodnej zeme.

Myslím, že slogan “little big country” nás skvelo vystihuje, len s tým rozdielom, že oproti Novému Zélandu zaostávame trošku v marketingu.

Nevadí, všetko zlé je na niečo dobré a tak nám stále ostávajú neobjavené, ale o to zaujímavejšie miesta.

Ďalším dôvodom, prečo sa teraz viac ako na zahraničie orientujem na Slovensko je nový člen do našej cestovateľskej rodiny. Osemmesačná Laura nám na čas nastavila nové cestvateľské limity. I keď to neznamená, že by som sa vzdal svojej vízie surfingu na pobreží Portugalska. Zároveň som zistil, že čím na viac víkendov vypadnem z mesta, konkrétne Bratislavy, tým lepšie si oddýchnem a načerpám nové inšpirácie. Preto som sa začal obzerať po výnimočných miestach, kde môžem naplno užiť moje 3 vášne: šport, gastro a poznávanie.

5 dôvodov prečo ma zaujal rodinne ladený Salamandra Resort

Každý z nás má iné predstavy ideálne stráveného víkendu. Tak len vopred upozňujem na môj subjektívny podľad na aktívny víkend a zážitky. Na druhej strane si dovolím povedať, že som už čo to ochutnal, videl a zažil, či už doma, alebo v zahraničí. Kto žil v Melbourne tak mi dá asi za pravdu, že je to jedna z gastronomických a kaviarenských kapitol sveta. Rovnako, ak ste okúsili pravú regionálnu baskitskú, katalánsku, toskánsku, sardínsku, či provensálsku kuchyňu asi budete súhlasiť, že na jedlo získavate nový pohľad, kde sa z myslenia „čím viac na tanieri, tým lepšie“ preklápate skôr k originálnemu zážitku a poznaniu nových kombinácií.

Z tohto pohľadu oceňujem vôľu pre modernú slovenskú gastronómiu v Salamandra Resort a ich záujem o moju spätnú väzbu. Vopred komunikujem, že nemám žiadnu finančnú odmenu za recenziu a robím to na základe vlastného záujmu zlepšovať gastronómiu a služby na Slovensku. V tejto sekcii budem písať len o miestach, kde mi to stálo za to, kde sa rád vrátim a odporučil by som ich aj svojmu bratovi. 🙂

Prečo sa mi oplatí opakovane zažiť Salamandru?

 1. Skvelé možnosti na šport a aktívne vyžitie

V podstate toto je prvé kritérium, čo mám hneď v hlave, keď rozmýšľam o víkende, či dovolenke. Nenávidím resorty a vylihovanie na pláži. Oki, jeden deň zvládnem, ale ak si mám vybrať, tak v zime určite lyžovanie, skialp, či turistika. V lete to je jednoznačne voda, plávanie, turistika a najnovšie MTB bike a surfing. Surfing na Slovensku vypadáva z hry, takže horský bike to vyhráva.

Tak je Salamandra Resort zo športového pohľadu skoro ideálny. V zime nepreplnený, akurátny svah, že ráno vstanete, šupnete raňajky a ste prví na svahu. Tri hodinky carvingu dookola a ste vbavení. Môžete rozjímať na kopci a tešiť sa na obed.

V lete sú okolo strediska vyznačené trate pre turistov, ale i bikerov. Navyše tam nájdete aj upravený pump track, telocvičňu, kurty, ihrisko a hlavne slávny „heligon trail“, ktorý vás bikerov pekne vytrasie. Pre plavcov je tam priamo pred hotelom prírodný bazén so sviežou vodou, ktorý sa originálne nazýva Tajch. Ja ho dávam aj v zime, ale to už je na ďalšiu sekciu wellness aktivít. Viac info nájdete na tomto linku: http://www.salamandra.sk/hotel/co-v-okoli/

 

Športovým možnostiam dávam 5*.

 2. Inšpiratívne gastro a príjemná atmosféra

 Asi viete ako si potrpím na gastronómiu. Nemám problém akurátne si priplatiť, čo znamená, že za 5 eur neočakávam zázraky. Preto nemám očakávania od bežnej koliby, či motorestu, že tam zažijem niečo extra. Buď tam nejdem, alebo sa potom nesťažujem a vyberiem si to, čo majú (guláše, kapustnice a fazuľové väčšinou zvládajú super).

V Salamandre to však je o niečom inom a gastronómiu radia k jednému z hlavných ťahákov. Nedávno prepracovali stratégiu a snažia sa orientovať na lokálne suroviny, kde som ocenil najmä výber diviny, jahňaciny, či slovenských vín. Lístok bol vkusný, prehľadný a páčilo sa mi aj odporúčanie vybraného najvhodnejšieho vína k danému jedlu.

Predegustovali sme jelenie, ľahké rizoto, ťažšiu jahňacinu na fazuľkovom ragú, či viac klasickú panenku. Všetko stálo za to, nápadito upravené, správne prepečené a ako bonus aj zladené s vybraným vínom. Tak sme sa v príjemnej atmosfére nechali prehovoriť aj na koštovku ich ikonického dezertu „zlatá guľa“, ktorý v sebe skrýval aj banícky príbeh.

Viete, že ja som skôr mäsový ako dezertový, ale musím priznať, že ma celkom prekvapili. Kombinácia len jemne sladkej čokoládovej krusty s orieškovo tvarohovým krémom potešila a vybalancovala aj pocity previnilosti z večerného cukrovania. 🙂 Viac o prístupe hotela ku gastronómii nájdete tu: http://www.salamandra.sk

Gastru tak dávam 4*.

3. Otužovanie a wellness

Voda, plávanie a otužovanie je moja energia. Milujem prírodné jazerá, vodopády, rieky, more a oceán. Jednoducho, kde som, tak hneď špekulujem, ako sa okúpem, či dokonca zaplávam. A tak som aj prvý krát v živote okúsil sviežosť Tajchu, čo si predstavte ako zaliatu dieru po banskej činnosti.

Trošku nás primrazilo, ale ten šťastný pocit, keď výjdete z vody stojí za všetky drobné. Potom ešte priamy prechod do wellness, kde sa zahrejete v saune a ešte vybublinkujete vo vírivkách. A robia aj rôzne masáže…

http://www.salamandra.sk/hotel/wellness/wellness-spa-banensium

Wellness aktivitám dávam z môjho pohľadu 4*.

4. Poznávanie Banskej Štiavnice – história a súčasnosť srdca Slovenska

Nie som veľmi na históriu, ale napriek tomu ma Banská Štiavnica super baví. Scenérie, atmosféra, kostoly, reštaurácie, kaviarne, či slávny pivovar ERB. To všetko krásne dotvára inšpiratívny vplyv tohto miesta a nečudo, že sa tam vraj sťahuje veľa umelcov.

Ak ste srdcom fotograf, hoci aj amatérsky, tak myslím, že to je pre vás ako keby ste navštívili nejaké fotogenické talianske mestečko. http://www.banskastiavnica.sk/index.html

Historické centrum Banská Štiavnica

Keďže nie som historik, dávam miestu v rámci Slovenska  4*.

5. Prístup personálu a vôľa zlepšovať

Tu sa dostávame k najväčšiemu problému Slovenska, ktorým sú služby. Ja som však presvedčený, že situácia sa celkovo zlepšuje, o čom som sa presvedčil aj v Salamandre. Od prvého momentu ústretovosť a ochota. Otvorená komunikácia, čisté a vkusne ladené izby a osobne sa lepšie cítim v takom drevenom štýle ako v nejakom noble 5* hoteli. Čo je však dôležité, je otvorenosť mysle a vôľa zlepšovať. Tak boli v hoteli veľmi otvorení a môjmu názoru pre vyladenie detailov a zvýšenie kompletného zážitku.

Celkovo však myslím, že to majú výborne našliapnuté. Veď keď som už na raňajkách našiel mandľové mlieko, domáci med, či bezlepkové vločky a semiačka, tak sa mi to celkom ráta.

Takýto prístup je podľa mňa dôležitý, a preto 5*.

Bonus pre Bratislavčanov, ktorí ako ja potrebujú vypadnúť z mesta

Na záver ešte bonus pre nás „blavákov“ :). Výhodou je super dostupnosť. Netreba riešiť Donovaly, ani Strečno a ak ste rýchlejší šoféri, v Salamandre ste do 2 hodín. Nám s malým dieťaťom sa tento benefit ráta, čo však neznamená, že nepôjdeme na Liptov, či Spiš.

 

Celkovo hodnotím tento víkend ako super zážitok poznania a gastra so športovým vyžitím. Mne viac k štastiu netreba a ako som na začiatku načrtol, kľudne tam pošlem vlastného brata, či najlepšieho kamaráta. A možno sa tam stretneme aj na pripravovanom Power campe. Uvidíme…

Uživajte aktívne víkendy.

Chcete odo mňa dostávať pravidelné tipy na recepty a zlepšovanie životného štýlu? 
Kliknite na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.