Myslel som si, že sa viem hýbať

Ido Facebook 1.001

Víkendové prebudenie do reality, ktoré ma však posúva do ďalšieho levelu.

Predstavte si ten pocit, keď sa stretnete s jedným z vašich vzorov, o ktorom čítate, obdivujete jeho prístup a navyše ani nedokážete pochopiť jeho schopnosti. Mal som to šťastie a aj vďaka ľuďom z No Will No Skill som absolvoval víkendový workshop Ida Portala, X-movement, ktorý mi skutočne otvoril oči. Ak nemáte otvorenú myseľ a ste presvedčení o vašom najlepšom cvičení, športe či dennej rutine, tak ani nečítajte ďalej. Ak vás ale naopak zaujíma, ako môžete vďaka cvičeniu s vlastným telom začať rapídne zvyšovať vašu silu, zvyšovať výkon v rôznych športoch a pritom zabezpečiť odolnosť voči zraneniam, tak vás vítam v novom svete neobmedzených možností pohybu.

Chodíme do fitness centier, prepadáme nadšeniu crossfitu, no pritom sa nevieme plnohodnotne hýbať. 

Ako, by to bolo keby sme s Idom POWER COFFEE neotestovali...
Ako, by to bolo keby sme s Idom POWER COFFEE neotestovali… Ido je veľký coffee nadšenec, pričom ale perfektne poznamenal, že pri každej záležitosti: Dávka je jed! …aj pri vode 🙂

Cieľom môjho dnešného článku nie je písať teraz detaily o tom, kto je to Ido Portal. Tí z vás, ktorí ste už na ceste zlepšovania vášho výkonu, to dobre viete a tí ktorí ste sa ešte s Idom nestretli, tak si prosím kliknite na zoznamovací článok, v ktorom nájdete aj kopec videí od chalanov z akadémie pohybu. 

Chcem sa skôr podeliť s vami o moje najsilnejšie AHA momenty, odkazy a skúsenosti, ktoré vo mne zarezonovali po workshope. Touto cestou vás chcem všetkých, mojich čitateľov, vyzvať k ďalšiemu štúdiu a prekonávaniu svojich limitov a obmedzení. Neviem ako vy, ale ja mám niekedy pocit z našej spoločnosti, že ľudia sú čím ďalej tým viac pohodlnejší. Často nám je zima, pri najmenšom náznaku bolesti sa zastavíme a cvičíme zväčša len vtedy, keď máme k dispozícii štýlové fitko, príjemného trénera, či ukážkové počasie.

Avšak ako to aj vnímam zo svojej praxe s klientami, ktorí na začiatku často očakávajú zaručené a zázračné jedálničky, no bohužiaľ často chcú len počuť to, čo im zapadá do ich vnímania, ktoré je im pohodlné. Oveľa ťažšie sa akceptuje to, že k vlastnému telu si každý potrebuje vytvoriť svoj vlastný manuál a pochopiť životosprávu ako systém. A na to je potrebná nielen začiatočná uvedomelosť, ale aj princípy, ktorými sú tréning, vytrvalosť, spätná väzba a neustále učenie sa, pre pochopenie súvislosti.

Aj preto vám napríklad vôbec nemusí „zabrať“, že vynecháte pečivo, začnete behať a namiesto horálky si dáte horkú čokoládu. Rovnako je to aj s cvičením. Aj keď nám fitness priemysel priniesol asi viac dobrého ako zlého, treba si vedieť naliať čistého vína. Tak k nám prehovoril aj Ido, ktorý nás už za úvodných 20 minút odzbrojil nielen jasnými argumentami, ale hlavne konkrétnymi ukážkami. Tak, že sme sa len sami nad sebou smiali, akí sme „maličkí“ a „obmedzení“.

 

Prečo sa vlastne zaoberať nejakým pohybom?

Vieme dobre, že bez toho, aby sme získali vnútornú motiváciu a radosť z procesu, tak sa poriadne výsledky len tak nedostavia. Aj preto je škoda, že si veľa z nás neuvedomuje, čo všetko môže získať kvalitným tréningom a komplexným pohybom. Často sa pozeráme iba na jednu stránku mince, ktorou je fyzická sila, či kondícia. Čo sa stane, ak oveľa väčšiu rolu hrá tréning mozgu a zlepšovanie mentálnej sily?

Ako som tak počúval Ida a jeho filozofiu, tak som si aj na základe vlastných skúseností uvedomil niekoľko bodov:

  • Voľnosť a sloboda pohybu tvorí veľkú časť môjho šťastia. Ak sa nehýbem, tuhnem, starnem a stávam sa obmedzený. Nielen fyzicky, ale aj mentálne.
  • To, čo je pre niekoho ťažké, pre iného je jednoduché. Nie je však frajerina veci robiť len tak, ale dokázať popísať proces, zvládnuť ho a odovzdať ďalej učením.
  • Väčšina rýchlych a skvelých fitness návodov je koniec koncov zavádzajúca. Tzv. „bullshit“ ☺. Problém je v chápaní súvislostí. A tak napríklad aj super výkonný crossfiter, či bežec môže veľmi rýchlo zaplatiť daň za svoju špecializáciu, pokiaľ zanedbá základy pohybu.
  • Malé detaily majú veľký význam, aj keď sa zdajú byť zanedbateľné. Ak napríklad trénujete stojku na rukách, tak bez správnej pozície dlaní a fixácie ramien, to len tak nepôjde.
  • Každý sme individualita a tak opäť raz platí pravidlo 80/20, a teda, že poctivé základy platia na 80% percent pre každého. Ale zvyšných 20% si už treba vedieť vyladiť.

Samozrejme, všetko je to moje subjektívne vnímanie, ale ja som rozhodnutie spravil. Nejde mi pritom o žiadne chudnutie, ale práve o ten pocit energie a čistoty myslenia, ktorý získava človek vďaka pohybu. Zastávam totiž taký názor, že zdravie nás ako prvotná motivácia aj tak vôbec nezaujíma. Asi to poznáte, že jednou vecou je čo ľudia hovoria a úplne inou čo robia. A tak sa skúsme skutočne zamyslieť nad našou motiváciou…

Čo ak by to bol práve ten pocit kontroly, pokoja mysle, jasného rozhodovania a celkovo stav vysokej energie, kedy vám ide karta? Nie je predsa len vašou motiváciou 100% využitie vášho potenciálu a neustále učenie sa? Nie je to dokonca našou povinnosťou osobného rastu? To už nechám na vašu úvahu.

5 Idových výrokov, ktoré vo mne zanechali stopu

Ako mladý učeň, ktorý je na ceste poznávania sveta pohybu
Ako mladý učeň, ktorý je na ceste poznávania sveta pohybu

Ido ma unikátny, možno pre mnohých príliš odvážny prejav, kedy sa nebojí priamo povedať, že má alergiu na somariny. Sám sa často stretávam s týmto problémom, keď vám ľudia chodia s takými unikátnymi názormi, ako napríklad, že surová strava je najlepšia a že tuky vám dvíhajú cholesterol. Keď sa však opýtate na argument, tak väčšinou sa dopracujete k odpovedi, že niekde som čítal/la, alebo ešte lepšie, že doktor/ka mi odporučili. ☹

Takto sme aj od Ida dostali naložené a zapísal som si pár perličiek, ktoré ma zaujali:

“Ak si neuvedomelý pri cvičení, tak je neuvedomelý aj tvoj nervový systém, a to sa premietne aj do iných oblastí života.”

Ak si teda myslíte, že behanie na páse v posilovni a pozeranie pri tom telky, alebo počúvanie hudby, aby ste sa nenudili, nejako rozvíja vaše pohybové a mozgové schopnosti, tak to tak asi nebude… 

“Kým sa nedokážete plnohodnotne hýbať a ovládať vlastné telo v priestore, nedáva zmysel brat do ruky rôzne činky alebo náradia.”

Aspoň v nejakej oblasti som bol na seba ako tak hrdý. Vďaka tancu som na tom celkom fajn. Ani som si neuvedomoval, aký môže mať niekto problém so základnou rovnováhou a vnímaním priestoru.

Keď zvládnete 5 kvalitných opakovaní pohybu, napríklad zhybov na hrazde, tak je potrebné urobiť pohyb náročnejší a nie zvyšovať opakovania.”

Aj keď si myslíme, že čím viac zvládnem, tým som väčší frajer, vôbec to tak nie je. Je ľahké postupne zvyšovať počet opakovaní. Ak však ale zvýšite komplexitu pohybu, tak získate oveľa viac. Sily, flexibility a hlavne možnosti.

Ak by Pán boh chcel, aby sme stále zdvíhali veci a vykonávali pohyb v učebnicovej pozícii, tak by nám napríklad musel ramená asi zafixovať.”

Poukázanie na deštrukčný vplyv fitness učenia rovného chrbta a fixácii pre vybrané činnosti. Skvelým príkladom je aj chrbtica, ktorá nemá byť rovná ako palica, ale silná a schopná flexibility, ako je to napríklad u mačky. Koniec koncov, je to vraj ako v živote, ktorý je všetko ostatné len nie perfektný stav.

Na záver, vyberám prehlásenie, ktoré sa vďaka Idovemu učeniu šíri svetom a myslím, že tí, čo zažili kompletný pohyb, budú so mnou súhlasiť.

“Our Fitness instructors should be MOVEMENT Teachers that are geared to provide tools and solutions for MOVEMENT DEVELOPMENT as opposed to all these fractionated concepts of physical development that never seem to tie together into anything that serves a human-being in enjoying a productive life: whether it is artistic expression or functionality-usefulness.

Most are locked inside their own body-prison without a manual on how to move but continue pursuing isolated concepts of specialization as if that has any longer term movement/life/true fulfillment or happiness benefits. (short term happiness can come from anything – just like it can happen from a drug)

Step aerobics and machine training contain very little MOVEMENT NUTRITION – for example. Its stripped down movement that existed in much more potent form forever. I don’t treat it differently than processed junk food, neither should you. Its JUNK MOVEMENT.

You probably don’t have time to follow our current ‚Fitness‘ crazes, but some of you don’t even know it yet. Stripping down potent quality tools of Movement because they are not ‚sexy‘ enough for us and because we are too weak of character to use them is our reality.

Support real Movement Teachers – those that put you on a meaningful process, not an empty one.”

 V jednoduchom preklade, nám tu celkovo ide o to, že človek je stvorený pre pohyb a súčasný životný štýl, či praktiky fitness priemyslu sú často kontraproduktívne. Hľadáme rýchle riešenie, nafúknuté svaly, falošný wellness, ktorý nám koniec koncov prináša len veľmi krátke víťazstvá, namiesto dlhodobej radosti z pohybu, šťastia a pevného zdravia. Začnime tak radšej od podstaty a pozrime sa ako štruktúrovane a kompletne zlepšovať svoje schopnosti na základe 6 princípov, ktoré spísal kamarát Viktor Kozúbek, fyzioterapeut a tréner pohybu v akadémii No Will No Skill, ako jedinom mieste, kde aplikujú tieto princípy do každého tréningu:

0. BREATHING / DÝCHANIE –   je schopnosť človeka plynulo a zhlboka dýchať, naplno tak využívať kapacitu svojich pľúc a udržiavať  svoju myseľ aj telo v pokoji. Schopnosť ovplyvňovať emócie ako hnev, depresia, nervozita.

1. AWARENESS / VNÍMANIE –  je schopnosť dokonale vnímať svoje telo zvnútra. Objavte svoj šiesty zmysel – zmysel pre pohyb.  Zmyslom pohybu je propriocepcia, zmyslovým orgánom sú proprioreceptory: svalové vretienka,  šľachové telieska – golgiho aparát a vnútorné ucho – centrum pre vnímanie polohy tela. Podrobnejšie si túto schopnosť vysvetlíme v nasledujúcom článku – movement awareness (pohybové vnímanie).

2. MOBILITY / POHYBLIVOSŤ – je schopnosť človeka dosahovať hraničné rozsahy pohybu tela, ako celku. To znamená v kĺbovej integrácii. Pohyblivosť znamená, že sa človek hýbe bez prekonávania napätia vlastného tela (svalová insuficiencia), bez narúšania dychového stereotypu a je v stave hlbokého vnímania.

3. BALANCE / ROVNOVÁHA –  Nehovorím o štandartných rovnováhových schopnostiach, ako ich väčšina ľudí chápe. Hovorím o rovnováhe, ako o schopnosti človeka udržiavať normotické napätie (ideálna kĺbová kompresia). To znamená rovnomerné rozloženie tlaku a ťahu na kĺbové plochy, bez násilného  potrebovávania kĺbov pomocou zapojenia svalových reťazcov, bez narušenia dychového stereotypu v stave hlbokého vnímania.

4. STRENGTH / SILA –  Schopnosť človeka generovať kontinuálnu silu (rovnomernú) pri pomalých komplexných pohyboch, prípadne komplexný pohyb zastaviť v polohe a kontrolovane ho zvrátiť späť. Bez narúšania dychového stereotypu, v stave hlbokého vnímania, bez prekonávania vlastného svalového napätia, bez straty kĺbovo-svalovej rovnováhy.

5. DYNAMICS / DYNAMIKA –   Schopnosť človeka generovať obrovské množstvo sily za minimum času a naplno pri tom využiť potenciál pružnosti svalov a šliach (plyometria) pri komlexných pohybových vzoroch. Bez narúšania dychového stereotypu, v stave hlbokého vnímania, bez straty kĺbovo-svalovej rovnováhy.

6. INTEGRATION / INTEGRÁCIA – Schopnosť človeka vykovávať komplexné pohyby tela, zapájať svaly v správnom poradí (timing) v komplexnejších pohybových vzoroch (pohyboch). Bez narúšania dychového stereotypu, v stave hlbokého vnímania, bez prekonávania vlastného svalového napätia, bez straty kĺbovo-svalovej rovnováhy.

+ CREATIVITY / TVORIVOSŤ –  Schopnosť človeka spájať komplexné pohybové vzory a vytvárať nové pohyby (pohybová improvizácia). Bez narúšania dychového stereotypu, v stave hlbokého vnímania, bez prekonávania veľkého svalového napätia, bez straty kĺbovo-svalovej rovnováhy, s plným využitím potenciálu  pružnosti svalov a šliach, s aktiváciou svalov v presnom poradí.

Aj keď sa vám to može zdať náročné, tak viete, čo je na tom najlepšie? Netreba vám žiadne drahé náradia, špeciálne stroje ani unikátne predispozície k športu. Čo je možno najhoršie? Že už nemáte žiadne alibi a ani výhovorky…Každý sme totiž zrodený pre pohyb, a keď s tým nesúhlasíte, tak idete proti vašej prirodzenosti a skôr, či neskôr za to zaplatíte daň.

Pre konkrétne odporúčania ako začať, čítajte články od movement trénerov z No Will No Skill, ak ste z Bratislavy, príďte si vyskúšať, čo s vami spraví komplexný pohyb a zažite aj vy zobudenie do reality. Vaše zdravie, kondíciu a radosť z aktívneho života máte vo vlastných rukách.

Individuálne poradenstvo pre vás

Ak máte záujem o individuálne poradenstvo a couching vrámci optimalizácie životosprávy, kontaktujte ma na dusan@dusanplichta.com. Máme pre vás pripravené nie len výživové plány s jedálničkami a konkrétnymi jedlami, ale špeci Biohackingové vychytávky pre rýchlejšie napredovanie. Konzultácia je možná aj prostredníctvom skype a kompletný cenník nájdete kliknutím na tento link.

Ak ešte nie ste v našej POWER skupine, tak neváhajte prihlásiť sa na odber mojho newslettera a získajte  knihu najdôležitejších prístupov k POWER životospráve. 

TOP_10_book cover

 

 Súvisiace články:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.