Ondrej Pavlák – Efektívny silový tréning a nový pohľad na energiu potravín

Headline Q&A

Prečo je silový tréning najefektívnejším stimulom pre svaly a našu energiu? Prečo sú bosu lopty a mnoho náradia v posilňovniach dosť od veci? Kde robia ľudia najčastejšie chyby pri výbere cvičenia? Aké sú jeho nové poznatky vo vnímaní energie potravín a ich vplyvu na športový výkon? Aké 3 power návyky majú najväčší dopad na našu energiu?

Tento rok si chcem vylepšiť vlastný MBA titul na životný štýl a rád ho s vami pozdieľam

Ako som analyzoval rok 2017, tak som zistil, že som sa toho najviac naučil vďaka stretnutiam s inšpiratívnymi ľuďmi a odborníkmi v špecifických oblastiach. Asi tiež poznáte ten pocit aha momentu, alebo novej inšpirácie, kedy vám zaklikne koliesko, alebo získate kľúčové chýbajúce puzzle do vašej skladačky znalostí.

Vybraní odborníci a inšpiratívni ľudia vám navyše vedia odporučiť kvalitné zdroje informácií a nasmerovať vás kriticky správnym smerom pre váš úspech. Môžeme to nazvať aj praktickou školou života, alebo vlastným titulom, ktorý nepodlieha žiadnemu systému, alebo zaujatosti, ale len vašej motivácii k poznaniu a hľadaniu pravdy.

Ako som písal v predchádzajúcom článku o kľúčových poznatkoch roka 2017, tak mojím hlavným hnacím motorom a vnútornou motiváciou je poznanie a pochopenie súvislostí komplexného systému realizácie ľudského potenciálu. Dá sa to nazvať aj takým vlastným Biohackingom, a teda systémovým myslením aprístupom pre optimalizácia tela, mysle a emócii pre vysokú produktivitu a naplnený život

Biohacking Dusan PLichta
Myšlienková mapa Biohackingu ako systému pre osobnú personalizáciu a zlepšvanie výkonu

Prístupov, stratégií, techník a hlavne informácií je v súčasnom svete neúrekom. Mnoho ľudí už prestáva uznávať internet pre jeho toxicitu a povrchnosť. Priznám sa, že aj ja som sa pár krát popálil…

Na druhej strane stále verím, že keď si vyberieme správne zdroje a kriticky budeme študovať a vyhodnocovať nové informácie, poznatky, či inšpirácie, tak môžeme efektívne experimentovať a zavádzať nové návyky a prvky do nášho života.  Či už pôjde o nový prístup k pohybu, raňajkám, alebo práci s vlasnou mysľou, tak verím, že postupne vyladíme všetky prvky životného štýlu tak, aby sme boli zdraví, vedomí a vnútorne štastní z naplneného života s jasným cieľom.

Z tohto dôvodu vidím ako hodnotné na blog položiť kritické a možno netradičné otázky špecialistom, odborníkom, mentorom a inšpiratívnym ľuďom, ku ktorým mám prístup a ktorý sa vybranej oblasti venujú niekoľko rokov, nie len mozgom, ale aj srdcom.  Ľudí, ktorí majú výsledky a človek sa od nich môže veľa naučiť, alebo minimálne porozmýšľať o vystúpení zo zóny komfortu a prehodnotiť aktuálne presvedčenia, limity a obmedzenia vlastnej mysle. Mnoho z týchto ľudí nepatrí medzi mediálne známe celebrity, ale o to viac vidím hodnotu priniesť ich poznatky k vám.

Vidíme totiž, že konvenčné médiá sa orientujú skôr na komerciu a málo z nich prináša hlbšie necenzúrované, alebo aj nepohodlné a nekonvenčné informácie o súčasných výzvach súčasného životného štýlu a ich vplyvu na naše mentálne a fyzické zdravie.

Zjednodušene povedané, chcem bez predsudkov a prakticky spoznať a identifikovať najdôležitejšie veci pre vysokú energiu života, ktoré vieme aplikovať do života a výrazne zlepšiť jeho kvalitu. Eliminovať strach a stres, alebo ho dostať z väčšej časti pod kontrolu a dokázať tieto záležitosti vedome spravovať a posilniť tak sebarealizáciu a bohatstvo života.

Takže, bez ďalších mojich filozofií o woo-doo a energiách vesmíru, poďme na vec. 🙂

silovy institut dusan plichta

Ondrej Pavlák, zakladateľ slovenského silového inšti tútu a jeden z popredných odborníkov na silový tréning a životosprávu športovcov

Stručné bio o tom čím žije Ondrej tu: http://strengthinstitute.sk/trainer-item/ondrej-pavlak/

Ondrej. Venuješ sa už niekoľko rokov silovému tréningu… Prečo práve táto oblasť? Čo, alebo kto ťa inšpiroval venovať sa sile naplno?

Sila bolo niečo, čo si ma na mojej trénerskej ceste našlo. Vždy som hľadal v tréningu to najúčinnejšie a najrýchlejšie. Zlom nastal, keď som sa hlbšie zoznámil s prácou Charlesa Poliquina a jeho konceptom štrukturálnej rovnováhy (či už ide o svaly, alebo homeostázu ako takú). Čo je ale podstatnejšie, ukázal mi “podsvetie” skutočných trénerov a odborníkov. Časom sa ale môj pohľad na silu trochu zmenil. Už ju neberiem ako veličinu, ale skôr ako schopnosť. Či už je to tak, či onak, zistil som, že silový tréning je tou najrýchlejšou cestou k výsledkom a zmenám.

Vieme definovať základný štandard silu pre zdravého a výkonného človeka, ktorý nie je profesionál, ale má za cieľ vysokú energiu?

Človek má mať schopnosť dokonale ovládať svoje telo. Keby som mal zadefinovať štandard sily, prvé by ma napadlo, že by sme mali byť schopní bez problémov vykonať drep, kľuk, zhyb alebo mŕtvy ťah. Už len ich vykonanie zaručuje, že sme nielen silovo, ale aj technicky a pohybovo zdatní. Ak by som mal ísť hlbšie, myslím si, že skutočná sila znamená to, že jediné, čo nás obmedzuje, je naša vôľa.

Keď už máme štandard, vieme definovať minimálnych 5 – 7 najefektívnejších komplexných cvikov, ktoré by som mal vedieť zvládnuť?

Už vyššie som spomenul 4 základné, z ktorých vychádzajú všetky ostatné. (DREP, KLIKY, ZHYBY, ŤAHY). Každé cvičenie použité v tréningu by malo mať svoju logiku a nedá sa určiť zovšeobecnenie – tieto sú tie najlepšie. Jednoducho povedané, cvičenia sú tak dobré ako dôvod, pre ktorý sme ich do tréningu pridali.

Silovy trening Dusan Plichta

Aká je súvislosť medzi budovaním svalovej hmoty a našou celkovou energiou a schopnosťou zvládať stres?

Fyziologicky sa naše telo správa rovnako – pokiaľ ide o fyzický alebo psychický stres. Budovanie svalovej hmoty je výsledkom adaptácie na stres, ktorý je v tomto prípade tréning. Preto či už ide o stres, alebo energiu, tréningom sme schopní vytvárať podmienky, pri ktorých sa telo snaží adaptovať na zaťaženie. Pokiaľ sme schopní v každom tréningu posunúť hranice zaťaženia ďalej, rastie nám množstvo energie a aj schopnosť odolávať stresu nielen v tréningu, ale hlavne v bežnom živote…

Prečo sa hovorí, že silu neobídeš a že silový tréning je najefektívnejším stimulom pre organizmus?

Myslím si, že to má niečo spoločné s tým ako sme dizajnovaní. Silový tréning je metabolicky náročnejší a tým je jeho pôsobenie na náš hormonálny systém masívnejšie. Hormóny ako je testosterón, kortizol, alebo rastový hormón oveľa lepšie reagujú na silový tréning. Taktiež pokiaľ sme silnejší, bežný pohyb je pre nás jednoduchší a procesy vo vnútri tela fungujú lepšie.

Je pravda, že aj profesionálni bežci a dokonca maratónci trénujú aj v posilňovni s ťažkými váhami?

Vo svete určite áno. A súhlasím s tým, že by to mali robiť. Silnejšie svaly a efektívnejšie pohyby dokážu predĺžiť každý krok a nech už by to bol iba jeden centimeter (správnym prístupom sa dá určite viac), pri počte krokov na celej dĺžke trate to už spraví signifikantný výsledok.

A čo ženy a silový tréning? Z mojich skúseností sa ho ženy boja, že priberú… Vieme odporučiť silový tréning pre krásu bez priberania?

Ak by silový tréning spôsoboval priberanie, potom by sa súťažiace v bikiny fitness vyhýbali fitkám ako sekciám s pečivom v supermarketoch. 🙂 Predstava silového tréningu ako tréningu kulturistov je pri najmenšom neúplná. Myslím si, že v tejto dobe už len málokto pochybuje o schopnosti silového tréningu pre skrášlenie alebo formovanie postavy. Ale ako to je pri všetkom, dá sa to spraviť dobre alebo aj zle.

Práca s Ivanou Surovcovou počas Lets Dance

Poviem ti pravdu, že mňa posilňovňa extra nebaví a myslím, že nie som sám. Čítal som ale knihu Body by Science, kde autor píše, že ak sa správne vyberú cviky a ich prevedenie, tak pre zdravie a adekvátne svaly stačí aj 1 tréning. Aký je tvoj názor na tento prístup, alebo máš nejaké odporúčania na silový tréning mimo posilňovne?

Myslím, že tak ako je to v každom športe, kde existujú obdobia kondičnej prípravy a obdobia súťaže, musí existovať aj v našom roku čas, kedy by sme sa mali venovať sile naplno a čas kedy by sme mali silový tréning raz za čas ako udržiavačku. Z môjho pohľadu je silový tréning príprava na čokoľvek v reálnom živote a robiť ho len preto, že chcem dobre vyzerať je ako kúpiť si nadupané Ferrari a jazdiť v ňom po meste max 50km/h. Myslím si, že budovať silné a zdravé telo má vyšší význam. Má nám umožniť žiť život naplno a jedinou prekážkou je to, či chcem a nie to, či môžem.

 Aké sú 3 najčastejšie chyby, ktoré robia ľudia pri posilňovaní, alebo silovom tréningu?

Podľa mňa je najzákladnejšou chybou, že berú tréning ako odreagovanie a vyventilovanie. Sila sa nebuduje iba mechanickým dvíhaním činiek. Potrebujeme k tomu plné sústredenie, čo nám nepomáha len zväčšovať svaly, ale napomáha prepájať CNS so svalmi, ovládať presnejšie a jemnejšie telo, buduje našu schopnosť sústredenia sa a v neposlednej rade buduje našu vieru v samého seba…

Druhou chybou je, že mnohí majú rovnaký program, rovnaké hmotnosti a počet opakovaní mesiace a mesiace bez zmeny. Každý program je účinný dovtedy, pokiaľ sa naše telo naň neadaptuje. Pokiaľ ho neobmieňame, časom sa stane neefektívnym a kontraproduktívnym…

Treťou chybou je, že ľudia často netrénujú, ale cvičia. Nie sú schopní ostať pri rovnakom programe aspoň tri-štyri tréningy, viesť si záznamy o hmotnostiach, ktoré použili a nevedia si stanoviť konkrétny cieľ, merateľný, či už krátkodobý, alebo dlhodobý…

Tomáš Surovec a stret s pohybovou realitou

 Z mojich skúseností a tréningov, nie len u vás, ale aj ďalších profesionálov viem, že technika je základ. Ktoré knihy, alebo zdroje, odporúčaš pre štúdium techniky základných cvikov?

Pokiaľ ide o techniku, myslím si, že bežne dostupné kineziologické atlasy a knihy sú fajn. Nemám žiadnu špeciálne obľúbenú, ale ak by som mal spomenúť jednu knihu, ktorú by človek mal čítať o silovom tréningu, je to kniha “Poliquin principles” kde je v skratke vysvetlené všetko podstatné a tvorí to základ k ďalšiemu napredovaniu v tejto problematike…

Samozrejme, energia nie je len o tréningu, ale aj o správnej „power životospráve“.  Ktorý smer, alebo základné pravidlá vyznávaš? Klasický fitness prístup počítania kalórií to asi nebude, alebo?

Nie, počítanie kalórií to naozaj nie je ! Životospráva nie je podľa mňa iba jedenie. Naše zdravie a vitalita závisí od denného cirkadiálneho rytmu. Kedy a ako spíme, koľko vody pijeme, ako často a čo jeme, kedy a čo trénujeme… Životospráva vie ovplyvniť náš hormonálny systém viac a tým dosiahnete stabilnejšiu energiu, pevnejšie zdravie a kompozičné výsledky trvalo udržateľnejšie. Napríklad chlapi často berú tribulus terestris na zvýšenie testosterónu, ale popritom je kvalitný spánok ďaleko potentnejší anabolický booster.

V inštitúte pracujete komplexne aj so životosprávou. Kde vidíš 3 najväčšie problémy klientov?

Dusan plichta vino1.Prvým a zásadným je, že zmeny robia iba na dosiahnutie výsledku a potom sa postupne vracajú do tej istej rutiny, ktorá ich dostala do nežiaduceho stavu.  Chýba zmena štandardov a rozhodnutie pre zmenyzo zreteľom na dlhodobú udržateľnosť. Mali by sme venovať čas na zapracovanie nových návykov a “nenakladať” si toho na začiatok veľa. Postupnými krokmi si upravovať životný štýl od tých najzásadnejších jeho súčastí ako je spánok, voda, tréning, pravidelnosť stravy a až keď tieto máme pod kontrolou, potom je čas sa pustiť do zmien ako je strava…

2.Druhou chybou je, že hľadajú zázračné tabletky, ktoré by bez námahy, odriekania a v rekordnom čase dosiahli neuveriteľné výsledky. Aj keď poznám veľa zlepšovákov, musím povedať, že žiadny výsledok nepríde bez adekvátnej práce. Ľudia si neuvedomujú, že práve ten proces odriekania, sebazapierania a odolávania pokušeniam je to, čo nás robí silnejšími. Človek si viac váži výsledok a v konečnom dôsledku aj samého seba, keď absolvuje niečo, čo je náročnejšie. Je to akoby sme si podmaňovali nové územia za hranicami našich komfortných zón a udomácňovali sa tam.

3. Treťou chybou je rutina v rutine. Povedzme, že sme s úspechom upravili svoje stravovanie a upravili sme si raňajky, obedy a večere, rýchle snacky. Potiaľ to je rutina super, ale ani sa nenazdáme a zistíme, že v obchode nakupujeme stále to isté a doma varíme stále tie isté recepty. Táto rutina spôsobí nedostatok dôležitých živín a aj nás vystaví opakovane rovnakým látkam a toxínom. Tu niekde sa o ne začne zaujímať naša imunita a výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Intolerancie, alergie a zápaly. Mali by sme mať rutinu v pravidelnosti, ale iba v rôznorodosti nájdeme progres.

 

Keď sa pozrieš 3 roky späť, čo by si vo svojom prístupe k životospráve urobil lepšie? Vieš definovať oblasť, kde si zmenil názor?

Za posledné tri roky by toho asi bolo veľa. Vo svetle všetkého, čo som sa za posledné obdobie naučil, asi by som sa omnoho viac ako do teraz vyhýbal spracovanému mlieku (to je mojím kryptonitom) a trávil viac času štúdiom vecí, čo ma zaujímajú a menej tých, čo musím.

Ktoré 3 knihy, by si daroval mladému študentovi trénerstva, ktorý ma ambíciu založiť vlastné centrum a realizovať svoj potenciál naplno?

To je ťažko povedať. Ja som zistil, že main stream ma až tak veľmi netankuje a v tom som asi trocha divný. Vždy som rád a veľa čítal, ale pokiaľ ide o potenciál v tomto odvetví, najviac ma inšpirovali tieto – prvou by mal byt už vyššie spomínaný Charles Poliquin a jeho princípy (myslím, že aj napriek všetkému, pokiaľ ide o posilňovanie, je to topka). Druhou by bola určite od Ferrisa – Tools of Titans a treťou životopis od Isacsona – Steve Jobs.

Aké sú tvoje aktuálne výzvy v štúdiu ľudského výkonu a energie? Vraj si absolvoval netradičné školenie pre lepšiu analýzu energie potravín a ich individuálneho vplyvu na človeka. O čo vlastne ide ?

Výziev je naozaj veľa a je ťažko v skratke zhrnúť to, kde všade som sa dostal. Školenie, na ktoré sa pýtaš, som absolvoval u Boba Guiela. S jeho metódou NRT, konkrétne so svalovým testom, som sa stretol už v roku 2011, ale chvíľu trvalo, pokiaľ som pochopil jej dôležitosť. V skratke ide o to, že každá látka na svete má svoj elektromagnetický potenciál a naše telo má schopnosť prečítať ho a vyhodnotiť, či nám daná látka alebo aktivita pomáha, alebo naopak, škodí. Vo svojej podstate ide o veľmi jednoduchý princíp, kde ak máme dočinenie s látkou, ktorá nám má pomôcť, sme silnejší a ak nám tá látka škodí, sme slabší.

 

Aký je z toho hlavný odkaz, ktorý môžem aplikovať do života?

Ťažko povedať, ale mne z toho vyplynuli prinajmenšom dve veci. Prvou je, že každý človek má svoj KRYPTONIT, látku ktorá nám neuveriteľne škodí a rozvracia naše vnútorné prostredie a pre každého môže byť iná a že sme každý unikátny. Druhou je, že východné kultúry v štúdiu energie a jej aplikácie v prospech zdravia sú oveľa bližšie k pravde ako si myslíme s naším pragmatizmom a vedeckým prístupom.

Ak sa povie Ondrej a životný úspech, čo ti príde na um? Alebo aká je tvoja definícia naplneného úspešného života?

V prvom rade je to moja rodina. Od kedy som otcom, moje životné hodnoty dostali iný rozmer. Všetci tí, ktorí majú deti vedia o čom rozprávam. V druhom rade ide o moju prácu. Som nesmierne šťastný, že moja práca je zároveň mojím koníčkom a vášňou. Neviem si predstaviť ako vstávam do inej práce a nútim sa do nej. Takto sa teším na každý nový deň, či už je to sobota alebo pondelok…

Ďakujem Ondrej a ak vás zaujal prístup tak viac info a detailov nájdete na stránke Strenght Institute, kde svojho času dali do formy aj rameno Mira Šatana. 

www.strenghtinstitute.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.