Jesť po cvičení? Spoznajte výborné tipy pre ženy v každom veku!

cvičenie pre ženy

 

Životospráva je komplexná a individuálna záležitosť, ktorá si vyžaduje neustálu aktualizáciu poznatkov. Tak si zachovajte otvorenú myseľ a tiež zbierajte nové poznatky a inšpirácie pre udržateľné zlepšovanie a skvelý pocit.

Je pre Vás tento obsah zaujímavý? Neváhajte mi napísať! Čím viac ohlasov po aktulizácii, tak sa opäť vrátim k téme a budem sa tomu venovať.

Cvičenie pre ženy ? Otázka správnej večere, či potréningového jedla trápi nejednu aktívnu ženu. Čo je v skutočnosti vhodné a čomu by sme sa mali naopak vyhnúť? Z pohľadu hormónov je to v podstate veľmi jednoduché. Vyhodíme sacharidy a je to vybavené. Problémom však je, že realita je trošku iná a ženy mi dajú za pravdu, že len tak začať jesť  steaky so šalátom im nejde po chuti. Často sa dostávame do začarovaného kruhu a to takého, že aj keď je jedlo zdravé, tak nám v podstate moc nechutí.

Aj preto ma veľmi zaujala nová kniha od Lucie Méresovej „Z fitka do kuchyne  alebo čo jesť po cvičení a nepribrať, ktorá vďaka spolupráci s trénerkami a inštruktorkami z celého Slovenska i Česka dokázala spojiť príjemné s užitočným a zahrala tak na moju Gastro & Fitness nôtu. V tejto elektronickej knihe nájdete chutné recepty, ktoré sú zostavené z kvalitných surovín a výborne zasýtia. Z môjho osobného pohľadu by som len kľudne pridal viac kvalitného tuku vo forme masla, či olivového oleja na úkor niektorých sacharidov. To však záleží už od individuálnych cieľov každej ženy, a tak som radšej vyspovedal Luciu o tom, čo ju inšpirovalo k zostaveniu takejto šikovnej knihy a pre koho je táto kniha primárne určená…

Lucia, poďme teda priamo na to…Prečo je kniha receptov „Čo jesť po cvičení“  určená  najmä pre ženy a čo je jej cieľom?

banner-200-x-200-e-book-z-fitka-do-kuchyne.jpg

Pri precvičovaní mi ženy často kladú práve túto otázku „čo môžu jesť po cvičení alebo čo jesť, aby nejedli dookola stále to isté“. Úplne im rozumiem, keďže chcú večerať jedlo, ktoré nezmarí ich námahu vynaloženú pri cvičení. Práve tieto otázky boli pre mňa impulzom na napísanie knihy. Som veľmi rada, že ňou môžeme (spolu so všetkými inštruktorkami a fitness trénerkami, ktoré sa na nej podieľali) pomôcť všetkým ženám, ktoré chodia cvičiť a záleží im na ich postave a zdraví. 

Určená je najmä pre ženy, pretože muži chcú väčšinou naberať svalovú hmotu a stravovanie mužov po cvičení nie je úplne identické s tým ženským.

V čom vidíš kritické príčiny priberania a následného trápenia mnohých žien?

Je to najmä nevedomosť. Ľudia nevedia, ako sa majú správne stravovať (veď napríklad ani ja som to nevedela, kým táto zmena neprišla postupne počas mojej „fitness kariéry“). Je veľká škoda, že neexistujú v škole povinné predmety, ktoré by nás to učili. V ženských časopisoch z každej stránky „číha“ na nás taká, či onaká diéta, ktorá v konečnom dôsledku nikam nevedie. Ešteže existuje veľa skvelých odborných kníh a výživoví poradcovia, ktorí dokážu v tomto smere pomôcť. Nielen pripraviť jeden týždňový stravovací jedálníček, ale postupne naviesť človeka na správnu cestu stravovania, s ktorou sa dá bez problémov vydržať celý život.

Aký je tvoj vzťah k jedlu, máš nejaké obmedzenia alebo odmietaš nejaké potraviny a prečo? 

Jedlo mám veľmi rada (a to nielen preto, že sú to práve chvíle, ktoré ma „odlepia“ od pracovných povinností za počítačom, pri ktorom trávim veľa času). Snažím sa dodržiavať princíp delenej stravy a vyhýbať sa vysoko koncentrovaným sacharidom, akými sú pečivo, ryža, zemiaky, či cestoviny.

Taktiež biely cukor a rôzne nevinne sa tváriace potraviny plné éčok v mojom košíku určite nenájdete. Našťastie  už nemusím pozerať zloženie každej jednej nakupovanej potraviny v obchode (a vyzerať ako pátracia hliadka), kedže už viem presne, čo kupovať a čo nie.

Ako vnímaš úlohu psychiky a schopnosť zmeny návykov u tvojich zvereniek?

cvičenie pre ženyNávyky sa menia naozaj ťažko. Ak je človek zvyknutý stravovať sa celý život určitým spôsobom, akým sa stravujú aj rodičia a starí rodičia, verím, že prejsť na radikálnu zmenu životosprávy nie je ľahké. Avšak všímam si, že si radi nechajú poradiť a malými krôčikmi a postupnou zmenou to ide bez problémov.

Veľmi dobrým pomocníkom pri budovaní nových návykov je štúdium o tom, prečo by sme sa mali vyhýbať niektorým potravinám. Keď človek presne vie, prečo by danú potravinu nemal jesť (nielen kvôli postave, ale najmä zdraviu a rôznym zdravotným problémom, ktoré súvisia s ich dlhodobou konzumáciou), ide to omnoho ľahšie. A čo sa týka psychiky – ak človek používa jedlo ako potešenie pri svojich problémoch bez toho, aby ich vyriešil, zmena nenastane.

Sú podľa teba ženy v niečom špecifické alebo môžeme aplikovať rovnaké odporúčania ako u mužov?

Samozrejme sme špecifické. Rozdielne hormóny, spôsob cvičenia, ciele pri tvarovaní postavy. Je však množstvo pravidiel zdravej životosprávy, ktoré platia pre obe pohlavia.

Ako vnímaš strach žien z konzumácie tukov a zároveň ich odpor k naberaniu svalovej hmoty?

cvičenie pre ženyVidím veľkú medzeru v predstavách žien o tukoch. Nielenže nevedia, prečo by ich mali konzumovať, ale sú pre nich aj veľkým strašiakom. Preto jedia všetko light, nízkotučné a naopak také orechy (v ktorých sú tie zdravé tuky) jedia iba ak tak v orechovej plnke do koláča. Ale verím, že sa to čoskoro zmení a aj v reštauráciách budú semiačka a kvalitný olej tvoriť súčasť každého jedla. Práve vďaka šíreniu tejto „osvety“ ľuďmi napríklad ako si ty :).

Čo sa týka svalovej hmoty, to je ďalší strašiak žien. Napríklad pred pár dňami mi kamarátka povedala, že na Vianoce dostala od sestry trojkilové činky (sestru pozdravujem a chválim :). Ona si však hneď išla preveriť u jednej fitness trénerky, či s nimi môže cvičiť, pretože nechce mat veľké svaly. Je to však asi prirodzené, že my ženy sa toho bojíme (keďže sa nám v hlave zafixoval obrázok svalnatej ženy, ktorú sme niekedy videli). Len treba vedieť, že tie veľké svaly nám nenarastú, keďže na to nemáme hormóny a s naším bežným cvičením vo fitku to nehrozí (iba ak by sme sa dali na fitness súťaženie a poriadne tvrdo na tom pracovali).

Aké sú tvoje ciele pre rok 2014? Chudnutie to asi nebude, no prezraď nám niečo o plánovaných projektoch.

cvičenie pre ženyPlánov je veľa. Predovšetkým chceme spustiť s mojím snúbencom Peťom projekt Fitshaker – cvičenie pre ženy. Pracujeme na ňom už takmer rok. Bude to portál pre všetky ženy, ktoré nemajú čas ísť si zacvičiť do fitka, či na svoju obľúbenú hodinu jógy, aerobiku, pilatesu, Zumby atď, alebo chcú cvičiť častejšie, a to doma pred počítačom, či telkou. Budú mať na výber z veľkého množstva cvičení (aj pre tehuľky, či čerstvé mamičky, ktoré sa chcú dostať do formy). Spustiť sme ho chceli už v januári, ale vyzerá to tak, že máme pred sebou ešte kooopec práce :). Nebudú to totižto len videá, ale aj možnosti sledovania si svojej váhy, či spálených kalórií pri jednotlivých videách.

A samozrejme, plánom je aj naďalej sa vzdelávať a plniť si poličku ďalšími diplomami zo sveta zdravého stravovania a fitness.

Na záver, čo by si popriala všetkým aktívnym ženám?

Prajem im, aby sa nevzdali nikdy svojich cieľov a snov. Aj keď vytúžená postava nepríde za týždeň, či dva, dôležité je nevzdať to. A výsledok bude nielen očiam lahodiaca postava, ale aj pevnejšie zdravie a viac energie. To sa predsa oplatí, nie? 

Na otázky odpovedala: Lucia Méresová, inštruktorka Zumby, Interval Toningu, Body worku, Aerobiku, Integrated Power Stretchu, Kid Fitu, osobný tréner a výživový poradca.

www.zumba-party.sk                    www.fitshaker.sk                     www.cojestpocviceni.sk

 

Ďakujem Lucke za príjemný rozhovor. Pozrite si jeden z receptov na rýchlu a zdravú večeru, ktorý sme uverejnili minulý týždeň TU: Olomoucké syrečky, z ktorých nepriberiete (ďalšie inšpiratívne recepty, ktoré si môžete pripraviť po cvičení, nájdete v jej knihe

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.