Inšpirácie z Baskitska „Mekky“ svetovej gastronónie a poctivého jedla

Baskitsko

Keď som sa tak zamýšľal, kde by som mohol prežiť pre mňa ideálnu dovolenku, vzhľadom na záujem neustále spoznávať nové jedlá, skúšať nové kombinácie a priniesť Vám nové inšpirácie svetovej kuchyne, tak už po krátkom rozmýšľaní padla moja voľba jednoznačne na Baskitsko, skrytý poklad Španielska.

Španielska kuchyňa je mojou vášňou a tak sa z nej snažím vybrať tie najlepšie a najzdravšie jedlá tak, aby sa dali pripraviť aj v našich slovenských podmienkach. Na mojich kurzoch, či na podujatiach vychytávam fintičky prípravy, ktoré človek získa najmä od domácich kuchárov. A práve dobrosrdeční Baskovia sú tými najlepšími nositeľmi kuchárskeho „know-how“, ktoré sa nedá len tak bežne získať. V čom je teda baskitská kuchyňa taká špeciálna?

Dôraz na poctivé suroviny, základ bohatej gastronómie Bastkitska

Tak ako pri každom skvelom pokrme z talianskej, gréckej, či aj našej slovenskej kuchyne, základ pre úspech je ukrytý v kvalitných surovinách. Inak tomu nie je ani v baskitskej kuchyni. Keby ste sa však zhurta ponorili do štúdia jedál a špecialít tohto regiónu, tak sa Vám môže stať, že ani nebudete vedieť, kde začať a do čoho sa pustiť. Nie preto, že by ste to snáď nazvládli alebo preto, že by Vám chýbali vybrané suroviny, ale najmä preto, že každé jedlo je tak úžasne príťažlivé a lákavé, že človek by najradšej ochutnal všetko naraz.

Pintxos ako tapas severného Španielska

Keď sa spomenie Španielsko, určite si mnohí predstavíte „tapas“ ako malé chuťovky, ktoré sa podávajú k nápojom a konzumujú sa aj celý večer. Tapas sú preslávené najmä v Andalúzii a Madride, pričom Baskovia ich podľa mňa posunuli o úroveň vyššie na tzv. „pintxos“, a teda vymakané malé bagetky, ktorým sa často nedá odolať. V baroch, kde sa stretávajú všetci ľudia zohrávajú pintxos primárnu úlohu (nie ako u nás, kde si človek okrem orieškov a čipsov nemá čo k poháru vínka zakusiť). Keď vstúpite do takého Pintxo baru, zrazu na Vás pozerá viac ako 100 druhov rôznych kombinácii, ktoré spoločne s okolitým ruchom vytvárajú jedinečnú atmosféru pohody a radosti z jedla nielen pre oči, ale aj pre dušu.

Prejedanie sa bez priberania, je to vôbec možné?

Najlepšie na tom je, že aj po väčšom jedle mi vôbec nie je ťažko na žalúdku a pociťujem skutočnú energiu z jedla, ktoré je pripravované poctivou prácou ľudských rúk, ktoré majstrovsky kombinujú lokálne suroviny od výmyslu sveta. A tak, i keď som toho často zjedol viac ako kážu kalorické tabuľky (strategicky som sa prežieral), tak som pribral len nepatrné množstvo tuku. Myslím si, že to je ten najlepší dôkaz toho, že práve kvalitná, nazvime to hoci aj Bio strava, má svoje opodstatnenie. Prečo sa teda nenaučiť pár základných kombinácií a častejšie si pripraviť skutočné jedlo v kruhu priateľov a rodiny?

Vedeli ste, že…?

  • Baskovia sa dožívajú najdlhšieho veku života spomedzi všetkých Európanov
  • Baskovia sú osobitný národ, ktorý je hrdý na svoje zvyky a nedajú dopustiť na svoju gastronómiu
  • Baskovia sú ekonomickými ťahúňmi španielska a celý mikroregión funguje na vyššej ekonomickej úrovni
  • Baskovia nikdy nezjednávajú, a tak ako napríklad u Japoncov, je pre nich poníženie prijať či dať sprepitné
  • Baskovia výrazne dbajú na kvalitu produktov a označujú ich vlastnými certifikátmi a značkami kvality
  • Baskovia sú skvelí kuchári, až štyria sa nachádzajú v Top svetovej desiatke podľa hodnotenia Michelin

Recept: Paella Valenciana tajomstvo jej originality

Top 7 vybraných zážitkov pre inšpiráciu

Rozhodol som sa pre Vás vybrať top 7 gastronomických zážitkov (tradičných, ale aj menej tradičných), aby ste vyskúšali základné recepty a najpreslávenejšie pokrmy. Postupne zistíte, že keď vyskúšate niektorý z mojich tipov, môže Vás to výrazne posunúť o kuchársky level vyššie, napríklad ak sa chystáte na prípravu domácej párty, na ktorú vaši hostia určite nezabudnú. Viac o spomínaných zážitkoch si prečítajte v druhom príspevku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.