Investujte do výberu a prípravy jedla, oplatí sa to viac ako kedykoľvek predtým!

Jamie Oliver

Príprave jedla venujeme čím ďalej, tým menej času. Žijeme v rýchlom svete a prirodzene hľadáme efektívne riešenia, aby sme za  najnižšiu investíciu získali najväčšiu hodnotu. Mnoho ľudí, doma ani nevarí a väčšinu jedla „outsourcuje“.  Čo ak sa ale práve pri outsourcingu našej stavy dostávame k hlavnému problému našej životosprávy? Fastfood a „menúčka“ sa predsa oplatia a realitu kvalitného obeda za 6-10 Eur si nemôže alebo skôr nechce dovoliť každý. Čo nám teda na Slovensku chýba pre voľbu aplikovateľného riešenia, ktoré sa naozaj oplatí?

V minulosti sme varili viac a základné potraviny boli kvalitnejšie

Vychádzajme z faktu, na ktorom sa podľa mňa zhodneme. V minulosti sa jedlo viac pripravovalo doma a návšteva reštaurácie, či inej prevádzky bola výnimočnou udalosťou. Pamätám si ako som sa vždy neuveriteľne tešil,  keď ma za vysvedčenie zobrali rodičia na pizzu. V meste boli asi len 2 pizzerie – „ talianske“ a bol to pre mňa zážitok. Možno aj preto som sa vždy nadlávil do prasknutia. Teraz nechápem ako som dokázal toľko zošrotovať ako dieťa.  

Pizza z tenkého cesta, múky tvrdej pšenice bez droždia, s pracou mozzarelou a tradičnou prípravou v peci s drevom. „Iné cafe“. Talianske, nie americké …

Väčšinu jedla sme pripravovali doma alebo dostávali v školských jedálňach. Môžeme polemizovať  o kvalite surovín,   na druhej strane denne varená polievka a hlavné jedlo boli vždy oveľa viac v pohode, ako realita keksíkového a bagetového stravovania mnohých detí. Vidíme, že  tlak na ceny v potravinárskom priemysle mení kvalitu bežne dostupných potravín a bežne dostupné mlieko už jednoducho nie je tým, čo bývalo (napríklad za socializmu).

Kvalita ľahko dostupných komerčných potravín výrazne klesla. Či už v zmysle konkurenčného boja  alebo skôr chamtivosti korporácií a reťazcov. Výrobcovia pristúpili na hru komercie, kde oveľa viac ako čísla nadváhy národa, rozhodujú čísla veľkosti  nákupného košíka a rastúcej spotrebyMnoho ľudí už prišlo na chuťovo prázdne paradajky bez vône a začali sme riešiť aj nejaké BIO. Svet potravín sa nám tak rozdelil na komerčné a volajme to – na poctivé! BIO alebo nie, v podstate nám asi najviac ide o „plnochutné potraviny“. (Výborný slogan nového typu supermarketu Yeme.sk v BA). Plné, v zmysle skutočnej výživovej hodnoty a chutné, v zmysle čistoty, originality chute, bez umelých prídavkov, cukru, či nežiaducich konzervantov.

Myslím, že môžeme preskočiť viacero teórií, keďže vždy sa dostaneme k rovnakému problému! Sme ochotní priplatiť si za kvalitné potraviny? Inak povedané… berieme potraviny a jedlo ako investíciu?  Alebo len ako nevyhnutnosť, či falošné chuťové potešenie? 

Outsourcing prípravy nášho jedla a súvisiace problémy

V rámci osvety pre zlepšenie životosprávy sa na mojich prednáškach najčastejšie stretávam s výhovorkou  –  „nemám čas“ ! Problém by som však  videl skôr v znalostiach prípravy svojho jedla. Raňajky a desiaty pre deti sa dajú predchystať aj večer, alebo večera nemusí byť vždy otázkou hodinového varenia.  Otázkou je skôr, koľko ľudí skutočne strategicky plánuje svoje a rodinné jedlo a preberá tak plnú zodpovednosť za svoje zdravie a výkon.

Všetko záleží od prístupu! Nie menej však od vplyvu prostredia v ktorom človek funguje. Spoločnosť, priatelia, známi, práca, škola, rodina, príroda, mesto, médiá….Robíme rozhodnutia v súlade s našimi hodnotami, alebo len podliehame prostrediu a všeobecnej spoločenskej pravde? 

Otvorene sa priznávam, že mojou každodennou motiváciou nie je zdravie! Nezobúdzam sa s tým, že chcem byť zdravý. Skôr, ako väčšina ľudí, s myšlienkou plnenia snov, povinností,  učiť sa nové veci a zažiť aj nejaké radosti.  A keďže deň má len 24 hodín, nehovoriac už ani o skutočnej produktívnej energii, tak je prirodzené zbavovať sa vecí, ktoré stoja čas a neprinášajú priamy príspevok k našim cieľom.

Preto je úplne normálne a pochopiteľné, že outsourcojeme naše obedy, desiate, olovranty, či dokonca večere!

Kameň úrazu je však v tom, že ako?  – Lacno a pohodlne, alebo kvalitne a premyslene?!

Predstavte si platenie služby stolárovi pri zariaďovaní vašej kuchynskej linky. Asi sa zamyslíte nad požadovanou výslednou kvalitou a ochotne si priplatíte za spoľahlivého majstra na ktorého sa môžete spoľahnúť. 

Prečo potom nie sme ochotní priplatiť za kvalitný outsourcing jedla? Prečo radšej žijeme v ilúzii troj eurových menúčok, fastfoodov alebo klasických reštaurácií, kde je primárnou hodnotou je veľkosť jedla? 

Klasické menu s lacnou kuracinkou a štedrá obloha hranoliekaj ryže a bonus v podobe smotany :-)       sote3

Klasické menu s lacnou kuracinkou a štedrá obloha hranoliek aj ryže a k tomu bonus v podobe smotany, ktorý to mal zachrániť 🙂

Zamyslime sa spoločne nad reálnym nákladom výživného obeda, práce a času. Investujme s dlhodobejším výhľadom a rozhodnime sa pre lepšie voľby!

Spracované produkty, komerčné mäso, obilniny a cereálie vždy budú lacnejšie! Fosílne palivá sú totiž menej nákladné a práca strojov vždy ekonomicky výhodnejšia ako práca ľudí a prírody. Samozrejme, bez technológií, by sme asi neprežili. Ale podľa mňa má všetko svoju mieru a tú sme dosť výrazne prekročili.

Výber kvalitných surovín a znalosť ich prípravy, ako najsilnejší faktor pre naše zdravie a výkon.

Ako najlepšie zlepšiť životosprávu? Jadnoducho prebrať zodpovednosť a kontrolu nad tým čo jeme, ako to jeme a prečo to jeme.

Realizácia pozitívnej zmeny sa najlepšie podarí ak začnete naozaj klásť dôraz na výber kvalitných a čerstvých ingrediencií a začnete variť viac aj doma. Zamýšľajú sa nad množstvom cukru a bielej múky vo výžive, eliminujú nepotrebnú chémiu v potravinách. Keď jedia „vonku“, tak opäť si dajú záležať na kvalite.

Ešteže u nás v Európe je možností najesť sa dobre aj vonku, čím ďalej tým viac. Okrem rôznych stránok, portálov a blogov na internete, kde nájdeme skvelé inšpirácie pre domáce varenie a pečenie, tak nájdete aj veľa dobrých odporúčaní na vybrané podniky. Vznikajú kaviarne, tématické bistrá a nové reštaurácie s majiteľmi, ktorým samým záleží na kvalite.

4289799837_43a4d58d11_b
Moja obľubená a naozaj geniálna hovädzia polievka „PHO BO“ u priateľa z Vietnamu na Hodžovom námestí v BA.

Áno, viem. Zlepšenia sú najmä v Bratislave, ktorá predsa len funguje trochu inak ako zvyšok Slovenska. Je to však prirodzený vývoj… Nové veci k nám idú z Čiech cez hlavné mesto a postupne cez komunity aj ďalej.

Aká je ponuka, záleží priamo od samotných rozhodnutí konzumentov a celkovej situácie na trhu. Kým v Bratislave už nájdeme kritickú masu, ktorá má zabezpečený aspoň priemerný slovenský plat, na východe, či Orave je to ťažie a  prirodzene ľudia ľahšie pristúpia na marketing lacných potravín. 

Na druhej strane  majú ľudia, napríklad na Orave,  lepší prístup k plnohodnotným potravinám priamo od producentov a nepodliehajú smogu a komerčným nánosom veľkomesta. Veľa ľudí si vie zabezpečiť kvalitu, varí doma a teší sa zo zdravia. Jedia jednoduchú, ale kvalitnú bryndzu, syry, žinčicu, slaninu, maslo, základnú zeleninu a domáce mäso a výrobky.

Áno –  nevychutnávajú si možnosť rôznych svetových kuchýň ako my v Bratislave, majú menej peňazí, ale aj napriek tomu často žijú zdravšie. Stretol som viacero takýchto ľudí a preto naozaj nemám rád výhovorku, že žiť a jesť zdravo je drahé!

domace-vyrobky-zo-zabijacky   

To, že zdravé stravovanie nie je najlacnejšie, je už iná reč! Viete prečo? Pretože okrem peňazí si výber jedla vyžaduje časovú investíciu do vedomostí, zabezpečenia zdrojov a schopnosti prípravy.

Späť k otázke, či sa variť oplatí?

Ja som presvedčený – jednoznačné áno! Nie každé jedlo si vyžaduje hodinovú  prípravu. Rád sa inšpirujem slávnym Jamiem Oliverom, ktorý v nejednej relácii dokázal pripraviť jedlo rýchlejšie ako by ktokoľvek zbehol do fastfoodu za rohom a späť. Množstvo podobných a rýchlych receptov nájdete aj na tomto blogu. 

Zabehnite do Martinus.sk, prelistujte a myslím, že sa oplatí aj kúpiť! Stačí k tomu jedna panvica, denko a nožík 🙂

Naberám niekedy pocit, že niekedy príliš riešime, či sme zjedli 50 alebo 150 g klobásy, alebo či má mať obed 100 alebo 150 g sacharidov…

Sústreďme sa radšej na boj za skutočné plnochutné potraviny a sledujme si ak tak, mieru cukru alebo hlavne  celkové množstvo rýchlych sacharidov. Vyskúšajte si to sami doma a uvidíte tú zmenu, keď začnete variť vlastné jedlo z kvalitných a nespracovaných potravín!

Osobne tak vyhlasujem boj za real food a verím, že sa doma pridáte! 

Pravidlá sú jasné!

  • Nekupujem polotovary.
  • Nekupujem spracované produkty rýchlej prípravy alebo fast food.
  • Kupujem primárne čerstvú/mrazenú kvalitnú zeleninu a inteligentné zdravé tuky.
  • Kupujem iba kvalitné mäso, ryby a mliečne výrobky – konzumujem ich uvedomelo a bez prežierania.
  • Ak nechcem variť alebo sa potrebujem stravovať mimo domu, vyberiem si miesto, kde varia kvalitne a som ochotný im  adekvátne priplatiť.
  • Uvedomujem si moje nedostatky, nevadia mi, ale snažím sa kriticky zamyslieť nakoľko fungujem v myslení „Lacnej mysle“.
  • Aj keď naše prostredie nie je ideálne, zamyslím sa ako ho môžem svojou zmenou zlepšiť a ktorý systém podporím svojím nákupným správaním.

Skúsme postupne zmeniť prístup! Zamyslime sa nad tým, že varením vlastne prispievame k produkcii a nie sme len hluchými konzumentami toho, čo príde. Varenie je navyše jednou z najlepších foriem, kde môžete kreatívne myslieť a experimentovať pre radosť. Ako pomôcku môžete využiť môj osobný zoznam potravín na ktorých doma fungujeme.

Powerlogy-efektívny nákup

Samozrejme akceptujem ak niekto k tomu nemá vzťah alebo má iné priority! Potom si len treba uvedomiť potrebu priplatenia za kvalitný outsourcing a nájdenia si prevádzky,  ktorá vlastní know/how a prostriedky na navarenie zdravého a chutného jedla.

Potrebujeme zmeniť myslenie, lebo energia naozaj nie je lacná. Tak ani skutočné jedlo nemôže byť lacné a nemali by sme ním len tak plytvať, ale vážiť si ho.  Minimálne preto, lebo je základom nášho zdravia,  šťastia a nielen rodinného, ale aj komunitného života.

Kvalitné jedlo, varenie doma a zážitky s tým spojené sú podľa mňa výbornou investíciou! Nemyslíte?!

Ak chcete podporiť obsah tohto blogu a oceniť moju prácu, tak stači jeden hlas.

Podporte ma v súťaži blogerroka 2015 pre kategóriu zdravý životný štýl.

banner851x315

Jedna odpoveď

  1. Vyborny clanok! Tento odstavec snad hovori za vsetko:

    …Spracované produkty, komerčné mäso, obilniny a cereálie vždy budú lacnejšie! Fosílne palivá sú totiž menej nákladné a práca strojov vždy ekonomicky výhodnejšia ako práca ľudí a prírody. Samozrejme, bez technológií, by sme asi neprežili. Ale podľa mňa má všetko svoju mieru a tú sme dosť výrazne prekročili….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.