Optimálny deň výkonného kávičkára, ktorému nie je ľahostajná správna životospráva

Dušan Plichta so zdravou kávou PowerCoffee

Na mojich prezentáciách, rôznych eventoch, či len v rámci bežnej komunikácie sa stretávam často s klasickou otázkou, či je káva naozaj zdravá alebo nie. Navyše, mnohí sa pýtajú, kedy je ten najvhodnejší čas na kávu, najlepší efekt alebo či sa kávou zbytočne a príliš nedopujeme. Pozrime sa teda na to, ako by mohol vyzerať taký náš „našľapaný“ produktívny deň.  Upozornenie!!! Všetky odporúčania dávam v prvom rade na základe vlastných skúseností a inšpirácií zo štúdia najnovších vedeckých a biohackerských publikácií a tiež na základe konzulácií s vybranými odborníkmi na výživu, tréning a zdravie. (Áno, patria sem aj lekári 🙂 ).

Káva je skvelá nielen pre svaly, ale najmä pre mozog

Nejde mi tu teraz o hlbšiu analýzu viacerých štúdií amerických vedcov, ktoré jasne dokázuju, že ak je káva správne zvolená, tak vie priniesť výbornú stimuláciu organizmu a dokonca preventívne pôsobiť proti:

  1. Cukrovke
  2. Rakovine
  3. Ochabnutej pamäti

Skôr by som chcel poukázať na fakt, že bezchybná organická káva je minimálne rovnocennou, ba dokonca oveľa zdravšou náhradou energetických nápojov pre podporu výkonu. Dokonca som presvedčený, že ako organický prírodný produkt je spoločne s čajom tou najlepšou formou podpory organizmu v záťaži.

Na káve je však unikátne to, že s ňou dokážeme podporiť nielen výdrž svalov, ale najmä  naše kognitívne funkcie a schopnosť sústredenia. Pre moderného človeka, ktorý čím ďalej tým viac pracuje hlavou, je káva často tým najlepším spoločníkom. Dokonca aj na portáli TED talks, kde sa nechávame inšpirovať myšlienkami, ktoré sú skutočne hodné šírenia, nachádzame zaujímavú prednášku o tom, že práve pri káve sa často mení pracovný svet na kreatívny, a že práve kaviarne sú miestom, kde sa myšlienky premieňajú do realizácie.

Power Coffee selection

Sami poznáme, že najlepšie myšlienky prichádzajú práve vtedy, keď sme v pohode, keď nie sme hladní, smädní, stresovaní, či vyčerpaní… Realita súčasného pracovného sveta je však trochu iná. Prináša oveľa väčšie množstvo povinností a nároky si vyžadujú možno aj superschopnosť „multitaskingu“ alebo skôr správnej prioritizácie, či eliminácie menej dôležitých vecí. Sám som osobne prešiel rôznymi stratégiami, až som prišiel na to, že často je naša produktivita závislá od tých správnych spúšťačov.  Aj keď si niečo perfektne naplánujeme, je veľmi ľahké zmeniť okolnosti a prípadne v skutočnosti nevykonať to, čo sme naplánovali, pokiaľ si správne nezadáme spúšťače a odmenu, ktorá nás motivuje k výkonu. System zmeny navyku.011

Otázkou je, ako si nastaviť tie správne spúšťače?

To už nechám na Vás :). Pričom ale opíšem zatiaľ najlepší režim, ktorý sa osvedčil mne samotnému. Pozrime sa bližšie na moje „menu produktívneho dňa“:

1.     6:30 Budíček + Power Coffee raňajky

Desktop5Vstanem, hodím ľadovú sprchu, potom sa prevetrám vonku v záhradke. Pridám nejaké to  dýchacie cvičenie, ktorým meditujem a predstavujem si vysnívané ráno pri jazere, či v horách. Aj keď som len v bratislavskej záhradke, hneď sa cítim lepšie. Vrátim sa naspäť dovnútra, urobím si môj prvý spúšťač, špeci recept Power Coffee, kde si kávu zmiešam s maslom, kokosovým tukom a dochutím pravou vanilkou alebo škoricou.

Prečo nepotrebujem raňajky?

Pretože mi ráno po dobrej večeri až tak nechutí… Navyše energiu príjmem zo zdravých tukov a vôbec tak nenabúram štádium hladovania, ktoré je tak vhodné pre detoxikáciu a obnovu glykogénu v pečeni. Zároveň tak dodám mozgu tú najlepšiu výživu v podobe kombinácie kávy a tuku. Mozog nám totiž oveľa lepšie funguje na zdravých tukoch (najmä omega 3) oproti glukóze, čo má väčšina ľudí dosť pomýlené. Ako extra bod je aj metabolický tréning, ktorým telo učím produkovať skôr ketóny a nebyť tak závislý na glukóze. Týmto spôsobom nie som hladný a do 11.00 dokážem krásne riešiť pracovné záležitosti a zvládnuť stres.

2.     11:00 Desiata: tvrdý syr, jablko, orechy  

Tu mi často stačí jedno jablko alebo nejaký ten dobrý tvrdý syr, ktorý doplním jablkami. Po pol hodine si niekedy šupnem malé espresso alebo zelený čaj. Takto dokážem opäť pracovať aj do 14.00 hodiny.

3.     14:00 Obed za odmenu po vykonanej plánovanej práci

powerfood obedObed si dávam ľahký, ale na druhej strane taký, aby ma nasýtil.  Preto mi najlepšie vyhovuje na olivovom oleji opiecť zeleninu a pridať len slaninu, prosciutto, vajcia, či ovčí/kozí syr. Pre chuť si občas dovolím aj kúsok opečenej čiabaty tak, aby si bolo s čím olivový olej vychutnať. Súhlasím s tými, čo budú namietať, že som frajer, keďže si to pripravujem doma. Avšak, pravda je taká, že som často aj na cestách a tak sa aj v reštauráciách snažím zvoliť jedlá, v ktorých je čo najviac zeleniny, primerane mäsa a kontrolujem hlavne príjem sacharidov (zemiaky, cestoviny, pečivo, ryža).

Po obede, ide na rad samozrejme spúšťač vo forme espressa, keďže asi aj sami dobre poznáte ten pocit poobedňajšieho útlmu, kedy sa nám chce skôr len oddychovať. No tým, že som sa obedom nepreťažil, tak sa opäť skoro dostávam do výkonu.

powerfoodsnack banan mandle kokos4.     17:30 Olovrant za odmenu, že som nelenil a aj poobede som veci posunul ďalej

Tu si dám väčšinou kombináciu horkej čokolády s mandľami, alebo tekvicovými semiačkami. Niekedy nie som hladný vďaka dostatočne tukovému obedu, v tom prípade si teda dám to fajné espresso. Robím to najmä vtedy, ak o hodinu idem na tréning, kde chcem trénovať práve nalačno s tým, aby som skutočne posilnil svaly. Potom stačí aj správnych 20 minút a sme vybavení…

Jeden z najlepších olovrantov sa mi podaril minule, keď som testoval práve kombináciu banán (iba polovica), horká čokoláda, kokosový tuk a mandle.

5.     20:00 Večera, zlatý klinec programu

powerfood veceraDostávame sa k najlepšej časti dňa, keďže je to super odmena po celom náročnom dni. Väčšinou si doprajem grilované mäso so zeleninou alebo aj domácu zabíjačku s kyslou kapustou. Variant na večeru je viacero, dôležité je však „spapať“ dostatok tuku a minimum sacharidov (pečivo, cestoviny, ryža), preto si dám opäť maximálne kúsok opečenej čiabaty bez striedky alebo trošku basmati ryže. Keď máme pohodu, tak mi najviac sedí pohár červeného vínka, aj keď mám ešte prácu. Naštartujem sa pre ďalšiu tvorbu nejakým tým fajným ristretkom a môže sa ísť študovať výživa, káva, či čerpať inšpirácie pre zlepšenie tohto sveta.

Verím, že veľa z vás má podobné skvelé vylepšenia a fintičky ako oklamať náš často hlúpy mozog, ktorý sa vie tak perfektne brániť prokrastináciou a odkladaním dôležitých vecí. Osobne musím priznať, že i keď som raňajky považoval za najdôležitejšie jedlo dňa, tak som zrazu došiel na to, že ono to tak úplne nemusí byť a že často sa cítim lepšie aj bez nich. Vyskúšajte, uvidíte a napíšte. Som zvedavý na vaše pocity.

Power Coffee Super Balik.025

 rsz_objednat002rsz_objednat004

 

 

 

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.