Lekcie pokory roka 2020, vďaka ktorým som silnejší a múdrejší

pexels-meo-724994

Minulý rok bol pre mňa najťažším v živote. Isto však nie som sám a asi je ilúziou myslieť si, že ten nadchádzajúci bude ľahší a bezproblémový. Každopádne mnohé okolnosti ako napríklad súčasnú korona krízu ovplyvniť nemôžeme. Čo však vždy môžeme? Podľa mňa len začať od seba a kultivovať vlastnú silu osobnosti. Nie len na úrovni tela a nastavenia mysle, ale aj ducha, alebo lepšie povedané vlastnej duše. V náročných časoch na začiatku roka tak zdieľam pre inšpiráciu a vzájomné posilnenie 3 perspektívy pokory, ktoré mi minulý rok zmenili pohľad na svet a niektoré hodnoty.

Najprv si však vysvetlíme, čo pre mňa znamená kultivovať svoju HUMAN POWER a prečo to robím?

Nie všeobecné, ale konkréne veci čo nám naozaj vedia pomôcť k rastu v živote. Často veľmi nepohodlné, ale potrebné …Také, ktoré nás robia odolnejšími a schopnejšími adaptovať sa na zmenu v spoločnosti a ekonomike. 

V súčasnosti totiž pozorujem a vnímam, že ako ľudstvo prechádzame istou krízou mentálneho zdravia a  ducha. Myslím tým hlavne to, že úspech definujeme primárne na materiálnej úrovni peňazí a bohatstva. Ego sa teší, ale nikdy nie je spokojné. Pravidelne nás to dobieha nie len na úrovni fyzického zdravia, ale hlavne na úrovni zdravia mentálneho.

Často sa vyhovárame na súčasnú dobu a tvoríme si katastrofické scenáre a pritom žijeme najlepšie časy v histórii našej evolúcie. Hľadáme ideálny život a ženieme sa za štastím a pokojom, ktorý nejak nie a nie získať…

Každopádne ide hlavne o to, že sme sa veľmi nestihli adaptovať na nové fungovanie v rámci viacerých realít života (internet, sociálne média a podobne) a náš mozog a myseľ spracovávajú oveľa viac emočných a analytických stimulov každý deň ako kedykoľvek predtým.

Kniha, kde je vysvetlená podstata kultivácie odolnosti systémov. Kliknite na obrázok a hodí vás to na Martinus.sk

Všetko to začína a končí pri energii a našom potenciále

Ako študujem nové poznatky psychológie, analyzujem vlastné správanie, produktivitu a radosť zo života, tak sa vždy dostanem k tomu, že najviac záleží na tom v akej som energii a ako využívam svoj potenciál. 

Potenciál realizovať svoje dary, talenty a vytvárať hodnoty pre tento svet, krajinu, spoločnosť, komunitu,  okres, rodinu, priateľov a okolie… Áno aj okolie v zmysle životného prostedia, či prírody vôkol nás, ktorej sme ako ľudia súčasťou.

A tu je podľa mňa zakopaný kľúčový problém nášho zdravia, vitality a radosti z naplneného života.

Mnoho ľudí a ja tiež v niektoré dni skrátka prežíva utrpenie a stresy, ktoré si buď len tvoríme samy v našej hlave, alebo sú zapríčinené z podvedomého strachu a toho, že nemáme dostatok energie. Pravidelne sa zacykľujeme v negatívnej špirále vyčerpania, únavy a vyhorenia. Padáme do negatívnych myšlienok a hľadáme vinníkov všade vôkol len nie v nás.

Samozrejme za veľa vecí nemôžeme a nie je to naša vina!  Avšak vždy je len a len naša zodpovednosť aký postoj a prístup zaujmeme v akejkoľvek situácii na čom sme sa zhodli aj s Adelou pri jednom z pre mňa najhodnotnejších Podcastov minulého roka. 

Či budeme hľadať vinníkov a sťažovať sa na život a svet, že prečo sa to stalo práve nám, alebo to zoberieme ako výzvu a lekciu života v pokore pre vlastný rast a silu osobnosti.

A to bola pre mňa minulý rok asi najtvrdšia lekcia roka, ale zároveň aj najhodnotnejšia!

1. Pokora v podnikaní a zmena prístupu k plánovaniu v mojej role CEO

Aj keď sme primárne e-shop, aj tak nás zasiahla korona a ďalšie interné faktory, ktoré môžem kľudne povedať, že nie sú moja vina. Počas celého roka som čelil vlnám frustrácie, veľmi rýchlych zmien, strachu a stresu z toho, ako ďalej realizovať svoj sen, ale zároveň vykryť financie a motivovať a zabezpečiť našich ľudí a team, aby neprišli o prácu, platy a radosť z progresu a realizácie v Powerlogy, ktorú tu máme.

Často som si povedal ako ľahšie by mi bolo robiť len sám na seba. Ako ľahšie by mi bolo byť zamestnaný… Nechcem tým však povedať, že tí čo nepodnikajú to majú ľahšie. Nevidím do vašich životov, ale zdieľam len porozumenie, ktoré mám voči všetkým malým a stredným podnikateľom na Slovensku a najmä v najviac zasiahnutých sektoroch. Neviem či ten kto nepodnikal na vlastnej srdcovke, alebo vízii rodinnej firmy si vie predstaviť, že sen sa mohol niekomu zrútiť ako domček z karát…

A tak aj keď to nie je môj ideál života byť CEO rastúcej a dynamickej firmy, kde treba riešiť problémy na denno dennej úrovni, tak som vďačný za to ako ma minulý rok naučil pokore. Pokore, vďaka ktorej som zmenil prístup k plánovaniu, ktorý bol v minulosti postavený na mojom egu. Egu, ktoré neustále potrebuje kritikom dokazovať, čo je možné ak naozaj chcem a verím v zmenu prístupu k jedlu. 

Zmena je v tom, že plán už nerobím ako prvý ja, ale môj tím. Sme konzervatívni a najdôležitejšie je pre nás zabezpečiť optimalizáciu a kvalitu firmy a podmienky pre ľudí, aby sa mohli realizovať na 100%. To čo som chcel dosiahnuť za 3 roky posúvam na 5. To, čo som si myslel a bál sa zmeniť zrazu funguje. To čo som sa snažil pretlačiť cez ego, mi nefunguje. 

Kniha, ktorá ma výrazne ovlyvnila a našiel som v nej hodnotné myšlienky
Kniha, ktorá ma výrazne ovplyvnila a našiel som v nej hodnotné myšlienky

A čo by som Vám tak odporučil do nového roka?

Nájdite si a neváhajte investovať čas, ale aj peniaze do skúsených mentorov, poradcov, trénerov, ktorým dôverujete a kriticky s nimi prehodnocujte vaše rozhodnutia. Hľadajte v hĺbke svojej identity z čoho vychádzajú a či sú založené na strachu a egu, alebo na synergii vašich čo najlepších vedomostí, skúseností, mentálnych a dátových modeloch a kritickom myslení viacerých šikovných ľudí vôkol vás. Takto ma ako mentor najviac posunula (možno aj trochu nečakane) moja manželka Lucia a náš partner a investor a CEO Teach For Slovakia Ivan Pružinec.

2. Pokora v roli otca a uvedomenie si vplyvu stereotypov vo vzťahu

Hovorí sa, že druhé dieťa vie naozaj preveriť manželstvo. Každopádne, ja už neverím ničomu všeobecne danému pre všetkých, lebo u každého to môže byť inak.

Avšak štatisticky to tak vyzerá a u mňa sa to veru potvrdilo. Neviem však čo môže znamenať 3 a 4 dieťa a veruže obdivujem všetkých viacdetných rodičov, ktorí to zvládajú v rešpektujúcej výchove. Opäť mi celkom trvalo spracovať svoje Ego a pretransformovať svoju najsilnejšiu hodnotu slobody. Často som sa cítil ako otrok, sluha, alebo ako priviazaný Winnetou, ktorý čaká na oslobodenie aby mohol cválať a viesť svoj kmeň.

Najväčší vplyv na tieto pocity má asi naše rozhodnutie s manželkou, že chceme vychovávať naše deti na princípoch rešpektujúceho prístupu…

Najdôležitejšia kniha a celkový prístup k výchove, kde som absolvoval aj kompletný kurz. Klik na obrázok do Martinus.sk

A potom, že moja manželka má na to talent a dosť vysoké štandardy! Čo mi vo vzťahu dalo dve možnosti! Buď akceptujem zrkadlo a poviem si, že chcem byť lepší a chcem sa zmeniť. Alebo si nájdem príbeh, prečo je moja žena perfekcionista a že ma nechápe a že chyba je v nej. A verte mi, stálo to veľa behov, bikov a meditácií v lese, kedy som predýchaval vlastný hnev a hľadal pravdu. 🙂

Teraz po konzultáciách so psychológmi už viem aj prečo! Je to hlavne preto, že zmena osobnosti a prístupu k veciam si vyžaduje zmenu vlastnej identity! Nový Dušan už nemôže mať nastavenie mysle a hodnoty ako starý Dušan. Nový, dospelejší a vyzretejší manžel a otec Dušan, potrebuje iné presvedčenia ako dospievajúci, vedomím menší Dušan. A to je veru nepohodlné a dokonca si trúfnem povedať, že to  svojim spôsobom aj bolí.

Keď sa však človek oprie o sdrce a s hlavou sa poradí s profesionálmi, tak sa to dá zvládnuť a dnes už na veľa vecí pozerám úplne inak.

Napríklad som hrdý na to, že dnes už u nás nefungujú stereotypy, že muž by mal robiť toto a žena tamto. Dnes už si oveľa viac rešpektujúco zlaďujeme vlastné očakávania a potreby a oveľa jasnejšie vyjadrujeme, čo je pre nás dôležité a čo nám vytvára stres. Veď prečo by som ako muž musel byť nasilu ten principiálny a presný keď má moja žena na to väčší talent ? Prečo by mi mala moja žena variť a chystať večeru pod nos, keď na to mám väčší talent ja a dokonca si svoje jedlo najradšej robím, alebo vylaďujem sám?

Tu si dajte kávu s maslom a MCT,  večer radšej pivo, alebo víno, lebo autor Mark Manson vám nastaví do vzťahov riadne zrkadlo!

A čo by som Vám tak odporučil do nového roka?

Veľmi úprimne vám poviem, som presvedčený, že keby som neinvestoval značné prostriedky do osobného kouča a zároveň aj do viacerých spoločných rozvojových psychologicko partnerských  koučingov, alebo poradní, tak som hypoteticky asi rozvedený a v depke. Alebo by sa to nejakým spôsobom prejavilo na tele v chorobe. Potláčané emócie nie sú sranda a treba si to priznať. 

V minulosti som vôbec vzťahy nevnímal ako takých silných učiteľov a neprikladal im takú dôležitosť až ma to asi dobehlo. Každopádne teraz už verím, že vzťahy veľmi ovplyvňujú našu sebadôveru, sebavedomie a celkovo aj mentálne zdravie. Nie však tak, že nám to má zabezpečiť ten druhý, ale že my sami potrebujeme vďaka tomu druhému pochopiť a poznať lepšie seba.

A to je náročné a krátkodobo to aj bolí, lebo si to často vyžaduje zmenu identity. Preto keď cítite, že vás to vo vzťahu škrie, neváhajte vyhľadať profesionálnu pomoc. Nemusí to vôbec stáť tisíce ako u mňa, keďže ja som riešil aj pokročilé a komplexné spoznávanie psychológie človeka a vzorcov mysle. 

V tejto oblasti mi najviac pomohli Nina Menkynová a Arnold Timmerman. Inšpiroval som sa pravidelne aj prácou Martina Lajpríka. Pozrite si linky a kľudne ich nezáväzne kontaktujte:

3. Pokora voči svojmu telu, stresu, spánku a vďaka biohackingu. 

Minulý rok som mal najmenej dovolenky v živote. V lete som najviac makal a k tomu malé druhé dieťa, korona atď. Každopádne pravidelne som sa ocitával na hrane únavy a vyčerpania až vyhoretia, ale vďaka nástrojom biohackingu a vybraným doplnkom výživy a životospráve som to vždy v zdraví ustál. Žiadna choroba, žiadne antibiotiká ani nič podobné..Ani som nepribral, ani extra neschudol, držím sa vo forme. Akurát vnímam podráždenosť a nechuť zo spánkovej deprivácie.

Za 3 dni to však vždy viem dvihnúť a vyladiť, už mám väčšiu pokoru v tom koľko si naložím aj športu, otužovania a záťaže tela. To všetko dokopy sú rôzne stresory a mojou najväčšou výzvou ostáva v pokore odhadovať svoje optimum. Totiž keď je človek nevyspatý a má toho v robote veľa a chce si stresy spracovať v športe a „zničiť sa“ tak to veľmi nefunguje. 

Rovnako tak nefunguje podceniť kvalitný spánok aj napriek vyladenej strave. Celé je to vždy o komplexnom umení vnímania svojho tela a aplikácie znalostí a vlastných skúseností. 

Otcovia, nevzdávajme to! Kultivujme dôležitý návyk pre našu silu a úspech.

Kultivujte svoju silu a životosprávu komplexne na úrovni jedla, pohybu, spánku a optimalizácie výkonu, stresu a regenerácie. Mňa zachránila meditácia a už môj atómový návyk otužovania, alebo skôr pravidelnej rannej rutiny dýchacích cvičení Wima Hoffa. K tomu pravidelné čiastočné hladovanie s kávou , maslom a MCT a čo najlepšia disciplína počas dňa vo výbere a zložení jedla, ktoré mi dáva energiu a nezaťažuje trávenie. 

Večer je to už horšie, lebo emočne mám niekedy dosť a podľahnem chuti, ale vždy vyberám kvalitu a žiadne sladkosti a slané blbosti. Skôr to pivko, vínko 🙂 

Každopádne vnímam v spoločnosti, že korona pritlačila viac ľudí prehodnotiť svoje návyky a prístup k životospráve a tomu, čo dávajú do seba. Pozývam vás teda všetkých čitateľov takto spoločne kultivovať našu silu aj v ďalšom roku. 

Zapíšte sa do Newslettera pre nové zdravé recepty, funkčné potraviny a inšpirácie pre zmenu životosprávy.

Pre motiváciu a nastavenie mysle. Pre radosť a realizáciu nášho potenciálu. Klik tu. 

Hneď dostanete nový E-Book venovaný zmene prístupu k raňajkám a kľúčovým princípom pre výber zdravého jedla. 

Žiadna dogma, že len bez mäsa, alebo úplne bez cukrov. Pre udržateľnosť a úspech si treba nájsť svoje optimum a hlavne pochopiť kľúčové princípy a to, že jedlo zďaleka nie je len o kaloriách. 

 

A aké prianie si dáme do Nového roka ? 

Do Nového roka Vám neprajem viac zdravia ani štastia… Samotné to prianie na mňa vplýva ako keby to malo prísť samo a aj tak to väčšina ľudí berie len ako také klišé. Ak mám byť pravdivý, tak Vám zaprajem to čo by som zaprial aj sebe.

Viac správnych rozhodnutí a lepšie vedomie pre to, aby ste realizovali svoj potenciál a prežili naplnený rok v zdraví a radosti.
To štastie, to je taká slepá ulička …

 

Život nie je rovnica a jedlo nie je len kalória. Vo výžive, tak ako aj v živote platí, že menej je často oveľa viac. Menej cukru, menej múky, menej lacnej pšenice, menej mäsa a spracovaných živočíšnych produktov, menej zbytočných fitness potravín, ktoré sľubujú zázraky…

Menej prázdnych kalórií, no viac čistej chuti! Chuti, ktorá pramení zo sily prírody a energie farmárov, producentov, ale aj marketérov a predajcov potravín, ktorí svoju prácu berú ako poslanie.
Ľudí, ktorým záleží na zdraví a sile. Ľudí, ktorých produkty denne konzumuje aj celá ich rodina. Tak ako je to v ekológii pri triedení odpadu a ceste k Zero Waste, tak aj v jedle a osobnom raste zmena začína od každého z nás.

Prajem Vám tak čo najviac hodnotných volieb pre kultiváciu vašej sily osobnosti a silného zdravia na každý deň. 

 

P.S.: Pre spoločnú diskusiu a posilnenie ocením, keď pozdieľate v komentoch vaše lekcie roka 2020. Ďakujem 🙂 

 

 

 

 

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.