Je krabičková diéta vhodné riešenie, alebo len dočasná barlička?

krabičková dieta

Určite ste už počuli o populárnych krabičkových diétach s obľubou generalizovaných ako „Norbi“ krabičky. Je táto forma stravovania vhodná pre naše zdravie? Sú ponúkané krabičkové jedlá adekvátnou výživou? V čom sa skrýva tajomstvo ich úspechu a prečo ľudia po nich chudnú? Je toto chudnutie udržateľné, alebo sa môžeme opäť „tešiť“ na jojo efekt? Čítajte ďalej a pozrite sa spolu so mnou kriticky na tento trend. Krabičková dieta,

Skutočne Vám krabičková strava chutí, alebo sa len tak tvárite?

Keď sa pozriem na obsah krabičky, tak po pravde musím povedať, že to vo mne evokuje lietadlovú stravu, alebo istý druh polotovaru. Pozor, vôbec nechcem túto formu stravovania odsúdiť, keďže pre mnohých ľudí je to voľba menšieho zla. Avšak povedzme si pravdu. Čo si dáte radšej? Šťavnatý steak s lahodnou grilovanou zeleninou na olivovom oleji a masle, alebo zanedbateľný kúsoček kuracieho mäsa, tri uhorky a šplech zemiakovej kaše? Pardón, zabudol som zarátať aj „zdravý“ dezert. Ja som jednoznačne za prvú možnosť. Tu prichádza do úvahy aj otázka financií. Aj keď krabičková dieta vychádza lacnejšie v porovnaní so stejkom, nemyslím si, že na jedle treba extra šetriť, keďže je to vlastne prvotná a základná investícia do seba samého. Ak už teraz tak výhodne šetríme na sebe, budeme aj na svojich deťoch? Samozrejme nehovorím, aby sme všetci nadšene nakupovali len v bio obchodoch, ktoré sa stali nedávno veľkou módou, ktorá myslím, že už aj trochu ustáva. Zrejme už asi prichádzame na to, že nie je všetko zlato, čo sa blyští…

Externé zdroje vs. vnútorné presvedčenie

Otázkou je, prečo neustále hľadáme skvelé diéty, počúvame najnovšie odporúčania známych a testujeme zázračné formulky, ktorými chceme bez našej investície (hlavne času a mozgovej činnosti) získať top výsledky, samozrejme zo dňa na deň. Je toto správanie príznačné pre pokojnú myseľ? Čo tak prestať len slepo robiť a začať žiť? Veď sa zamyslime, čo sa stane po skončení populárnosti krabičkovej diéty? Alebo sa opýtam inak. Fakt si myslíte, že ak chcete dlhodobo zmeniť vaše telo a získať skutočnú energiu, tak potrebujete, aby Vám vaše jedlo niekto krabičkoval ? V poriadku, ak ste dieťa na základnej škole a stravu Vám pripravujú rodičia, ale myslím, že väčšina už sme dospelí ľudia, či nie?

Základ šťastia a radosti tkvie v človeku samom, pretože každý z nás má na to právo. Základnou podmienkou radosti je pokojná myseľ a súcitenie. Zároveň sú veľmi lacným liekom, ktorý posilňuje náš imunitný systém. 

Dalajláma

Ale veď ľudia vďaka krabičkovým diétam schudli, v čom je vlastne celá finta?

Áno, avšak treba pochopiť skutočné súvislosti. Celý princíp krabičkových diét môžeme zhrnúť do dvoch bodov.

1. Výpočet Kcal a redukcia príjmu kalórií

Prečo to funguje: Ľudia skrátka jedia viac ako treba a konzumujú najmä prázdne sacharidy. krabičková dieta – stravovanie znížením tohto príjmu kalórií (niektoré aj znížením koncentrovaných sacharidov) môže dosiahnuť skutočne pozitívny efekt. Zároveň veľa z nás nevie kombinovať potraviny a často ich aj kombinujeme nevhodne. A práve aj tu môžu krabičkové diéty sčasti problém riešiť, čím sa dostavuje želaný efekt.

Realita: Krabičková dieta je založeá v prvom rade na tom, že porcie sú vážené. Človek má dostať za deň do organizmu určitý počet kilojoulov a na prepočet do reálneho jedálneho lístka  existujú špeciálne tabuľky. Druhým pilierom diéty je fakt, že ide o pravidelnú stravu.

2. Pravidelnosť

Prečo to funguje: Pretože sme pohodlní a nechce sa nám zamýšľať a zapájať mozog ešte aj do toho, čo jeme. Súčasná rýchla doba nás tlačí do „outsourcingu“ všetkého okrem nášho „core businessu“. Pravidelnosť príjmu jedál istým spôsobom stabilizuje hladinu cukru v krvi, čo je našou prioritou. Avšak,  je „outsourcing“ starostlivosti o naše zdravie a stravu vhodný?

Realita: Kým nezoberieme zodpovednosť za vzdelanie a zabezpečovanie vlastnej stravy do vlastných rúk, nikdy nedosiahneme plnú kontrolu nad naším telom (životom). Nevidím zmysel spoliehať sa na to, že to niekto vyrieši za nás. Ak ste ochotní objednať si krabičkovú diétu aj na víkendy a pre celú rodinu a nechýba Vám tak skutočný prvok socializácie pri spoločnom jedle, tak nech sa páči. 

Lídri na trhu, ktorí na to nejdú až tak zle

Vieme, že v súčasnosti vzhľadom na časový stres a ťažkú dostupnosť kvalitných prvotriednych potravín, musíme často voliť výber menšieho zla. Z tohto pohľadu musím uznať, že krabičková dieta môže byť pre mnohých ľudí záchranou. Avšak aj v takomto prípade je dôležité myslieť na kvalitu a vybrať tú najlepšiu. Ja osobne by som krabičky žiadnemu môjmu klientovi neodporúčal, keďže mojím cieľom je, aby človek získal plnú kontrolu nad svojím telom a postupne našiel dlhodobé riešenie, ktoré vyhovuje jeho organizmu. Aby som však do toho priniesol trochu svetla, tak nezávisle hodnotím lídrov na trhu, ktorí ma oslovili najviac:

1. Krabičková dieta – Norbi update

norbi_krabickova_dieta

Norbi update musím pochváliť, pretože sa skutočne zaoberajú glykemickým indexom potravín a jasne komunikujú potrebu sledovania krvného cukru ako prvej priority. Páči sa mi, že majú na stránke uvedenú aj štúdiu účinku nízkosacharidovej (nízkouhľohydrátovej) stravy, ktorá je celkom poctivá. Dobré je aj prehlásenie, že celozrnná, či biela múka je viac menej to isté a že niektoré potraviny dostanú červenú. Filozofia potravín so zníženým obsahom uhľohydrátov, s vyšším obsahom vlákniny a bielkovín je správna. Škoda už len, že zabúdajú na najdôležitejšie tuky a používajú vybrané umelé sladidlá. Každý umelý zásah do potraviny si odnesie svoje.

Norbi fakt: Až 70% celozrnnej, grahamovej a hladkej múky tvoria škroby, ktoré sa počas trávenia premenia na cukor.

2. Krabičková dieta – E-diéta

Pri e-diéte ma zaujalo, že ponúkajú viacero možností, ako napríklad aj gurmán menu. Páči sa mi, že ich koncept je založený na tom, že všetky jedlá sú pripravené výhradne z čerstvých a kvalitných surovín bez konzervačných látok, umelých farbív a dochucovadiel. Zároveň jedlá v jednotlivých programoch obsahujú množstvo vlákniny a majú nízky glykemický index. Keď už chceme prílohy, tak volia tie lepšie voľby, ako je ryža basmati, alebo pohánka. Opäť je však problémom nízkokalorické menu a nízky obsah kvalitných tukov, ktoré môžu byť zastúpené vo vybraných rybách ako napríklad v losose. Nepáči sa mi, že z mliečnych výrobkov sa orientujú na nízkotučné  jogurty, tvaroh a cottage cheese.

E-diéta fakt: Čerstvé jedlá z kvalitných surovín,  ktoré sa nezmrazujú a nekonzervujú sú najvhodnejšou voľbou pre vaše zdravie.

Vyberám príkladové gurmánske menu pre mužov aj ženy, kde sú červenou vyznačené moje komentáre s tým, o čom by som potreboval vedieť viac detailov, alebo čo je podľa mňa úplne nedotiahnuté.

Raňajky

  • Zeleninová nátierka, pečivo, zelenina
  • Zloženie: mrkva, zeler, nátierkové maslo, hydinová šunka, tvaroh, koreniny, pečivo, zelenina.
  • Aká je kvalita pečiva, nátierkového masla a hydinovej šunky?

Desiata

  • Miešaný ovocný šalát s kokosom
  • Zloženie: ananás, kivi, mandarinka, hrozno, kokos, citrón.
  • Príliš veľa ovocia, ale dajme tomu, že tam je ako plus kokos a citrón

Obed

  • Bravčové medailónky z panenky na hubách, zemiakové noky
  • Zloženie: bravčová panenka, huby, cibuľa, rasca, olivový olej, zemiakové halušky, kyslá smotana, korenie.
  • Načo tie noky? No v malom množstve pre gurmána môžu byť

Olovrant

  • Cottage s mrkvou
  • Zloženie: Cottage, mrkva, petržlenová vňať, pažítka
  • Je cottage plnotučný? A viete, že zo surovej mrkvy nedostane extra vitamíny pokiaľ nie je kombinovaná s tukom?

Večera

  • Polievka z cibule a pancetty
  • Zloženie: pancetta, olivový olej, cibuľa, kurací vývar, konzervované paradajky, parmezán, bazalka, korenie
  • Je to vhodné, pretože pancetta je dobrý tuk a pekne eliminovali prílohy. Otázkou je, či by som sa z takej večere aj zasýtil.

Celkovo Program + pečivo Muži 7180kJ Ženy 5140kJ

Ako som povedal, nižší kalorický príjem má byť šitý individuálne vzhľadom na metabolizmus a aktivity. Nesúhlasím s kalorickým výpočtom pretože, keď pridám pečivo, tak mi to u vybraných (väčšiny) ľudí zdvihne inzulín a sme tam, kde nechceme byť – pri ukladaní tuku.

Prečo je však krabičková diéta len istou barličkou?

Pravdou je, že aj vďaka výhodám, ktoré sú uvedené vyššie môže krabičková diéta na nejaký čas zabrať, ale opäť sa vraciam k otázke jej udržateľnosti. Je dôležité uvedomiť si, že pri porovnávaní úspechu stravovacích metód sa nezamýšľame len nad množstvom strateného tuku v čase, ale najmä na uržateľnosti životného štýlu (v tomto prípade hovoríme o udržateľnosti tejto formy stravovania).

Keď sa reálne pozriete na referencie ľudí, zistíte, že u tých najúspešnejších bola krabičková diéta len istým spúšťačom, vďaka ktorému sa začali viac zaujímať o to, čo v skutočnosti jedia a postupne tak sami získali kontrolu nad svojím telom. Bohužiaľ, mnoho referencií ostáva čiastkových, a teda v zmysle, že schudol som pár kíl (koľko je pár?), manželovi sa znížil cholesterol (dobrý, alebo zlý?), alebo konečne sa mi podarilo zaviesť pravidelnosť v mojom stravovaní.

 

Kde sú však konkrétne súvislosti vzhľadom na dlhodobé zdravie, vysokú kondíciu, mentálny výkon, či silnú imunitu. Ako vždy, najradšej riešime výzor a zabúdame na možno podstatnejšie veci, ako je životná energia a mentálna sila…

Opäť raz narážame na problém zníženého príjmu kalórií

Z tohto pohľadu som zástancom kvality pred kvantitou a chcem tak aj tu ešte raz zdôrazniť, že kalorická obmedzenosť nerieši problém priberania z dlhodobého hľadiska. Pozrime sa na graf troch najpopulárnejších foriem stravovania.

  1. Nízkotučné, nízkokalorické stravovanie (červená)
  2. Stredomorský štýl stravovania (žltá)
  3. Nizkosacharidový štýl stravovania (modrá)

krabicka_dieta

 

Pri tomto porovnaní je potrebné si uvedomiť, že nízkotučné-nízkokalorické diéty (v tomto prípade aj krabičková) z dlhodobého hľadiska narúšajú hormonálny systém, a tak sú len veľmi ťažko udržateľné. Asi to poznáte, že aj napriek najsilnejšej vôli Vás po piatich dňoch zodpovednej kozumácii krabičky zlomí sobotňajší obed, ktorý pokračuje sladkosťami a vy sa akosi neviete dojesť. Mám pre Vás však aj dobrú správu. Nezúfajte, nemáte slabú vôľu, len ste dostali hormóny do nerovnováhy a oni Vám to všetko radi spočítajú a vrátia. Preto je dôležité hladovanie, ale aj prejedanie plánovať a ideálne je na to extra nemyslieť. A to dokážete len vtedy, ak ste sýty. A to je pri nízkokalorickej diéte dlhodobo nemožné.

Toxicita plastov je fakt, voči ktorému nemôžeme byť ľahostajní

Pri našej pohodlnosti a životnom štýle veľmi často zabúdame, že sme obklopení miliónom toxických látok v prostredí, a že tak vlastne plávame v mori xenoestrogénov, čo sú syntetické látky, ktoré majú výrazný vplyv na zvyšovanie toxicity nášho organizmu, ktorá priamo prispieva k ukladaniu tuku, poklesu energie a oslabenej imunite. Väčšina vedcov, ktorí sa zaoberajú ich štúdiom považuje tieto xestrogény za výrazné riziko, ktoré má veľmi negatívny vplyv („distruptive“) na náš hormonálny systém. Ak vás fascinuje nahliadnúť do výsledkov výskumu, odporúčam nasledovné video.

Dobre vieme, že zohrievanie jedla v mikrovlnej rúre skrýva viacero rizík a nie je veľmi vhodné, pretože mení chemickú štruktúru molekúl vybraného jedla a my tak dostávame pokrm, ktorý nás viac oslabuje ako posilňuje. Navyše, ak sa nám do toho pridajú ešte plastové krabičky, tak ma nikto nepresvedčí, že je to zdravé. A tak nebuďme ľahostajní a eliminujme používanie mikrovlnnej rúry a keď ju už musíme použiť, tak aspoň sa snažme plasty nahradiť sklom a zohrievať jedlo postupne na nižšej frekvencii.

Vedeli ste, že Rusi na základe výskumu dokonca zakázali používanie mikrovlných rúr v roku 1976, ktorý neskôr vďaka perestrojke zrušili?

Čo však robiť, keď na prípravu jedla nemám čas, alebo si  neviem správne vybrať?

krabičková dietaV prvom rade nesúhlasím s výhovorkami o nedostatku času. Existujú rôzne optimalizačné stratégie a ja Vám môžem povedať, že ak zabezpečíme správnu kvalitu kalórií a dostatok vitamínov a minerálov, tak Vám stačí jesť aj 2-krát denne. Takisto Vám môžem povedať, že raňajky vôbec nemusia byť nevyhnutné, čo však neznamená, že som proti nim. Som len citlivý na to, že každý z nás je svojím spôsobom individualita, žije svoj vlastný život (pracovný, súkromný) a potrebuje špecificky a individuálne ovplyvňovať rovnováhu hormonálneho systému pre zabezpečenie pevného zdravia. Preto odporúčam 2 možné kroky.

1. Investovať do vzdelania

Keď Vám záleží na vašom zdraví a fyziológii, od ktorej sa odvíjajú vaše pocity, emócie, myslenie a najmä samotné konanie, ktoré sa premieta do výsledkov, tak mi určite dáte za pravdu, že investícia do vzdelania je tá najlepšia forma. Dôležité je pochopiť kľúčové princípy a nájsť ten správny systém fungovania pre vašu individualitu. V tom Vám môže výrazne pomôcť Váš „lifestyle“ coach, ale ako správny tréner, vždy by mal nechať prácu aj na Vás, aby ste sami cítili zadosťučinenie z dosiahnutých výsledkov. Preto aj tu nájdete odporúčania na vybrané knihy, blogy, či vedecké články, ktoré formujú moju expertízu a považujem za dôležité sa s nimi podeliť, aby si každý mohol vytvoriť svoje kritické myslenie a hlavne presvedčiť sa na vlastnej koži, že napríklad princípy vedy a prírody neoklameme.

2. Nejesť 5-krát denne, ale radšej správne zostavené pokrmy

I keď je pre ženy vhodnejšie jesť menšie porcie 5-6 krát denne, tak to vôbec nemusí byť pravidlo. Ak zabezpečíte sýte jedlá s nízkym glykemickým indexom a kvalitnými tukmi, tak postupne zistíte, že Vám ani nepríde na chuť neustále niečo „zobať“. Preto je dôležité začať deň viac bielkovinovo tukovým jedlom (vajíčka na masle), alebo skvelou  „bulletproof coffee“ (Káva, maslo, kokosový tuk a škorica). Týmto spôsobom a optimalizáciou vášho dňa dokážete výrazne zvýšiť Váš výkon a dokonca si ešte aj užiť chvíle spoločného obeda s kolegami, či večere s rodinou.

Teším sa na vaše postrehy a komentáre. Verím, že ste získali ten správny nadhľad a budem rád, keď sa vytvorí prínosná diskusia k tejto téme. V ďalšom väčšom príspevku sa môžete tešiť na to, ako sa pozrieme na možnosti obeda v okolí Apollo Business centra.

Zdroj obrázkov: Norbi.sk, edieta.sk, goodfon.com

12 Odpovedí

  1. Veľa som počula o krabičkovej diete. Alebo keto-diete. Ale je to veľmi draha záležitosť. Ja pracujem v kuchyni ako kychárka. Mám problém sa niekedy vôbec najesť. Potrebujem si naštartovať niečim organizmus, pretože si chcem upraviť nejako stravu. Potrebujem radu . Pomôžu na začiatok aj detoxikačne napoje robene doma?

  2. Pri dobre zvolenej diéte nie je možné, aby nastal jojoefekt. Treba sa stravovať tak, ako vás to naućia krabićky a potom množstvá nezvyšovať. Ide skůr o to, naućiť sa zdravo jesť, lebo ak niekto krabićkuje mesiac, niečo schudne, ale ak sa vráti k čokoládam a vyprážaným mäsám, tak neschudne nikdy. To už by si dámy mohli pamätať. Tie kapućínka, zmrzlinky a keksíky vám nikdy nedovolia schudnúť.

    Viac o krabičkách nájdete tu – je to zaujímavé čítanie. http://www.slimming.cz/krabickova-dieta-co-od-ni-ocekavat-a-pro-koho-je-vhodna/

  3. Veľa som už o krabičkovej diete počula, ale to dúfam nemyslíte vážne To ako fakt? Prečo všetci máte stále nejakú tú potrebu robím nejaké tieto blbosti bez toho aby ste čo len na okamih porozmýšľali nad jojo efektom a inými nevýhodami. Občas ma to vie až naštvať, akí hlúpi ľudia dokážu občas byť. A hlavne leniví a netrpezliví. Začnite sa preboha vyživovať zdravo tak ako som teraz začala ja, len čo so msi kupila konečne vlastné bývanie http://www.topreality.sk/byty.html niečo si o tom naštudujte a podobne, choďte si zacvičiť a tak. Robte už konečne niečo so sebou takto to ďalej nejde .

    1. Ako s myslienkou suhlasim , ale neviem co s tym maju spolocne reality a tak koment mazem, hned ako si precitate odpoved. Inak neviem ci sa chapeme, ale myslienka tohto blogu je prave poukazat na to, ze tie krabickove diety niekam nevedu, kym clovek neziska uvedomelost o tom co je a preco to je.

  4. Krabičkové diety? To ako fakt? Prečo všetci máte stále nejakú tú potrebu robím nejaké tieto blbosti bez toho aby ste čo len na okamih porozmýšľali nad jojo efektom a inými nevýhodami. Občas ma to vie až naštvať, akí hlúpi ľudia dokážu občas byť. A hlavne leniví a netrpezliví. Začnite sa preboha vyživovať zdravo http://www.najtelo.com/category/clanky/ niečo si o tom naštudujte a podobne, choďte si zacvičiť a toto opakujte čo to len dá a ak toto nebude fungovať tak potom sa sťažujte. A zaručujem, že toto fungovať bude, len to bude trvať dlhšie.

    1. Didi mas pravdu,
      Len som si precital niektore clanky co odporucas …Je tam vela spravnych veci, ale aj velmi vela vseobecnych odporucani, v ktorych sa ludia stracaju a nevedia ich uchopit. TAk ale ako pises, ak je tam spravne nastavenie a uvedomenie si toho, co robim a preco robim a ze treba aj zamakat….tak potom to ide…
      Ale aj tak som presvedceny, ze ak sa adresuje spravne vyziva mozgu, a spravne nastavi trening, tak to az o takom odriekani nemusi byt.

    2. čo sa môjho predošlého komentára týka, našla som dokonca ešte jednu fajn stránku http://www.chudnemzdravo.sk/ , ktorá mne veľmi pomohla a v mnohom inšpirovala. Mohli by ste sa na to pozrieť a vyjadriť sa taktiež čo si o tom myslíte čo sa tam píše

  5. Ahoj Dusan, nezvazujes spravit aktualizaciu tohto clanku ? Krabickovych firiem je v Bratislave teraz o dost viac ako v 2013 a clovek sa v tom nevie vyznat .. Vdaka.

    1. No nie je to zly napad, ale orientujem sa teraz uz skor inym smerom, aby som robil review krabickovych, diet…
      Kazdopadne, by som skor vyzval citatelov nech napisu do komnetov ak maju nejake odporucania a ja sa tak skor vyjadrim, ze ci je to oki, alebo ani nie…
      No uz teraz viem, ze ja keby som chcel sukromne prejst na krabickovu dietu tak sa dostanem dost do kalorickeho deficitu, nehovoriac uz o inteligentnych tukoch a dalsich veci…

    2. Palo ahoj.
      Neplanujem, lebo ma tato oblast nezaujima 🙂 Nepouzivam, neriesim a tak nemam co viac k tomu dodat. Tu ide len o princip, ktory som chcel komunikovat…
      Ako pre niekoho to moze byt uzitocne, ale kym neziska vedomosti a uvedomelost o tom, co je a preco to je…tak je to zbytocne.

  6. Super Peter, uz sa len dostat aspon na 90 kg a hlavne pod 15% tuku. Tam potom mozno zistis, ze krabickova dieta uplne nepostacuje. Kazdopadne ked ti to vyhovuje, tak drzim palce, ale myslim ze mas na viac, aby si sa upgradol do vyssieho levelu zdravia a kondicie. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.