Moods Coffee & Bakery, podnik v ktorom sa dá seriózne najesť a prekvapí aj káva

headline 2

Aj keď som veľký optimista, musím sa teraz s niečím priznať. Často prichytím sám seba, ako si tak hundrem, že na Slovensku chýbajú poriadne podniky konceptu coffee&restaurants. Nerád dlho čakám, mám rád dobrú kávu a na chuti a kvalite jedla mi tiež záleží. Keď sme žili v Austrálii, každý víkend sme sa nevedeli dočkať, akú novú kaviareň objavíme a čím nás prekvapí.

Našťastie vidím, že už aj na Slovensku sa začínajú diať veci. Verím, že práve blog môže byť skvelou cestou, ako upozorniť na svetlé výnimky, ktoré udávajú ten správny trend. Začnem priamo v centre diania – na bratislavskom korze, kde ma oslovil koncept Moods Coffee & Bakery.

Prístup k recenziám a môj pohľad na vec

Fanúšikovia tohto blogu a podporovatelia mojich aktivít sa ma často pýtajú, ktoré podniky by som odporúčal.  Ide im hlavne o to, kde by sa mohli dobre a zdravo najesť, či dokonca si vychutnať aj nejaký skvelý nápoj. Osobne mám najradšej koncept cofffee&restaurants, v ktorom dokážem nájsť kvalitné jedlo za rozumnú cenu, šikovnú obsluhu, dobrý systém objednávania a, samozrejme, kávu na úrovni.

Tak som si povedal, že postupne budem zdieľať pozitívne zážitky z podnikov, ktoré ma nejakým spôsobom oslovili a do ktorých sa rád vrátim. Najviac príspevkov bude asi z Bratislavy, ale posnažím sa vypichnúť dobré príklady z iných miest Slovenska, či dokonca inšpirácie zo zahraničia.

Nejde mi o doťahovanie sa na drobnostiach, ale o pregmatický prístup

Pri tomto hodnotení podnikov nebudem zachádzať do takých detailov ako to, či majú biomäso alebo bezlepkové varianty, a hrať sa na premúdreného kritika. Viem, ako prevádzkari v súčasnej situácii bojujú. Poznám aj súčasnú realitu, kedy si za jedlo podľa našich predstáv musíme priplatiť o niečo viac, ako je väčšina ľudí ochotná. 

Mojim cieľom je skôr poukázať na to, čo je na úrovni a čo nemám problém si objednať. Jedlo sa snažím vyberať vždy tak, aby som zbytočne nezaťažil organizmus. Viem, že nie každí chce teraz riešiť kvalitu pečiva a rozpravy o tom, že sacharidy vo väčšom množstve naozaj nie sú na úžitok. Tak otvorene radšej priznám, že aj taký croissant, môže pokojne byť lepšou voľbou než celá biela bageta.

Káva ako finálna skúška kvality

Keďže som kávový maniak a na káve mi veľmi záleží, nedá mi, aby som aj k tomuto fenoménu nezaujal stanovisko. Aby sme sa chápali, nejde mi len o kritiku. Budem sa vždy snažiť napísať nielen subjektívny názor na súčasnú kvalitu kávy, ale aj opatrenia, ktoré by som kaviarni navrhoval urobiť pre zlepšenie.

Aj keď mám vlastnú značku kávy, nechystám sa kričať, že tá moja je najlepšia. Skôr budem zastávať úlohu ambasádora Academy od Coffee, ktorej cieľom je celkové zlepšenie kávovej kultúry na Slovensku. Hodnotiť budem hlavne espresso, cappuccino, ale aj celkový dojem z prípravy a komunikácie so zákazníkom.

Atmosféra miesta a prvé dojmy z Moods

Mooods Coffee & Bakery má päť prevádzok a ja som sa vybral hodnotiť tú najväčšiu, ich vlajkovú loď na rohu bratislavského korza. (ponuka v prevádzkach sa odlišuje)Je veľmi vhodne umiestnená na Hviezdoslavovom námestí neďaleko Dómu sv. Martina, odkiaľ máte výhľad aj na Bratislavský hrad. Sedieť sa dá vonku aj dnu a miest je dostatok, takže žiadna tlačenica nehrozí. Čistota a harmónia interiéru je podľa mňa na výbornú.  

Hneď po vstupe som sa potešil, pretože koncept mi pripomenul pozitívne zážitky z nemeckých štýlových coffee shopov. Atmosféra príjemná, steny a interiér vkusne zariadený. Možno by som trošku vytkol vysoké vitríny, ktoré tvoria akúsi bariéru medzi zákazníkom a obsluhou. Čo sa však určite ráta, je sedenie na parapetách, kde sa dá štýlovo sŕkať kávička, sledovať život na korze, alebo len tak premýšľať o živote či kreatívnych nápadoch.

4-star-rating (1)

 

Moje Hodnotenie : 4/5 

Čím vie Moods potešiť? 

2014-08-21 12.12.03
Šalátový bufet s kvalitným olivovým olejom

V prvom rade čerstvosťou a ponukou jedál, v ktorej si podľa mňa každý nájde tú svoju chuťovku. V dennom menu majú vždy dve polievky – jednu na studeno, druhú teplú – a vôbec sa neobmedzujú len na klasiku. Druhým pozitívom je šalátový bufet, kde nájdete aj pravý caesar šalát a všetky základné dochucovadlá ako kvalitný olivový olej či balsamico.

Z hlavného jedla máte na výber od tmavého mäsa, cez morské plody až po grilované kurčatá. Páči sa mi, že prílohy si môžem voliť sám a vždy je k dispozícii varená alebo grilovaná zelenina. Aj keď viem, že hydina je často rizikovým mäskom, vybral som si kombináciu pečeného kuraťa s grilovanou zeleninou. Musím povedať, že som sa nesklamal. A to mám naozaj dosť citlivé trávenie, kedy mi aj zahustená polievka vie zvaliť kameň do žalúdka.

Okrem teplých jedál sú na výber, samozrejme, aj fastfoodové riešenia vo forme plnených bagiet, croissantov, či až päť druhov francúzskych quichov. Skvelá je aj možnosť teplých raňajok vo forme praženice či anglických raňajok, ku ktorým dávajú čerstvý, čiastočne celozrnný ražný chlieb vlastnej výroby.

Spoločne so širokým výberom croissantov, štrúdlí, muffinov a iných (skôr domácich) koláčov ku káve dominuje v Moods už spomínaná čerstvosť. Vedeli ste, že majú aj špaldovú bábovku?

Aj keď ja sladké veci odporúčam len za odmenu, minule som sa nechal prehovoriť a predsa len som otestoval nejaké sladkosti. Chválim, že to vôbec nebolo prehnané. A teda, keď si už máte dať nejaký ten sladký prehrešok, tak radšej než zákusky a komerčné „cookies“ odporúčam tvarohovú štrúdľu a dobré cappuccino.

4-star-rating (1) 

 Moje hodnotenie: 4 +  

Vedeli ste, že v Moods prešli na lokálne praženú kávu (aj napriek oveľa atraktívnejšej ponuke od Talianov)? 

2014-08-21 14.08.20
Výrazná Diamantina z Brazílie

Pri posudzovaní kávy v Moods musím ako prvé vyzdvihnúť ich rozhodnutie presunúť sa k lokálne praženým kávam. To aj napriek tomu, že bola potrebná nemalá investícia do kávovarov a vlastných mlynčekov. Pri výbere zatiaľ stavili na brazílsku kávu s krásnym názvom Diamantina z pražiarne Jager Coffee.

Do Moods som zvykol zájsť aj predtým a poviem vám, že je to naozaj rozdiel. Káva je s cieľom priblížiť sa talianskemu espressu pražená tmavšie, nie však prepražená až tak, že by úplne stratila charakter. Človek sa teda môže tešiť z intenzity, plného tela a čokoládovej horkosti. Je však pravdou, že u mňa tá horkosť už trochu preráža chuť kávy a pre mnohých ľudí je určite prisilná.

Osobne si myslím, že o stupeň jemnejšie praženie by mohlo byť zaujímavejšie, hoci by možno pár tradične zameraných zákazníkov á la “Café Trieste” pohrdlo kyslosťou. Toľko k chuti, ktorá je aj tak sčasti subjektívna. V cappuccine dáva káva pekný štandard, pričom spomínaná horkosť sa zjemní našľahaným mliekom. Aj keď je ešte priestor na zlepšenie výslednej peny, mlieko sa neprepálilo a chuť bola v poriadku.

Cappuccino potrebuje ešte trošku tréningu
Cappuccino potrebuje ešte trošku tréningu

Dôležitejšie je, či je káva pripravená na čistom stroji, aká je extrakcia a či je barista dostatočne vzdelaný a šikovný. Dobre vieme, že aj keď zabezpečíme najlepšiu kávu, tak nám ju ľudský faktor (pražiar, barista,…) môže úplne pokaziť. V Moods som bol celkom príjemne prekvapený kvalitou espressa. Prešli aj základným testom čistoty – trysku na mlieko nemali „zatrieskanú„  a páky čistili pred prípravou štetcom. Celkovo si Moods radím do jednej z mála kaviarní, kde dostanem dobrú kávu. 

4-star-rating (1) 

Moje Hodnotenie: 4 

Záverečný pohľad na vec

Dokonalosť sa dosahuje veľmi ťažko. No v prípade Moods môžem povedať, že sa naozaj snažia a rád sa tam vrátim. Majitelia boli ochotní už od nášho prvého stretnutia otvorene komunikovať, dokonca mi otvorili dvere aj do ich kuchyne. Nič neskrývajú a v rámci možností hľadajú cesty zlepšenia. Nepozdával sa im napríklad spôsob, akým pripravovali paellu. Tak som im spravil workshop, vďaka čomu sa dozvedeli princípy tradičného receptu. Zažil som Moods aj zvnútra a už si ho môžem naozaj zaradiť do zoznamu mojich podnikov. Keby len nedávali tie obyčajné párky k celkom sympatickým anglickým raňajkám.

Omeletka nesklame
Omeletka nesklame

Celkové hodnotenie: 12,5 Bodov

Odporúčania: Trénovať baristov, zjemniť horkosť kávy, keď už párky tak aspoň spišské, alebo najlepšie len čistú slaninu.

Vopred ďakujem za vaše komentáre a odporúčania na ďalšie podniky, kde ste boli spokojní. Myslím, si že by sme tu postupne mohli vytvoriť takú našu vlastnú mapu a vzájomne si odporučiť najlepšie vychytávky.

Ak vás zaujali informácie na tomto blogu a hľadáte cestu ako sa rozumne zorientovať v súčasnej žitotospráve neváhajte sa prihlásiť na odber môjho newlettera. Získate nielen knihu najdôležitejších prístupov životosprávy, ale aj víkendové POWER inšpirácie pre vylepšenia vašich receptov v POWER kuchyni. 🙂

Moods Bakery & Coffee Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato 

 

TOP_10_book cover

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.