Michal Pastier o marketingu, paleo a stravovacej vojne

Pastier

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

  • Prečo pri výžive vôbec nemusí ísť o chudnutie, ale skôr o zlepšovanie samého seba?
  • Aký je Michalov pohľad a osobná skúsenosť v rámci súčasných trendov v životospráve?
  • Ako sa celkovo nestať posadnutým -iánom a aplikovať do výberu jedla kritické myslenie? 
  • Môže nám pomôcť rozbor vlastného DNA a vybrané kombinácie vitamínov, aminokyselín a koenzýmov?
  • Aké sú Michalove Top zásady pri tvorbe kreatívnej kampane? 
 

Človek by si povedal, že k tým najlepším expertom z oblasti sa len tak ľahko nedostane.

Možno si poviete, že to nie je taký problém, veď každý z nás už stretol nejakú tú slávnu, alebo významnú osobnosť, odfotil sa s ňou, a potom sa s fotografiou rád pochválil svojim priateľom, či známym. 
 
Samozrejme, motivácia každého z nás je iná, vzory tiež, a tak pre niekoho je nezabudnuteľným zážitkom napríklad stretnutie s Hamšíkom a pre niekoho iného (napríklad pre mňa ☺) by také stretnutie asi neznamenalo veľa. Avšak, keď sa už povie meno Michal Pastier, tak to už je niečo iné. Vždy som totiž túžil dať debatu s tými najlepšími marketérmi, ktorý však nielen dobre a šikovne kecajú, ale najmä s prehľadom realizujú. 
 
A tak som opäť raz pohol mozgom a svojou drzosťou som oslovil Hospodárske noviny, že pôjdem prezentovať svoju možno trochu „crazy ideu“, ktorej však neskutočne verím, pretože ide o špičkový produkt. Áno, ide tu o vybudovanie vlastnej  inšpiratívnej značky „Power Coffee“, ktorá bude prírodným a zdravým spúšťačom aktivity, myslenia, či tvorby pre ľudí, ktorí berú  život na 100% a pevné zdravie je základom pre výkon.  Idea sa stala skutočnosťou a ja som zrazu mal možnosť spustiť prezentáciu môjho nápadu tak, že som dokonca asi zaujal aj tých najlepších. 
 
Vďaka tomu som bol poctený a dostal som pozvanie na súkromný obed od Michala Pastiera a mal som možnosť osobne konzultovať rôzne nápady, stratégie, či možnosti komunikácie značky „Power Coffee“ tak, aby z nej ľudia mali skutočný úžitok a motiváciu do aktívneho života na 100 %.  
 
Samozrejme, že po nejakých tých 2 hodinách marketingovej a kreatívnej debaty sme sa dostali aj k mojej obľúbenej výžive, gastronómii, ale aj cestovaniu. Na moje veľké prekvapenie som zistil, že Michal je prívržencom štýlu, ktorý v správnej konštelácii obhajujem a odporúčam aj ja.
 
Áno, asi už tušíte, že reč je o Paleo. Veľa ľudí si možno pomyslí, že čo už chce s tým Paleom opäť niekto chudnúť, no práve tu chcem poukázať na to, že pri výžive a celkovej životospráve o to až tak nejde. Prečo? Pretože v skutočnosti ide o naše zdravie, čoho príkladom je aj príbeh Michala, ktorý vďaka optimalizácii životosprávy dostáva pod kontrolu nie až tak príjemnú chorobu s krkolomným názvom Idiopatická ulcerózna kolitída.
 

Michal, opýtam sa priamo, aké boli tvoje prvé myšlienky, keď ti diagnostikovali túto chorobu a odsúdili ťa na užívanie liekov?

Prišlo to nečakane. Firma prudko rástla, otvorili sme pobočku v Prahe. Vyhrávali sme tendre, získali desiatky ocenení, Facebook nás zaradil medzi TOP 10 agentúr, ktoré ho využívajú najkreatívnejšie.  Byť v podstate nonstop v práci sa muselo časom prejaviť. To, či to bolo práve chronickým zápalom hrubého čreva je otázne, nemuselo to s tým vôbec súvisieť. Po diagnostikovaní som sa v podstate tešil, lebo som konečne vedel, čo mi je. Vedieť pomenovať svoj problém pomáha psychike a tá následne liečbe. Ľudia s mojou diagnózou sa dokonca dožívajú viac rokov ako bežná populácia, lebo sa nevyhnutne musia stravovať zdravo. Teda okrem fajčenia, mnohým práve fajčenie pomáha proti bolestiam. Nikdy som ale nefajčil, ani neplánujem a tak sú tu ešte klasické lieky. Choroba je vraj oficiálne neliečiteľná a lieky slúžia len na udržiavanie stavu bez symptómov.
 

Kedy u teba nastal dôležitý moment, že je tu aj iná cesta?

Keď mi lekár povedal, že s tým vlastne nevie nič robiť a lieky, ktoré mi predpísali mi prudko zhoršili stav. Vďaka kolegyni som natrafil na rozhovor s Petrom Márom, ktorý tiež pracuje v marketingu a paradoxne trpí rovnakou diagnózou. Jeho stav sa zhoršoval, až kým nevyskúšal Paleo a minimum sacharidov.
 
Odporúčam toto video o rozdieloch Paleo a LowCarb.
 

Čím ťa presvedčil tento človek, že si jeho odporúčania vyskúšal a reálne aplikoval?

Tejto problematike sa venoval dlhšie a otestoval na sebe rôzne postupy liečby. Jeho finálne odporúčania boli pomerne jednoduché. Vyradiť bežné cukry, pečivo, prejsť na tuky atď. Dávať do seba len kvalitnú stravu. Nechal som si urobiť aj rozbor DNA, kde mi vyšlo že by som si mal dávať pozor na mliečne výrobky a šanca intolerancie na lepok. Okrem iného tam vyšlo aj to, že som Napoleónov potomok, tak tieto výsledky beriem zatiaľ s odstupom:)

Aký čas trvalo kým si začal pociťovať prvé pozitívne výsledky?

Burning man festival v USA
Burning man festival v USA

Zmena stravy sa začala výrazne prejavovať po dvoch mesiacoch. Symptómy zmizli a celkovo som začal viac vládať. Môj deň je skutočne hardcore a často obsahuje aj niekoľko rokovaní, školenia, prezentácie na konferenciách, konzultácie a stále častejšie v jeden deň aj v dvoch krajinách. Snažil som sa teda upraviť aj to, aby som nepracoval do druhej v noci, ale chodil spávať pred polnocou. Na dva mesiace sme tiež s manželkou úplne vypli a precestovali 12 národných parkov v USA a navštívili festival Burning Man, z ktorého sme urobili aj tento dlhý report pre ďalších nadšencov.

Začal si sa zaoberať stravou?

Človek, ktorému ide o všetko, sa na stravu pozerá inak, ako nasledovateľ stravovacích trendov z časopisov. Stravovanie je v tejto dobe horšie ako náboženstvo. Ľudia veria tomu, že robia dobre a slepo nasledujú pravidlá a hádajú sa o svojej pravde. Každý sme ale iný, máme rôzne predispozície, riziká, životný štýl, kontext stravy. Ľudia hľadajú svätý grál stravovania, akoby len jedno riešenie, jeden typ mohol byť dobrý a slepo ignorujú ostatné. Netestujú, nevyhodnocujú, ale raz sa rozhodnú pre niečo a nechcú to zmeniť. Stravovanie nie je jedlo, ale ideológia.
 
Ešte ako študent som na túto tému v roku 2008 zostrihal krátke video s názvom 2984 – Posledný vegetarián. Malo úspech a bolo vybrané na World One Minutes exhibition do Today Art Museum Beijing. Ministerstvo kultúry Čínskej ľudovej republiky ho ale označilo ako “unfit” a preto bolo jeho premietanie zakázané.
 

 
Stravovanie je nebezpečná téma. Ľudia sa svojho štýlu jedla držia, aj keď im prináša zdravotné problémy. Či hovoríme o fastfoodariánoch, alebo iných „ánoch“.
 
Potom stretávate ľudí, čo si prečítali o raw strave a nevedia, že musia jesť násobne väčšie porcie a odpadávajú po bežných šalátoch, ľudí, čo prestali jesť lepok, lebo všade sa o tom píše, aj keď by ho mohli a neškodí im. Aj preto je Gluten Free segment super biznis a rastie v USA o 28 percent ročne. Potom tu máme vieru v organic a nevedomosť, že organic neznamená nehnojené a že tento pojem bol definovaný v podstate len pred pár mesiacmi. Ľudí, čo vidia iba nápis GMO a sú apriori proti všetkému, čo je takto označené. Už ale neriešia konkrétne potraviny a či boli otestované.
 
Potom máme tých, čo všade hovoria o rovnakej výhode GMO a to, že Golden Rice obohatená o vitamín A môže ročne zabrániť slepote 500 000 detí atď.  Trendy ako BIO, ECO, RAW, PALEO sú nebezpečné v tom, že nám dávajú falošný pocit spokojnosti. Stačí, keď vidíme tento nápis na obale a sme spokojnejší, lebo to je ten náš svätý grál. To, že mne pomohlo PALEO neznamená, že sa tak musí stravovať každý. 

Teraz, však už asi budeš vedieť definovať svoj optimálny deň ako režim, raňajky, obed, olovrant?  

Tu sa ukázali ďalšie zaujímavosti. Je módou jesť napr. každé dve hodiny a piť denne litre vody. Robí vám to ale skutočne dobre? Nebola napríklad takáto štúdia robená na 500 Japoncoch, čo mali sedavé zamestnanie a jedia najmä ryžu? Kontext rôznych testov sa k ľuďom nedostáva, len bulvárny titulok o tom, že raz je červené víno zdravé, potom nezdravé, potom zdravé… 

Aké sú tvoje 3 najobľúbenejšie Paleo jedlá?

Mám rád bizóna, lebo jeho chov je prísne strážený a chovatelia im nemôžu dávať antibiotiká atď. Jeho mäso je podobne ako divina tzv. „pharmaceutical free“. Milujem, keď manželka Mirka rozmixuje ďatle s orechmi, pridá trochu škorice a urobí z toho chutné guľky. Alebo jednoduchá zmrzlina z mrazených banánov je pre mňa najväčším food objavom posledných rokov. Skutočne stačí len banán, prípadne sirup z agáve. Odporúčam tiež vyskúšať raz za týždeň antijedlo. Pôst:) To môže naštartovať ozdravné procesy v tele. Ale o tom sa radšej poraďte so svojím lekárom.

Je známe, že patríš medzi top kreatívcov… V súčasnosti už vieme, že nevyživujeme ani tak telo, ako náš mozog. Máš ty svojich favoritov – doplnky, vitamíny alebo minerály, ktoré ti pomáhajú pri podpore vysokého kreatívneho výkonu?

Najdôležitejšie vitamíny sú: Domáca pohoda, Spánok, Tvorivá sloboda, Možnosť sa zlepšovať, Kolegovia. Pol roka som tiež užíval kombináciu koenzýmu Q10, phosphatidylcholine a vitamínu D3. Našiel som štúdiu, kde sa v pokusoch ukázalo zlepšenie stavu pri mojej diagnóze, a tak som to vyskúšal. Zaujímavosťou je, že tieto vitamíny odporúča aj futurista Ray Kurzweil. Ten je ale doplnkový fanatik a denne dá do tela 150 tabletiek. To radšej doma neskúšajte. 

Keby si mal ľuďom odporúčiť  Top tipy pre zvýšenie kreativity, čo by to bolo?

Tvorba úspešnej kampane s Rytmusom
Tvorba úspešnej kampane s Rytmusom

  • Pripravte si na vymýšľanie dva problémy, nie jeden. Ak cítite, že by ste išli prokastinovať mimo svoje teritórium, prejdite na druhý problém.
  • Skúste sa preniesť do budúcnosti, hovorte v budúcom čase alebo sa spätne pozrite na seba, ako ste tento problém riešili. Odprostenie od súčasnosti pomáha.
  • Čím absurdnejšiu vec vidíte pred vymýšľaním, tým otvorenejší budete nečakaným a teda kreatívnejším riešeniam. 
  • Naschvál kombinujte neskombinovateľné.
  • Ak zadáte ten istý problém tromi spôsobmi tak, že použijete synonymá kľúčových slov, dostanete viac riešení, ktoré budú rôznorodejšie. 
  • Konflikt názorov prináša kreatívnejšie riešenia.
  • Je dokázané, že ak zadáte úlohu slovami: „Prineste kreatívne riešenie na problém…“ ľudia majú lepšie výsledky ako len pri zadaní typu „Prineste riešenie“. Hovorenie o kreativite robí ľudí kreatívnejšími. Cieľom nech nie je splniť úlohu, ale splniť ju kreatívne.
  • Ak ste kreatívnejší večer, riešte analytickejšie problémy ráno. Toto fakt funguje. 

V čom vidíš najväčšiu príčinu toho, že sa mladí ľudia často stravujú pod psa? Nie je to práve prefíkaný marketing veľkých potravinárskych firiem a značiek?

Obviňovať marketing je príliš prvoplánové. Marketing a firmy majú práveže problém reagovať na spoločenské trendy. Stále menej ich vytvárajú, ale stále viac nasledujú. Cola by chcela, aby ste pili colu, ale museli kúpiť do portfólia nové produkty ako Honest Tea, ktoré reagujú na trendy ako bio, eko, bez cukru…
 
Firmy by chceli dávať kukuričný škrob všade, ale negatívna publicita ich núti modifikovať zloženia výrobkov. Geneticky upravené potraviny môžu mať tisícky výhod, ale ak je nálada v spoločnosti voči nim negatívna, nebudú mať šancu. Oveľa väčší vplyv ako marketing má na naše stravovanie distribúcia a cena. Ak mám určitý typ výrobkov v škole, nemám šancu si kúpiť iné. Treba sa zamerať na distribúciu. 

Ak by si mal neobmedzený rozpočet, akým marketingom by si ľudí učil k lepším voľbám a výberu skutočného jedla?

Čo je dobré pre mňa, nemusí byť dobré pre teba. Odporúčať niečo môže byť preto nebezpečné. Najlepšie by bolo urobiť znovu trendy domáce pestovanie, kde by ľudia mali pod kontrolou celý proces a navyše by získali fantastický bonus v sociálnej interakcii, vzťahoch a barteru v komunite. 

Na záver, aké  inšpiratívne rady by si dal na základe svojich skúseností čitateľom tohto blogu do života na 100%?  

Naučte sa získať záujem pre svoje myšlienky, lebo na to, aby vás ľudia počúvali, vás musia najprv zaregistrovať. Nechcem nikomu radiť ako má žiť, ale viem vám po 10 rokov v marketingu a stovkách kampaniach poradiť, čo robiť, aby vás ľudia počúvali. Najmä zabudnite na to, že ako ľudia sme racionálni. Nie sme. Emócie vždy porazia fakty. 
 
Mojich 10 zásad efektívnej kampane pre osobnú značku, firmu alebo aj neziskovku.
  1. Idea kampane by mala fungovať ako titulka článku, ktorý si chcem prečítať. 
  2. Vytvoriť obsah nestačí, pokiaľ ho neviete správne nazvať a distribuovať. 
  3. Komunikácia na social media by mala napĺňať potrebu užívateľov, nie produktu a prinášať obsah, ktorý odpovedá na toto posolstvo: „som to, čo zdieľam“. 
  4. Komunikácia založená na kultúrnom insighte funguje efektívnejšie ako na produktovom benefite. Nepredávajte tenisky, predávajte beh. 
  5. Zabudnite na to, že existuje len benefit produktu, ale benefit môže prinášať aj vaša komunikácia – sociálny, emocionálny, racionálny. 
  6. Emócie sú viac ako to, že je niečo „rýchlejšie“ „jednoduchšie“ „dostupnejšie“.
  7. Sociálne odmeny ako „status“ alebo „uznanie“ fungujú násobne lepšie ako fyzické odmeny. Odmeny by mali byť nečakané, nepredvídateľné.
  8. Pre ľudí je dôležité to, čo sa o nich hovorí, nie aká je realita. 
  9. Časové obmedzenie pomáha efektivite akejkoľvek komunikácie.
  10. Najlepšou reklamou firmy môže byť aj jej firemná kultúra. Investujte do nej a už nikdy nebudete musieť chodiť do práce, ale budete chodiť na stretnutia s priateľmi 🙂 
Michal Pastier patrí s viac ako šiestimi desiatkami cien za kreativitu a efektivitu kampaní, na ktorých pracoval medzi slovenských najoceňovanejších reklamných tvorcov.  Je zatiaľ jediným copywriterom zo Slovenska, ktorý získal ocenenie v kategórií online reklamy Cyber Young Lions z najprestížnejšieho festivalu reklamy na svete, Cannes Lions. Michal je spolumajiteľom a kreatívnym riaditeľom online agentúry ZARAGUZA digital a naming agentúry BigNameTheory. ZARAGUZA sa stala už štyrikrát po sebe najoceňovanejšou digitálnou agentúrou na Slovensku podľa výsledkov národnej kreatívnej súťaže Zlatý Klinec 2010, 2011, 2012 aj 2013. Získala dokonca už šesť hlavných online cien pre klientov ako Tatra banka, Martinus, alebo Dôvera. Facebook zaradil v roku 2012 Zaraguzu medzi TOP 10 agentúr na svete, ktoré ho využívajú najkreatívnejšie. 
 
 
 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.