Power story: Intolerancia bez zúfalstva s Luciou Samuelovou

dav

Myslíte si, že keď vás často bolí brucho alebo dostávate kŕče, tak je to normálne ? Alebo máte rôzne reakcie na pleti a tušíte, že môže byť problém v strave? Alergia a celiakia vám bola vylúčená, ale čo ak je problém histamín? Ako si pomôcť, keď neviete, kde začať? Inšpirujte sa príbehom mladej IT-čkárky, ktorá svojím kritickým prístupom prišla na vec, čo jej robí zle.

Navyše svoj problém obrátila v poznanie vlastného tela pre pevné zdravie, stabilnú energiu a nadpriemernú produktivitu.

Najhoršie je, že to považujeme za normálne!

Práve takto som začal debatu s Luciou Samuelovou, ktorá založila skupinu Intolerancia bez zúfalstva a stojí aj za úspešným projektom Stravovacieho diára .Lucia tak pomáha ľuďom s intoleranciami, aby lepšie vnímali to, čo si nakladajú na tanier a aby si vedeli lepšie kriticky vyhodnotiť, čo im robí zle.

Lucia ma silnú Histamínovú intoleranciu, ale zároveň aj silný, ako to ja volám POWER prístup k životu. Neupadla do zúfalstva, obrátila problém na výzvu ako lepšie vnímať svoje telo a naučiť sa dôležité aspekty individuálneho stravovania. Myslím, že Luciin príbeh je pre nás skvelým príkladom a inšpiráciou.

Z pozorovania totiž s Luciou vidíme, že ľudia často nepripisujú svoje problémy možnej histamínovej intolerancii. Bolesti hlavy, či stavy nízkej energie považujeme za normálne,  alebo rezignujeme, či upadneme do zúfalstva pre svoje stravovacie obmedzenia.  

  • Lucia, čo všetko si riešila, kým si prišla na to, že problémom bude histamínová intolerancia?

Môj príbeh je podobný príbehu mnohých s potravinovými intoleranciami. Niekedy na vysokej škole som začala mať rôzne zdravotné problémy a tie sa nabaľovali viac a viac. Dovtedy som bola zdravá a plná života. Zrazu som začala chodiť od dverí k dverám rôznych špecializovaných lekárov. Každou návštevou mi do karty pribúdali nové diagnózy, ktoré sa neskôr ukázali ako chybné. Prípadne výsledky vyšli úplne ideálne a ja som sa s potvrdením na papieri, že som zdravá ako repa vracala domov. A večer na urgentný príjem s akútnym stavom. Ráno do školy alebo do práce, akoby sa nič nedialo….

Ak som niekomu povedala, že noc som opäť strávila v nemocnici, nebyť papieru od lekára, asi by mi to ani nikto neveril. Pretože ráno som bola opäť fit. Situácia bola naozaj natoľko vážna, že som podstúpila aj niekoľko operácií, pretože vonkajšia diagnostika nepostačovala. Keď už lekári nevedeli čo so mnou, dostávali sa mi odporúčania na odbúranie stresu zo života. Márne som im vysvetľovala, že mňa tieto rôzne stavy chytajú aj vo chvíľach úplnej pohody, ako sú napríklad dovolenky.

Trvalo roky, kým sa zistilo, že to je všetko inak. A pri diagnózach, ktoré som dovtedy počúvala, vďaka za to, že to je inak. Teraz si už totiž viem pomôcť. Mnohí prepadajú zúfalstvu a berú to ako neskutočnú neprávosť, ale ja som naozaj vďačná, že vďaka správnej strave opäť fungujem normálne. Čo by mnohí s oveľa vážnejšími diagnózami dali za to, ak by si pomocou stravy vedeli svoj stav zlepšiť.

Preto som sa s pokorou vo voľnom čase pomocou mojej facebookovskej skupiny rozhodla motivovať ľudí a pomáhať im nájsť cestu, ako sa to celé dá zvládnuť a bez zúfalstva. Či už formou receptov alebo tipov ako sa dajú zvládnuť rôzne situácie aj so stravovacími obmedzeniami.

  • Aké boli tvoje prvé myšlienky keď si zistila, že máš silnú histamínovú intoleranciu? 

Úprimne? V duchu som si pomyslela, že a to je zase čo? O histamíne som vedela len v spojitosti s alergickými reakciami (že ľudia berú antihistaminiká) a histamín vo víne spôsobuje na druhý deň bolehlav. Moje tráviace ťažkosti boli v tom období minimálne (vtedy som si to tak vyhodnotila) a viac ma trápili ostatné zdravotné problémy a bola som trošku netrpezlivá, že prečo tu ideme riešiť nejakú “alergiu” na jedlo.

Od vtedajšej mojej imunologičky som sa však dozvedela len veľmi málo. Dala mi zoznam potravín, ktoré jesť môžem a ktorým sa vyhýbať. Povedala mi, že o pár mesiacov by sa malo polepšiť a kontrola iba v prípade akútneho zhoršenia stavu. Je to už pomerne dávno, ale pamätám si ako som mamine volala s tým, že som alergická na rajčiny, baklažán a podľa lekárky sú s tým spojené moje ostatné problémy. Mamina sa zasmiala s tým, že nevadí, skúsime ďalšie vyšetrenia. No naozaj, vôbec mi nenapadlo, že voľba potravín môže ovplyvniť všetko. Nie len tráviace ťažkosti.

  • Oki,  vyriešila si vlastný problém… Čo ťa, ale motivovalo založiť skupinu, intolerancia bez zúfalstva? Čo tam vlastne riešite?

Keď som prišla domov, snažila som sa na internete vyhľadať niečo o histamínovej intolerancii. V tom čase slovenských a českých zdrojov až toľko nebolo. Fóra som nepovažovala za relevantné informácie, ale skôr niečo, čo môže skôr ublížiť neodbornými radami a informáciami, ktoré sa tradujú bez podložených faktov. Tak som ich automaticky preskakovala. Vďaka tomu, som sa tým začala zaoberať do hĺbky, chcela som vedieť ako si pomôcť, nie len ako uvariť niečo z potravín, ktoré boli uvedené na zozname.

Vytvorila som si vlastný prístup, zmenila životný štýl, prispôsobila som svoje fungovanie situácii a hľadala možnosti ako to celé zvládnuť.

Denne som počúvala otázky typu:

  • Takto ti to chutí?
  • A to naozaj nepiješ? Akože vôbec?
  • Si chorá alebo čo ti je ?
  • A to ako chceš cestovať po svete?
  • Čím ťa ponúkneme? Nedáš si vážne ani trošku?
histaminova intolerancia
Chutná strava pri histamínovej intolerancii

Prípadne v reštauráciách vám čerstvosť aj kvalitu ochotne aj odprisahajú. Neuvedomujú si, že pre histaminika je čerstvosť niekedy otázka minút. Medzičasom pribudli aj kvalitné české aj slovenské informácie avšak aj mišmaš hlúpostí z fór a zastarané informácie, ktoré boli pretavené do blogov.

Začítala som do príspevkov a zistila som, že ľudia nemajú čas alebo potrebné schopnosti študovať relevantné zdroje. Bohužiaľ, pre mnohých je jednoduchšie položiť otázku do pléna a zariadiť sa podľa pocitu z odpovedí. Niekedy tak majú ľudia šťastie, že prídu na správne odpovede, no často ich to navedie aj na nesprávnu cestu.

Keďže som chcela tým ľudom pomôcť, ale nebolo v mojich časových možnostiach popri práci a časovo náročnom životnom štýle sledovať každé jedno diskusné vlákno, založila som skupinu Intolerancia bez zúfalstva.

Snažím sa tam ľudí inšpirovať receptami vhodnými pre histaminikov, bezmliečnych a bezlepkových. Najmä v tom čase nebolo toľko dostupnej inšpirácie pre histaminikov. Okrem iného sa snažím odporúčať články, ktoré ich navedú  na správnu cestu, ukazujem im tam príklady z môjho života, ako sa vysporiadať s rôznymi situáciami. 

S mnohými som v kontakte cez súkromné správy, virtuálne s nimi prežívam ich radosti a starosti a snažím sa im dodať odvahu a pozitívny prístup. Nie sú pre mňa zdroj lajkov pri príspevkoch. Sú moja virtuálna intolerantná rodina a je to pocit na nezaplatenie, keď sa časom ozvú ako sa im darí a že ich moje rady pozitívne posunuli.

  • Venuješ sa už dlho životospráve a jedlu alebo až od svojich problémov?

Musím sa priznať, že som dovtedy jedla, čo mi chutí. Neriešila som, či to je zdravé alebo nie. Ľudí okolo mňa, čo stravu „prežívali“ som pozorovala s úsmevom, prípadne komentárom, že nech sa nezbláznia z tých eko – bio – raw trendov, veď ja jem tak ako mnohé generácie pred nami a som tu.

„Biomatky“ mi tiež prišli ako z inej planéty, veď prečo by dieťa nemohlo lízatko, veď my sme ich mali v puse celé detstvo. Nejak som si nepripúšťala fakt, že potraviny voľakedy síce mali obmedzený výber, ale boli oveľa kvalitnejšie. Dnes už viem oceniť kvalitu nepostrekovanej zeleniny a ovocia, polotovary a komerčné sladkosti ignorujem. Varím denne z kvalitných zdrojov, čerstvé a výživné jedlá.

Keď sa, ale zamyslím, tak je to najmä z dvoch dôvodov!

  • Po prvé, som donútená kvôli histamínovej intolerancii, pretože inak by som mala reakcie.
  • Po druhé potrebujem uzdravovať svoje telo a to sa dá jedine kvalitnou výživou, ktorá je nápomocná v uzdravovaní čreva.

Čiže je veľmi dobre, ak aj zdraví ľudia a najmä mamy malých detí rozmýšľajú ako podporiť imunitu, ktorá sa buduje v čreve a ako udržať črevo nepoškodené. Je dôležité čítať zloženia, pretože už vo všetkom nájdete zdravšiu alternatívu, bez konzervantov, farbív a podobne.

Nie som však zástanca bezhlavého nasledovania  stravovacích trendov, keď vám človek nevie jasne zargumentovať prečo robí to, čo robí.  Napríklad vyradenie lepku, či laktózy len z dôvodu, že je to IN, alebo, že je to na IN- stagrame.  

  • Vraj si svoje problémy na začiatku považovala za normálne, je to pravda?

Ako ktoré, uvediem jeden príklad. Mávala som silné kŕče v hlave niekoľko krát denne. V polročných intervaloch ma sledovali na magnetickej rezonancii a CT. Potrebovala som sa z toho dostať, tak som obiehala neurológiu a rehabilitácie krčnej chrbtice a nepomáhalo. Nakoniec sa to vytratilo, keď som začala riešiť stravu.

A vtedy som zistila, že nie len, že mi ustúpili tieto kŕče, ale zmizla aj bolesť hlavy, ktorá ma sprevádzala aj zvyšok dňa. Tým, že to bolo niečo tak chronické u mňa, vôbec som si neuvedomovala, že mám hlavu ako vo zveráku. Až keď to ustúpilo. Je to niečo ako keď ste dlho v hlučnejšom prostredí, časom to začnete ignorovať a nevnímate to. A zrazu, keď niekto „vypne“ ten hluk, zbystrí to vašu pozornosť, že aké ticho. A vtedy si uvedomíte, že ako to hučalo.

  • Aké sú tvoje najkritickejšie potraviny a čo odporúčaš histaminikom na 100% vynechať?

To sa nedá takto povedať. Málokedy je to totiž len o histamínovej intolerancii. Často je to spleť aj iných intolerancií, alergií, bakteriálnych a zápalových ochorení. Keďže každý z nás má telo v inom zdravotnom stave. Preto každý z nás toleruje inú sadu potravín.

Avšak, existujú rozdielne zoznamy odporúčaných a neodporúčaných potravín. Často si aj protirečia, mnohé su zastaralé. Na úvod je dôležité zorientovať sa v tom, ktoré potraviny sú vysokohistamínové a ktoré nízkohistamínové. Prípadne, ktoré sú liberátorom vám vlastného histamínu alebo blokátorom enzýmu, ktorý má v tele za úlohu vysporiadať sa s histamínom.

Osobne odporúčam švajčiarsky zoznam potravín, ktorý je pravidelne aktualizovaný. Vo všeobecnosti platí, že je potrebné si vyskúšať na sebe, ktorú potravinu tolerujete a ktorú nie. Na úvod treba obrazne povedané  prečistiť telo prísnejšou eliminačnou diétou. Avšak takou, aby telu nechýbali správne živiny, lebo deficitom si  môžeme poškodiť.

recepty intolerancia

Reakcie však môžu prísť aj do 48 hodín od zjedenia. A nie je to len o jedle, niekedy vám daná potravina prejde bez problémov, inokedy nabehne neskutočná reakcia.  Ovplyvňuje to napríklad aj stres, pohybová aktivita, spánok a podobne. Ťažko sa potom zisťuje, čo sa posledných 48 hodín spôsobilo, že sa teraz cítite tak neskutočne zle. Preto ako najlepšiu pomôcku používam môj Stravovací diár, kde si všetky tieto vstupy môžete značiť. Na inšpiráciu som priložila aj 40 vhodných receptov a je tam aj priestor na vaše recepty. Tabuľka potravín, kde si značíte, či ich tolerujete alebo nie a iné užitočné pomôcky.

  • Ako riešiť stravu na cestách? Spomínala si, že miluješ cestovanie? V ktorej svetovej kuchyni je jedlo najviac v pohode?

 Už som čo to precestovala, čiže skúsenosť dosť pomáha a každá ďalšia cesta je pre mňa jednoduchšia na zorganizovanie. Áno, zorganizovanie. Nie som dovolenkár, ktorý by presedel pri hotelovom bazéne 2 týždne, ale snažím sa vždy precestovať krajinu, vidieť skutočnú tvár krajín, nie tu turistickú. Pretože ak nepôjdete medzi domácich, je vám jedno či ste v Chorvátsku, na Kube alebo v Singapure. V rezorte dostanete služby, aké si objednáte.rady tolerancia

Cestovanie naprieč krajinami je vždy o období spoznávania krajiny virtuálne, čo vidieť, ako sa tam dostať a urobiť si určitý cestovateľský plán. Odkedy mám histamínovú intoleranciu, je to však aj o plánovaní stravy a opatrnosti. Keď už mám cestovateľský plán, ku každej zástavke si poznačím nejaké zdravotné stredisko a mapu, kde sa presne nachádza. Pre zdravých ľudí prehnaná úzkostlivosť, pre mňa v prípade anafylaktického šoku možno záchrana života.

Možnosti stravovania, lokálnych trhov, obchodov a podobne sa snažím prezistiť si vopred. Dnes už sú možnosti ubytovania aj s kuchynkami, avšak keďže program mávam veľmi nabitý, na dovolenkách nevarím.

Mám rada najmä exotiku a potvrdilo sa mi, že čím jednoduchšia a zaostalejšia krajina, tým menší problém.

Nemajú potraviny, ktoré vydržia na regáloch roky, nemajú navoskované jablká na trhoch. Samozrejme nesadnem si do reštaurácie a nevypýtam si niečo z jedálneho lístka, ale preštudujem si ho. Zistím, aké ingrediencie asi majú v kuchyni, keďže ich používajú pri varení a poprosím čašníka o neprekombinované jedlo. Napríklad niekoľko druhov zeleniny uvarených vo vode a len osolené. Možno prichádzam o gastronomické zážitky lokálnych vychytávok, avšak pre mňa je dôležité zvládnuť aj ďalšie dni na nohách a nie spoznávať lokálne nemocnice. Celková dovolenková pohoda, menej priemyselná strava, ovocie a zelenina, ktoré nedozrieva v kamiónoch často spôsobia, že stolerujem aj ingrediencie, ktoré by mi doma nikdy neprešli. 

  • Aké sú tvoje najobľúbenejšie 3 jedlá ?

 Asi som čudná, ale nemám obľúbené jedlá. Snažím sa jedla obmieňať, aby telo malo z čoho čerpať. Navyše stále varím niečo nové, pretože šperkujem recepty pre „mojich“ zo skupiny Intolerancia bez zúfalstva. Avšak mám rada takzvané injekcie prvej pomoci.

  • Hovädzí vývar, ktorý mam nakrabičkovaný zmrazený a kedykoľvek za chvíľku rozmrazený bez zmeny chuti. 
  • Rýchle smoothies, ktoré zasýtia, dodajú energiu, vlákninu a potrebnú dávku vitamínov. 
  • V neposlednom rade raňajkové kaše, najmä ovsená na rôzne spôsoby. Jednoducho sa pripravia aj na cestách.
shake - histaminova tolerancia
smoothie – histamínova intolerancia
  • Ktoré nenápadné potraviny vidíš pre seba ako najviac problematické a  značíš do diára naozaj všetko?

Tým, že diár je malý a zmestí sa do kabelky mám ho stále so sebou, neostáva doma v skrinke. Môžem si teda značiť všetko dôležité, čo ovplyvňuje reakcie na stravu – jedálniček, šport, reakcie, spánok, stress, náladu… V diári je tiež 40 chutných receptov vhodných aj pre histaminikov, bezmliečnych a bezlepkáčov. A to všetko súčasne. Nechýba ani priestor na vlastné recepty, zoznam tolerovaných potravín, zoznam potravín, ktoré sa oplatí vyskúšať… 

V rámci častých potravín je veľa ľudí na začiatku prekvapených, že paradajky môžu naozaj škodiť. Veď to je zelenina a zelenina = zdravie. No nie vždy to tak platí 🙂 Spomínané paradajky sú vysokohistamínové, ale tí, čo majú ľahšiu formu HIT-ky možno domáce, nepostrekované zvládnu. Rovnako, žltá odroda spôsobuje menšie problémy.Diar intolerancia bez zufalstva

  • Strava je jedna vec, ale vraj treba riešiť aj formy cvičenia a stres? Aké sú tvoje najlepšie praktiky pre tieto oblasti?

Áno, je to dôležitá oblasť, s ktorou treba aktívne pracovať. A nie preto, lebo všade všetci omieľajú „zbavte sa stresu“. Pri histamínovej intolerancii treba zmeniť celkovo životný štýl. Ak si chcete zmierniť reakcie, vysoký stres je potrebné čo najviac vytesniť zo života. Nepôjde to zo dňa na deň, treba na tom aktívne pracovať.

histaminova toleranciaVäčší stresom je podľa mňa stagnácia, ako kontrolované experimentovanie a skúšanie nového prístupu. Ak vás stresuje práca, hľadajte možnosti prijateľnejšie pre vás. Ak vás stresujú ľudia okolo vás, pracujte na tom, aby vás vzťahy tešili. Odstrihnite všetko, čo vás ťahá dole. Urobte to však premyslene a s pokojom, aby vás nová situácia nestresovala ešte viac. Ľudia sa boja zmien, avšak ak pre seba nič nespravíte, nikam sa neposuniete.

Čo sa týka cvičenia, u histaminika môže vzniknúť rovnaká reakcia ako na jedlo aj po cvičení. Najmä ak sa bavíme o aktívnom cvičení. Máte kondičku, napriek tomu sa vám točí hlava, lapáte po dychu, máte fľaky po tele? Nemusí to nič znamenať, ale môže ísť aj o HIT-ku. Preto sú skôr odporúčané pokojné a uvoľňujúce a zároveň spevňujúce cvičenia ako sú joga a pilates. Chôdza je zas prospešná pri sedavom zamestnaní, aby sa rozhýbali črevá. Ak to spojíte s prechádzkou v prírode, súčasne si vyčistíte hlavu.

  • Je pravda, že postupne môžeme telo naučiť tolerovať niektoré potraviny? Vraj si tak zvládla banán?

Je pravdou, že ľudom sa časom mení zoznam tolerovaných potravín. Avšak má to súvis s tým, že telo sa buď uzdravuje alebo naopak pribúdajú zdravotné problémy. Musím zaklopať, že mne sa malými krôčikmi darí ísť dopredu v tom pozitívnom smere.

Zápaly systematicky odstraňujem aj s pomocou lekárov. To znamená, že nepodceňujem diagnostiku a snažím sa pátrať po skrytom zápale v tele. HIT je totiž často symptómom iného ochorenia alebo zápalu. Ich odstránením sa výrazne môže zlepšiť HIT.

Do jedálnička tiež často zaraďujem potraviny s protizápalovými účinkami, snažím sa telu dodať živiny, aby malo silu bojovať. Ja som napríklad roky nevedela tolerovať spomínané banány. Raz za čas som skúsila malý kúsok. Vždy to dopadlo veľmi zle. Dnes už ho tolerujem, aj keď  v menšom množstve.

  • Aké výzvy máš v súčasnosti pred sebou? Vraj sa môžeme tešiť na semináre pre histaminikov?

Áno, denne mi píše veľké množstvo ľudí, ktorí sa snažia usporiadať si život v rámci diéty. Mnohé veci, ktoré ich zaujímajú, sa opakujú. Preto som sa rozhodla, že to zhrniem do semináru. Osobný kontakt, rozprávanie na rôzne zaujímavé témy, tipy na varenie, motivácia.

Tiež pripravujem knihu, ktorá ukazuje cestu ako fungovať s histamínovou intoleranciou, rodine a priateľom histaminikov pomôže porozumieť ich životu a súčasťou budú aj recepty. A v neposlednom rade by som aj tento rok  rada priniesla Stravovací diár, keďže ľudia na tohtoročný pozitívne reagujú, recepty ich inšpirujú a osobný denník im pomáha na ceste odhaľovania príčin reakcií. Ak teda máte podozrenie, alebo sa chcete informovať viac, tak neváhajte napísať do komentov, alebo ma kľudne a otvorene kontaktujte na intolerancia.bez.zufalstva@gmail.com

Nezmeškajte nové články, recepty a tipy pre aktívny životný štýl 
Prihláste sa na  odber newslettera. Bez strachu,  je to zadarmo! 🙂

 

DISCLAIMER – UPOZORNENIE

Všetky informácie, ktoré v tomto článku s Luciou publikujem nie sú určené ako lekárske odporúčenia pre diagnostiku a liečbu.  Ako autori nepreberáme zodpovednosť za vaše výsledky. Žiadna z informácii tohto blogu nenahrádza váš vzťah a spoluprácu s kvalifikovaným / atestovaným lekárom.

Našim úmyslom je zdieľať s vami nadobudnuté vedomosti, alebo životné skúsenosti z vlastného experimentovania a hľadania kauzaility.

Zodpovednosť, za správnu interpretáciu a aplikáciu však ostáva na každom z vás osobitne! Naša cesta nie je jediná a dogma, že to musí byť na 100% len tak ako píšeme neplatí.  

Myslite kriticky, testujte a vyhodnocujte si, čo vám sedí…

 Pýtajte sa vašich lekárov na čo najviac možných súvislosti a hľadajte kauzalitu.

Ak vám naše inšpirácie pomôžu budem radi, ale ak máte iný názor a poznatky, tak nám ich kľudne napíšte do komentov nech z nich môžeme spoločne benefitovať a hľadať riešenia.

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.