Kam sa uberá súčasný Fitness & Wellness životný štýl?

FIBO COnference

Zaujímajú vás inovácie a nové trendy zo sveta Fitness a Wellness? Je pravdou, že CrossFit už postupne vytláča svalových borcov a funkčný tréning získava na popularite? Aké sú najefektívnejšie novinky, ktoré vám aj za málo času prinesú celkom dobré výsledky? Ako správne chápať trendy, ak chcete uspieť v tomto fachu? Čítajte ďalej reportáž z najväčšej Fitness & Wellness exhibition v Európe FIBO 2015.

 

Čo som robil a sledoval účasťou na výstave FIBO 2015

IMG_5259Ako čitatelia tohto blogu ste asi už zistili, že som typom človeka, ktorý sa snaží prísť na koreň veci. Fascinujú ma inovácie a neustále hľadanie najefektívnejších ingrediencií (superfoods), či ďalších šikovných záležitostí (tréningových metód, prístupov, náradí), s ktorými môžem prispieť k zlepšeniu kvality svojho života. 

Či už ide o výživu a radosť z kreatívneho procesu varenia, alebo o hru pri cvičení, ktoré je pre mňa procesom zábavy, zlepšovania a prekonávania svojich možností. Navyše som si asi pred rokom stanovil víziu vytvorenia značky produktov, ktoré by mohli slúžiť ľuďom tak, že aj v malom množstve prinesú veľa hodnoty. Aj preto ma tak bavia prírodné stimulanty (káva, čaj, čokoláda, kokosový olej..), či takzvané superfoods (mandle, chia, čistý proteín…).

Verím totiž, že ak si pre seba individuálne vychytáme správnych 20% najhodnotnejších základných potravín, získame ten najlepší základ našej životosprávy a nemusíme už rozmýšľať nad kalorickými tabuľkami, či nekonečnými debatami o tom, že mäso prekysľuje a ďalšími polopravdami.

Aj preto som oslovil slovenskú firmu Maxsport s víziou doplnenia ich prezentácie o našu bezchybnú kávu Power Coffee a podporu pri diskusiách o nutričnom zložení produktov. Cieľom nebolo len sledovať top vychytávky, no hlavne získať priamu spätnú väzbu z globálneho trhu, ktorá ma nakoniec aj veľmi pozitívne prekvapila.

A tak som strávil 4 dní pozorovania, počúvania, prezentovania a diskutovania o súčasných a budúcich trendoch sveta fitness & wellness a nazbieral som poznatky, ktoré by vás mohli zaujímať …

Sú nové trendy fitness & wellness dobré, či zlé?

Ako prvé si treba asi sebakriticky uznať, že fitness a wellness priemysel je tiež len jeden veľký business, tak ako každý iný. Podľa mňa však nemá zmysel hrať sa na puristu, ale skôr sa snažiť si vybrať to dobré a eliminovať zbytočnú neefektivitu a produkty, ktoré sú často len marketingovým “bullshitom”. Z tohto pohľadu vieme, že nie je proteín ako proteín a že rozdiely v kvalite produktov, či metód môžu byť značné.

Aj preto výberám 3 trendy, ktoré vidím skôr pozitívne… 

1. Organic, Superfood, Glutein Free 

Tu v podstate ide o to, čo na Slovensku ešte len začína. Nech si každý tvorí vlastný úsudok, ale kvalita potravín, kontrolovaná konzumácia sacharidov a eliminácia lepku sú podľa mňa základom zdravej životosprávy.

Chvalabohu, že sa tak popri komerčných produktoch plných náhradných sladidiel vraciame k prírode a vidíme trend superfoods produktov, ktoré sú čo najviac vyskladané z prírodných a čistých surovín. Hoci tento trend na Slovensku asi nikdy nebude mainstream, tak to vôbec neplatí o krajinách ako Dánsko, Nórsko, či Švajčiarsko, kde v podstate začínajú naozaj odmietať umelé „šmejdy“.

Ako najzaujímavejšie produkty vyberám tyčinky 226ERS od Španielov, sušené hovädzie, ovocie a zelenina v prášku, úžasné bobuľové koncentráty z Dánska,  či aj Veggie protein bar od našej slovenskej firmy Maxsport, ktorý keď si dáte s maslom, či kokosovým olejom, tak máte super bezlepkový vegetariánsky a dokonca aj vegánsky snack, ktorý si kľudne dám aj ja prikláňajúci sa k individualizovanému paleo štýlu.

IMG_5283      MEat Makers

 

IMG_5282                FullSizeRender (1)

2. CrossFit a funkčný tréning namiesto dvíhania železa

IMG_5280Keď chodíte pravidelne cvičiť, tak sa vám nemohlo stať, aby ste nenarazili na CrossFit. Aj vďaka marketingu veľkých hráčov ako Rebook, Nike či Adidas, je to po behu (running) asi top móda.

Ako zástanca HIIT intervalového tréningu a poctivého prístupu, že bez práce nie sú koláče, si myslím, že CrossFit môže byť fakt super. Osobne poznám borcov, ktorý sú na tom kondične a silovo tak, že by dali dole nejedného „dvíhača železa“. CrossFit je totiž oveľa komplexnejší a prepojený s funkčným tréningom.

Veľkým problémom však ostáva technika prevedenia cvikov a adekvátna postupnosť tréningov vzhľadom na kondíciu. Fyziatri a fyzioterapeuti by vám vedeli povedať svoje o tom, ako riešia čím ďalej, tým viac pacientov CrossFitu. To však podľa mňa platí pri každom športe, kde je zanedbaná technika, regenerácia, strečing, či správne dávkovanie tréningov. V podstate aj obyčajným behom, ak na to idete chvatom, viete si odpáliť kolená a narušiť aj optimálnu funkciu tepu srdca. 

Každopádne preto odporúčam CrossFitovať pod vedením top trénerov a odborníkov. Ako príklad, ktorý som zažil, môžem uviesť borcov ako Štefan Pavlík z Boot Camp Zone, campy partie z Bright Sport, Bratov Pagáčovcov z Pressburg Crossfit, HIIT v Slovak Strenght Institute,  či partiu v Skill Lab Vlada Zlatoša a No Will No Skill, ktorí síce crossfit neriešia, ale k správnemu funkčnému tréningu vám povedia viac než dosť.

3. Vibrácie pre lenivých, ale aj pre regeneráciu

IMG_5337Asi je každému jasné, že jedným z top trendov musí byť odkaz „chudnite bez námahy“… Ono to úplne asi nie je možné, no vždy nájdeme vybrané efektívne záležitosti, ktoré majú svoj zmysel. Takto ma zaujal najmä prienik Power Plates a teda vibračných mašín, ktoré vedia vďaka vibráciám zvýšiť efektivitu cvičenia aj o 30%. Power Plates a podobné vibračné stroje sú vhodné aj pre regeneráciu, alebo pre cvičenie ľudí s pohybovými obmedzeniami, či vyššou obezitou.

U nás som mal možnosť vyskúšať Good Vibes studio, kde som sa vďaka drepom a klikom na ich mašinách naozaj riadne rozbil a takú svalovku som už dlho nemal, práve aj vďaka vibračnému cieleniu na malé svaly zadku, ktoré asi bežne nepoužívam. Normálne si viem predstaviť, že takýto prístroj umiestnený v Chill Out zóne firiem by urobil veľa dobra.

Čudné trendy, ktoré nechápem

Tak ako som povedal, fitness je business ako každý iný… Naozaj však nechápem niektoré high-tech vynálezy, ktoré ak chcete vyskúšať, tak vám len 15 minút trvá, kým sa pozapínate. Potom popri tom nejako stojíte, takmer nič nerobíte a ono to ma cvičiť za vás. Takisto je podľa mňa zlý prístup zľahčovania pohybov, kde sa naše telo stáva viac obmedzeným a potom sa čudujeme, že nedokážeme napr. čupieť v podrepe viac ako minútu.

Aj preto sa mi oveľa viac páči smer zjednodušovania a návratu k prírode, kde som našiel jednoduché drevené preliezky, valčeky a podložky, ktoré sa dajú umiestniť v interiéri, ale aj exteriéri. Tento tréningový koncept vyhral aj Innovation Award a viac detailov o ňom nájdete na ich web stránke: http://www.five-konzept.de/produkte.

Ďalšie ocenené inovácie výstavy FIBO, ktorú v sobotu navštívilo viac ako 100 000 platiacich divakov nájdete na tomto linku.

Top 10 bodov, čo som sa naučil

Ak by som chcel do detailov opísať moje zážitky a “aha” momenty, tak by bolo treba viac ako len 3 strany textu. Aj preto sumarizujem 10 poznatkov, ktoré myslím, že by vám mohli pomôcť pri realizácii vašej vízie podnikania, či trénovania v segmente Fitness & Wellness.

  1. Fitness, pohyb, cvičenie a zdravý životný štýl sú skutočné a chvalabohu to baví čím ďalej, tým viac ľudí.
  2. Fitness už nie je len otázkou fitness centier, ale efektívneho využívania času, cvičenia doma a najmä v prírode.
  3. Fitness sa stáva dôležitou súčasťou prípravy pre rôzne druhy športov i pre efektívnu regeneráciu.
  4. Trend Muscle & Fitness skončil, CrossFit, Running a funkčný tréning sú lepšie hity.
  5. Výnimočné firmy majú výnimočné produkty. Najmä zložením, ale aj schopnosťou dostať zdravšie alternatívy k väčšine, ktorá doteraz neriešila to, že sladkosti sú plné cukru a stužených tukov.
  6. Začíname opäť veriť tukom a vzniká nové smerovanie Good Fats & Good Carbs (dobré tuky a sacharidy – kokosový olej, orechové pasty, pravé maslo, bezlepkové múky, vláknina…).
  7. Superfoods, Organic a Glutein Free zaznamenávajú najvyšší poctivý rast v zmysle budovania lojality konzumentov, ktorí vďaka tomu aj radikálne menia životný štýl. V slovenskom ponímaní ide najmä o poctivé farmárske produkty, bio produkty a elimináciu lepku z výživy.
  8. Káva a čaj už nepatrí len gastru. Sú to skvelé prírodné stimulanty a vďaka kvalite oslovujú čím ďalej tým viac športovcov a aktívne žijúcich ľudí.
  9. Ľudia chcú viac kvalitného proteínu v obchode (čistý proteín, bio mäso, ryby, rastlinné proteíny).
  10. Slovenská firma dokáže viac, ako len konkurovať gigantom. Čím ďalej, tým viac nerozhoduje len cena, ale celkový koncept značky a kvalita.

Sumár a možnosti vašej budúcej účasti

FitnessaCelkovo považujem výstavu za veľmi hodnotnú. Otvorilo mi to oči, ďalšie možnosti a ráta sa mi aj stretnutie s najväčšou slovenskou Fitness výpravou a výmena najnovších poznatkov. Je skvelé poznať a vidieť na Slovensku partiu ľudí ako Rady Active, Lucia Meréšová Švaralová (Fitshaker) a ďalších, čo majú záujem robiť veci inak. Či už sme z Michaloviec, Košíc, Liptovského Mikuláša, alebo z Bratislavy.

 

Ak máte záujem o účasť na takýchto výstavach, sledujte portál Fitnessa, ktorý organizuje takéto výpravy.

 

Ja to mám namierené do Londýna na Natural & Organic Foods Expo 2015, odkiaľ verím, že donesiem na Slovensko tie najfunkčnejšie potraviny.  

Ak vás zaujal môj pohľad na fitness svet a máte záujem o spoluprácu a vylepšenie vášho Food & Fitness konceptu, neváhajte ma kontaktovať na dusan@dusanplichta.com, alebo len zdieľajte tento článok, aby sa dostal tým správnym lídrom, ktorí tak môžu zlepšiť svoje služby, či produkty. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.