Nordic Foodie: Chceme lepšie snacky pre deti

IMG_2092-Edit_mala

Nie je ľahké zabezpečiť zdravú detskú stravu. Nehovoriac o snackoch, kde často stretávam deti s bielym rožkom v ústach. Aké máme vlastne možnosti vyhnúť škrobovým chrumkám a rôznym produktom zo spracovaného obilia?  Tam kde je problém, tam sa väčsinou nájde aj niekto s riešením. Spoznajte zakladateľky Nordic Foodie a ich pohľad na vylepšený a zdravši snacking pre deti.

Kde vidím problém výživy u detí?

Tohto roku na veľkú noc sa nám narodila dcéra. Už aj predtým som sa samozrejme venoval výžive detí, ale teraz som v tom ešte viac. Veď si to asi viete predstaviť. Starostlivý rodič, ktorý sám vie, že nie je jedno, čo do organizmu vstupuje, čo sa tam potom deje a aký to má dlhodobý vplyv na zdravie.

Zároveň si často len tak spomeniem, že keby moji rodičia vedeli, to čo viem ja teraz, tak by sme sa podľa mňa vyhli mnohým detským chorobám, mojej detskej náladovosti, či pribratejšej postave. Celkovo by sme minimálne ušetrili na mnohých časových a finančných výdavkoch s tým spojených. 

Môžeme tu debatovať a špekulovať od rána do večera, ale podľa mňa skôr či neskôr prídeme na to, že hlavným problémom výživy detí je kvalita potravín a mnoštvo cukru a škrobov, ktoré denne zjedia. Deti sa narodia na tukovom metabolizme materského mlieka, ktorý im zvykneme podľa konvenčných štandardov v priebehu niekoľkých rôčkov veľmi rýchlo prerobiť na príliš cukrový, ktorý je oveľa náchylnejši na výkyvy cukru v krvi, nehovoriac o zvyku a chuti na sladké. 

Keď sa aj nájdu rodičia čo chcú zmenu, tak hneď príde ďalšia výzva, že čo teda namiesto tých bielych rožkov, chrumiek, či pšeničných piškótiek so sladkou ovocnou výživou obohatenou ešte o ryžovú múku?

Tak som pri svojom prieskume naďabil na zakladateľky Nordic Foodie, ktoré začali z vlastnej potreby riešiť tento problém a myslím, že by nám o tom mohli povedať viac…

Petra foto

Myšlienka na Nordic Foodie vznikla, keď niekoľko mojich blízkych priateľov malo deti. Videla som ako náročné bolo pre nich nájsť dobrý snack pre detičky, aby boli spokojné aj deti, aj rodičia. Preto som sa rozhodli vytvoriť čistý a jednoduchý pokrm pre deti, ktorý je zdravý a chutí dobre.  Strávili som niekoľko rokov pozorovaním trendov a vytváraním receptov, ktoré spĺňajú naše úsilie vytvárať a dodávať produkty, ktoré sú zdravé, chutné a tej najvyššej kvality. 

Nordic Foodie je vraj myšlienkou jedinečnej kombinácie ideálov, želaní matiek a chuťe, ktorú deti milujú. 

Michaela, čo stálo na začiatku vášho nápadu zdravších snackov pre deti? 

U mňa to boli moje deti, mala som pocit že nie je z čoho vyberať čo sa týka snackov. Sladký piškót alebo keksík alebo  extrudované “húsenice”. Moja kamarátka (žijúca v Dánsku) dala výpoveď a išla riešiť vlastný business. Tak som jej vysvetlila aký je problém nie len na Slovensku s niečím zdravým pre deti. Ona má viac kamarádiek s deťmi , ktoré tiež riešili rovnaký problém  a bolo rozhodnuté. 

IMG_0709 (1)

Ako ste predtým fungovali doma? Nejaké tipy na domácu prípravu zdravšich jedál pre deti?

Ja som deťom varila doma a sem tam piekla alebo raw miesala. Keď už boli deti 2 toho času bolo menej a o to väčšia potreba kúpiť niečo čomu môžem dôverovať.

O čom konkrétne sú vaše produkty? Aké je ich zloženie a bude to deťom naozaj chutiť?

IMG_5185-EditV prvom rade je pre nás dôležité zloženie – ide o kvalitné bio suroviny. Zloženie je veľmi ľahko pochopiteľné už z prednej strany obalu, používame ingrediencie , ktoré má každá mama doma.

V prípade  extrudovaných hviezdičiek  Crunchy Foodie pre deti už od 7 mesiaca používame celozrnnú špaldu a ryžu, ktorá je ochutená jablkovým džusom a cvilkou (alebo špenátom či mrkvou). A absolútne nič iné.

Ide o veľmi neutrálnu minimálne sladkastú chuť, ktorú deti zbožňujú. Je to niečo čo deti zjedia ale úplne ich to nezasýti. Rozpúšťajú sa v ústach takže nehrozí zabehnutie. Dobrovoľne sa priznám, že keď bol môj syn malý tak som mu to nasypala na misku dala do stoličky a kým hviezdičky “naháňal” ja som mala chvíľu pre kuchyňu alebo pre seba. Teraz keď má dcéra 6 rokov a syn 3 ich musíme mať stále doma. Len tak alebo ked pride návšteva , na oslavy, do škôlky na besiedky a podobne.

Náš druhý produkt je lyofilizované čiže mrazom sušené Fruity Foodie od 12 mesiacov. Zloženie je znázornené malými ikonami na prednej strane je tam banánové pyre, jablkové a čučoriedkové pyre a nič iné. Táto zmes sa  vysuší mrazom a potom sa naseká aby boli sústa vhodné pre malé deti. Chuť je oveľa výraznejšia – cítiť tam všetky druhy ovocia ktoré sú v zložení.

V Nordic Foodie chceme zjednotiť škandinávsku čistotu a vysokú kvalitu s gurmánskou láskou k dobrému jedlu a dobrej chuti, do zdravých produktov.

Vrecúško je ľahké dá sa zobrať všade len tak so sebou. Neviem, či si vedel, že aj francúzsky legionári nosili mrazom sušené zásoby jedla aby vládali dlhšie pochodovať. Aj my maminy sme občas ako tí najlepší vojaci. 

Čo je to tá lyofilizácia, je to zdravé?

Lyofilizácia nie je žiaden výdobytok modernej technológie už inkovia 1250 pnl si takýmto spôsobom konzervovali potraviny , aby mali zásoby na zimu. Surovina sa najprv zmrazí a potom sa pri nízkom tlaku ľad zvnútra odparuje. Čím sa obsah vody zníži až na 1-4%. Mimoriadne nízky obsah vlhkosti bráni rastu baktérií a plesní a pôsobeniu enzýmov, ktoré by mohli vyvolať chemické reakcie vyvolávajúce skazu výrobkov. Lyofilizované výrobky sú trvanlivé: vo vzduchotesných obaloch, ktoré ich chránia pred vlhkosťou, svetlom a kyslíkom, ich možno skladovať pri izbovej teplote mnoho rokov. Chuť, farba a vzhľad čerstvých surovín sú zachované.

Skúsme sa okrem výhod zamyslieť aj nad možnými nevýhodami týchto produktov. 

Ja za nevýhody považujem pár vecí: Je asi 4 – 8-krát drahšie ako sušenie horúcim vzduchom či sprejové sušenie a potrebuje 2 – 5-krát viac energie. A keďže ide o proces, ktorý treba robiť po dávkach, vyžaduje si množstvo manipulácie a trvá podstatne dlhšie ako iné spôsoby sušenia.

Tak isto obal musí byť vzduchotesný , aby sa nedostala vlhkosť do vrecúška. To radí obal tiež medzi tie drahšie a keďže má viac vrstiek nedá sa vyhodiť do separovaného odpadu. Náš výrobok rýchlo nasáva vlhkosť, ak ho vysypete na tanierik do 2 hodín zmäkne a stratí svoju chrumkavosť.

Ako je to vo vašom segmente s označením BIO? Dá sa tomu veriť, alebo sú to len drahé nálepky?

Baby BIO vs. BIO a NEBIO je obrovský rozdiel. Ak je to na etikete určite sa tomu dá veriť. My nakupujeme BIO suroviny, od rôznych dodávateľov. Keďže výrobky sú určené pre tým najmeších musíme mať Baby Bio kvalitu. Ono je rozdiel medzi BIO a baby BIO. A to je teda dosť ťažký oriešok. Možno si niekto pamätá naše prvé zeleninové mrazom sušené produkty. Už ich nemáme z dôvodu , že sa nám nepodarilo znovu  zohnať surovinu , ktorá by spľňala požiadavky baby BIO. Tým že mi výrobok koncentrujeme (odstraňujeme vodu, zo 100 g čerstvého ovocia vznikne 15 g výrobku) mysíme byť veľmi prísny pri výbere.

Aké chute podľa vás najviac preferujú deti?

Keď sú deti malé tak je to skôr niečo neutrálne (ja by som povedala že až bez chuti) samozrejme staršie deti už hľadajú výraznejšiu chuť.

Cestovali sme po Európe a všade sme sa pýtali mamičiek, čo hľadajú v dobrom snacku resp. aký by mal dobrý pokrm byť a čo by mal obsahovať. Odvtedy spolupracujeme s rodičmi a ich deťmi v mnohých krajinách tak, aby boli recepty perfektné a vyhovovali detským chúťkam, ale i predstavám rodičov. 

A teraz otázka na telo, aký je tvoj osobný denný jedálniček s deťmi?

Obidve moje deti sú už skôlkári , takže ja nastupujem až poobede. U nás je to vela zeleniny a ovocia, polievky, oriešky, ryža a občas nejaké kvalitné cestoviny – na to sa dá naučiť podľa mňa každé dieťa. 

Ak by ste mali moc a zdroje, ako by ste začali zo osvetou lepšej životosprávy detí?

Tie prvé roky sú veľmi dôležité a to majú v rukách hlavne rodičia. Potom určite škôlky a školy – kde treba trochu viac investovať aby sa varilo zo zdravších surovín a pomaly učiť deti na nové chute. Čitala som článok , že vo francúzsku rieši jedálničk v školke celý team ľudí. Ak dieťa neje napr. Grapefruit pomaly ho to naučia , najprv po kvapkách aby si zvykol na chuť pomaly pridávaju podiel a za určutý čas zje aj samotné ovocie.

Aké sú plány do budúcna a kde najvýchodnejšie kúpime vaše produkty?

Plány sú veľké. Čo sa týka výrobkov – v bliízkej budúcnosi už bude niečo aj väscie deti od 3 rokov a aj pre dospelých – veď aj tam je potreba zdravých snackov. Do školy , do práce ,do auta, na tréning atď…

Potom su predajné plány. Momentálne predávame na Slovenskom trhu ( nájdete na našej stránke DM drogerie, Bio park) a chceme sa posunúť za hranice.

Na záver, tvoje overené 3 zdravé jedlá, ktoré ti deti zjedia?

Avokádová nátierka, cukinove placky a tuniakove gulicky s kokosovou múkou – to sú naše špeciality. 

Ak vás zaujala práca Nordic Foodie pozrite si viac na ich stránke: www.nordicfoodie.com

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete získať inšpirácie pre zlepšovanie životosprávy úplne ZADARMO?

Prihláste sa klikom na odber newslettera a získajte aj výhodné ceny na inovatívne produkty od Powerlogy.

5 Odpovedí

  1. Dobry den,

    preslo sice niekolko rokov od kedy, bol napisany tento clanok, aj reakcie citatelov, ale rada sa pridam k diskusii aj teraz, kedze je vzdy aktualna.

    Zijem vo Francuzsku 10 rokov. Moja dcera ma 9 rokov. Musim vsak vyvratit mnohe pozitivne spravy o roznych aspektoch zivota v tajto krajine, vratane stravovania.

    Dcerku som ucila stravovat sa zdravo, v podstate v sulade s tymto blogom, hoci som o jeho existencii netusila. Dcera odmiatala sladkosti, ktore jej ludia doslova vnucovali. Ale len, kym nezacala chodit do skoly vo veku 5 rokov. Teraz ich uz je s radostou. Dostava balicky od spoluziakov, nie jeden cukrik, plne tastky a deje sa to takmer kazdy tyzden. Cukriky a ine sladkosti jej davaju v obchodoch – v masiarni, v papiernictve, v hoteloch, na sportovej sutazi, v skole na vianocnej besiedke, na zaver roka, dokonca, „odbornicky“ na zdravu vyzivu, ktore mali v skole prednasku na tuto temu, detom rozdali cukriky a lizanky, atd.

    Je pravda, ze dcera vzdy zje 2 – 3 kusy a zvysok po case vyhodim, lebo to tam stoji. Nikdy nekupujem nijake sladkosti ani jediny krat v obchode si neziadala nejaku kupit, ani sa nezastavi pred regalmi s nimi. Zatial sa mi napriek vsetkemu dari maximalne obmedzovat sladkosti.
    Ale ako su na tom ine rodiny, to neviem.

    Este jedna osobna skusenost. Deti tu maju zakazane jest desiatu ( v skolke aj skole), co odvovodnuju tym, ze to vedie k obezite. Nasledok: rodicia pred skolou na deti cakaju s keksikmi, cokoladami; lebo deti su samozrejma velmi hladne. Pochybujem, ze potom zjedia normalny obed.

    Pisem to preto, lebo ma zaujima, ako riesia rodicia taketo situacie. Pre mna su silnym zdrojom frustracie. Citim sa bezmocne. Ako sa da zmenit toto vyslovene az ucenie deti jest sladkosti. Je to take iste aj na Slovensku? Ma niekto napad na riesenie, ako tomuto systemu zabranit?

    Dakujem za precitanie aj mozne inspiracie.

  2. Ja som matka dvoch deti, jedno 3r a druhe 1r.. Snazim sa im zabezpecit co najlespiu stravu a byt v obraze.. Avsak musim povedat, ze pri dvoch detoch, ktore su velmi narocne na spanok a teda nespave, je celkom sialnestvo to robit.. Po bielom pecive sa necitim moc dobre, no holt, kedze chlieb sa nedari piect kvaskovy, tu a tam kupime i toto. Stve ma to, ale nezblaznim sa.. Tu podla mna prevazuje psychicka pohoda, menej stresu.. CO sa tyka nordic foodie, nepaci sa mi , ze je to extrudovany vyrobok..tym sa snazim vyhubat, kedze su spracovavane pri vysokovej teplote a narasta tak obsah akrylamidu..raz za mesiac mozno takuto vec vynimocn kupim, ale skor je oblubenym snackom bear alebo ovocie susene mrazom..No je to financne velmi narocne, a snazim sa to minimalizovat..a radsej by som bola, keby deti papali to co mam ako ovocie nasusene doma, no samozrejme , ze pri nakupoch v bio obchodoch treba neieco kupit :).. Chcela som tym len [ovedat, ze i moje deti niedy maju rozok v ruke, ale vzdy e to lepsie ako piskoty a ine keksy z bezneho obchodu..je to podla mna to najlepsie co clovek moze vlastne v beznom obchode kupit..ked dieta protestuje..a pod.

  3. Mam tiez skusenost, ze kym som bola doma s dcerkou do 3 rokov (dojcena bola do 5 rokov a tym padom nikdy neochutnala umele mlieka a ani kase nechcela) a vedela ustrazit mnozstvo a druh sladkosti, ktore zje, tak minimalne pytala sladkosti. Pila len materske mlieko a vodu, neskor sme si obcas odstavovali ovocie. Okrem ovocia jej „sladkostami“ bola horka cokolada 60-70 % a mandle – toto bez problemov zjedla a obcas par piskotiek alebo susienok pre deti z DM. Sladke jedla som varila minimalne, pretoze ich spolu s manzelom nepokladame za vhodny obed – nam samotnym to nevyhovovalo a dodnes je tomu tak.
    Potom do toho viac vstupila starostlivost starych rodicov a neskor skolka a skola. Zakratko bola skoro tam, kde drviva vacsina malych deti. Vysledok? Niekolko rokov odmietala horku cokoladu a mandle, s nastupom do skoly sa vyskytli prve zubne kazy. Teraz uz zje aj horku cokoladu, aj ine druhy orieskov, v mensom mnozstve a podla chuti. U nas ako problem vidim aj jej osobnost 🙂 Totiz v jedle bola dost konzervativna, dlho sa rozpapavala a dlho jej trvalo, kym bola ochotna ochutnat nove druhy jedal. Dodnes niektore jedla alebo druhy zeleniny nezje. Dodnes uprednostnuje surovu zeleninu, tej varenej vela nezje. Ovocie zje slusne a ak niekedy nechce, ponuknem jej aspon detsku vyzivu alebo ovocnu kapsicku – oboje bez cukru. Nie som typ rodica, ktory by dietatu vnucoval to, co nechce alebo odmieta. Vsetko ma svoj cas a je potrebne respektovat osobnost dietata. O.i. sa o jedle a potrebe vitaminov a mineralov aj rozpravame a hlavne ja sa jej snazim byt prikladom.
    Zatial sa mi stale celkom dari obmedzit mnozstvo a vyber sladkosti a druh jedla mimo skolskych dni a to ma tesi 🙂

  4. do 3 rokov to vedia ako tak rodicia ovplyvnit, snack by mal byt max ovocie .. naco jest medzi jedlami hlavnymi .. horsie to je potom, ked pride dieta do skolky a vsetci tam nosia kadejake lizaatka, cukriky ai ine hovadiny .. a je jedno, ci to je zdravyh, nezdravy snack .. dieta chce to, co ma druhe, ide o formu socializacie, ze ochutnava druhych jedlo, alebo si zoberie ponuknute, takze riesenie vidim v osvete spolocnosti .. a to sa ale nikdy nestane, lebo to, co ponukaju v supermarketoch nikdy nevymizne! je to na kazdom rohu a je toho vela , to by museli komplet zrusit „sladkovyrobu“

    1. Ano , ale my sa nestazujeme na system a spolocnost…Radsej sa snazim ovlyvnit co mozem a budovat uvedomelost…prepacte viem, ze hovorite realitu, ale prave proti tejto realite je potrebny optimizmus 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.