Kurkuma a vylepšené 2 recepty pre výživu mozgu

IMG_0045

Užitočnosť a praktické použitie jedného z najprospešnejších korení indického pôvodu. Zamyslenie sa nad novým prístupom k výžive mozgu a vyladené praktické recepty pre každodenné rýchle použitie. Čítajte ďalej a vyskúšajte nový prístup k životospráve 21.storočia. 

Zamyslime sa a zmeňme prístup z povrchnej orientácie sa na telo a chudnutie a sústreďme sa viac na životosprávu mozgu.

Z pozorovania sledujem, že väčšina ľudí sa motá v bludnom kruhu chudnutia a priemernej životosprávy, ktorá bude podľa mňa v budúcnosti výrazným faktorom odlišnosti úspešných ľudí od neúspešných. V podstate, ak sa zamyslime, tak je to aj teraz! Pokiaľ má človek správne nastavené svoje vlastné kritériá úspechu, tak by ho malo primárne zaujímať silné zdravie, fungujúci mozog a vysoká životná energia. Bohužiaľ, ako vidíme podľa dát a štatík, tak asi tie hodnoty nemáme až tak dobre nastavené, keďže väčšina ľudí zápasí s únavou, depresiami, chorobami, nadváhou a rôznymi ďalšími psychologickými problémami napriek tomu, že žijeme v dobe, v ktorej máme k dispozícii najviac hojnosti a najlepšie poznatky o ľudskom tele a mysli, aké sme kedy mali. 

 

Kde vidím priestor pre vystúpenie z bludného kruhu? 

Vykašľať sa na nejaké trápne chudnutie a zamerať sa na životosprávu mozgu a tréning mysle. Áno, všetko to začína v hlave, ale tu si treba tiež uvedomiť, že fyziológiu neoklameme a treba zladiť našu vieru v pozitívne myslenie s novým poznatkami a dátami, ktoré jasne ukazujú, že aj pri chudnutí treba najprv riešiť mozog.

Rozmýšľajme spolu a položme si kritické otázky:
– Kde a prečo vznikajú chute na sladké potraviny, junk street food a rôzne nevhodné nápoje?
– Prečo, aj keď som spal 8 hodín, tak som nejaký rozbitý a nič sa mi nechce?
– Prečo je moja motivácia ako húsenková dráha, že nachvíľu lietam, ale keď treba niečo reálne spraviť tak zlyhávam ?
– Prečo „do pana ci pana“ nechudnem, aj keď mám napočítaný kalorický deficit z mäsa a iných „zabijackých“ živočíšnych produktov som sa už mesiac ani nedotkol? 

Nie som doktor, nemám perfektný a zázračný návod na zdravie, ale jedno si trúfam povedať. Mozog na prvom mieste!

Mohli by sme sa tu naťahovať o tom, či a kedy nás saturované tuky zabíjajú. Ak chcete poštudovať nový a aktuálny kritický pohľad, odporúčam tento link, kde zistíte, že veľmi záleží od konkrétneho výživového protokolu, ktorý aplikujete. 

Problém je, že väčšina ľudí sa vedome vôbec nezamýšľa nad tým, že by mohli existovať špecifické protokoly, ktoré si človek vyberá podľa svojich cieľov, individuálnych vyladení a potrieb. Je dosť podstatný rozdiel v cieli zdravého budovania svalovej hmoty voči cieľu chudnutia a opravy inzulínovej citlivosti, aj keď sa, samozrejme, v niečom prelínajú a pri chudnutí nemôžeme svaly zanedbať.

Najnovšie som už dokonca zachytil, že dokonca už aj poctivé vajcia sú zlé, lebo nejaké štúdie opäť prihriali polievočku prívržencom vegánskeho náboženstva a ukázali nejaké nesignifikantné dáta vplyvu na cholesterol, ktorým relevancii bežný človek aj tak vôbec nerozumie….

 

A tak, či si dáte vajcia, alebo nie, tak to je len na vašom rozhodnutí, čomu naozaj uveríte. Nebojte sa však skúšať nové poznatky a kriticky hľadať súvislosti vplyvu životosprávy na váš mozog:

  • Ste sýty a viete sa v pohode sústrediť?
  • Trávi vám dobre a máte drive a motiváciu?
  • Ako sa vám tvorí a rozmýšľa?
  • Ide to ako po masle, alebo potrebujete stále nejaký cukor, kofeín, či iné stimulanty? 

Ak vás zaujíma téma SILNEJ HLAVY, alebo po anglicky HEAD STRONG, tak odporúčam túto knihu, ktorá vám rozšíri obzory.

DAve Asprey - Dusan Plichta
V knihe nájdete aj kompletnú kapitolu o základných, ale aj pokročilých doplnkoch výživy, ktoré naozaj fungujú.  V základe ide najmä o Omega 3 mastné kyseliny, Magnézium, Vitamín D3 a správne zvolené B vitamíny. Pokročilejšími záležitosťami a v adekvátnej dávke skvelými stimulantami sú kvalitný MCT olej, káva, čaj, kakao a ich kombinácie so zdravými tukmi. 

 

Kurkuma a 2 praktické recepty

Kurkuma je indické korenie známe najmä pre svoju výraznú žltú farbu, ale samozrejme aj pre výnimočný vplyv na zdravie, ktorý pozná čínska medicína už po stáročia. Zároveň jej úžitok potvdrzuje aj moderná veda . Čím ďalej tým viac štúdií a testovanie inovatívnych doplnkov výživy s koncentovanou dávkou kurkumy a špecifickými enzýmami tiež potvrdzuje, že do kvalitnej a aktívnej dávky kurkumy sa oplatí investovať. 

Z môjho pohľadu sa orientujem najviac na výživu mozgu, ktorá je výrazne závislá od „druhého mozgu“ a teda mikrobiómu a procesov trávenia. Profesionálne to môžeme nazvať GUT BRAIN AXIS. Kto má rád študie, tak môže študovať, ale pre väčšinu z nás je lepšie asi priamo prakticky otestovať a vyhodnotiť si, či nám kurkuma robí dobre. 

Kurkumovo-kokosové guľôčky na raňajky, či snacking

Prvým receptom sú moje obľúbené nepečené a rýchle guľočky, kde využívam POWER mandľové maslo.  Guľôčky, aby vyhovovali skoro každému, sú bez lepku, laktózy a sladené iba prírodnými sladidlami. Základom receptu je korenie kurkuma, kvalitný med, kokos, mandľové maslo, trochu morskej soli, škorice či zázvoru.  Aké ingrediencie si zvolíte navyše je len na vašich preferenciách. 

Ingrediencie:

Čas prípravy: 10-15 minút

Počet porcií: 12

●      3 ČL mletej kurkumy

●      2 PL surového medu, môžete nahradiť aj javorovým sirupom

●      3 PL mandľového masla 

●      90 g struhaného kokosu

●      1 ČL mletého zázvoru

●      1 ČL cejlónskej škorice

●      štipka morskej soli

Príprava:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie v miske, kým zmes nemá konzistenciu podobnú hustej a tvarovateľnej hmoty plastelíny. 
  2. Pomocou lyžice alebo rúk formujte malé guľôčky a uložte ich na tácku.
  3. Potom ich dajte do chladničky stuhnúť na minimálne dve hodiny. Pochúťka je hotová a vybrať si ju z chladničky môžete vždy, keď dostanete chuť na sladké.

Gurmáni môžu voliteľne pridať aj  štipku čili a čierne korenie a športovci a aktívni ľudia zase 2 PL natural kolagénu a 1 PL MCT oleja

Kurkuma latte s kolagénom pre extra výživu tkanív a pokožky

Druhým receptom je svojim spôsobom efektívny a výžvivovo nízkosacharidový smoothie s kolagénom a MCT olejom. Tento recept možno niekde nájdete aj pod názvom zlaté mlieko. My si do zloženia dáme kokosové husté mlieko aj pre extra obsah ľahko stráviteľných mct tukov, ktoré sú výbornou energiou pre mozog. Kto má však dobrý zdroj kvalitného BIO mlieka, alebo žinčice a laktóza, či kazeín mu nerobí problém, tak to môže vyskúšať aj v tejto kombinácii. S kurkumou to neprežente, lebo je výrazná a aromatická a môže zmeniť chuť nápoja na mierne horkejšiu. 

Ingrediencie:

Postup: 

  • Zmixujte prísady v shakeri, či mixéri. Ja osobne používam ručný mixér. 
  • Ak chcete teplý variant, tak ohrejte na nízkej teplote na vami požadovanú teplotu (osobne mám rád horúce).
  • Ak chcete studené, tak pridajte kocky ľadu. 

 

Viete si predstaviť taký efektívny produkt na slano a aj na sladko? 

Ako vidíte, v poslednom čase som sa celkom nadchol pre kurkumové recepty, či už ide o nápoje, alebo aj hlavné jedlá. Nabudúce mám pre vás pripravený teplý quinoa šalát s kurkumou, ale aj nápady pre rýchle curry. Tak som hľadal 100% kvalitný mix Kurkuma latte, kde by som však nedal cukor, ale urobil ho univerzálne a tak by sa 100g mix super kvalitného korenia kurkuma, škorica, kardamón, čierne korenie, zázvor a veľmi jemná čili, mohol používať veľmi univerzálne v kuchyni. 

Čo vy na to? Ako doma najradšej využívate kurkumu? Vyskúšali by ste môj recept na Kurkuma latte? 

 

EAT SMART –  FEEL GREAT pre silný a zdravý mozog. 🙂 

 

 

 

7 Odpovedí

  1. Veľmi zaujímavé a chutne vyzerajúce recepty. Dodal by som ešte jednu vec a síce to, že kurkuma má sama o sebe veľmi zlú biologickú dostupnosť (vstrebávanie a teda využitie telom). To sa ale dá navýšiť až o 2000% ak s ňou konzumujete aj piperín (aktívna látka obsiahnutá v čiernom korení). Štipka ku kurkume postačí. Čiže ak to nejako veľmi nevadí, tak by som to odporúčal pridať aj k tým kokosovým guľkám. Určite najbližšie skúsim. Ináč veľa chutných receptov plných kurkumi nájdete na stránke v slovenskom jazyku – http://www.indickekorenie.sk

    1. Dakujem za doplnenie a suhlasim! Cierne korenie ma super vyznama celkovo korenie a bylinky vedia byt podla mna aj liecivom.

  2. Výživových smerov je veľa, každý si môže vybrať ktorý mu najviac vyhovuje alebo ich môže kombinovať.Moje skúsenosti s ľahkým myslením sú takéto:piť dostatočne vody, nebyť dlho v uzatvorenej miestnosti,jesť len mixované jedlá,vyhýbať sa dlhodobému chladu, pravidelne sa vyprázdňovať,občas zhlboka dýchať.Rýchle myslenie má len ten človek podľa mňa čo len minimálne jedáva, lebo myseľ zaťažuje trávenie jedla.Peter Starec má na youtube dosť videí, kde hovorí o rýchlosti svojho myslenia.

    1. Nie som uplne, ze len za mixovane jedla, ale post a menej jedla urcite nie je na skodu a treba individualne zvazit a zakomponovat.
      Pranicke zalezitosti su velmi pokrocile veci, ktore si vyzaduju otvorenu mysel a hlbsiu pracu s meditaciou a suvislostami. Opatrne by som postupoval a myslim, ze 1 dnovy post, alebo raz za cas 3 dni riesia vsetko co treba

  3. Ooooh yes! Kokosove CurcuLatte.. a do toho este shot of Power Decaf?
    Skvely napad aj tie gulicky, urcite vyskusame.
    Kurkuma ide u nas snad do vsetkeho, ale tie male mnozstva nestacia vtedy , ked riesime nejake ubolene klby a svaly.
    Tieto napady pomozu skonzumovat o cosi viac narazovo..
    Diky za recepty!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.