Ako si najlepšie pripraviť POWER COFFEE s maslom ?

power coffee

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Stručný a jasný sprievodca prípravou Vašej kávy doma alebo v práci

Mnohí z vás sa ma pýtajú ako si vlastne pripraviť POWER COFFEE s maslom tak, aby nielen chutila, ale zároveň spĺňala všetky náročné kritériá zdravej kávy. Pozrime sa teda na najlepšie formy prípravy aj s niektorými osobnými poznámkami a odporúčaniami.

1. Espresso

https://wp.me/p5DkxR-hoEspresso je tou najzdravšou kávou, ktorú si môžete dať. Keď prejdete vybranými šikovnými stránkami, u nás napríklad delikatesy od Viktora Klima, zistíte, že neexistuje žiadne piccolo, či veľké presso, ale len jediné espresso, ktoré má svoje určité štandardy kvality (viď obrázok). Návod na prípravu kvalitného espressa Vám rád vysvetlím osobne, prípadne si pozrite tento skvelý návod.

Čo potrebujeme:

  • Pákový alebo automatický kávovar
  • Mlynček

clean-an-espresso-machineMnožstvo kávy:

  • 7-9 g (jedna porcia)

Typ mletia

  • Jemne, čiže tak, aby káva tiekla pomalšie

 2. Moka alebo kotyogo

bialetti_mokaTáto príprava kávy je u nás veľmi obľúbenou pravdepodobne aj vďaka tomu, že si dokážeme pripraviť chuťovo výraznú kávu, často aj lepšiu ako robí väčšina slovenských kaviarní. Táto forma prípravy má pôvod v Taliansku, kde sa pije ako raňajková káva (obsahuje vyššie množstvo kofeínu než espresso) a na trh  ju priniesla slávna firma Bialetti, ktorá aj naďalej produkuje milé a kvalitné mašinky na prípravu tejto kávy. Pozor však na typ mletia a na možné prepálenie, ktoré sú pre tento typ kávy kritické a vedia Vám výrazne ovplyvniť chuťový zážitok. Kompletný návod nájdete na tejto stránke.  

Čo potrebujeme:

  • power coffeeMokka kávovar
  • Mlynček

Množstvo kávy:

  • 7-15 g podľa zásobníka na kávu, ktorý naplníme doplna

Typ mletia

  • Hrubšie namletú kávu, ktorú nezatláčame 

3. Aeropress

power coffeeAj keď najlepšou prípravou je espresso a jeho štandardy sú veľmi presne definované, nič však nebráni tomu, aby sme vyskúšali aj alternatívne metódy prípravy kávy, ktoré vedia byť tiež na veľmi dobrej úrovni a zároveň nám poskytnú vynikajúci zážitok z chuti. Z portfólia mojich káv hovoríme v tomto prípade najmä o Ecuador Origin, ktorá nám otvorí aj svoje tajné kvetnaté chute a poskytne nám príjemnú jemnú citrusovú arómu. Túto novú vychytávku Aeropress určite odporúčam, detailnejší popis prípravy nájdete TU, prípadne si pozrite video, v ktorom sa Aeropress využíva na prípravu “Power bulletproof coffee”, ktorá ako už mnohí poznáte, má silu Vás skutočne nakopnúť každé ráno. 

Čo potrebujeme:

  • Aeropress
  • Mlynček alebo správne mletú kávu

Množstvo kávy:

  • 15-16 g, jednu plnú polievkovú lyžicu alebo odmerku

Typ mletia

  • Hrubšie, niečo medzi espressom a mokkou

4. French Press 

french_pressFrench press je asi najekonomickejšou formou prípravy, ktorú Vám môžem odporučiť. Je však dôležité odhadnúť správny pomer hrubšie mletej kávy voči vode (ideálne 15 až 17 gramov na 200 ml) a dĺžku času extrakcie (maximálne 4 minúty), inak by sme získali príliš horkú a kofeínovú kávu. Častým problémom tejto zalievanej alternatívy, ktorá je v podstate blízkou príbuznou tureckej kávy, je fakt, že ľudia nechávajú kávu extrahovať príliš dlho, čím získajú nevhodný kofeínový a trpký nápoj. Detailný postup prípravy French Press nájdete aj v tomto videu. 

Čo potrebujeme:

  • French Press
  • Mlynček alebo správne mletú kávu

Množstvo kávy:

  • 15-16 g, jednu plnú polievkovú lyžicu na 200 ml

Typ mletia

  • Hrubšie – ešte o niečo hrubšie ako mokka (Kotyogo)

Verím, že tento stručný sprievodca prípravou kávy Vám pomohol, a že si tak budete môcť vychutnať potenciál organickej “Power Coffee” na 100 %. Na záver prikladám ešte jednu výbornú poznámku ku klasickému problému veľkého pressa, či piccola, ktoré vlastne ani neexistuje…

power coffee

 

Zdroj Obrázkov: Goodfon, mokajoe.blogspot.com, aerobie.com, piccoloneexistuje.cz

Ak Vás zaujíma viac podrobností o výbere a vlastnostiach tejto starostlivo vyberanej kávy, čítajte TU o Power Coffee. Prípadne sa pozrite aj na ďalšie zaujímavé články, ktoré sú zamerané na podstatu veci a na vplyv kávy na naše zdravie.

 

 

Zaujal vás obsah tohto blogu a chcete so mnou ostať v kontakte?

Prihláste sa klikom na odber newslettera. Zadarmo! 🙂

Získajte overené tipy pre aktívny životný štýl a v’hodné ponuky špecialít Powerlogy.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.