RNDr. PETR FOŘT, CSc. Životospráva je otázkou hlavy, ale aj nového prístupu (1.diel)

forst-headline

Životospráva je komplexná záležitosť a vyžaduje si trpezlivosť, otvorenú myseľ a nový prístup. Oveľa väčší problém je však tvrdohlavosť, pohodlnosť a uzatvorená myseľ ľudí. Často sa vieme veľmi rýchlo zbaviť zodpovednosti za svoje zdravie, ale aj bežné životné výzvy a problémy. Namiesto inšpirácie a zmeny, hľadáme len istoty, potvrdenie svojho názoru a EGA. Od potrebného realistického optimizmu sme často na míle vzdialení. Ako to teda zmeniť a nastaviť sa inak ako väčšina priemeru? Čítajte ďalej moju debatu s PETROM FOŘTOM, nezávislým odborníkom na výživu, ktorý si toho už za mnohé roky preskákal, no aj tak nemá problém priznať chybu a zmeniť názor. 

Kto je RNDr. PETR FOŘT, CSc. a prečo sa zamýšľam nad jeho názormi? 

Ak máte aplikovať rady vášho priateľa, mentora, či vybraného odborníka, tak mu musíte v prvom rade dôverovať. Preto sa snažím pravidelne dostať ku skúseným odborníkom doma, či v zahraničí a získať čo najnovšie poznatky. Alebo doplniť aj ďalší kúsok do kompletnej PUZZLE skladačky vylepšenej životosprávy pre zdravie, výkon, alebo už len pre ten každodený skvelý pocit.

Osobne sú mi sympatickí nezávislí ľudia s otvorenou mysľou, ktorí sa neboja otvorene povedať svoj názor a na nič sa nehrajú. Preto dôverujem Petrovi a kriticky sa zamyslím nad jeho pohľadom. Verím, že vás tento náš rozhovor tiež posunie o schodík vyššie k rastu, tak ako posunul mňa. 

Nemáte kedy čitať ? Stiahnite si audio verziu článku na cesty:

Knihy Petra Fořta tu: 

http://www.martinus.sk/knihy/autor/Petr-Fort/

 Poďme rovno na vec! Peter aké sú vaše 3 najlepšie tipy pre zlepšovanie životného štýlu? 

TŘI tipy je málo – zkusím seznam, alebo desatoro mých tipů:

  1. Mějte rádi sami sebe jací jste – ale také druhé (ne naopak).
  2. Starejte se o sebe, ale nebuďte narcisty a metrosexuálové!
  3. Buďte pozitivní – to je asi to nejtěžší – nejste-li, zkuste se to naučit.
  4. Cvičte a BAVTE se u toho.
  5. Otevřete se pozitivním věcem – otevřete svoji mysl (open your mind).
  6. Zbavte se chamtivosti a závisti – peníze jsou důležité, ale nejsou všechno – no snad vám to nakonec všem dojde!
  7. Nebuďte egoističtí – pánové, typ MACHO už vyšel z módy (doufám). Dámy, chápu snahu zajistit sebe a děti, ale „zlatokopky“ nekončí dobře.
  8. Buďte láskyplní – navzdory tomu, že si často říkáte – lidi jsou svině.
  9. Buďte zvídaví – učte se celý život, je to obohacující.
  10. Pracujte na sebezdokonalování.

Peter prezdraďte, aké sú vaše overené a pozitívne životné návyky? 

Proč bychom měli hovořit především o mně? Nehodlám kandidovat na prezidenta! Většina lidí vám v odpovědi na otázku tohoto typu bude lhát,  bude chtít vypadat lepší – když má být „příkladem“. Nechci být příkladem, tak snad jen – mentorem?

Dobře. Ráno vstanu – ještě. Spím dlouho – minimálně 8 hodin téměř bez výjimky. Většinou jsem v klidu – udělám si snídani. Nemusím totiž ve stresu letět do práce. Pracuji jak dlouho chci a protože chci, tak pracuji dlouho. Jsem SINGL, takže mi do toho, co a jak dělám nikdo nekecá. Sám si vařím, sám si peru… naučil jsem se být sám, nikoliv jako „starý jezevec“, ale jako s životem vyrovnaný muž.

V tomto směru je mi příkladem OSHO. A tak nejsem zahořklý.  Většinou veselý, někdy prostořeký, často drzý – spoléhám na to, že starého muže nikdo slušný hned nezmlátí. Takže pár přátel mám, najdou se i „fandové a fanynky“. Samozřejmě kdo „je vidět“, má i oponenty či dokonce nepřátele.   

Ako a čo najčastejšie raňajkujete? 

Co a kolik snídám  – to je moje volba. Tak jak to dělám já nemusí být vhodné pro jiné. Snídám „bez masa“, když jsem večer předtím maso měl. Nejsem vegetarián a tím méně vegan, jsem flexitarián (při mých zkušenostech se řídím pocity a intuicí).

Vstanu a za chvíli mám jasno, co si dám – buď směs ořechů, semínek, sušeného super-ovoce nebo čerstvých borůvek, bio-jogurtu, trochu javorového bio-sirupu, dokonce přidám i nějaký nechemický proteinový prášek  – je to. Předtím zapiju vlažnou vodou několik druhů „suplementů“. Starší člověk musí dbát na imunitu, také se hodí nějaké ty adaptogeny, vitamíny správného druhu, atd.

Pravda, není to zadarmo! A varianta 2 = proteinová snídaně – konkrétně 2 tenké bezlepkové toustíky, vrstva měkkého kozího tvarohu, pár plátků sušené šunky, vajíčka naměkko, trochu ovčího tvrdého sýra – samozřejmě ne toto všechno najednou! Co vám chci doporučit? Čím méně cereálních produktů, tím lépe.

Starší člověk potřebuje méně energie ve stravě, zato kvalitní potraviny a především dostatek proteinů. Ani „hodné tuky“ nejsou k zahození. Stane se, že nesnídám – velmi zřídka. Člověk musí poslouchat svoje tělo. ANO, mám jen dvě varianty – žádná věda, žádná „super-pestrost a vychytávky“, není důvod. Vlastně – v zimě se stane, že si dám 3 bezlepkové toustíky s máslem ghí a bio-medem. Maximálně 1x týdně.

tuky-vs-sacharidy

Pracujete veľa so športovcami… Ako vnímate aktuálne výživové trendy, problémy, alebo výzvy?

Lidská fyziologie a limity se nemění – je jasné, kde je strop – ke kterému jsme se přiblížily na 99 %. Uvažuje se o tom, že dál půjde jen za cenu genetické modifikace. Profíci budou GMO! Dokonce se už něco takového zkoušelo? Dejme tomu, že za nějakých 20 let se najde ještě lepší Usain Bolt nebo Erich Froom – a přitom budou „přírodní“.  Díky tomu, že jejich sudičky jim daly do vínku mnoho příznivých genetických dispozic.  

Jde o to, komu je „nová sportovní výživa“ určena. A co je tedy nového? Například odklon od super-proteinové stravy k experimentům s ketózou, od sacharidové superkompenzace k využití nových suplementů. Ale to už není přirozená výživa – ale co je přirozeného na profesionálním sportu? To, co je překvapující je? Ani profesionální sportovci nejsou všichni na „superstravě“. Mnozí ještě nepochopili… ale naopak jsou i extrémní výjimky – hlavně v silniční cyklistice. Ale je to dáno působením direktivy ze strany realizačního týmu. Možná jste zaznamenali „dopingový skandál řízený firmou Balco“? Nebo co Armstrong? Nemyslím hudebníka.

A dále tu je nový fenomén – bezlepková (nejen sportovní) výživa.

Prý je to hloupost, ortodoxní lékaři a posluhovači producentů pšenice a pekařských dobrot za peníze tvrdí, že jde o problém hlavy. No… ne tak docela – ostatně jako ve všem. Kromě toho je jasné, že úspěšný profík vám do magazínu nebo na internet nepověsí „tajemství své kuchyně“. To by byl sám proti sobě. A když, tak jsou to jen obecné kecy – většina prostě jen „mlží“. Nebo dělá reklamu suplementům, které v životě nevzal do úst. Ostatně, všechny ty suplementy (nebo dokonce různé nelegální stimulanty) jsou drahé. Prostě v silových, jak já říkám „estetických svalových“ sportech, je přirozená strava jen základní nutností, ale ne cestou na vrchol. Bez suplementace, rýsovacích diet a stimulantů se neobejde – měsíční náklady? Až 1000 Euro? To není pro běžné sportovce – a v podstatě to ani není nutné.   

Starost mi dělají chronicky přetížení a nesprávně živení amatérsky a „poloprofi“ sportovci! 

Novak Djokovic strava
Novak má individuálne vyladenú životosprávu, nie len bez lepku, ale napríklad aj bez paradajok.

Kde vidíte najväčšie rozdiely vo výžive muža a ženy? 

To by mělo být jasné jako rozdíl medzi Venuší a Marsem! Rozdílné hormony (naštěstí), rozdílná mentalita (naneštěstí?). Žena není muž ani u prostřeného stolu – je název mé knihy.

Ale už je to „dávno“ – přesto se na tom nic nezměnilo. Běda ženě, která se stravuje jako její muž. Úsměvné je, že to platí i naopak. Obrovské množství informací a hlavně tlak stoupenců alternativní výživy a autorů desítek „diet“ způsobil, že se ženy aktivují a podléhají „výživovým guru“.  

Tí tvrdí například že: je nutné být veganem nebo vitariánem, protože… a tak se z žen stávají veganky nebo vitariánky a nutí do toho i svoje partnery. Úsměvná (protože reálná a tudíž tragikomická) je knížka Michala Vieweigha „Biomanželka“.  Současní muži jsou „empatičtí“ k rodinnému životu a v důsledku toho se mnozí z nich stávají trubci.  

strava muža a ženy

Ja často odporúčam PARETOVO pravidlo 80/20. Viete s nami pozdieľať vašich 20%? 

Chcete znát 20 % věcí, na které zapomínají trenéři? Ale pozor, odlišná situace je v případě poradců pro výživu – pokud neradí trenérům nebo přímo sportovcům.

NELÍBÍ se mi jednání řady „poradců“, kteří nekriticky vnucují sportovcům svoje názory, které nemají dokonale nastudované a vyzkoušené. 

Takže se nedivím, že skuteční profíci jsou velmi opatrní se změnami ve stravě a v suplementaci. Před suplementací je varují antidopingové orgány a mezinárodní sportovní lékařská komise, která tvrdí, že zdravý profesionál nepotřebuje speciální výživu ani suplementy! HAHAHAHA!

Trenéři jsou ve výživě ve většině případů neinformovaní. Sami se stravují špatně a také je to často znát na jejich exteriéru. Nicméně jako expert ve výživě nemohu radit trenérovi, jak má postavit trénink. I když za těch 20 let s profesionálními sportovci jsem k tomu dokonce byl párkrát vyzván.  Sportovní fyziologie zdaleka není jen o jídle, testech a biochemii.  

Takže těch 20 % je o čem? O manipulaci se způsobem stravování. O reakci na aktuální situaci!

Opakuji – ve sportu také platí, že žena není muž a každý jsme jiný! O tom je metabolická typologie. A to není všechno – s profesionálními sportovkyněmi je řada problémů. Okamžitá výkonnost podléhá jejich cyklům. Projeví se to na psychice. Mnoho z nich bere hormonální antikoncepci – to jsou ženské hormony. Tím hůř pro ně. Kromě toho náročná sportovní příprava zvyšuje produkci testosteronu. 

Atletky v drtivé většině nemenstruují. To jim psychicky nedělá dobře. V profesionálním sportu se z žen stávají „polomuži“. Další zvláštnost? Ženy jsou fyziologicky predisponovány k využití tuků. A jejich zvyklosti? Mlsají, papají sacharidy, dělá to dobře jejich hlavám. A je to zle. Mohl bych vyprávět příběhy ze stravování dívek – sportovních gymnastek na soustředěních. Mezi ženami vynikne jen ta, která sportu a úspěchu obětuje základní ženské atributy.

Zaujali vás možno aj trochu netradičné názory Petra Fořta?
Sledujte môj blog pre pokračovanie rozhovoru, kde zistíme viac o nízkosacharidovej výžive i väčších problémoch, ktorými sa Petr zaoberá.

Ak vás, ale zaujíma ako napríklad nakupujem v supermarkete, tak si pozrite naslednovné video pre inšpiráciu. 

 

 

 Ak chcete odo mňa dostávať pravidelné tipy na recepty a zlepšovanie životného štýlu, tak 

Kliknite na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

 

 

2 Odpovede

  1. Dušan, chcem sa Ti úprimne poďakovať za tieto dva rozhovory s Petrom Fořtom. Priznám sa, že som ho doteraz nepoznala, ani jeho knihy, ale o to viac sa stotožňujem s názormi, ktoré tu odzneli. Priam pohladenie na duši. Už viem, aký darček na Vianoce!

    1. Super som rad. S petrom je este lepsia debata nazivo 🙂 Ked raz ma niekto nadhlad, tak je hned sranda 🙂 Ale hlavne je to o spravnom nastaveni motivacie, priorit a uvedomelosti toho, ze telo programuje mysel a ked budeme lahostajny k telu, tak potom aj nasa mentalita upada a portupne robime kompromisy a postupne starneme …Starneme rychlo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.