Pozor na skryté zrady v jedle! Vedia riadne zaťažiť trávenie a ovplyvniť mozog.

English Breakfast...tu niet čo dodať, len Že sa oplatí vynechať pečivo

Štatistiky a výskum v spoločnosti, našťastie, jasne dokazujú, že čoraz viac ľudí chce jesť zdravšie. Robia tak hlavne z dôvodu, že nechcú, aby ich jedlo zaťažovalo a aby z neho priberali. Vyberáme si ľahšie jedlá, fitness potraviny, cereálne tyčinky, sójové nátierky, alternatívne mlieka, ovocie či rôzne chlebíky a pečivká z kvásku. Obmedzujeme mäso a tuky… Alebo možno ani nie. Isto však pozorujem, že ľudia viac riešia kvalitu stravy a to, čo je domáce, farmárske alebo BIO. Každopádne, výzvou a problémom zostávajú skryté zrady, ktoré väčšina ľudí vôbec nerieši a potom sa čuduje, keď im je ťažko a neustále ich dobieha únava a vyčerpanosť. Čítajte ďalej a spoznajte hlavné zrady, na ktoré si treba dať pozor pri výbere a kombináciách vášho jedla.

Pozorujte sa a vnímajte, ako sa po jedle cítite

Jedlo je pre telo a mozog buď silou alebo záťažou. A v lete to platí dvojnásobne. Asi to poznáte, keď sa počas teplého dňa zabijete obedňajšou kombináciou vyprážaného rezňa s hranolkami a tatárskou.

A čo spečený langoš + spracovaný syr + priemerný kečup plný cukru? Alebo taká pizza na slovenský spôsob: hrubé kysnuté cesto, opäť množstvo spracovaného syra, šunky a priemerných ingrediencií, ktorých podlú chuť prekrývame tak, že potrieme okreje cesnakom. Nakoniec aj skvelý hot dog z bieleho pečiva s párkom, ktorý obsahuje 50 % nejakého divného spracovaného mäsa, a zvyšok ani nechcete vedieť.

Žiaľ, toto všetko sú príklady častých letných jedál, ktoré som odpozoroval na kúpaliskách, športoviskách, bufetoch a chatách.

Ďalej si už viete určite domyslieť aj ďalšie zabijaky ako premastené bryndzové halušky z polotovarov, hamburgery a cigánske vypečené v rastlinných olejoch . Tiež rôzne detské menu, v ktorých načastejšie dominuje kurací rezeň, nugetky, špagety s kečupom a presladené palacinky.

Nebuďme ľahostajní! Pridajte sa k mojej letnej výzve, čo najviac upozorniť na zápalové FAST FOODS a ďalšie zdravotné zrady v jedle.

Vedeli ste, že fast food je asi najväčšia zrada, ktorá výrazne prispieva k zápalom v tele a otupuje mozog?

Asi to nie je novinka a všetci vieme, že mnozštvo jedál na cestách v reštauráciách, kúpaliskách a športoviskách je výrazne pod priemerom optimálneho nutričného zloženia. No prečo je na Slovensku zmena k vyššej kvalite potravín a ponuke zdravších možností taká pomalá?

Myslím si, že nám primárne chýba pozitívny leadership. Viac ľudí, ktorí sami pôjdu príkladom, dokážu si udržať vlastnú silu, vlastné presvedčenie a dokážu edukovať svoje okolie. Nebuďte preto ľahostajní! Nebojte sa poukázať na priemer a obhajobu komfortu vo vašom okolí. Ako ľudia sa totiž často zvykneme brániť zmene.

Dôležité je však dookola vysvetľovať a držať si vlastné hranice a štandardy! Tak vaše okolie samo uvidí vašu vitalitu, silu a fakt, že vaša zmena funguje.

Aj keď sa ľudia vôkol vás budú brániť, hľadať výhovorky a podrývať vaše voľby (napríklad nejesť biely cukor, múku, fastfood a spracované mlieko), nevzdávajte sa! Vysvetľujte vaše dôvody s úsmevom a zdieľajte vaše skúsenosti s väčším množstvom energie a posilnením vašej Human Power na základa zlepšenia životosprávy.

Možno práve im zachránite kvalitu života a o pár mesiacov sa vám poďakujú.

Silvia Horecká z Terapia jedlom je presvedčená, že sa potrebujeme orientovať na protizápalovú stravu.

K vybranej téme vám odporúčam vypočuť si môj rozhovor so Silviou Horeckou o tom, prečo každý z nás potrebuje eliminovať zápaly najmä v strave. Silvia je pre mňa studnica múdrosti tovaroznalectva s praktickými skúsenosťami z gastronómie a domáceho varenia jedla.

Sledujte moje podcasty poznávania, ako komplexne kultivovať našu Human Power každý deň. Prihláste sa na odber, zapíšte sa do newslettra alebo ma sledujte na Instagrame. Určite nájdete veľa postupných zlepšení vašej životosprávy, ktoré vám pomôžu eliminovať únavu, vyčerpanie a rôzne tráviace problémy, s ktorými v súčasnosti bojuje ešte viac ľudí ako s obezitou.

Samozrejme, stres, prostredie a životné udalosti k tomu výrazne prispievajú. Avšak nezabudnime, že nám vždy ostávajú 2 možnosti. Buď sa budeme sťažovať, vyhovárať a hľadať vinníkov svojho stavu. Tak sa stávame obeťou nášho osudu.

Alebo prevezmeme zodpovednosť za to, čo môžeme zmeniť a ovplivniť, a držime sa v pozícii tvorcu vlastného života.

Priznanie z minulosti: 3 zrady nevedomého Dušana, ktoré ma zaťažovali a stresovali organizmus

Na obrázku vidíte, ako vyzerali moje raňajky, keď som bol mladý. Veľa som športoval a tancoval v Lúčnici, takže nešlo o to, že by som priberal…

Môj problém však bola neschopnosť koncentrácie a neustála závislosť na jedle. Stres v organizme, strach z nedostatku energie a podobne. Po necelých 3 hodinách po jedle nastupoval vlčí hlad a môj mozog neriešil nič iné, len ako prežiť a zohnať jedlo. Produktivita nízka, nervozita vysoká.

Na obed som si dával často kebab alebo nejaké čínske či vietnamské bistro.

Vždy som mal rád svetovú kuchyňu. A kebab v placke som považoval za dosť v pohode vyvážené jedlo.

Áno, vedel som, že hranolky nie sú úplne ok, tak som začal jedávať ryžu. Ale vôbec som neriešil jedlo ako informáciu, bola to čisto chuť a energia, aby som vládal na tréningu, nebol hladný a tým pádom nezomrel od slabosti. 🙂

To, že sa mi potom celé poobedie grgalo a 2 hodiny som sa predieral cez gastro kómu, som bral ako normálne.

Jasné, že nie som dokonalý a aj ja si občas doprajem zrady. No hneď cítim, že to nebolo to pravé orechové, ak je mojím cieľom vysoká energia, pozitívna myseľ a Human Power.

V príncípe si ale nemyslite, že neuznávam kebab ako jedlo, to nie! Avšak bežné kebaby, ktoré máme k dispozícii, nie sú pre mňa pravé originálne halal kebaby s poctivými domácimi omáčkami a zeleninou, kombinované len s minimom zrna v tenkej nekvasenej placke.

Rovnaký názor mám na jedlá v bistrách. Nie je vietnam ako vietnam, rovnako ako čína a india.

Potom som si myslel, že cestoviny a pizza sú ľahšie a lepšie riešenia.

Určite nie som jediný, kto má rád taliansku gastronómiu. Tiež som tak, ako asi 90 % detí, vždy miloval pizzu a cestoviny. A keďže športovci jedia veľa cestovín, začal som ich vo veľkom preferovať.

Občas som natrafil na dobrú reštauráciu, alebo som si sám urobil cestoviny doma. Cítil som o niečo ľahšie trávenie a menšiu gastro kómu. No po 3 hodinách mi akoby došla energia a nastupovala únava. Opäť sa mi žiadalo niečo sladké alebo ďalšie cestoviny a pizza s komerčnou mozzarellou z kravského spracovaného syra, čo ma v kombinácii s lepkom zabíja.

Teraz však už viem, že cestoviny nie sú z princípu zlé, ale ide o to, ako ich mám na tanieri nakombinované! Rovnako nie je pizza ako pizza. Originálny prístup talianov, ich kváskové tenké cesto a len minimalistický prístup k prílohám robí svoje.

Dajte si preto pozor na kvalitu, mnostvo cukru, ťažké tuky a kombinácie proteínov.

Kľučom k úspechu nie je maximalizácia, ale optimalizácia zloženia nášho taniera.

Keď si dáte pozor na tieto zrady a začnete zlepšovať vaše voľby, tak si výrazne zlepšíte deň. Prispejete k lepšiemu tráveniu, nebudete stresovať organizmus a váš mozog dostane správne živiny, aby mohol ísť na 100 %.

Zmenu prístupu a našu Human Power máme predsalen vo vlastných rukách a ako sa hovorí, nikto učený z neba nespadol. Nevadí, ak sa prebijete cez množstvo zlyhaní, pokusov a omylov. Ja som si tým prešiel a stále prechádzam v rôznych oblastiach života.

Aj keď skombinujete najzdravšie proteíny dokopy ako napríklad mlieko s mäsom, či prekombinujete strukoviny, tak vás to môže riadne zaťažiť.

Filozofia Powerlogy však spája funkčnosť, zdravie a skvelú chuť vo vašom jedle. Jedle, ktoré nestresuje a neuberá vašej Human Power, ale práve naopak. Jedle, ktoré ju kultivuje a pravidelne dobíja energiu.

Sladujte môj Instagram alebo Powerlogy Instagram a spoznávajte s nami skryté zrady, ktoré nám berú energiu. A zároveň alternatívy, ktoré nám ju dávajú ako napríklad super chutné a rýchle bezlepkové lievance s nugátom pre deti.

Zamyslime sa nad kľúčovou otázkou: Je bežný fast food naozaj rýchlejší a prináša vám očakávanú hodnotu?

Podľa mňa absolútne nie.

Často musíte stáť v rade a v teple čakať na ešte horúcejšie vyprážané jedlá, ktoré vedci jasne zadefinovali ako jednu z príčin zápalov v tele.

Zoxidované tuky, toxíny AGE, rýchle cukry v kombinácii s tukmi, záťaž trávenia a otupenie mozgu falošne presladenými alebo presolenými chuťami. Navyše, nutričná hodnota vitamínov, minerálov a polyfenolov skoro nulová…

Čo tak si radšej doma vyrobiť prémiové lepeňáky, alebo zbaliť čestvú zeleninu, ovocie a k tomu pridať kvalitný ovčí a kozí syr či orieškové maslo?

Možnosti je veľa, rozhoduje len vedomé plánovanie a naše vedomosti. Ak viete, čo vám energiu dáva a čo nám ju naopak berie, viete si aj vybrať.

Moje 3 funkčné jedlá čistej chuti na dovolenky, cesty a výlety.

Ako vidíte a určite aj dobre viete – vždy existuje lepšia voľba.

Inšpirujte sa naším Powerlogy prístupom, v ktorom čerpáme z chuti a sily skutočného jedla zloženého z prírodných ingrediencií.

1. Moje TOP letné jedlo na brunch alebo ľahký obed

Jablko + citrón + zeler + Powerlogy mandľové maslo.

2. Môj TOP grécky šalát s MCT olejom na piknik

Uhorky, paradajky, olivy, oregano, pór nakrájaný na jemno (je ľahší ako červená cibuľa), pravá feta, balsamico, olivový olej a 10 ml MCT oleja.

3. Moje TOP domáce banánové tyčinky na cesty s orieškami a medom

Efektívny recept na 15 minút nájdete priamo tu.

Na záver tohto letného blogu vám prajem, nech je sila čistej chuti s vami každý deň!

A potom aby sa vám darilo udržať si hranice a štandardy vášho zdravšieho, fukčnejšieho a prírodnejšieho pristupu. Nebáť sa ich komunikovať rodine, babke, dedkovi, v školke či škole alebo medzi partiou vašich známych. Myslím si totiž, že často zlyhávame vo vodcovstve. Bojíme sa vyjadriť nesúhlas s väčšinou, a tak radšej opatrne prijímame priemerné voľby a status quo.

Nebuďme ľahostajní a začnime s hrdosťou a vlastným príkladom.

Pridajte sa ku mne, zdravšie a produktívnejšie Slovensko potrebuje počuť aj váš hlas.

11 Odpovedí

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.