Dobré kalórie vs. zlé kalórie

kalórie

POZOR, tento obsah je starší. Preto odporúčam klikať na aktuálne  súvisiace články, keďže sa každý deň snažím posúvať  s informáciami vpred!

https://www.dusanplichta.com/blog/je-lepok-skutocne-zly-alebo-je-to-len-vo-vasej-hlave/

https://www.dusanplichta.com/blog/moderne-paleo-idealna-strava-alebo-len-mytus/

https://www.dusanplichta.com/blog/10-najcastejsich-otazok-pre-rychle-chudnutie-do-plaviek/

https://www.dusanplichta.com/blog/4-vyborne-knihy-s-inovativnym-pohladom-na-vyzivu-pre-zdravie-a-vykon/

https://www.dusanplichta.com/blog/preco-vseobecne-odporucania-vsetko-s-mierou-zlyhavaju/

Prečítajte si, ako sa mi podarilo zrealizovať dve inovatívne a inšpiratívne prednášky v spoločnosti IBM s nečakane vysokou účasťou. Čítajte ďalej a spoznajte základný rozdiel medzi dobrými a zlými kalóriami, pričom na konci článku nájdete prekvapenie v podobe rýchlych Powerfood Chef receptov, ktoré si môžete aj hneď stiahnuť.

KaloriePo prvej iniciatíve Health and Wellbeing tímu v IBM som bol oslovený na ďalšiu spoluprácu, pričom sme sa dohodli na nadviazaní na prvý úspešný workshop. Avšak aj s tým, že si zamestnanci budú môcť nájsť v kuchynkách to pravé občerstvenie spoločne s odporučením mojich receptov, ktoré zostavujem tak, aby sme z nich získali to najlahodnejšie pre náš jazyk a to najlepšie pre naše telo.

„Good vs Bad Calories“ alebo čo sme vlastne riešili na prednáške?

Určite všetci poznáme základný nutričný zákon, ktorý nás odmalička učili, teda koľko kalórií prijmeme, toľko musíme vydať. Celá finta však spočíva v tom, že to až tak celkom nefunguje. Ako jasný príklad si predstavme a porovnajme dvoch podobných ľudí, pričom jeden je obézny a druhý v optimálnej forme. Myslíte si, že ten obézny človek prijíma oveľa väčšie množstvo kalórií? Ak je v takej nerovnováhe, tak by mal vlastne priberať donekonečna. Alebo na druhej strane, keď chcem schudnúť, tak by mi malo stačiť skonzumovať denne o nejakých tých 100 – 200Kcal menej a môžem tak tiež chudnúť donekonečna. A zároveň sa zamyslíme, že každý deň je úplne iný – cvičím, necvičím, prejedám sa, diétujem, ľahký obed, halušky, pivo, víno a podobne.

Kalorická rovnováha nefunguje

A preto je tu potrebná zmena paradigmy, ku ktorej ma inšpiroval Gary Taubes, skvelý vedecký žurnalista, ktorý svojimi knihami bojuje práve za to, aby ľudia poznali pravdu a nedali sa pomýliť praktikami gigantov potravinárskeho priemyslu, ktorých cieľom je len obrovská spotreba a následné finančné zisky. Obezita je pre nich vlastne výhra, keďže šikovne narušia náš hormonálny systém a my tak začíname jesť bez kontroly a nakupujeme stále viac a viac. Možno to niektorí poznáte napríklad z návštevy USA. Keď som tam prišiel a videl tie preplnené chladničky, tak som ostal ako mladý chlapec v údive z toho, že ako im je dobre, pretože tam majú obrovské zmrzliny, sladkosti a všetko je veľké, všetko je XXL. Teraz už len ďakujem, že sme Európanmi a preferujeme kvalitu pred kvantitou.

Kalorie

Ak vás zaujímajú skvelé úvahy a iný pohľad na počítanie kalórií a súčasné problémy výźivy, čítajte články Garyho Taubesa TU.

Dôležitá je kvalita kalórie a nie kvantita

Tak je to aj s tými slávnymi kalóriami. Potrebujeme si zmeniť paradigmu a vyberať kvalitu namiesto kvantity. Z tohto pohľadu ide najmä o elimináciu strachu z tuku a pochopenie toho, že nie maslo, ale práve ten chlebík nás robia tučnými. Prečo je to tak? Jednoduchá odpoveď! Inzulín a jeho dráždenie v našom tele. Inzulín je asi najdôležitejší hormón aj preto, že ho dokážeme priamo ovplyvniť našimi každodennými voľbami. Zvýšený inzulín je priamou funkciou ukladania tuku a je niečím ako spínačom, ktorý spúšťa tento neželaný proces a prispieva tak k celkovému formovaniu inzulínovej rezistencie, ktorá je kľúčovou príčinou mnohých metabolických chorôb, najmä obezity a cukrovky.

Čo mám teda robiť?

 

Kalorie

Samozrejme, je síce pekné, že tu teraz píšem o nejakom inzulíne, avšak určite je pre vás dôležitejšie vedieť, čo konkrétne môžete spraviť pre zlepšenie výživy a celkového stavu vašej energie. Z tohto pohľadu považujem za dôležité sústrediť sa na priority a nechcieť riešiť všetko naraz. Sústredením sa na 20% dôležitých vecí dokážete zabezpečiť 80% pozitívnych výsledkov, a preto sa chcem teraz zamerať na 2 kľúčové stratégie.

  1. Znížiť príjem koncentovaných sacharidov, škrobov (cukor, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky)
  2. Vybrať si správne cvičenie 2 krát do týždňa, stačí aj 30 minút 🙂         (vysoká intenzita, sila, posilovanie, vysoký tep)

 

 

To je to najlepšie a kľúčové, čo potrebujete pre správny štart a pre vaše zdravie. Ostatné veci ako bodybuilding, beh na výkon, zásaditosť organizmu, stravovanie podľa krvných skupín sú už viac individuálne záležitosti, ku ktorým sa potom neskôr prirodzene prepracujete. No dôležité je správne začať…

 

Nikto nie sme dokonalý, ale ak začneme zavádzať tie správne návyky, tak sme na správnej ceste a skôr či neskôr sa to prejaví. Predovšetkým treba očakávať, že sa po úvodnom boji začnete cítiť lepšie, energickejšie a prestanú vás prepadať návaly hladu a šialené chute na sladké.

Ak má niekto vo vašom okolí záujem o niečo podobné, čo sa nám podarilo zaviesť v IBM, neváhajte ma kontaktovať. Vidíme sa na ďalších prednáškach a workshopoch, ktoré ma veľmi tešia a intelektuálne obohacujú.

Sľubené prekvapenie: Nové Powerfood Chef recepty si stiahnite TU.

Kalorie

4 Odpovede

  1. Ja osobne si myslím, že low carb je fajn, ale pre tých čo cvičia, tak ako píšete, 2x do týždňa po 30 minút alebo chodia do posilky, kde cvičia možno aj každý deň tak okolo 1 hodiny. Tiež som tak cvičila a bola som veľmi dlho na low carb strave a všetko bolo fajn. Potom som ale prešla na vytrvalostné športy, teraz odtrénujem minimálne tých 20 hodín do týždňa. Snažila som sa udržať na low carb, ale už mi to nejak nefunguje a zistila som, že pri tréningu dosahujem lepšie výsledky keď si dám na obed dám rizoto a nie opečenú slaninu s paradajkami.

    1. Ano, to je pravda, avsak vzdy je dolezity CARB management …
      Tu zavisi aj od toho ako chcete trenovat metabolizmus aby vedel siahnut na tuky …
      Pre regeneraciu mozu byt vhodne carbs…ale dolezite je aby boli bezlepskove a zaroven by som aplikoval pristup SLOW-CARB a teba by som brzdil CARBS lahko stravitelnymi tukmi …
      Robi sa to aj tak, ze trenujete low -carb …ono to trosku boli ale potom postupne pred pretekom pridate carbs tak akurat a nastava skvela kompenzacia…trosku ale zasisi aj od vasho metabolizkeho typu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tipy na zlepšovanie životosprávy, zdravé a chutné recepty, výnimočné potraviny pre telo aj myseľ

Pridajte sa k viac ako 39 000 odberateľom newslettra a spoznávajte súvislosti vplyvu jedla na váš život.