Reduktariánstvo ako nový prístup pre zdravšie jedlo a podporu poctivých farmárov 

facebook-ad-reducetarian

Väčšina ľudí má už plné zuby moralizácie a takzvaného “all-or-nothing” prístupu. Ten je totiž často podvedomo prepojený s perfekcionizmom a vyhranením sa od zabehnutých väčšinových návykov spoločnosti, v ktorej človek žije . Z viacerých výskumov ľudského správania už vieme, že perfekcionizmus nás skôr paralyzuje, alebo nám v skutočnosti spôsobuje podvedomý stres. Ukazuje sa, že udržateľné riešenie a zmena životosprávy je ukrytá v orientácii sa na progres a postupné zlepšovanie. Zároveň, náš mozog má rád poriadok a preto je pre nás žiadané redukovať neporiadok, či chaos. Spoznajte a vyskúšajte princípy nového prístupu reduktariánstva pre zdravšie jedlo a uvedomelejší prístup k nášmu životnému prostrediu. 

Eliminácia zlodejov energie je v súčasnosti väčším umením ako pridávanie extra stimulantov

V prvom kroku ak chcete zlepšiť životosprávu pre lepšiu funkčnosť, zdravie a energiu vášho tela , tak to nie je ani tak o pridávaní zázračných potravín do životosprávy, ale skôr o ich redukcii. Pri aplikácii akéhokoľvek výživového štýlu, je eliminácia nevhodných potravín, návykov a jedál, ktoré sú našimi zlodejmi energie, najsilnejším faktorom pre úspech a výsledky. Či už len v podobe lepšieho trávenia alebo celkovej energie tela, ktorá sa automaticky transformuje do sebavedomia a pozitívnych emócii. Práve vďaka tejto dráhe prepojenia tela a mysle, dokážeme oveľa lepšie čeliť našim denným výzvam, či stresom.

Z tohto pohľadu ma zaujal smer reduktariánstva, ktorý môže byť skvelou cestou bezstresovej postupnej a uvedomelej zmeny prístupu, k dennodennej životospráve a našej spotrebe.

 

V rámci tejto filozofie vo mne rezonuje nekonfliktný prístup autora, ktorý je postavený na rešpekte voči individuálnym presvedčeniam a kultúre. Vďaka tomu si viem reduktariánstvo interpretovať vlastným spôsobom a preklopiť si ho do môjho prístupu výberu jedla bez kompromisov. 

Aj keď môže byť slovné spojenie “No Compromise Food” pre niekoho silnou kávou, tak pre mňa je to vodítko a ašpirácia k čo najlepšiemu výberu môjho jedla. Okrem nejakých kalórií a zasýtenia, ma oveľa viac zaujíma kvalita, pôvod a celková energia a to koho a čo podporujem mojou spotrebou. Darmo sa budeme na Slovensku sťažovať, že v Rakúsku majú kvalitnejšie potraviny…Ak nezačneme od seba a nevytvoríme dopyt po kvalitnejších potravinách a ich zdrojoch, tak toho podľa mňa veľa nezmeníme.  

Inak to môžeme nazvať aj vedomá spotreba. Osobne cítim, že čím menej kompromisov robím, tým som vo väčšej energii, zdraví a produktivite pre naplnený život. Takto som si vytvoril pre mňa optimálne štandardy výberu jedla a snažím sa čo najviac nakupovať od farmárov alebo značiek, ktorým dôverujem a vidím, že to robia poctivo. 

Inšpirácia pre životosprávu bez kompromisov, ale za to s chuťou a funkčnosťou pre telo. :-)
Inšpirácia pre životosprávu bez kompromisov, ale za to s chuťou a funkčnosťou pre telo. 🙂

Neviem ako Vám, ale mne sa v teplešom období jari a najmä leta, mäso až tak nežiada. Zároveň na sebe čím ďalej tým viac pozorujem citlivosť na nekvalitné potraviny v podobe ťažsieho trávenia, či väčšej únavy a oslabenej motivácie (letargické stavy ). Možno vám to bude znieť ezotericky, ale z toho čo študujem, veda postupne začína popisovať nie len biochemickú štruktúru jedla (bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály), ale aj jeho molekulárnu štruktúru (energiu emócie, myšlienky, zámeru).

Fascinuje ma prepojenie modernej medicíny, východných kultúr a princípov, ktoré podľa mňa postupne smerujú k synergii. Pekným príkladom je napríklad Sadhguru, ktorý sa veľmi jasne a priamo dostáva k podstate energie v jedle, aj bez potreby desiatich Peer-to-Peer reviewed randomized placebo controlled studies s následnou meta analýzou. 🙂 

 

Ak ste ale viac reacionálny tip, tak vám asi lepšie sadne môj článok a kritický prístup, prečo hneď neverím nutričným štúdiám a mediálnym výstrahám kardiológov, hoci aj z Harvardu. Môj praktický záver a presvedčenie, ktoré som zatiaľ nadobudol je však jasne orientované na kvalitu, pôvod a správne spracovanie (veda o varení) potravín. Preto mi dáva zmysel orientovať sa výrazne na redukciu príjmu akýchkoľvek spracovaných potravín „bez energie“, kde v našej kultúre vnímam najväčší problém v spotrebe múky, cereálií, sladkostí a komerčne spracovaného mäsa.

Ako by mohli vyzerať praktické a nové štandardy jedla bez kompromisov?

Kvalita a úspech nášho života sú priamo úmerné so štandardami, ktoré na seba kladieme a ktoré v sebe vypestujeme. Túto múdrosť som si nevymyslel, ale odpozoroval a naučil sa od viacerých lídrov z rôznych oblastí, ktorý majú skutočné a vysoko nadpriemerné výsledky ako napríklad Tony Robins, Ivo Toman, Peter Krištofovič, Vlado Zlatoš a podobne…

Z tohto pohľadu vidím ako kľúčové definovať si vlastné štandardy životosprávy, ktoré mnoho ľudí ignoruje. Avšak ak už sa opýtame na štandardy bývania, pohodlia, či výbavu nového auta, tak sú zrazu ľudia aktivovaní.

Úžasná infografika o tom, že prečo je Organic z dlhodobejšieho hľadiska lepší nie len pre telo, ale aj prostredie
Úžasná infografika o tom, prečo je Organic z dlhodobejšieho hľadiska lepší nie len pre telo, ale aj prostredie

Mojich 5 praktických štandardov pre lepšiu životosprávu

–       Vyberám si čo najviac potraviny bez kompromisov v kvalite

–       Vyberám si čo najviac potraviny bez kompromisov v pôvode

–       Vyberám si čo najviac potraviny bez kompromisov vplyvu na môj metabolizmus

–       Vyberám si čo najviac potraviny s vysokou nutričnou hodnotou, kde v menšej porcii dostanem čo najviac

–       Vyberám si čo najviac jedlo, reštaurácie a prevádzky s poctivým prístupom a dušou

Samozrejme som si vedomí, že životospráva a život  bez kompromisov je len istá ilúzia. Avšak ja to beriem ako ideál, ku ktorému keď sa čo najviac priblížim, tak to naozaj pomáha.

Nie je Vege ako vege, alebo viete čo je najväčšou výzvou vegetariánstva až vegánstva?

V rámci témy redukcie mäsa vidíme, že trend reduktariánstva, vegetariánstva až vegánstva prichádzajúci zo západu je nezadržateľný.  Avšak aj u vegetariánov, či vegánov platí podľa mňa rovnaké pravidlo kvality a kontextu! Nie je mäso ako mäso, rovnako ako nie je zdravé vege ako vege.

Dôkazom a príkladom sú špičkový Ultra bežci vegetariáni až vegáni ako Scott Jurek, či Rich Roll, ktorých vyvážené vege jedlo vyzerá asi takto. 

https://www.nytimes.com/2010/05/13/sports/13runner.html
https://www.nytimes.com/2010/05/13/sports/13runner.html

 

Z pozorovania som si tak všimol u mnohých 100% vegetariánov a vegánov 3 hlavné chyby, ktorými sabotujú zdravú životosprávu. Verím však, že o tom len nevedia a vidím veľký priestor na zlepšenie a únik z pasce povrchného, či trendového vegan štýlu.

Identifikujem tak 3 neoptimálne návyky, ktoré by som odporúčal zlepšiť.

Kľúčovým problémom vegánstva ani nie je to, že by to nebolo možné a zdravé, ale to že je to ťažšie poctivo aplikovateľné v realite nášho prostredia.  Ak totiž chcete plnohodnotnú výživu,tak potrebujete znalosti úpravy rôznych druhov rastlinnej stravy, znalosti a recepty pre správnu kombináciu, ale aj dostatok reštaurácií a miest, kde to vedia robiť. 

  1. Vege stravovanie typu šošovicový hamburger s hranolkami a kolou a tendencia k fast food riešeniam a sladeným nápojom
  2. Vege stravovanie, že keď nejem mäso, tak mi ostáva v žalúdku priestor a tendencia viac sa dotlačiť sacharidmi. Chlebom, zemiakmi, dezert, koláčik atď.
  3. Vege stravovanie s prevahou spracovaných potravín, ktoré sú síce silné marketingom, ale slabé výživovou hodnotou a zložením. Príkladom je väčšina Fit tyčiniek, cereálnych produktov a spracovaných náhrad mäsa. Vedeli ste napríklad, že taký seitan je čistý lepok? 

Mne sa tak často stalo, že som si dal zdanlivo super vege jedlo, ale bolo mi ťažko. Kombinácia hrachu, fazule, nedovarený cícer, či príliš veľa vlákniny mi robí problém. Nehovoriac o skrytých koncentrovaných sacharidoch, či nevhodných zoxidovaných tukoch, ktoré vedia zaťažiť organizmus.

Riešenie? Nový prístup k poznaniu, reduktariánstvo zlodejov energie a výber správnych jedál

Aby ste neboli hladný a neinklinovali k prázdnym sacharidovým kalóriám, tak je dobre oprieť sa o dobré tuky a aj kvalitný proteín. Preto myslím, že vegetariánstvo s vajíčkami a vybranými syrmi, je už oveľa viac udržateľné a tak si robím aj moje vege jedlá…

Zdieľam moje Top 3 obľúbené recepty z POWER CAMPU, ktoré sú kompletné a isto vás v lete potešia:

  1. Karfiolové bryndzáky, kde slaninu nahrádzame tempehom 
  2. Cviklová polievka s bryndzou 
  3. Banánový chlieb bez lepku a mlieka s mandľovým maslom 

Ako je to u Vás? Rezonuje vo Vás tento prístup ? Čo je pre Vás jedlo bez kompromisov? A keď sme k sebe kritickí, tak koľko percent nášho nákupného košíka spĺňa tieto kritériá? 

Ocením keď rozvinieme diskusiu a keď s Vami táto filozofia rezonuje, tak pozdieľajte medzi ľudí, kde viete, že sú mysľou otvorení pre zmenu. 🙂 

#eatsmart #feelgreat #nocompromise #zdravejedlo #menejunavy #lepsietravenie #lepsieprostredie #reduktarian #vegetarian #farmersmeat

Odporúčaná literatúra a inšpirácie, ktoré som preštudoval a formovali môj úsudok a prístup k problému:

The Reducetarian Solution: How the Surprisingly Simple Act of Reducing the Amount of Meat in Your Diet Can Transform Your Health and the Planet / Brian Kateman

The Vegetarian Myth: Lierre Keith 

Vnútorné inžinierstvo: Sadhguru

Jedz a behaj. Neuveriteľná cesta k ultra maratónskej špičke: Scott Jurek 

Definícia Reduktariánsktva a FAQ

 

 

 

 

Jedna odpoveď

  1. Ahoj Dušan a všetci ostatní nadšenci.
    Ďakujem pekne za ďalší článok a za triezve uvažovanie, ktoré za ním pozorujem. Chcem sa s vami podeliť o vlastné skúsenosti.

    Spolu s manželkou sme už viacero rokov vegetariáni z presvedčenia a v poslednom roku sa stravujeme nízkosacharidovým štýlom s výrazným obmedzením priemyselne spracovaných produktov.
    Aj v našom blízkom okolí je pomerne dosť vegetariánov a v drvivej väčšine musím s Dušanom súhlasiť, že aj napriek tomu, že nejedia mäso a výrobky z neho, ich strava zväčša nie je vyvážená, dominujú v nej potraviny nižšej kvality a vysoké zastúpenia sacharidov, resp. náhrad mäsa. Poznáme tiež viacero vegetariánov i vegánov, ktorí majú minimálne nadváhu, v horšom prípade obezitu.
    Podľa môjho názoru však netreba zabúdať na dôvod, prečo si ten kokrétny človek vyberie vegetariánsku, či vegánsku stravu. Či ide o „módneho“ vyznávača, ktorý to robí preto, že je to momentálne trendom, či človeka pokúšajúceho sa niečo spraviť so svojím zdravím, alebo etických vegetariánov, ktorí nejedia mäso a výrobky z neho, aby neubližovali svojmu okoliu.
    Je jasné, že strava všetkých skupín vegetariánov a vegánov teda bude vykazovať veľmi výrazné rozdiely.
    Myslím však že nízkosacharidová strava a vegetariánstvo sa dá veľmi jednoducho (a chutne 🙂 skĺbiť. A to, či budete mať jednotvárnu stravu, o tom rozhodujete iba vy sami (Pre príklad – minule pri večeri som narátal na svojom tanieri 18 druhov zeleniny).
    Len pre úplnosť – obaja sme pomerne dosť fyzicky aktívni, jeme dvakrát denne (obed – nízkosacharidový a večera zväčša sacharidová + nejaké ovocie) a nezvykne nám chýbať energia ani na šport ani na ďalšie naše aktivity.

    Často sme tiež konfrontovaní s otázkou, koľko platíme mesačne za potraviny, keď uprednostňujeme miestne, farmárske, biopotraviny a pod. pred bežne dostupnými potravinami.
    Treba si to vyskúšať na vlastnej koži, ale ak uprednostníte možno drahšiu potravinu, ktorá je ale kvalitnejšia, nebude potrebovať zjesť väčšie množstvo potravín s nižšou výživovou hodnotou. Inými slovami na vašom tanieri toho bude na prvý pohľad menej, no dá vám to viac sily a energie. A financie minuté za potraviny sú v našej domácnosti porovnateľné s tým, koľko sme minuli na bežné produkty. Nehovoriac o tom, že vy sa cítite lepšie a spokojnejšie a pomohli ste ľuďom (a nie len im) vo vašom okolí.
    Držím palce všetkým a veľká vďaka Dušanovi a jeho tímu za všetku vašu prácu a čas 🙂
    Peter

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.