Marina Liptov: Inovatívna kuchyňa a jeden z najkrajších výhľadov

Marina Liptov

Po Banskej Štiavnici som tentokrát zavítal na Liptov, ktorý považujem za jeden z najprogresívnejších regiónov, čo sa týka rozvoja turistického ruchu. Zlepšujú sa aj služby, na ktoré sa tak radi sťažujeme. Tak pre vás vyberám miesta, kde to podľa mňa stojí za to zažiť a kde dostanete viac ako bežný priemer. Vybral som sa s rodinou do Liptovskej Mariny, kde sme si vychutnali nie len jeden z najkrajších výhľadov, ale i zážitkovú gastronómiu. Poďte sa spolu so mnou teda pozrieť na Marina Liptov a inšpirovať sa na aktívny víkend.    

5 dôvodov, pre ktoré rád cestujem do Liptovskej Mariny

Celkovo neviem prečo, ale aj keď som z východu, tak ma Liptovská Mara láka viac ako Šírava. Neviem či to je tým, že pri plávaní obľubujem sviežejšie vody, alebo tým, že mám v okolí stále ešte milión vecí, čo vyšľapať, či zažiť. Často rozmýšľam, kde si viem predstaviť žiť mimo Bratislavy a okrem Melbourne a San Francisca ma tak realistickejšie napadá práve Liptov a okolie Mary.

Keď sa tak zamyslíte, tak tam ako aktívny človek máte všetko. Čerstvý vzduch, dobré jedlo, žinčicu, Jasnú, skialp, bike, plávanie, wellness, blízko aj na Oravu a nie ďaleko ani do Bratislavy za businessom, či na východ za rodinou. Uvidíme, no teraz si to zatiaľ overím mojimi športovo-gastronomickými potulkami…

1. Dôvod: naozaj super široké možnosti športovania

Ako som už naznačil a lyžiarom hneď pri slovíčku Liptov zasvietia oči, tak v zime mi v prvom rade ide o lyžovanie, alebo skialp. Najslávnejšia, i keď niekedy už preplnená Jasná je 30 minút, ale nezanedbal by som ani možnosť prebehnúť do Zuberca a pustiť si to na Spálenej. Čo sa týka skialpinizmu, tak už nepoznám kultovejšie miesta ako západné Tatry, ku ktorým tam má človek priamy vstup.

Nelyžiari sa však nemusia obávať, že by nemali čo robiť. Okolie ponúka naozaj krásne možnosti na turistiku, sánkovanie, decentné prechádzky s rodinou, alebo moje obľubené otužovanie. Pozor! Stále sme len v zime. V lete sa totiž otvárajú široké možnosti Mariny, ktorá pripravuje viacero vodných športov, kde sa osobne neviem dočkať, ako si raz požičiam motorový čln a pustím si vietor do vlasov. Alebo si ten vietor pustím radšej do plachiet, keď si požičiam špeci malú plachetnicu.

Tak myslím, že Marine patrí za šport krásnych 5 hviezdičiek.

2. dovôd: inovatívna gastronómia a príprava espressa na úrovni

Viete, že hľadám vždy nové a zaujímavé veci a fascinujú ma inovácie. Neviem ako vy, ale ja si zážitok z reštaurácie zapamätám vtedy, keď sa tam niečo nové naučím. A v Marine to bola celkom pecka. Najmä keď som sa ocitol v kuchyni s novým šéfkuchárom pri degustácii nových octov a debatách o novom menu, ktoré naštartovali od februára 2017.

Šéfkuchár Andrej pracoval vo viacerých Michelinovských reštauráciách v Belgicku, či Anglicku, čo sa jasne odráža na jeho prístupe:

  •  „Bravčovú panenku s grilovanou zeleninou si môžete spraviť doma.“
  • „Na halušky treba ísť na Salaš, či do Oravskej Izby.“
  • „No u nás to je o zážitku z nového jedla, či inovatívneho receptu, ktorý zažijete len v Marine.“
  • „Základom sú lokálne suroviny, ale prečo sa brániť výborným veciam zo zahraničia a nespojiť to.“

Viete si predstaviť, že takýto prístup vo mne zarezonoval a bol som teda plný očakávaní pri degustácii receptov, ktoré som navrhol, ale aj pri debatách o tom, ako bude vyzerať nové menu.

Inovatívne menu, ktoré som degustoval:

1. Kokosovo-šošovicová polievka s čerstvou zmesou koriandra a petrželnu

2. Tuniakový steak s variáciami zeleniny na ghee masle a kokosovom oleji

3. Kokosový puding s avokádom, čokoládovou mousse a kokosovou šľahačkou

 

Nebojte sa kokosov. To sme testovali na môj podnet. V novom menu si každý nájde svoje prekvapenie.

Ako bonus by som však poukázal na 2 veci, čo vôbec nie sú pravidlom a vymykajú sa priemeru.

1. Seriózny výber vín za adekvátne ceny. Slovenské i zahraničné, tak som si ku kokosovej polievke vychutnal môj obľúbený Sauvignon Blanc z Nového Zélandu. Stálo to za všetky drobné.

2. Seriózna príprava espressa. V kaviarni majú Nuova Simoncelli stroj a taliansku kávu vyššej ako priemernej kvality. Na mňa prepraženejšia, s citeľnou robustou, ale za to správne pripravená. Tak pri objednávke dostanete ekvivalentné espresso ako v Taliansku. Už len keby tí Taliani pracovali viac s výberovou kávou s pražili na medium. 

Gastronómii dávam 4 hviezdičky, zatiaľ, ale len preto, že som nemal možnosť viac predegustovať nové menu. A rozlievané vína by som ešte obmenil, čo je vraj už v procese… rovnako ako káva, keďže zachutila aj menej prepražená a výberová Power Coffee, ktorú náhodou vždy nosím zo sebou.  🙂

3. dôvod: jeden z najkrajších apartmánových výhľadov Slovenska

Viem že vždy, keď človeku označím niečo za najkrajšie, alebo aj najlepšie, tak sa vystavujem miliónu ďalších názorov a často aj priamej kritike. Neberte to však tak. Píšem, že nie jediný, ale jeden z najkrajších, kedy sedíte v reštaurácii, alebo v apartmáne a máte pred sebou kompletnú panorámu začínajúcu Prosieckou dolinou s dominantou Kriváňa tiahnucu sa až po Chopok.

Keď chytíte slnečný deň, alebo jarný, či jesenný západ slnka, tak sa vám k tomu rozsvieti ešte aj hladina Liptovskej Mary. Pre mňa naozaj zážitok a to som už čo-to pocestoval. Apartmány nie sú lacné, ale zato vybavenie, design a poloha stojí za to.

Posúďte sami z fotiek. Ja môžem odporučiť a ohodnotiť na 5 hviezdičiek aj s komplet vybavením pre rodiny s deťmi. 

 

4. dôvod: vôľa riskovať a robiť veci inak ako väčšina

Salaše a Koliby sú na Liptove už celkom dobrý štandard… Ak chcete klasiku a tak ako sa niekedy človeku žiada, že naložiť sa haluškami, či pirohami, tak treba ísť tam. Ale myslím si, že je tu priestor pre istý štýl fine dinningu, kedy môžete za adekvátne peniaze obedovať, či večerať so skvelým výhľadom a s pohárom výberového slovenského vína, či prossecom v ruke.

Okúsiť niečo, čo by ste si doma v živote asi nespravili, ale zároveň sa aj akurátne najesť, aby vám nebolo ťažko.

Áno, sme konzervatívny národ a viem, že pri slove „fine dinning“ si predstavíme väčšinou malé porcie jedla, z ktorých sa človek nenaje. Na Marine a jej teame sa mi však páči, že su odhodlaní to risknúť a ponúknuť novú alternatívu. Ja som sa najedol dosýta a myslím, že aj šéfkuchár to má jasné, že porcia musí zasýtiť. Pracuje so zdravými tukmi, kvalitným mäsom, či rybami, nehovoriac o čerstvej zelenine.

Som teda sám zvedavý ako vyjde tento risk pre odlíšenie sa.

Ja ale dávam myšlienke 5 hviezdičiek.

Lebo hodnota nie je len v tom byť rýchlejší, lacnejší a robiť o niečo lepšie halušky, ale v tom, ako sa odlíšiť, aby mal človek na výber.

5. dôvod: design zariadenia a atmosféra zálivu

Na záver vyberám pre mnohých možno veľmi detailnú záležitosť, ktorou je design miesta, zálivu a celkovo rezortu. Čím ďalej, tým viac prichádzam na to, aký silný podvedomý vplyv na nás robí design priestorov. Práve to sú tie neopísateľné prvé dojmy, kedy vás miesto osloví svojou atmosférou.

Myslím, že práve s tým sa v Marine vyhrali, keď investovali to práce architekta Mareka Pestreka, alebo ineriérového špecialistu Aleša Havlického z Prahy, ktorý vsadil na neustály dotyk s prírodou a prírodnými materiálmi. Pred reštauráciou a wellness centrom, ktoré som vám aj zabudol spomenúť (4 nové sauny / aroma, bio, fínska, parná a tepidárium)  nájdete vyhliadkové mólo, dokonca aj s outdoor fitkom.

Apratnámy na vás dýchajú vkusnou kombináciou prírodných materiálov dreva a kameňa a v reštaurácii sa človek tiež nejak podvedomo cíti tak „vzdušne a sviežo“. Najmä, keď je slnečný deň a môžete jesť, či len kávičkovať na priestranej terase.

Dajme tomu tak minimálne 4 hviezdičky, keďže nie som expert na design, len sa mi tam jednoducho veľmi páči. 🙂

Final blogu o Liptove a Marine

Zhrnul, by som to tak, že ja sa tam isto zakaždým rád vrátim. Aj keď tam nebudem možno pre kapacity a vyššiu cenu ubytovaný, tak zážitok z reštaurácie, či vodných aktivít si rád doprajem. Aj za ním rád pocestujem a odporučím. Navyše, neviem či viete, ale Marina je umiestnená skoro presne medzi dvoma top aquaparkami –  Bešeňovovou a Aquapark Tatralandia a tak si to možno najprv “checknite”, keď budete mať cestu tam.

Nezmeškajte nové články, recepty a tipy pre aktívny životný štýl 
Prihláste sa na  odber newslettera. Bez strachu,  je to zadarmo! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.