Power story: V živote som nemal takú kondíciu ako teraz

Dusan blog Pred a Po

Veľa ľudí túži po zmene! Viac menej každý vie, čo by mal začať robiť. Lepšie jesť, menej sa stresovať a viac cvičiť. Avšak, aký je rozdiel v nastavení mysle u tých, čo to s ľahkosťou realizujú, voči tým, ktorí opakovane zlýhavajú? Inšpirujte sa príbehom power fanúšika Igora Zajaca, ktorý si nastavil hlavu po 40-tke inak ako väčšina jeho okolia a realizoval zmenu, ktorá ho posunula na nový level. Nie len športový, ale aj mentálny s lepším a pozitívnejším prežívaním každého dňa.  Príbeh o tom, ako sa prestať vyhovárať a začať na sebe pracovať.

Uvedomil som si, že jedna vec je zdieľať môj vlastný príbeh, nástroje a motivácie zlepšovania, ale druhá vec je uveriteľnosť aplikácie vo vašich životoch. Takto som dospel k tomu, že bude skvelé zdieľať reálne príbehy fanúšikov tohto blogu, kde môžete nájsť nielen motiváciu, ale aj konkrétne tipy aplikácie princípov  „power životného štýlu.“ A teda, nielen efektívnej životosprávy, ale aj kritického myslenia a nekonvenčného prístupu k definícii cieľov pre naše učenie a rast. 

Ďakujem preto Igorovi, ktorý sa ako prvý ponúkol, že bude verejne zdieľať jeho príbeh zmeny, ktorý chce inšpirovať ľudí po 40-tke, aby zahodili konvenčné výhovorky a neskĺzli do obmedzeného myslenia a názorov typu:

“Na šport nie je čas a posilovňa ma nebaví.”

“Športová životospráva je drahá a náročná pre aplikáciu.”

“Mám už svoj vek, už mi tak nespaľuje, to je normálne.”

Viac už však Igor a jeho príbeh. Ako to začalo a čo ťa motivovalo? 

“Kríza stredného veku” začala mojou 40-tkou v roku 2014. Aj keď je to len fráza a skôr forma žartu, je tam kus pravdy, keďže pri stretnutí spolužiakov a kamarátov sa mi často nechce veriť, že aj ja som už taký “starý foter”. Koncom roku 2014 som sa dozvedel o svadbe v rodine, ktorá sa mala konať už o pár mesiacov. Mal som zrazu veľkú dilemu: potrebujem nový oblek, ale nechcem si ho obliecť na staré telo.

Pociťoval som nedostatok pravidelného pohybu, ktorý nastal zmenou mojej práce za posledné roky. Nikdy som sa nevenoval nejakému športu naplno, s kamarátmi som si občas zahral futbal či squash. Pri mojej “nížke” 165 cm som vážil 80 kg, a keďže som svoju životosprávu veľmi neriešil, trpel som napríklad búšením srdca, únavou, či problémami s krčnou chrbticou. Preto som sa rozhodol, že je najvyšší čas niečo na tom zmeniť.

Z 80 kíl na 69, super kondícia a vyšší podiel svalovej hmoty.

Prečo práve horský bicykel? 

Už v minulosti som sa pokúšal o nejaké výšľapy na horskom bicykli, keďže bývam pod Vihorlatskými vrchmi na východe Slovenska. Mal som a stále mám trochu strach jazdiť na cestnom biku vzhľadom na veľkú premávku a mnoho neohľaduplných vodičov. Začal som na starom horskom bicykli jazdiť cez lúku ponad dedinu smerom k Vihorlatu.

Lákala ma predstava, že spoznám spomínané okolie detailnejšie zo sedla biku. Časom som zistil, že výšľapy do čo najvyšších polôh vrchov sú pre mňa úplne naj a samotné zjazdy formujú aj vrch tela, čo som spočiatku vôbec netušil. Narastajúca kondícia ma inšpirovala ku stále lepším výkonom, čo vyústilo do postupného vzdelávania sa a vylepšenia mojej techniky, ako aj vyhľadávania nových trás a kamošov s podobným športovým zameraním. Zistil som, že Slovensko ako krajina ponúka širokú škálu možností na tento šport. Keďže som dlhé roky žil v UK, mám to s čím porovnať. Jednoducho možnosti sú tu neobmedzené a s narastajúcou komunitou bikerov, rôznych podujatí a pretekov je to hotový cyklistický raj.


Tvoja najobľúbenejšia destinácia na bike? 

Jednoznačne hrebeň Vihorlatu, ktorý je ozajstný MTB hardcore. Milujem túto trasu, keďže je zmesou všetkého, čo človek v horskej cyklistike chce mať. Aj Národný park Poloniny a okolie vodnej nádrže Starina sú úžasné miesta, kde máte stále čo objavovať bez rizika rušnej premávky. Rád tiež jazdím na Liptove a v Štiavnických vrchoch, v Tríbečskom pohorí a okolí Zlatých Moraviec až po Malé Karpaty. 

Ako však zvládaš trénovať a podnikať zároveň? Navyše máš aj malé dieťa, že?

Narodenie našej dcéry bolo pre mňa možno najväčšou motiváciou dostať sa do kondície. Desila ma predstava, že o niekoľko rokov budem chodiť zhrbený na rodičovské združenia našej dcéry, keďže teraz má ešte len dva a pol roka. Snažím sa trénovať mnohokrát aj pri účasti mojich dievčat – manželky a dcéry, vyberáme cyklistické dovolenky a spájame príjemné s užitočným, keď ma sprevádzajú na pretekoch po celom Slovensku. Zadovážil som si aj cyklovozík pre moju princeznú, takže našľapať cca 1000 výškových metrov s 25 kg záťažou je tiež veľmi dobrý tréning. 

Každý, kto podniká, vie, že je to ako vrcholový šport a človek sa musí držať v top kondícii a byť stále “fresh-minded”. Človek potrebuje v podnikaní energiu na dosahovanie cieľov, prekonávanie prekážok a stresových situácií, ktoré biznis denne prináša. MTB mi dáva okrem fyzickej kondície aj psychickú rovnováhu. Ak sa podnikatelia vyhovárajú, že na takéto športy nemajú čas, je to pravda len čiastočne. Ja mám rád skoré rána a 27 km cesta do firmy cez les a lúky mi trvá len niečo vyše jednej hodiny. Ak vyrážam včas, vo firme som pripravený začať pracovať najneskôr o 8.30. 

Keď ma večer kamoši volajú na pivo a ja ich odmietnem, tak to už neberú osobne. Vedia, že som rozhodnutý ísť zrána na hrebeň Vihorlatu, na čo sa teším ako malý chlapec. A tak o 6:30 šľapem výškové metre ako blázon 🙂

Vieš definovať 3 kľúčové faktory, ktoré ti podľa teba pomohli schudnúť a zvýšiť kondíciu?

  1. Zmena stravovacích návykov. 
  2. Neustále naháňanie sa za km a výškovými metrami.
  3. Stotožnenie sa s rolou MTB cyklistu, čiže objavovanie nových trás a pretekov, odmeňovanie sa kúpou nového biku či príslušenstva a aj challenge od kamošov cez mobilné appky.

Určite však máš aj svoje nedostatky, ktoré oblasti plánuješ zlepšovať do budúcna? 

Potrebujem zlepšiť svoju techniku pri zjazdoch. Mám kamoša mladšieho o dvadsať rokov, ktorý je veľmi odvážny a dáva mi doslova lekcie, ako zvládnuť niektoré technické pasáže lepšie a rýchlejšie. Neustále sa snažím vylepšovať systém tréningu, aby bol efektívnejší a kombinujem to s adekvátnou výživou.

Tvoj súčasný optimálny denný režim? 

Deň bez fyzickej aktivity si už ani neviem predstaviť, skôr musím dbať na správnu regeneráciu. Mimo cyklistického tréningu takmer denne cvičím s vlastnou váhou. V zimných mesiacoch som zapojil aj bežkovanie, nakoľko stacionárny bicykel ma veľmi neláka.

Samozrejme, dôležitou zložkou každého môjho dňa je správna strava. Aplikoval som rôzne princípy z tvojho blogu a taktiež tvoje osobné rady, ktoré mi tiež veľmi pomohli a s ktorými som sa ľahko stotožnil.

A čo snacky a energia na bike? Ktoré jedlá ti najlepšie fungujú? Používaš nejaké glukózové gély? 

Spočiatku som veľa o týchto veciach nevedel, ale postupne som došiel na určité princípy, ktoré fungujú vynikajúco práve pre mňa. Fungoval som dosť na sacharidoch a rýchlych cukroch, mal som však v pretekoch aj mimo nich často kŕče a energia nikdy nebola dostatočná na dlhšie výjazdy alebo maximálny výkon. Glukózové gély mám vždy pri sebe ako poslednú záchranu na koniec výjazdu, zväčša však pomôžu už len mojim kamošom, keďže dokážem vydať slušný výkon bez akýchkoľvek cukrov. Moje obľúbené snacky sú hrsť orechov, kokosový tuk a dostatok čistej vody.  

Je pravda, že si si niekedy nevedel predstaviť vynechať raňajky a teraz ti je niekedy lepšia len káva s tukmi? 

Ja som doslova raňajkový typ, aj keď je to o piatej ráno. Keby mi niekto pred tromi rokmi povedal, že sa dá fungovať aj bez “kvalitných”raňajok, tak by som mu určite neveril. Dnes naopak aplikujem do svojho jedálnička menšie hladovky a aj taká káva s kokosovým tukom a maslom je pre mňa bežná rutina. Momentálne dokážem ráno vyšľapať 1500 výškových metrov bez raňajok za veľmi slušný čas.

Aké sú tvoje najväčšie úspechy v športe a životospráve, na ktoré si hrdý?

Z pôvodných 80 kíl som schudol na 69 a zvýšil sa mi podiel svalovej hmoty. Narástla nielen kondícia, ale aj sila, čo sa prejavuje v bežnom živote oveľa väčšou energiou a dobrou náladou. Za rok 2016 som najazdil cca 5000 horských km a absolvoval som 8 MTB pretekov. Na moje prekvapenie som zdolal Kráľovú hoľu na biku. Nebol to však len nedeľný výlet, ale súčasť trasy Crazy na preteku Horal MTB. S kamošmi sme si naplánovali menšiu trasu, ale mužská rivalita nám nedala, aby sme namiesto 74 km dali rovných 132 km. Našľapali sme spolu 4500 výškových metrov v čase 10h 59m 59s, čo bol aj pre mňa prekvapujúci výkon.

Čo konkrétne by si odkázal tvojim rovesníkom, ktorí chcú zmenu? Kde je podľa teba kritické začať? Hlava, tréning, výživa? 

Ako som spomenul, chcem byť fit aj kvôli našej dcére. Nerád vidím samého seba ako starnúceho štyridsiatnika bez inšpirácie a motivácie. Mám zodpovednosť aj ako rodič byť príkladom dcére a je dosť odstrašujúce, aké obézne môžu byť dnes deti. Spoločné kilometre na bikoch s manželkou a dcérou prispievajú našej rodinnej harmónii.

Ak sa niekto chce posunúť v kondičke a forme, zároveň chce schudnúť a zlepšiť si náladu, je dôležité vyhnúť sa všetkým pohodlným lenivcom a vyhľadať aktívnych, častokrát aj oveľa mladších ľudí. Takto človek získa ten potrebný “drive” a povzbudenie. Každý nech si vyberie šport, ktorý mu sadne, v ktorom nájde radosť z pohybu a zabezpečí mu tak prísun endorfínov. A ten je vysoko návykový 🙂

Vždy ma teší, ak mám na preteku lepší čas, ako o polovicu mladší chlapci, ale stretávam aj 60-ročných pánov, ktorí podávajú lepšie výkony ako ja, a preto nikdy nie je neskoro začať na sebe makať.

Igor Zajac, vášnivý MTB cyklista, konateľ spoločnosti EBIX s.r.o. – výhradný dovozca autokozmetiky Autoglym pre SR

Ak sa chcete Igora čokoľvek spýtať o cyklistike, alebo máte tip na spoločný cyklovýlet, kontaktujte ho na izaj@autoglym.sk

Jedna odpoveď

  1. Tiež som sa inšpiroval aj u pána Plichtu.
    Až po zmene zmene stravy 17.11.2015 nastal progres po stagnácii výkonnosti.Minulého roku som dal 333 Šp.extrém aj krejziho čo bolo niekedy pre mňa nepredstavitelne a to som ročník 1962.
    Vďaka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.