Od malička mám veľmi pozitívny prístup k pohybu a k prírode. Keďže som mávala veľký výdaj energie, vzhľadom na neustály pohyb, rada a často som maškrtila a motkala sa v kuchyni. Naša mama príliš nevarila. Bol to môj otec, ktorý ma uviedol do tajov varenia a prípravy jedál. Našu kuchyňu dosť ovplyvnil stredomorský, ako aj ázijský štýl. Olivový olej, bazalka, provensálske korenie, chilli, či kari boli u nás na dennom poriadku. Veľmi často sme mávali ryby, pretože otec bol náruživý rybár. V tejto dobe ma veľmi inšpiroval Jamie Oliver a jeho prístup k vareniu. Nebála som sa experimentovať a vymýšľať aj nové jedlá. Napriek celkom dobrej životospráve nastalo obdobie, kedy som bývala dosť často chorá a musela brávať antibiotiká. Napokon mi zistili rôzne alergie (hlavne peľového charakteru) a nasadili lieky.

Aj keď pochádzam z lekárskej rodiny, vždy som inklinovala skorej k prírodnej liečbe. Začala som sa viac zaoberať stravou, študovať si rôzne články, knihy a hľadať pre mňa možné východisko z tohto začarovaného kruhu. V tomto období vznikali u nás bio obchodíky, takže som sa snažila nakupovať kvalitnejšie a hodnotnejšie potraviny hlavne tam. Môj stav sa síce zlepšil, ale nebolo to úplne ono. Stále som tápala, že ako to dotiahnuť do dokonalosti. V tomto období nastal rozmach internetu a sociálnych sietí. Môj obzor sa tým pádom mohol ešte viac rozširovať. Jedného dňa som naďabila na článok o káve a Dušanovi. Veľmi ma to zaujalo (hlavne tá jeho zanietenosť pre správnu vec). Kávu som však nikdy moc nepila, aj keď som čítala o jej benefitoch (vždy som pila hlavne zelený čaj..). Avšak po prečítaní už spomínaného článku som si povedala, že vyskúšam túto unikátnu kávu od powerlogy a uvidím.

Bola som veľmi milo prekvapená. Neverila som, že mi môže káva tak chutiť, robiť dobre a zároveň ma neuveriteľne nakopnúť, čo mi ako aktívnemu človeku dodalo ešte viac energie a chuti do života. Po tejto skúsenosti som si povedala, že musím vyskúšať aj iné veci od powerlogy. Nedám dopustiť na mandľové maslo, mandle v čokoláde, kokosák, či organic espresso s MCT, ktoré si dávam častokrát pred tréningom (s manželom vedieme školu kung-fu wing chun). Kedže sú naše tréningy dosť dynamické, je to skvelý prostriedok na rýchly nášup energie a vôbec to nezaťažuje žalúdok, čo je neodmysliteľné pozitívum. Nejde len o vysoký štandard, kvalitu, či chuť výrobkov. Ide aj o celkovú filozofiu powerlogy, doslova „renezanciu“ v oblasti životosprávy. Mne osobne veľmi pomohli (a stále aj pomáhajú) na ceste k dosiahnutiu tzv. kalokagatie (duševnej + telesnej dokonalosti). Ako vraví moja kolegyňa: “Jani, ty už si iný level..“ Ano, možno som niekde inde ako väčšina bežnej populácie, lenže nebolo to tak vždy (tiež som kedysi jedla na desiatu tatranku a lepeňák). Je v tom kopec odhodlania, sebazaprenia a chuti niečo zmeniť k lepšiemu. Sú v tom hodiny štúdia , makania na sebe, experimentovania v oblasti životosprávy a hľadania svojho vlastného štýlu..Momentálne inklinujem najviac k paleu, pretože tento štýl stravovania mi najviac vyhovuje a myslím si, že je nám najprirodzenejší. Netreba však zabúdať na to, že každý sme individualita, máme iný metabolizmus, iné trávenie, imunitu a rozdielne (aj keď veľmi podobné) osadenstvo na našich a v našich telách. Sme planétou pre kopec dobrých i zlých mikroorganizmov. Každému môže vyhovovať niečo iné. Sú však určité všeobecné pravdy aplikovateľné pre každého. Ja sa snažím vyhýbať lepku a jesť čo najviac zeleniny a kvalitných tukov. Nedám dopustiť na tradičné farmárske výrobky a podporujem hlavne domáci trh.

Doma máme záhradku. Je to veľká výhoda mať možnosť si dopestovať sezónnu zeleninu, či bylinky sám. Vedeli ste napríklad, že kopec „buriny“, ktorú ľudia bežne kynožia je mega liečivej a dokonca chutnej? Momentálne sa veľmi zaujímam o bylinky, divoké jedlé rastliny, koreniny a ich terapeutické vlastnosti.. Myslím si, že každý človek ma právo výberu a riadi si svoj život, do značnej miery, sám. Avšak chápem, že v dnešnej dobe, kedy svetom vládnu nadnárodné korporácie a na ľudí odvšadiaľ číhajú rôzne lákadlá, robí marketing svoje a ľudia sú veľmi ľahko ovplyvniteľní. Treba si však určiť priority a zamyslieť sa, že aký chceme vlastne žiť život.

Sme tu príliž krátko, a preto by sme si život mali vychutnávať plnými dúškami – žiť pre okamih, byť pozitívne naladaní, byť aktívni, jesť zdravo, a tým pádom byť zdraví, šťastní a spokojní.

Janka – Bratislava