Malajské krídielká s vlastnou satay omáčkou

Satay wings

Vyskúšali ste už zaujímavé chute pravej malajskej kuchyne? Malajská kuchyňa je známa fantastickými kombináciami, ktoré ponúkajú uspokojenie pre všetky naše zmysly. V tomto recepte sa pohráme s prípravou skvelej satay omáčky, ktorá sa náramne hodí ku všetkej hydine a osloví nie jedného gurmána. V príprave odporúčam použiť organické arašidové maslo, ktoré som už mal možnosť otestovať a je skutočne lepšie, ako to klasické. Kvalita v orechoch je nadovšetko. Aj preto menej je skutočne viac, a tak sa nebojme dopriať si to, čo si naše telo zaslúži.

Ako vymakať kuracie krídelká pre zážitok z novej chuti?

Ste aj vy prípadom, kedy vám ku klasickým krídelkám treba nejakú tú omáčku? Problém je, že často to končí kečupom, či bežnou nudnou horčicou, alebo kúpenou hotovou omáčkou plnou konzervantov. Pripravme si vlastnú chuťovú bombu satay, ktorá je základnou omáčkou bohatej malajskej kuchyne, spájajúcej prvky Číny, Indie, či Thajska. Aj keď sa exotika zdá byť na prvý pohľad ťažká na prípravu, tak to vôbec nie je. Ako prílohu odporúčam zľahka grilovanú zeleninu a rozumné množstvo basmati ryže.

Čas prípravy: 20 min.                     Množstvo: 2 osoby 
Čas varenia: 40 min.                      Celkový čas: 60 min.

Ingrediencie         

Satay omáčka

  • arašidové maslo 4 PL
  • kokosového krém (mlieko) 6 Pl
  • 1 najemno nasekaná červená čili
  • 1 najemno nasekaná šalotka
  • 1 najemno nasekaný strúčik cesnaku
  • Hnedý cukor 1ČL
  • Sójová omáčka 2PL
  • Šťava z limetky 1PL

Príprava 

1. V kokosovom tuku, rozmiešam kurkumu a morskú soľ, namarinujem kuracie prsia a dám piecť do rúry (cca 180 °C asi 40 minút), alebo ugrilujem (od oka).

2. V menšom hrnci si na miernom plameni cca 5 minút povarím všetky ingrediencie Satay omáčky s tým, že limetku pridám na záver. Konzistenciu doladím kokosovým mliekom podľa toho akú hustú chcem omáčku.

3. V lete podávam s čerstvou zeleninou (sójové klíčky, uhorka, jarná cibuľka, či paprika) v zime skôr jemne restovanou na kokosovom oleji

P.S.: Keď si chcete pridať rozumné sacharidy, odporúčam ako prílohu voňavú basmati,  jazmínovú ryžu (jeden kopček), alebo sladké pečené zemiaky. Ako extra vylepšenie omáčky odporúčam experimentovať s koreniami ako koriander, aníz, sezam, kurkuma a škorica. Ako dezert si môžete spraviť kávu na malajsko-indický spôsob, ktorú môžeme nazvať „CHAI LATTE“. A tak si k 2 dcl POWER COFFEE pridáte 1-2 dcl kokosového mlieka, škoricu, vanilku, aníz, muškátový oriešok, klinčeky, či kardámon. Všetko podľa vlastnej chuti a dobre vymixované …

Chai-Latte-Gewuerze-495

Viac exotických receptov, metód prípravy a detailný opis Top 10 ingrediencíi do vašej kuchyne, nájdete v unikátnej kuchárskej knihe Svetové Recepty.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.