Marián Černý: Nechutí vám bežná káva ? Skúste „Turbokávu“

Marián černý

Ako sa tak pretĺkam realizáciou vlastného podnikania a poradenstva, snažím sa stretávať s tými najlepšími a čerpať od nich čo najaktuálnejšie poznatky a vychytávky. Takto som sa dostal aj do „mastermind“ skupiny, ktorej iniciátorom je Vlado Zlatoš a mám tak výbornú možnosť stretávať sa s expertami ako Viktor Kozubek, Marián Černý, či Dávid Chudý.  Naším cieľom je vyhútať prospešné projekty spolupráce, vymeniť si aktuálne poznatky a priniesť tak svetu skutočnú hodnotu. Začíname kávou. Čítajte ďalej, pevne verím, že sa máte na čo tešiť…

Vyskúšajte našu šetrne praženú Bio kávu, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť

Nakoľko sa môj život momentálne točí hlavne okolo výživy a kávy, tak neustále hľadám dôkazy, ktoré potvrdzujú moju hypotézu (samozrejme na mne samom otestovanú), že káva vôbec nemusí byť zlá, že neprekysľuje a dokonca v tej správnej kombinácii s kvalitnými tukmi môže zabezpečiť unikátnu vzpruhu pre organizmus a dá sa s ňou realizovať aj veľmi prospešné čiastočné hladovanie.

Nebudem stále len pretláčať svoj názor, slovo tentokrát prenechám Mariánovi Černému, úžasne vyrovnanému človeku, ktorý založil nowillnoskill.net, napísal výnimočnú knihu „Caveman Principles“ a momentálne rozbieha  No Will, No Skill akadémiu. Viac o tom, čo dokáže správne trénovaný a výživovaný organizmus si pozrite na videu. 

Marián černý

Úvodom 3 otázky na telo

1. Marián Černý, napísal si unikátnu  knihu Caveman Principles, ktorá pri čítaní na mňa zapôsobila ešte profesionálnejšie než populárna kniha Primal Blueprint („Praveký plán“) od Marka Sissona. Inšpiroval si sa týmto autorom alebo kde v tebe vznikla myšlienka žiť týmto spôsobom života?

cp-book-cover-3d1V prvom rade ďakujem za pochvalu. Primal Blueprint som prečítal až potom, ako som dopísal svoju knihu, hoci Marka Sissona a jeho blog som spoznal ešte počas samotného písania. Keď som si prečítal obsah PB, uvedomil som si, nakoľko podobné zmýšľanie máme a odvtedy je to jeden z mojich top autorov. 

Myšlienka knihy vznikala postupne počas toho, ako som sa predieral stovkami článkov, kníh, podcastov a rôznych iných zdrojov o výžive a tréningu. Asi najväčším impulzom bolo, keď som objavil koncept paleo diéty a neskôr prerušovaného hladovania. Veľký vplyv na mňa mal aj Ori Hofmekler a jeho Warrior Diet.

Časom, keď som si to všetko v hlave spojil dokopy, som si uvedomil, že všetky princípy, ktoré som aplikoval a odporúčal ľuďom, boli vlastne imitáciou života pračloveka. Počnúc od stravy (paleo štýl, žiadne umelé potraviny), cez tréning (dvíhanie ťažkých vecí a vysoko intenzívny tréning a.k.a lov, resp. beh o život) až po hladovanie, ktoré naši predkovia zažívali pravidelne. Vtedy som si povedal, že to všetko musím zosumarizovať a vypustiť do sveta, a tak sa aj stalo. 

2. Ako často aplikuješ čiastočné hladovanie? Nasadil si takýto režim pre svoje telo s ľahkosťou alebo si cítil, že sa telo od začiatku bráni?

Hladujem každý deň, vačšinou tých 14-18 hodín. Niekedy dlhšie (raz za čas si dám aj 40 hodín bez jedla), niekedy kratšie. Niekedy si dám počas dňa niečo malé, napríklad orechy, kokos, či nejaké ovocie ako avokádo alebo grep. Inokedy iba popíjam vodu alebo čaj a zvyčajne raz za deň si dám kávu. Prechod na takýto režim bol pre mňa celkom ľahký, keďže som už bol dosť dobre naladený na tukový metabolizmus. Keď telo vie efektívne využívať tuky ako zdroj energie, nepotrebuje neustále dopĺňať sacharidy a tým pádom žiaden hlad nepociťujem. Hladovanie je pre človeka celkom prirodzený stav.

3. Akú rolu hrá v tvojom aktívnom živote káva? Vedel si aj pred naším stretnutím, že na Slovensku môžeš dostať  Top bezchybnú organickú kávu?

Po mojom návrate z UK na Slovensko som už bol celkom zmierený s tým, že časy dobrej kávy sa skončili. Aj preto som veľmi rád, že som objavil Power Coffee a musím povedať, že si veľmi cením tvoju prácu. Káva je pre mňa taký doplnok, bez ktorého, síce nerád, ale vydržím, keď ju nemám. Tak častejšie som ju začal piť až odkedy sa kľudne môžem spoľahnúť, že káva, ktorú pijem je najvyššej kvality. Aj preto ohŕňam nosom, keď mi niekto ponúkne nejakú inú kávu a väčšinou odmietam. Osobne ju neberiem ako nejaký zázračný životabudič. Ten potrebujem len málokedy, keďže cavemanský spôsob života mi zabezpečí dostatok energie po celý deň. Avšak, ak má niekto rád kávu pre jej chuť a že ho to pozitívne naladí pred tréningom, či prácou, tak v tom prípade môžem správnu kávu len odporučiť.

Vyzerá to tak, že ten Marián Černý veľmi dobre vie, čo robí. Nechajme mu priestor, nech nám on sám porozpráva viac o svojom postoji ku káve: 

Marián Černý o káve:

1044908_10151690246091170_543241469_n

Nasledujúci článok vás naučí pripraviť si tú najlepšiu kávu, akú ste kedy pili a ktorá vás na rozdiel od bežnej kávy neoslabí, ale nakopne k maximálnemu výkonu a spaľovaniu tukov. Ja svoju kávu volám „Turbokáva“, ale páči sa mi aj Dušanov prívlastok „Power Coffee“. Táto káva  je delikátny mix ingrediencií, z ktorých každá jedna má svoje pevné miesto.  

Update 2019: Pozri si aj Marianové najnovšie články o krvných testoch, hladinách vitamínov, cholestorele atď.

Skôr než ich odhalím by som ale chcel zdôrazniť, že ja sám som mal dlhú dobu ku káve odpor. Vôbec mi nechutila, no potom ako som sa dočítal o jej možných pozitívnych účinkoch na organizmus, som sa rozhodol s ňou trocha experimentovať. Po objavení tohto receptu ju pijem každý deň, pretože chutí proste geniálne. 

K výslednému receptu ma inšpirovala tzv. Bulletproof Coffee – mix kávy, masla a MCT tukov a tento článok od Chada Waterburyho a Oriho Hofmeklera. Turbokáva teda obsahuje:

  • kávu (Organickú ideálne)
  • 20g kokosového oleja (MCT ideálne)
  • 30g masla (Bio kravské ideálne)
  • 1 kocku horkej čokolády (príp. kakaový prášok)
  • štipku škorice (podľa chuti)

Všetko jednoducho zmiešame dokopy a vymiešame ponorným mixérom. Bez mixéra nám ostane roztopený tuk plávať na povrchu, čo nechceme. Zdôrazňujem že Turbokáva neobsahuje žiadny cukor ani mlieko. Že prečo? To sa dozviete už o chvíľu.

S reakciami typu „Tuk do kávy? Čo si sa zbláznil?“ sa stretávam snáď zakaždým, keď niekomu o tomto recepte poviem. Povedzme si teda, aký význam majú jednotlivé ingrediencie Turbokávy…

Káva

Čo by to bolo za Turbokávu bez kávy, že áno? Dôvod, prečo ľudia pijú kávu, je jednoduchý – obsahuje kofeín. Kofeín je jeden z top stimulantov výkonu; vlastne jeden z mála, ktoré skutočne fungujú. Kofeín konkrétne:

Pozor na to, akú kávu pijete

Káva môže byť jeden z najlepších nápojov, ktoré do seba môžete dať, ale vždy si treba dávať veľký pozor na to, odkiaľ pochádza a ako bola spracovaná. Väčšina kávy, ktorú dostanete kúpiť v bežnom obchode, má skôr opačný účinok. 

Skôr ako som sa dopracoval k Dušanovej Power Coffee som mal svoje pochybnosti, no teraz už si kávu s kľudným svedomím doprajem každý deň a odporúčam ju každému.

Kokosový olej

150325_Power Kokosový olejPanenský kokosový olej je snáď najúžasnejšia multifunkčná potravina na svete, ktorá môže dokonca nahradiť väčšinu kozmetických prípravkov. Nie náhodou si našla svoje miesto aj v mojej Turbokáve. 

Dôvod, prečo má kokosový olej nenahraditeľné miesto v tomto recepte, je ten, že je jeden z najbohatších zdrojov MCT tukov – (nasýtených) mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom. Tieto váš organizmus nemusí nijako ďalej spracovávať a vie ich priamo využiť ako zdroj rýchlej energie. Niečo ako glukóza, no bez nepriaznivých účinkov inzulínu.

Tieto nasýtené tuky nielenže nespôsobujú ukladanie tukov do zásob alebo srdcovo-cievne ochorenia, ako sa veľa ľudí domnieva, ale dokonca priamo podporujú spaľovanie tukov

Ďalším dôvodom prečo konzumovať viac kokosového oleja je, že obsahuje asi najviac kyseliny laurovej zo všetkých známych zdrojov. Táto sa vo vašom organizme premieňa na monolaurín, ktorý má silný antimikrobiálny účinok a posilňuje imunitu.

Maslo

maslo

Maslo je jedna z mojich najviac používaných potravín, ktorej sa väčšina ľudí obáva. Je ďalším vynikajúcim zdrojom nasýtených a mononenasýtených tukov. 

Ak si myslíte, že z neho priberiete, tak by ste mali vedieť, že maslo obsahuje mastnú kyselinu menom CLA. Táto je okrem svojho protirakovinového účinku známa tým, že vyslovene pomáha pri spaľovaní tuku (http://www.bodybuilding.com/fun/david22.htm?irpid=27795). Ak do seba chcete dostať čo najviac CLA, budete si musieť zohnať kvalitné maslo od kráv pasúcich sa na lúke, keďže to z obchodu ho obsahuje pramálo.

Čokoláda/kakao

Tu sa už všetci kávičkári chytajú za hlavy. „Tak teraz kakao alebo káva?“.

Chocolate 2

Dôvod, prečo Turbokáva obsahuje čokoládu, vysvetľuje Ori Hofmekler v článku, na ktorý som odkazoval na začiatku článku. Ide o to, že kakao má vysoký obsah flavonoidov, ktoré sú silnými antioxidantmi. Okrem toho pozitívne vplýva na hladinu oxidu dusnatého v tele, ktorý má medzi inými za úlohu aj reguláciu krvného tlaku, či opravu svalových vlákien. Preto je kakao aj dobrým pred/potréningovým doplnokom (po tréningu už ale kávu neodporúčam).

Nehovoriac o tom, že takáto kombinácia kávy s čokoládou chutí úžasne. Tu si ale treba tiež dávať pozor na to, akú čokoládu použijete. Odporúčam buď čistý kakaový prášok (holandské kakao) alebo čokoládu s vysokým obsahom kakaa (75% a viac). 

Prečo si nedávať cukor/mlieko do kávy?

slahackaAko ste si mohli všimnúť, Turbokáva neobsahuje žiadny cukor ani mlieko. Dôvod je jednoduchý: počas dňa sa chceme vyhýbať výkyvom inzulínu čo najviac ako sa dá. Mlieko, hoci aj to kvalitné (domáce, nepasterizované), má obzvlášť veľký vplyv na vylučovanie inzulínu. 

Keď už bez toho mlieka nevydržíte, pridajte si radšej kvalitnú šľahačkovú smotanu.  V tomto prípade odporúčam pridať ešte aj škoricu, ktorá zlepšuje citlivosť na inzulín a zvyšuje efektivitu hospodárenia tela s glukózou.

Marián černýTúto kávu odporúčam vyskúšať naozaj každému – aj tomu, čo bežne kávu nepije. Unikátny mix antioxidantov, správnych tukov a stimulačného účinku kofeínu vám dodá energiu na celé odpoludnie. Kam sa hrabú bebe keksy? :).

Zdroje obrázkov: http://ninacucina.wordpress.com/, nowillnoskill.net, levmilk.sk, tatra.sk

 

 

 

Ak vás zaujímajú novinky a inšpirácie z tohto blogu, tak sa priháste tu.

Ak by ste chceli okoštovať vylepšenú zmes Power Coffee Organic Espresso, tak si kliknite tu.

Affil_980X200

 

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.