Nové 3 recepty na rozumné domáce sladkosti

Power Bounty

Sacharidy a cukry sú dobrý sluha, ale zlý pán! Preto je veľmi dôležité vybrať si svoju správnu dávku v správny čas a za správnym účelom.  Nasledovné sladké recepty som si zostavil nie len podľa svojich obľúbených chutí, ale aj podľa mojich náročných kritérií na výber jedla. Väčšina ľudí to asi komplexne nerieši, no z mojich skúseností sú naozaj kľúčové a keď ich začnete aplikovať, tak si trúfnem garantovať naozaj stabilnejšiu a vyššiu enegiu počas celého dňa.

V zložení sa orientujem na čo najmenej spracované ingrediencie s dôrazom na elimináciu mlieka, lepku, či koncentrovaných škrobov. 

Prečo je to pre mňa dôležité? Jednoducho preto, že z niekoľkoročného študovania súvislostí vplyvu stravy na môj organizmus a následného experimentovania som zistil, že práve koncentrované sacharidy (múka, cukor, škroby a sladkosti) a proteíny ako lepok a kravský kazeín zaťažujú môj organizmus a moje trávenie, energia a sústredenie je tým negatívne ovplyvnené. 

Samozrejme, nemusí to platiť pre každého. Poštudujte však najnovšie poznatky a modernú vedu a myslím, že sami nájdete, čím ďalej, tým viac dôkazov, že práve manažment sacharidov je kritický. Nie len ich výber, ale aj kombinácie s inými makroživinami a časovanie sú kritickým faktorom pre zdravie nášho metabolizu. Treba si tak vedomiť, že sladké si treba najpv zaslúžiť športom, cvičením a aktívnym pohybom.

Realita je však bohužiaľ taká, že väčšina nášho národa má toho pohybu a športu dosť málo a dávku cukrov si rado dopraje. Zároveň si myslím, že veľmi ľahko podliehame konvenčnosti a pohode toho, aké jedlo nám kde naservítujú, bez toho, aby sme si určili serióznejšie štandardy pre výber.

Zamyslime sa nad štandardami pre výber jedla…

Keď idete na obed, podľa čoho si vyberáte vaše jedlo? Podľa toho, na čo máte chuť? Áno aj ja… Ale koľko ľudí rieši, že ako sa bude po jedle cítiť poobede, ako im bude tráviť a ako sa im bude chcieť rozmýšľať? 

Nehovoriac už ani o zamyslení sa nad tým, že aký systém a sportebu podporujeme našim nákupom. V tomto plne súhlasím s Tonym Robinsom, svetovým odborníkom a trénerom rozvoja osobnosti, že ak chceme niečo zmeniť, tak si potrebujme stanoviť naše nové a hlavne vyššie štandardy. Pre inšpiráciu ponúkam mojich 5 overených štandardov pre výber jedla, ktoré riešim a ktoré mi fungujú. 

Standardy pre vyber jedla

Štandardy by sme už mali,  poďme sa teda pozrieť na to, ako by sa dalo postupne znižovanať objem cukru a škrobov. Dokonca aj v sladkých receptoch, ktoré sa človeku žiadajú. Síce sa zvykne hovoriť, že „prirodzene sa mi žiada“, ale podľa mňa to nie je prirodzene, ale skôr na základe stresu, návykov a vlastných presvedčení….

1. Bezlepkové palacinky s nízkosacharidovým nugátom

Power Nugát som vyvíjal ako nízkosacharidovú alternatívu k bežným sladkým nátierkam plných cukru a palmového oleja. Nugát je nabitý obsahom až 70% vysokokvalitných lieskovcov bez akýchkoľvek umelých prídavkov a emulzifikátorov, osladený nízkoglykemickým prírodným kokosovým cukrom. 
Power Nougat Dusan Plichta

Vďaka tomu je fyziologický vplyv po konzumácii radikálne odlišný od bežných sladkých krémov a 2 plné čajové lyžičky ako snack vám zabezpečia nie len chuťový pôžitok, ale aj sýtosť a stabilnú energiu bez návalov hladu.

Ingrediencie na 8 palaciniek:

  • 3 PL kokosovej múky
  • 3 PL tapiokového škrobu
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček mandľového mlieka
  • 2 PL kokosového oleja
  • POWER NOUGAT (množstvo podľa chuti)

Detailný recept a postup na vylepšené POWER palacinky nájdete tu.

 2. Domáce Bounty z kokosového krému a Bean-to-Bar chocolate

Osobne sa priznám, že tento recept je pre mňa chuťovka číslo jedna. Možno sa mu vyrovná ešte banán s mandľovým maslom a himalájskou soľou. Každopádne, opäť nám ide o zníženie obsahu cukru a elimináciu nepotrebných zložiek kazeínu, laktózy a lepku, ktoré môžu celkom zaťažiť trávenie. Hlavne keď idete akčnejšie na bike, či beh, alebo tréning v posilke, tak asi vám nie je príjemné pregrgávanie a nadúvanie. 🙂

 

Power Bounty

 

Opäť, tak ako pri prvom recepte, tak aj tu nám ide o optimálnu odpoveď a následnú hladinu cukru v krvi. Kľudne si zoberte glukomer a testujte v porovnaní s klasickou kokosovou tyčinkou. Osobne takúto guľku dávam občas aj našej 2 ročnej dcére ako adekvátne sladkú a výživnú chuťovku s obsahom dobrých tukov.

Ingrediencie na 8-10 mini tyčiniek:

  • 100 g POWER CREAM – kokosový krém
  • 80 g kokos, alebo POWER COLLAGEN
  • 50 g POWER CHOCOLATE
  • extra med, alebo javorový sirup (voliteľné pre športovcov)

Detailný recept a postup na domáce POWER BOUNTY nájdete tu.

3. Rýchle kolagénové guľky aj na cesty 

Chystáte sa na výlet, alebo nemáte v práci čas riešiť kompletné jedlo? Neviete, čo si zbaliť so sebou, tak aby to bolo niečo super chutné, dobre stráviteľné a výživné? Čo vás aj naozaj zasýti, že nebudete hladovať a zaťažovať váš mozog bojom o prežitie?

Power proteinove gulky

Vyskúšajte si spraviť vlastné rýchle, jednoducho „scapkané“ kolagénové guličky a benefitujte z ich optimálneho zloženia pre lahodnú chuť a stabilnú energiu. Sledujte na sebe, ako vám fungujú v porovnaní s bežnými proteínovými tyčinkami, ktoré sú plné umelín a lacných proteínových práškov, z ktorých mnohé spôsobujú dokonca zápaly. 

Ingrediencie na 12 – 14 guliek:

Detailný recept aj s alternatívami tu.

Verím, že vám niektorý z týchto receptov super sadne a možno vymyslíte aj vlastné zaujímavé alternatívy, alebo nápady. Neváhajte sa s nimi podeliť v komentoch a keď máte nejaké otázky k receptom a použitiu vybraných orechových krémov, tak neváhajte napísať. 

EAT SMART – FEEL GREAT- VYŠŠIE ŠTANDARDY – VIAC ENERGIE – LEPŠÍ VÝKON. 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.